Wespen zijn heel nuttige insecten. Hoe nuttig ze ook zijn, ze zorgen helaas nog wel eens voor overlast. En iedereen die wel eens door een wesp is gestoken, weet dat dit bepaald geen pretje is. Het is dan ook niet vreemd dat lang niet iedereen dol is op deze insecten. Zeker niet wanneer je een wespennest in je tuin hebt. Of in je schuur, garage of op zolder. Een wespennest, daar wil je liefst zo snel mogelijk vanaf.
Maar pas op, een wespennest verwijderen is niet iets dat je ‘zomaar even doet’. Een wespennest verwijderen brengt risico’s met zich mee, want deze beestjes zullen het zeker niet leuk vinden dat jij hun nest kapot maakt. Eén keer raden op wie zij hun woede zullen richten. Precies, op jou!
Dus weet wat je doet als je ervoor kiest om zelf een wespennest te verwijderen. Durf je dit niet? Dan schakel je gewoon een professionele insectenbestrijder in. In dit artikel vertellen we je meer over wespen en over hoe je zelf een wespennest kunt verwijderen.
Een wespennest verwijderen, is dat altijd nodig?
De eerste gedachte die opkomt als je een wespennest in je tuin ziet, is dat je deze zo snel mogelijk wilt verwijderen. Of dat altijd nodig is, dat is maar de vraag. Heb je daadwerkelijk overlast van de wespen of ben je het nest bij toeval tegengekomen tijdens werkzaamheden in de tuin? Als de wespen geen overlast geven, dan kun je het nest prima daar laten waar het is.
Want, zoals gezegd, wespen zijn heel nuttige insecten. En wist je dat wespen maar één seizoen leven? Dit betekent heel concreet dat je het wespennest na het seizoen (beste periode is de winter) weg kunt halen. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat wespen een volgend seizoen op zoek gaan naar hun nest, want de wespen uit het nest zijn immers allemaal dood. De enige die overleeft, dat is de koningin. Die zoekt vrijwel altijd een andere plaats dan het nest om te overwinteren.
Het wordt natuurlijk een ander verhaal als het wespennest in de buurt van looppaden hangt of op andere plekken waar regelmatig mensen komen. Denk hierbij aan terras, veranda, garage of schuur. Tref je een nest aan op één van deze plekken, dan is het verstandig om het wespennest te verwijderen. Zeker wanneer je kinderen hebt!
Zelf een wespennest verwijderen? Bescherm jezelf goed!
Kies je ervoor om zelf een wespennest te verwijderen, dan doe je dit alleen als je jezelf goed beschermt hebt. Neem dit serieus en denk hier niet te licht over. Als een groep kwade wespen het op je heeft voorzien, dan kunnen de gevolgen groot zijn als je je niet goed hebt voorbereid/beschermd. Zeker wanneer je allergisch bent voor de steek van een wesp. We hebben de belangrijkste voorzorgsmaatregelen voor je op een rij gezet:
- Zorg ervoor dat je lichaam volledig bedekt is. Je draagt een lange (spijker)broek die je in je sokken stopt. Verder draag je stevige, dichte schoenen of laarzen. Je bovenlijf bescherm je door een trui met capuchon te dragen. De capuchon trek je strak aan, zodat er geen wespen op je hoofd kunnen komen. Ook raden we je aan om een mondkapje te dragen en een veiligheidsbril. Klinkt gek, maar een duikbril is beter, want daar kunnen geen wespen achter komen. Om je nek draag je een sjaal, zodat wespen niet je trui in kunnen. Handschoenen die je met tape vastmaakt aan je trui maken de bescherming compleet.
- Ga het wespennest niet overdag verwijderen, want dat is vragen om problemen. Doe dit ’s nachts of ’s morgens vroeg voor dag en dauw.
- Werk rustig en niet met wilde gebaren
- Zorg dat huisgenoten als huisdieren en kinderen een flink eind uit de buurt zijn. Binnen is nog beter.
- Wees niet eigenwijs door zelf een wespennest te willen verwijderen, terwijl je weet dat je allergisch bent voor wespensteken. Dit is het risico simpelweg niet waard.
- Die spuitbus met aansteker bij een wespennest houden is niet bepaald verstandig. Een wespennest is bijzonder droog en voor je het weet staat de boel in lichterlaaie.
- Tot slot, pas op als je een wespennest op een dak hebt. Zorg ervoor dat je je altijd snel en veilig uit de voeten kunt maken als het wespennest verwijderen niet zo gaat als je had gedacht.

Draag beschermende kleding bij het verwijderen van een wespennest.
Op welk moment kun je het beste een wespennest verwijderen?
Overdag zijn wespen het meest actief. Ze zijn dan druk bezig met het bouwen van het nest en het voeden van de larven. Op prime time een wespennest verwijderen moet je echt niet willen doen. Naarmate de avond valt worden deze insecten minder actief. Na een dag hard werken is de batterij van deze beestjes ’s avonds vaak leeg en wordt er rustig aan gedaan.
De late avond is dan ook een uitgelezen moment om aan de slag te gaan, te meer omdat dan ook de meeste wespen in het nest zullen zijn. Als alternatief voor de avond kun je de vroege morgen gebruiken. Vroeg is dan ook echt vroeg, dus na ontbijt en koffie pas aan het werk gaan is in dit geval te laat.
Heb je ervoor gekozen om het wespennest gedurende het seizoen in tact te laten en deze past later te verwijderen? Dan kun je dit het beste doen in de winter. De kans is zeer groot dat alle wespen dan dood zijn. Maar ga hier niet zonder meer van uit.
De winters in ons land zijn de laatste jaren niet bepaald streng geweest en hierdoor is er altijd een kans dat er nog levende wespen in het nest aanwezig zijn. Mocht dit het geval zijn, dan zijn deze wespen gelukkig wel redelijk ‘sloom’. Bereid je ook in de winter gewoon goed voor, zodat je niets overkomt.
Is eenmaal verwijderd ook echt verwijderd?
Het antwoord op deze vraag is snel te geven. Ja, heb je een wespennest verwijderd, dan hoef je er niet bang voor te zijn dat wespen op dezelfde plaats een nieuw nest gaan bouwen. Vaak wordt dit wel gedacht, want je ziet meestal nog wel wat wespen rondvliegen op de plek waar het nest zat. Dit zijn wespen die nog in de veronderstelling zijn dat hun nest hier is. Ze komen er snel achter dat dit dus niet meer het geval is en zullen op zoek gaan naar een andere plek.
Een wespennest verwijderen met water
Zelf zijn we geen voorstander van de methode om een wespennest te verwijderen met water. Hoewel de methode effectief is, brengt deze toch wel enig risico met zich mee. Waarom we deze methode dan toch noemen? Omdat het een methode is waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en effectief is voor het verwijderen van relatief kleine nesten.
Voor het toepassen van deze methode moet het wespennest ”vrijhangend” zijn. Onder het wespennest zet je een grote emmer gevuld met water. Vervolgens pak je een stoffen zak, die je zorgvuldig hebt gecontroleerd, zodat je er zeker van bent dat er geen gaten in zitten.
Trek deze zak, in één snelle, vloeiende beweging over het wespennest. De bovenkant van de zak bindt je direct dicht met een touw. Nu ‘trek’ je het wespennest los van zijn plek en leg je de zak (met daarin dus het wespennest) in de emmer water. Zorg ervoor dat de zak volledig onder water is en blijft door hier iets zwaars op te leggen. Laat om aan alle onzekerheid een einde te maken de zak 24 uur onder water staan, zodat je zeker weet dat alle wespen zijn verdronken.
Verwijderen met behulp van water en afwasmiddel
Een tweede methode om een wespennest te verwijderen zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is door water en afwasmiddel te gebruiken. Effectief en goedkoop. Je begint met het maken van een sopje. Je mengt hiertoe een kwart kopje afwasmiddel met één liter heet water. Dit sopje doe je vervolgens in een plantenspuit.
Zoek de ingang van het nest en spuit hier tien tot vijftien seconden achter elkaar de zeepoplossing in. Zorg er hierbij voor dat de plantenspuit niet in de ‘spraystand’ staat, maar in de spuitstand. Elke wesp moet in aanraking komen met het sopje, dus het kan zijn dat je bij moet spuiten of deze actie nog een keertje moet herhalen.
Er zijn wespensoorten die hun nest in de grond maken. Heb je zo’n wespennest in je tuin? Giet het sopje dan in de opening van het nest. Leg iets op deze ingang, zodat de wespen niet kunnen vluchten. Ook hier geldt dat je deze actie een keertje moet herhalen. In het geval van een wespennest in de grond kun je ook kiezen voor kokend water in plaats van een sopje. Doe dit elke dag, gedurende een week.
Andere manieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen
We begrijpen heel goed wanneer je een wespennest wilt verwijderen zonder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Naast de methode van water en water met afwasmiddel kun je een vrijhangend wespennest ook met een hogedrukreiniger wegspuiten.
Ben je heel creatief en vind je het geen probleem om zelf een spray te maken? Maak dan een spray op basis van oliën van pepermunt of kaneel. Wespen verafschuwen deze geuren en zullen snel verdwijnen. Dit zelfde geldt voor de geur van citroengras. Het wespennest verwijderen met deze sprays werkt net zo als het verwijderen van het nest met water en afwasmiddel. Is dit niet aan jou besteed? Kies dan gewoon voor één van de vele kant en klare biologische bestrijdingsmiddelen tegen wespen die er te koop zijn.
Gebruik haarlak om wespen te verjagen
Alleen, en echt alleen, als je te maken hebt met een heel klein wespennest, kun je kiezen voor het wespennest verwijderen met behulp van haarlak. Doe dit nooit bij een groot wespennest, want daar is deze methode gewoon niet voor bedoeld.
Haarlak is, zoals je vast en zeker weet, behoorlijk kleverig. Het is juist deze kleverigheid die wespen fataal wordt. Je roeit het wespennest alleen uit als je alle wespen met de haarlak raakt. Wees er dus bedacht op dat er een aantal wespen zijn die in de verdediging schieten. En de beste verdediging is de aanval, dus weet waar je aan begint als je kiest voor deze methode!
Wespen op zolder of in je spouwmuur verwijderen
Wespen zijn heel vindingrijke insecten. Geef ze een klein beetje ruimte en voor je er erg in hebt, hebben ze een nest gebouwd. Een klein gaatje, spleet of kier is al genoeg. Het is niet voor niets dat veel wespennesten zich op zolderruimtes of in de spouwmuur bevinden.
Een effectieve manier om deze wespennesten te verwijderen is door ‘schuim’ te gebruiken. Dit schuim zit in een spuitbus en wanneer je de inhoud om het nest heen sprayt, dan vormt zich een dikke schuimlaag om het nest, waardoor de wespen sterven. De straal van dit soort sprays is behoorlijk krachtig, zodat je deze van een enige afstand op het nest kunt sprayen. Natuurlijk zorg je er ook bij deze methode voor dat je jezelf goed hebt beschermd.
Chemische bestrijdingsmiddelen
We noemen ze toch, de chemische bestrijdingsmiddelen om een wespennest te verwijderen. Het gif in deze middelen is uitermate effectief. Het gif doet snel zijn werk, waardoor de wespen niet onnodig lijden. Dit is met bijvoorbeeld de ‘watermethode’ wel even anders.
Doordat de wespen snel worden gedood, zijn deze middelen ook relatief veilig. De kans dat jij gestoken wordt is immers aanzienlijk kleiner, omdat de wespen snel gedood worden door het gif. Vaak worden dit soort giftige middelen aangeboden in de vorm van een spray (spuitbus).
Het is slechts een kwestie van het wespennest insprayen met het giftige middel en het even de tijd geven om zijn werk te doen. Check de volgende dag ‘hoe druk’ het nog is rond het nest. Is er geen of bijna geen activiteit meer te bespeuren? Haal dan het nest weg met een lange stok. Wees hierbij wel alert op ‘overlevers’. Zijn dit er toch (te) veel? Spuit dan het kapotgetrokken nest nog een keertje in met de spray.
Help, ik word aangevallen door wespen!
Ondanks alle goede voorbereidingen kan het gebeuren dat je gestoken wordt door wespen. Een wespennest kalm benaderen draagt al voor een belangrijk deel bij aan het voorkomen van een wespenaanval. Moet je toch wegrennen? Ga dan niet wild met je armen om je heen slaan. Probeer zoveel mogelijk in een rechte lijn weg te rennen.
En denk eraan met name je hoofd en je gezicht te beschermen. Dit zijn namelijk de plekken waar wespen het vaak op voorzien hebben. Oh ja, wespen zijn intelligente diertjes. Je kunt ze niet foppen door stil te staan of stil te gaan liggen. Wespen denken echt niet dat je ‘dood’ bent en steken gewoon door als ze het eenmaal op je hebben voorzien. We raden je dan ook aan om ervoor te zorgen dat je altijd iets in huis hebt om de pijn van wespensteken mee te verzachten en/of te behandelen.
Ik heb een groot zeil over het wespennest (in de grond) gelegd en afgesloten met grond.
Binnen 2 dagen was het nest onbewoond!