Hoe prachtig sommige planten of struiken vaak ook zijn, soms zijn ze lastig in de hand te houden. Wat we hiermee bedoelen? Dat die prachtige planten woekeren en daarmee grote delen van je tuin veroveren. Delen van je tuin waar je deze plant nu juist niet wil zien.
Planten en struiken houden zich niet aan erfafscheidingen zoals een hek, haag of schutting en daardoor kan het maar zo zijn dat jouw woekerende plant in de tuin van de buren opduikt. Niet fijn, want de kans is groot dat je buren helemaal niet op de planten/struiken van jou zitten te wachten.
Dus dan moet je die mooie plant maar niet in je tuin zetten? Nee natuurlijk niet! Gebruik wortelbegrenzers om je plant(en) in toom te houden. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze wortelbegrenzers.
Wat zijn woekerende planten?
Voordat we dieper inzoomen op wortelbegrenzers is het goed om te weten wat nu eigenlijk precies woekerende planten of struiken zijn. Woekerende planten zijn planten die relatief snel groeien en veel worteluitlopers hebben. Die worteluitlopers zorgen voor een brede verspreiding van de plant of struik, omdat deze naast de moederplant omhoog komen en hier een nieuwe plant of struik vormen.
Voorbeelden van woekerplanten
Wanneer we praten over woekerplanten, over welke planten hebben we het dan? We geven je graag een aantal voorbeelden. De kans is groot dat je deze planten kent en zelfs dat ze bij jou in de tuin staan:
- Verschillende soorten siergras. Let op, scheer niet alle siergrassen over één kam, want niet alle siergrassen zijn woekeraars. Lees voordat je siergras koop de productbeschrijving om erachter te komen of het gras woekert.
- Lelietje van Dalen. Prachtige plant die bekend staat om zijn hoge decoratieve waarde. Wanneer de bloempjes aan de plant zijn uitgebloeid, worden het besjes. Zo geniet je twee keer van deze vaste plant. Bovendien doe je vogels een groot plezier door deze plant in je tuin te zetten, want zij zijn dol op de besjes.
- Bamboe is niet meer weg te denken uit onze tuinen. Een aantal soorten woekeren en zijn zelfs met wortelbegrenzers moeilijk in toom te houden. Weet waar je aan begint of kies voor een niet woekerende soort.
- Lysimachia ciliata ’Firecracker. Vaste plant met weelderige groei en uitbundige bloei waarbij deze plant trots zijn ranke bloemetjes toont. Nadeel van de plant zijn de behoorlijke worteluitlopers, maar daar komt de wortelbegrenzer in beeld.
- Dikkemanskruid (Pachysandra). Rasechte bodembedekker die het hele jaar door groen blijft en al vroeg in het seizoen bloeit. Geeft onkruid geen kans, maar als deze plant echt woekert zie je ‘m misschien zelf als onkruid.
Wat is een wortelbegrenzer?
Terug naar waar het ons om te doen is, de wortelbegrenzer. Dit is eigenlijk niets anders dan sterk kunststof op een rol dat je ingraaft om de plant die je in toom wilt houden. Dit kunststof is zo sterk dat zelfs wortels, die zich normaal gesproken nergens door laten tegenhouden, hier niet doorheen weten te komen. Je kapselt dus als het ware de wortels in en houdt zo de plant op zijn plek.
Wortelbegrenzers koop je op een rol, waarbij je keuze hebt wat betreft het aantal meters dat op een rol zit. Ook qua kleur valt er wat te kiezen, al blijft dit meestal beperkt tot zwart, groen en grijs. Tot slot kun je kiezen voor gladde wortelbegrenzers of voor een wortelweringsscherm met iets van structuur.
Wortelbegrenzer aanbrengen rond de plant of struik
We raden je aan om direct bij het planten van de plant of struik de wortelbegrenzer aan te brengen. Dit doe je door een geul te graven van ongeveer 50 cm diep om de plek waar de plant komt te staan. Plaats het wortelweringsscherm en plant vervolgens de plant binnen ‘de omheining’ die je hebt gemaakt. Je ziet dat dit maar weinig werk is.
Aandachtspunten bij het aanbrengen van wortelbegrenzers
LET OP: wat je echt niet mag vergeten is dat je de overlap van de wortelbegrenzer, het gedeelte waar beide uiteinden bij elkaar komen, hermetisch afsluit. Wortels vinden net als water altijd hun weg, dus een klein kiertje is voldoende om voor niets de wortelbegrenzer ingegraven te hebben. Om dit te voorkomen, plaats je een klein plankje of balkje in de grond op de plek waar de begrenzer samenkomt. Vervolgens overlap je de uiteinden en schroef je de overlap met een aantal schroeven tegen het plankje of balkje.
Ander aandachtspunt is dat het wenselijk is om de wortelbegrenzer een centimeter of vijf boven de grond uit te laten steken. Hierdoor krijgen wortels ook bovengronds geen kans om uit te lopen. Nadeel hiervan is dat dit niet heel fraai staat in je tuin. Je hebt dan twee opties. Je kunt de opstaande rand verbloemen door deze te camoufleren met bijvoorbeeld overhangend blad. Een andere optie is om toch te kiezen om de rand gelijk te maken met de grond, maar dan moet je wel regelmatig checken of er geen wortels uitlopen. En wanneer dit wel het geval is, dan moet je deze direct wegknippen.
Wortelbegrenzer speciaal voor bamboe
Kies je voor bamboe in je tuin, dan moet je direct wortelbegrenzer aanbrengen. Je kunt hier simpelweg niet mee wachten, omdat de wortels van bamboe zeer sterk zijn en dan wellicht niet meer door te steken zijn.
Ook denk je eraan om bij bamboe de wortelbegrenzer minimaal 50 en liever nog 60 centimeter diep te plaatsen. De opstaande rand voor lief nemen en/of deze camoufleren is ook een tip die we je niet willen onthouden.
Wortelweringsscherm aanbrengen bij bestaande planten/struiken
Hoewel dit niet de voorkeur geniet, komt dit uiteraard vaak voor. Bijvoorbeeld omdat je niet wist dat een bepaalde plant een woekeraar is. Je hebt iets meer werk dan bij het aanbrengen van de begrenzer voordat je de plant zijn plek geeft, maar laten we hierin niet overdrijven.
Steek de grond om de plant af en breng de wortelbegrenzer op dezelfde wijze als hierboven beschreven aan. Waar je goed om moet denken, is dat je de wortels van de plant of struik goed afsteekt. De afgestoken wortels moet je allemaal, of op zijn minst zoveel als mogelijk, verwijderen om te voorkomen dat de plant in kwestie toch weer opduikt op een plek waar je dat liever niet ziet gebeuren.
Aan de slag!
Met wortelbegrenzers kun je genieten van die mooie planten en struiken in je tuin, zonder dat ze voor overlast zorgen voor andere planten of buren. De prijs van wortelbegrenzers valt reuze mee en eenmaal aangebracht heb je er (bijna) geen omkijken meer naar. Dus aan de slag nu!