Op de naam afgaand, lijkt de Aegopodium Podagraria een prachtige plant. Maar schijn bedriegt, want de Nederlandse benaming voor deze plant is ‘zevenblad’. En hier heb je vast wel eens van gehoord. Sterker nog, de kans dat je in je tuin last hebt van deze plant is groot.

Zevenblad is familie van de schermbloem en voor veel mensen een doorn in het oog in de tuin en daarmee onkruid. Zevenblad woekert als geen ander en is bijna niet in de hand te houden. Niet voor niets is ‘tuinmansverdriet’ een andere benaming voor deze plant.

In dit artikel vertellen we je hoe je zevenblad bestrijdt. Hierbij laten we je direct weten dat het niet mee zal vallen om deze plant helemaal uit je tuin te verwijderen. Er is zelfs een kans dat dit je niet lukt en dan is de schade beperken de beste optie. Ook hiervoor gebruik je de tips die we je geven.

Hoe komt zevenblad in je tuin terecht?

Als het aan jou lag, dan had je überhaupt geen last van zevenblad in je tuin. Simpelweg omdat jij dit er niet in hebt gezet. Je vraagt je dan misschien ook af hoe deze plant dan toch in je tuin kan opduiken? Daar is niet veel voor nodig. Zo kan het zijn dat er zevenblad in de tuin van je buren staat. De plant laat zich niet tegenhouden door een erfgrens of schutting en wellicht ligt de oorzaak dus van zevenblad in je tuin aan de andere kant van de heg of schutting.

Het kan echter ook zo zijn dat je een tuinplant hebt gekregen waarbij in de kluit (nog) zevenblad aanwezig was. Je hebt de plant in de tuin gezet en voor je het weet woekert het tuinmansverdriet om zich heen. Overigens kan dit je ook overkomen bij planten of struiken die je hebt gekocht bij een tuincentrum of bouwmarkt.

En vanzelfsprekend plant zevenblad zich voor en wel door middel van zaden. Dit zaad kan door natuurlijke omstandigheden als wind of door vogels in je tuin terecht komen. Heeft een zevenbladzaadje een plekje in je tuin gevonden, dan groeit hier in no time een plant uit die je alleen met veel pijn en moeite er weer uit krijgt.

Hoe ziet zevenblad eruit?

Zevenblad is een plant die een sterke voorkeur heeft voor een schaduwrijke plaats. De plant houdt daarbij van ietwat vochtige bodem. Tuinmansverdriet kan onder ideale omstandigheden met gemak een hoogte bereiken van 60 tot 90 centimeter. Het groene blad is zeventallig en het verbaast je vast en zeker niet dat de plant hier zijn naam aan ontleent.

De bloeiperiode van deze plant loopt van mei tot en met augustus. De plant laat dan witte bloemen zien, maar ook zevenblad met roze bloemen komt voor. Zevenblad heeft lange worteluitlopers die wittig van kleur zijn. Het is een misverstand om te denken dat zevenblad giftig is, want dit is zeker niet het geval. Zowel voor mens als dier is dit dus een ‘veilige plant’.

Hoe komt het dat zevenblad zo woekert?

Zoals je net hebt gelezen, heeft zevenblad lange worteluitlopers. Deze worteluitlopers kunnen tot wel 50 cm diep in de grond zitten. Deze uitlopers groeien bijzonder snel (horizontaal) en vanuit hier ‘poppen’ de plantjes op verschillende plekken in je tuin op. De wortels van deze plant groeien zelfs door de wortels van andere planten heen en kunnen op deze manier veel schade aan je tuin aanbrengen. Zo groeit de plant snel en gemakkelijk door heel je tuin heen.

De beste manier van zevenblad bestrijden? Uitroeien met wortel en al!

Er is eigenlijk maar één manier om echt van zevenblad af te komen en dat is de plant letterlijk met wortel en al uitroeien. Wat het grote probleem met tuinmansverdriet namelijk is, is dat de plant met het grootste gemak verder groeit als er wortels van de plant in de grond achterblijven. Zelfs het kleinste stukje worteluitloper zorgt ervoor dat de plant je tuin zonder moeite snel weer overwoekert.

De worteluitlopers groeien tot wel 50 centimeter diep en dat betekent dat je minstens tot deze diepte moet graven om de wortels én alle uitlopers ervan te verwijderen. De beste optie is om je tuin tot minimaal deze diepte af te graven, deze grond af te voeren en door nieuwe grond te vervangen. We geven direct toe dat dit tegelijkertijd ook een heel rigoureuze optie is.

Er is ook een andere manier om de plant met wortel en al weg te halen. Dit is echter wel een bijzonder arbeidsintensieve manier. Je kunt namelijk ook handmatig de plant en zijn wortels verwijderen. Je kunt dit het beste doen met een riek en voor het fijnere werk gebruik je een vork. Hier blijven de wortels makkelijk achter hangen en trek je ze iets makkelijker uit de grond. Laat echt niets van de plant achter, want zoals je nu weet is het kleinste stukje wortel achterlaten voldoende om de geschiedenis zich te laten herhalen.

Tip: gooi de wortels die je verwijdert direct in een emmer of in de gft-container. Hiermee voorkom je dat er onbedoeld toch een stukje van de plant weer in je tuin terecht komt. Gooi de plantresten nooit op de composthoop!

Zevenblad bestrijden door de plant uit te putten

Deze manier van zevenblad bestrijden is er eentje die vraagt om een lange adem. En krijg je er alles mee uit? Nee, waarschijnlijk niet, maar het is wel een goede manier om de aanwezigheid van de plant in je tuin sterk te verminderen. Verwijder elk stukje van de plant dat boven de grond uitkomt direct. Dus elk stengeltje en blaadje, hoe klein ook.

De gedachte hierachter is dat je plant letterlijk uitput. Het aanmaken van nieuw blad en nieuwe stengels kost de plant namelijk veel energie. Wie als eerste de handdoek in de ring gooit, komt als winnaar uit de bus.

Zevenblad bestrijden door de bodem af te dekken

Zevenblad is een plant die net als alle andere planten licht nodig heeft om te kunnen groeien. Zonder licht legt zevenblad dus het loodje. Om te voorkomen dat de plant licht krijgt, dek je de bodem waar de plant woekert volledig af met bijvoorbeeld anti-worteldoek of zwart landbouwplastic.

Inderdaad geen fraai gezicht, maar op termijn (minimaal 6 tot 12 maanden) wel een effectieve manier om het overgrote deel van de plant te doden. Je leest het goed, het overgrote deel, want zevenblad geeft zich niet snel gewonnen. Wanneer je het anti-worteldoek of landbouwplastic verwijdert, moet je ook zeker nog even de bodem met een riek omspitten om te zien of er toch niet ergens ‘levende worteluitlopers’ te vinden zijn.

Wanneer je voor deze methode kiest, zorg er dan voor dat het worteldoek of landbouwplastic niet beschadigt is. Elk gaatje waar ligt doorheen komt, wordt namelijk door zevenblad gevonden.

Zevenblad bestrijden met natuurlijke bodembedekkers

Vind je een stuk van je tuin afdekken met landbouwplastic of anti-worteldoek te ver gaan? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Gelukkig is er een alternatief dat goede resultaten laat zien. Dit alternatief is met natuurlijke beplanting de bodem bedekken, waardoor er geen licht meer op de bodem komt. Een bodembedekker als de ‘ooievaarsbek’ (geranium) is hiervoor bij uitstek geschikt.

Wat ook helpt is de bodem tussen de beplanting in je tuin bedekken met een dikke laag boomschors, cacaodoppen of grind. Natuurlijke materialen waarmee je snel en relatief gemakkelijk voorkomt dat zevenblad en zijn wortels licht krijgen om te groeien en te woekeren.

Zevenblad bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen

Tuinsimpel geeft altijd de voorkeur aan biologische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn beter voor het milieu en brengen de bodem nauwelijks tot geen schade toe. Je kunt deze bestrijdingsmiddelen gewoon op het tuinmansverdriet spuiten.

Wil je voorkomen dat het bestrijdingsmiddel op andere planten in de tuin terecht komt? Pak dan een kwastje om het middel op het blad van de plant aan te brengen. Het blad zorgt ervoor dat het bestrijdingsmiddel ook in de wortels terecht komt. Wanneer het blad van de plant bruin kleurt, zie je dat je inspanningen resultaat opleveren.

Pas deze methode bij voorkeur in het voorjaar en bij droog weer toe!

Chemische bestrijdingsmiddelen om zevenblad te bestrijden

Ben je toch meer van de grove aanpak? Dan zijn er ook chemische bestrijdingsmiddelen waarmee je het gevecht met zevenblad aan kunt gaan. We wijzen je er wel op dat deze middelen niet alleen schade toebrengen aan zevenblad, maar ook aan andere planten in je tuin. Wees er bovendien bewust van dat deze chemische middelen ook in de bodem trekken en hier schade aanrichten aan het bodemleven in je tuin. Zo maak je waarschijnlijk meer kapot dan je lief is.

Gebruik azijn om zevenblad in je tuin te bestrijden

Zevenblad is een plant die niet erg dol is op azijn en daarmee is azijn een prima middel om zevenblad in je tuin te bestrijden. Bovendien is het een goedkope oplossing en eentje die vrijwel iedereen in huis heeft.

Belangrijk is dat je de azijn niet mengt met water. Doe azijn dus onverdund in een plantenspuit en bevochtig hiermee het blad van de plant. Doe dit niet overdadig, het blad hoeft niet drijfnat van de azijn te zijn om effectief te zijn. Na enkele dagen zie je al resultaat en sterft het blad af. Realiseer je wederom dat je ook met deze methode nooit al het zevenblad in je tuin doodt.

Is zevenblad in je tuin alleen maar kommer en kwel?

Het antwoord op deze vraag is snel en makkelijk te geven. Nee, zevenblad in je tuin is zeker niet alleen maar kommer en kwel. Het is maar net hoe je deze plant ziet. Zie je de plant als onkruid, dan is het een doorn in je oog. Zie je het echter als een plant die nu eenmaal thuishoort in de natuur, en daarmee in je tuin, dan kun je er veel plezier aan beleven.

Wist je overigens dat je van het blad van zevenblad thee kunt zetten? En dat er een tijd was dat het blad in de keuken werd gebruikt? Gedroogd gaat de smaak van het blad richting peterselie en gekookt vers blad van tuinmansverdriet heeft veel weg van spinazie qua smaak. Best een veelzijdige plant dus.

Tot slot

Wanneer je zevenblad liever ziet gaan dan komen in je tuin, dan hopen we je met dit artikel de nodige tips gegeven te hebben om deze plant te bestrijden. Als je van de plant af wilt, dan krijg je te maken met een zeer taaie tegenstander. Een tegenstander die, ook wanneer hij knock-out lijkt, weer opstaat en opnieuw begint. Dit kan heel frustrerend zijn en in veel gevallen is het daarom beter om de plant in toom proberen te houden in plaats van de plant met wortel en al uit te roeien. Aan jou de keus.