Wateroverlast in je tuin zal vaker voorkomen dan vroeger. Het klimaat verandert, waardoor we steeds vaker met weersextremen te maken krijgen. Zo worden lange periodes van droogte afgewisseld met kortstondige plensbuien.
Gevolg van dit voorbeeld? De grond en het riool kan de grote hoeveelheid water die in korte tijd valt niet verwerken, waardoor de boel blank komt te staan. We hebben al eens een artikel aan deze problematiek gewijd, wellicht dat je dit artikel hebt gelezen.
Naast de oplossingen om wateroverlast in je tuin tegen te gaan die we al genoemd hebben, is er nog eentje die we je niet willen onthouden. Deze oplossing is een wadi aanleggen in je tuin.
In dit artikel vertellen we je meer over de wadi, zelf een wadi maken en wat de voordelen hiervan zijn.
Wat is een wadi eigenlijk?
Een wadi is een woord dat afkomstig is uit het Arabisch en betekent zoveel als ‘droogstaand rivierdal’. Dat wordt lastig om aan te leggen in je tuin denk je nu wellicht.
Maar weet dat wadi ook een afkorting is die staat voor ‘water afvoer drainage infiltratie’ of ‘water afvoer door infiltratie’. Een wadi is dan ook een plek die in staat is om zowel water af te voeren als om water vast te houden.
Een ideale combi, zeker in deze tijd. Het is een bron van leven en eentje die je steeds vaker ziet en niet alleen in tuinen, want ook gemeentes en provincies leggen ze aan op openbare plaatsen.

Wadi in Oman
Voordelen van een wadi
Een wadi in je tuin heeft een aantal voordelen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de buurt waarin je woont.
Eén van de voordelen van een wadi is dat je een plek in je tuin hebt die geschikt is voor planten die dol zijn op water en tegelijkertijd een plek is voor planten die maar weinig water nodig hebben.
Dit betekent een flinke boost voor de biodiversiteit in je tuin, want verschillende soorten planten betekent verschillende soorten insecten en andere dieren.
Een ander voordeel waar je direct profijt van hebt, is dat overtollig water in de wadi wordt opgevangen en niet langer (of in elk geval minder) wateroverlast veroorzaakt op andere plekken in je tuin.
Kies ervoor om het water van bijvoorbeeld je schuurdak of overkapping naar je wadi te leiden. Hierdoor verklein je het risico op lekkage.
Een wadi biedt ook voordelen voor je directe omgeving. Een wadi geeft het water dat het opvangt langzaam af aan de grond en dat is goed voor het grondwaterpeil.
Door water van je schuurdak of overkapping naar de wadi te leiden, voorkom je dat er relatief schoon water terecht komt bij de zuiveringsinstallatie. Bovendien wordt het riool veel minder belast, omdat het minder water te verwerken krijgt en zijn taak dus beter aan kan.

Natuurlijke wadi
Is elke tuin geschikt?
Een wadi kan in principe in elke tuin worden aangelegd. De grootte van je tuin is eerder bepalend dan dat je wadi een bepaalde minimumafmeting moet hebben.
Natuurlijk hou je wel rekening met de hoeveelheid water die de wadi moet kunnen verwerken. Heb je bijvoorbeeld een groot schuurdak dat veel water afvoert tijdens een flinke bui, dan is het duidelijk dat je met een kleine wadi niet wegkomt om dit water te verwerken.
Verder is de grondsoort in je tuin een factor om rekening mee te houden.
Goed weer voor mijn mini wadi. pic.twitter.com/jvJS2Hvq3I
— Geert-Jan ten Brink (@gjtenbrink) March 7, 2019
Is de grondsoort in je tuin geschikt voor een wadi?
In Nederland hebben we verschillende soorten bodems met elk hun eigen kenmerken op het gebied van waterhuishouding. Misschien woon je in een gebied met veel veengrond of in een polder met een kleibodem of wellicht op een zanderige bodem.
De waterdoorlatendheid van de bodem bepaalt uiteindelijk of je zelf een wadi kunt maken in je tuin. Je komt hier achter door de zogenaamde ‘emmertest’ te doen.
Deze eenvoudige test laat je zien hoe hoog of laag de waterdoorlatendheid van de bodem in je tuin is. Begin door op verschillende plekken in je tuin een gat te graven van 30 centimeter diep.
Vervolgens vul je elk gat met één emmer water (10 tot 12 liter). Vervolgens ga je timen hoe lang het duurt voordat het water uit de gaten in de grond is gezakt.
Je hebt te maken met een goede waterdoorlatendheid – ook wel infiltratie genoemd – als het water met ongeveer een kwartier in de bodem is gezakt.
Wanneer het water in minder dan een uur door de bodem is opgenomen, dan heb je met een gemiddelde infiltratie te maken.
Duurt het langer dan een uur voordat het water is verdwenen? Dan is de conclusie dat je te maken hebt met lage infiltratie, wat eigenlijk betekent dat je tuin (of die specifieke plek) niet geschikt is voor het aanleggen van een wadi.
Zo maak je zelf een wadi in je tuin
Met iets meer achtergrond van een wadi is het nu de hoogste tijd om aan de slag te gaan en er zelf een te maken. Dit is het stappenplan voor het maken van een wadi:
- Begin met een kuil te graven van ongeveer 50 centimeter diep. We raden je aan om dit te doen op een laag punt in je tuin, zodat het water als het ware vanzelf in de wadi terecht komt.
- Om het geleidelijk afgeven van water aan de bodem te bevorderen leg je zogenaamde drainageplaten op de bodem van de kuil. Deze platen houden water vast en geven dit langzaam af, waardoor de bodem het water nog beter kan verwerken.
- De volgende stap is het aanbrengen van een laag zand in de kuil. Deze laag zand is ongeveer 20 centimeter dik en komt bovenop de drainageplaten.
- Op het zand komt vervolgens een laag aarde die nodig is voor de beplanting.
- Het is relatief makkelijk om het water van eventuele daken naar je wadi te leiden. Ontkoppel regenpijpen en leidt het water voortaan met behulp van buizen naar je wadi. Deze buizen werk je natuurlijk netjes weg onder de grond. In plaats van buizen kun je ook kiezen voor een natuurlijke goot, waardoor je een waterloopje creëert. Nadeel is dat dit waterloopje verstopt kan raken in tijden dat het droog staat (door bijvoorbeeld bladeren) en het waterloopje als het regent overloopt, waardoor het water niet in je wadi terecht komt.
- De hoogste tijd nu om beplanting aan te brengen. Het ligt voor de hand dat je de planten die goed tegen water kunnen of die wat meer water nodig hebben, in het diepe gedeelte zet. Planten die minder water nodig hebben zet je halverwege of aan de rand.
- Werk je wadi verder af met bijvoorbeeld een mooi tuinornament in het midden. Voor een fraaie natuurlijke look leg je op verschillende plaatsen keien neer. Ook een klein ‘paadje’ van grind staat erg mooi.
Beplanting van je wadi
Veel wadi’s hebben een bodem van gras dat bestaat uit verschillende grassoorten. Een prima oplossing, maar wel eentje die een klein beetje saai is. Bovendien een oplossing die wat bewerkelijker is, omdat je gras nu eenmaal moet maaien.
En maaien in een kuil (want dat is een wadi uiteindelijk) valt ook niet altijd mee. Zeker in het buitenland is het de gewoonste zaak van de wereld om een wadi te voorzien van beplanting.
Gelukkig zien we dit ook bij Nederlandse wadi’s steeds vaker. Het komt zoals gezegd de biodiversiteit ten goede en ziet er ook nog eens heel fraai uit.
We noemen hieronder een aantal gras- en plantensoorten die zeer geschikt zijn om te gebruiken voor je wadi:
- Handjesgras
- Luzerne
- Witte klaver
- Boerenkers
- Watermunt
- Grote lisdodde
VDVELDE Watermunt Menta Aquatica - 4 stuks + Aqua Set - Winterharde Vijverplanten - Van der Velde Waterplanten
En ja, zelfs bomen en struiken als:
- Gelderse roos
- Rode Kornoelje
- Ruwe berk
Ruwe berk - Betula pendula 200 - 300 totaalhoogte (6 - 10 cm stamomtrek)
Of kijk eens bij je vijvercentrum voor oeverplanten die geschikt zijn voor zone I.
En nu genieten!
Je hebt hard gewerkt en zelf een fraaie wadi in je tuin aangelegd. Tijd om hiervan te genieten, dus doe dat vooral. Geniet van de vlinders en bijen die op de bloemen en planten afkomen.
Geniet van salamandertjes die hun weg vinden tussen de keien en van de vogels die op al het insectenleven afkomen. En onderhoud? Dat valt reuze mee, want een wadi vraagt niet veel onderhoud en is bijna zelfvoorzienend. Dus zelf een wadi maken? Doen!