Worteldoek is een handig en praktisch hulpmiddel dat je als ondergrond gebruikt om onkruid in je tuin tegen te gaan. Je hebt hier vast wel eens van gehoord, maar wellicht onder een andere benaming. Zo wordt worteldoek namelijk ook wel anti-worteldoek genoemd – wat de lading beter dekt – of gronddoek.
Gronddoek is gemaakt van kwalitatief hoogwaardig kunststof, meestal van polyester. In dit artikel vertellen we je meer over worteldoek, de toepassing ervan en hoe je dit doek het beste kunt aanbrengen in je tuin.
Waarom worteldoek in de border aanbrengen?
Het grote voordeel van worteldoek is dat je relatief eenvoudig een gedeelte in je tuin maakt waar je vervolgens nog maar weinig onderhoud aan hoeft te plegen. Wat onkruid betreft dan uiteraard, want de gewone verzorging van je bloemen, struiken en planten staat hier los van. Wortels zijn niet sterk genoeg om door het polyesterdoek heen te groeien.
Wees niet bang dat het aanbrengen van anti-worteldoek ten koste gaat van de afwatering. Anti-worteldoek is namelijk waterdoorlatend, dus het is niet zo dat je border na een hevige regenbui in een dikke laag water staat.
Ook onder je terrasvlonder
In veel tuinen hebben vlonders van hout hun intrede gedaan. Een houten vlonder heeft een natuurlijke uitstraling en past hierdoor in vrijwel elke tuin. Tussen de verschillende plankdelen van een houten vlonder zit vrijwel altijd enige ruimte.
Uiteraard is het geen fraai gezicht als hier onkruid tussen groeit. Bovendien is dit onkruid vaak lastig te verwijderen. Door de grond onder je vlonder te voorzien van worteldoek los je dit probleem snel en gemakkelijk op.
Waarom worteldoek aanbrengen onder grind of split?
Of je nu grind of split op de oprit of voor de sier in de tuin legt, gronddoek eronder leggen is iets wat we je echt aanraden. En in dit geval niet alleen om te voorkomen dat onkruid in het grind of split opduikt.
Gronddoek onder grind aanbrengen heeft ook als voordeel dat je grind ‘schoon’ blijft, omdat het zich nu niet meer met de grond kan mengen. Stel nu dat je dit grind of split wilt verwijderen of vervangen door een andere soort steentjes, dan kun je de oude laag steentjes dankzij het worteldoek makkelijk in één keer verwijderen.
Worteldoek aanbrengen onder de zandbak
In veel tuinen van gezinnen met kleine kinderen staat een zandbak. Het is voor zowel jou als ouder als voor je kind prettig als het zand schoon blijft en hier geen onkruid in groeit. Ook is het vervelend als zand zich mengt met de ondergrond, modder of tuinaarde bijvoorbeeld.
Door worteldoek onder het zand aan te brengen voorkom je deze ‘problemen’ en blijft het zand schoon. Het gronddoek kan best tegen een stootje, dus je hoeft niet bang te zijn dat kinderen het met een schepje eenvoudig kapot weten te maken.
Aanrader: worteldoek in je moestuin!
Wanneer je een moestuin hebt, dan weet je als geen ander dat hier veel tijd in gaat zitten. Een groot deel van de tijd ben je kwijt aan onkruid wieden. En doe je dit niet regelmatig, dan neemt onkruid je moestuin al snel over en verdringt het je groente- en fruitplanten.
Je kunt jezelf een hoop onkruid wieden besparen door anti-worteldoek over de grond van de moestuin te leggen. Dek de hele oppervlakte af en snij hierin gaten waarin je de plantjes poot. De enige plekken waar onkruid op kan duiken, is direct bij de plantjes zelf, maar niet meer op alle tussenliggende ruimte. En of dat veel werk scheelt!
Makkelijk verwerkbaar
Je koopt anti-worteldoek vaak in een rechthoekige of vierkante vorm in ‘vaste’ afmetingen, bijvoorbeeld in het formaat van vier bij zes meter. Daarnaast heb je de mogelijkheid om dit materiaal vanaf de rol te bestellen, waarbij je dus zelf de lengte bepaalt. Het komt maar weinig voor dat het worteldoek dat je hebt gekocht precies die afmetingen heeft die je nodig hebt.
Gelukkig is anti-worteldoek makkelijk te verwerken. Met behulp van een schaar of stanleymes creëer je gemakkelijk precies de vorm en afmeting die je nodig hebt voor jouw project. Tip: sla de afgeknipte randen om, want dit werkt makkelijker af dan een rafelige rand.
Eenmaal aangebracht in de border, is gronddoek nog steeds goed te verwerken. Wil je bijvoorbeeld planten een andere plek geven, dan snij je gewoon een gat ter grootte van de plant in kwestie in het doek uit. Dit doe je het gemakkelijkst door een kruisje in het gronddoek te snijden en de randen open te klappen. Hierin zet je de plant, vouw de randen van het gat zoveel mogelijk terug en dek eventueel af met grind, split, cacaodoppen of boomschors.
Stappenplan worteldoek aanbrengen
Natuurlijk, het aanbrengen van worteldoek is een klusje. Maar gelukkig is dit een klusje dat vrij eenvoudig zelf uit te voeren is. We hebben als voorbeeld het aanleggen van een tuinpaadje van grind, met worteldoek als ondergrond gekozen. Je gaat als volgt te werk:
- Maak de grond waar het worteldoek komt te liggen egaal
- Spreid het worteldoek uit over de plek waar het moet komen te liggen. Tip: leg een steen op de hoeken om op- of wegwaaien tijdens het uitmeten te voorkomen
- Snij het gronddoek op maat met een stanleymes en vouw de randen naar beneden om van de rafelige rand af te zijn
- Stort het grind (of split) op het anti-worteldoek
- Verdeel het grind met hark, zodat de laag overal even dik is.
- Werk de randen af met bijvoorbeeld opsluitbanden die je makkelijk ingraaft, strak tegen het grind aan.
- Je tuinpaadje is klaar en je kunt hier direct op lopen.
Het aanbrengen van worteldoek in je border, moestuin of zandbak verschilt wezenlijk niet veel van bovenstaand stappenplan. Het grote verschil zit ‘m vooral in de afwerking van de randen. Je kunt de randen in een border bijvoorbeeld afwerken met een dikke laag siergrind als alternatief voor opsluitbanden. Bij een moestuin komt de afwerking vaak iets minder nauw, maar ook daar is grind een prima oplossing, hoewel enkel en alleen het ingraven van de randen hier ook vaak prima volstaat.
Wat betreft gronddoek onder een vlonder aanbrengen is het zeer belangrijk dat je het doek niet op de constructie aanbrengt, maar op de grond eronder. Alleen dan houdt het doek namelijk de wortelgroei tegen. Door gronddoek direct op de constructie aan te brengen kan het vocht niet goed weg. Dit komt de constructie van hout niet ten goede en kan uiteindelijk zelfs leiden tot houtrot.