Heerlijk toch, dat zonnetje dat zo lekker in de tuin schijnt? Absoluut waar, maar een fel brandende zon die precies op je terras schijnt, dat is toch wel even andere koek. Hoeveel je ook van de zon houdt, de hele dag in de zon zitten houdt vrijwel niemand vol.
Trouwens, vanuit het oogpunt van gezondheid is dit ook niet aan te raden. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om schaduw te creëren, zodat je met prachtig weer niet naar binnen hoeft te vluchten om de zon te ontlopen.
Terrasoverkappingen en veranda’s schieten als paddenstoelen uit de grond, maar laten we niet vergeten dat er een veel gemakkelijkere manier is om een schaduwrijk plekje te maken.
En bovendien eentje die een stuk goedkoper is en minder ingrijpend in je tuin is dan een overkapping. Welke oplossing dit is? Gewoon, die goede, oude vertrouwde parasol.
In dit artikel vertellen we je meer over de parasol en helpen we je bij het vinden van een antwoord op de vraag: ‘Welke parasol past het best in mijn tuin?’.
Welke soorten parasols zijn er eigenlijk?
Het lijkt alsof er heel veel verschillende soorten parasols zijn. Dit beeld wordt bevestigd zodra je een willekeurig tuincentrum binnenstapt of online op zoek gaat naar een parasol.
Maar kijken we enkel en alleen naar welke soorten parasols er zijn, dan komen we uit bij slechts twee verschillende soorten. De ene is de zogenaamde stokparasol en de andere is de zweefparasol.
Natuurlijk gaan we dieper in op beide varianten. Want pas wanneer je het verschil tussen beide kent en de voor- en nadelen, kun je een begin maken met bepalen welke parasol het beste in je tuin past.
Wat je moet weten over de stokparasol
De stokparasol is de bekendste van de twee soorten parasols. De stokparasol wordt ook wel staande parasol genoemd. De stokparasol heeft, zoals de naam eigenlijk al verraadt, een stok in het midden.

De stokparasol
Wanneer je de parasol uitklapt, vaak als een paraplu, dan ontvouwt zich een over het algemeen rond schaduwdoek. De ‘stok’ plaats je in een speciaal hiervoor ontworpen parasolvoet.
We hebben de voordelen van de stokparasol even overzichtelijk voor je op een rij gezet:
- Uitstekende bescherming tegen de zon
- Erg makkelijk en praktisch in gebruik
- Doordat deze parasols weinig ruimte innemen, zijn ze makkelijk op te bergen
- Eenvoudig te verplaatsen
- Zeer geschikt voor boven de tuintafel
Nadelen zijn er natuurlijk ook. Eén van de grootste nadelen is dat een staande parasol toch wel enigszins beperkt is in de hoeveelheid schaduw die je ermee creëert.
Plaats je deze parasol boven de tuintafel of bij een zitje in je tuin, dan kan dat prima. Maar een heel terras van schaduw voorzien is vaak net iets teveel gevraagd.
Geen stokparasol zonder parasolvoet en dat is tot op zekere hoogte nog wel eens een nadeel. Deze neemt nu eenmaal ruimte in en soms ontkom je er niet aan deze op een minder praktische plaats neer te zetten.
Bovendien is een parasolvoet behoorlijk zwaar. Hou rekening met een gewicht van tien tot twintig kilo.
Madison Flores Parasol - stokparasol - Ø300cm - ecru
Wat je moet weten over de zweefparasol
De grote tegenhanger van de staande parasol is de zweefparasol. De zweefparasol heeft geen standaard (stok) in het midden, maar zweeft letterlijk vrij in de lucht.
Denk nu niet dat je voor een hangparasol, zoals deze parasol ook wel wordt genoemd, geen standaard/frame nodig hebt, want dat is uiteraard wel degelijk het geval. Dit frame bevindt zich alleen niet in het midden van de parasol, maar juist aan de zijkant ervan.

De zweefparasol
Een hangparasol draai je vaak open met een speciaal hiervoor ontworpen mechanisme. Dit mechanisme kom je ook wel tegen bij staande parasols, maar veel minder vaak dan bij dit type parasol.
Ook van de zweefparasol zetten we de belangrijkste voordelen weer even overzichtelijk voor je op een rij:
- Uitermate geschikt om grotere oppervlakken mee af te dekken, bijvoorbeeld het hele terras
- Fraaie, stijlvolle oplossing
- In veel gevallen kantelbaar en 360 graden roteerbaar, waardoor je het frame niet hoeft te verplaatsen als de zon verplaatst
- Frame staat minder in de weg
- Makkelijk in gebruik
Een nadeel van de zweefparasol is dat je hier wel de ruimte voor moet hebben. Een zweefparasol beweegt immers altijd, omdat deze ‘los hangt’.
Je moet dus wel rekening houden met de factor wind en de parasol niet te dicht op je huis, schuur of schutting plaatsen.
Een ander nadeel is dat je meer opbergruimte nodig hebt voor deze parasols, zeker in combinatie met het frame.
Homra PREMIUM LUX-XL Parasol - Duurzame zweefparasol - Ø300 cm - Donkergrijs - Inclusief beschermhoes - Inclusief watervulbare tegels - 360° graden draaibaar - Grijs - Antraciet - 3 meter doorsnede
Welke vorm parasol past het best in mijn tuin?
Je weet nu welke soorten parasols er zijn. Op basis hiervan kun je al een eerste keus maken. Een ander aspect om vooraf goed over na te denken is de vorm van de parasol.
Misschien dacht je hierin geen keus te hebben, omdat je ervan uit ging dat een parasol altijd een min of meer ronde vorm heeft. Niets is minder waar!
Zeker, de ronde parasol is nog steeds erg populair, omdat deze nu eenmaal vaak een uitstekende oplossing is. Bijvoorbeeld voor boven die eergenoemde tuintafel of dat kleine zitje achter in je tuin.
Maar als je een rechthoekige tuintafel hebt, hoe praktisch is een ronde parasol dan nog helemaal? Je kunt dan beter kiezen voor een rechthoekige parasol. Niet alleen omdat deze meer schaduw biedt, maar ook omdat dit een stuk fraaier staat boven een rechthoekige tuintafel.
Ook voor een balkon dat vol in de zon staat is een rechthoekige parasol een uitkomst. Er zijn zelfs speciale balkonparasols verkrijgbaar.
Wel goed op de wind letten als je een parasol op je balkon plaatst! Naast ronde en rechthoekige parasols zijn er ook vierkante en vijfhoekige parasols te koop.
Denk goed na over de vorm, waarbij de oppervlakte die de parasol af moet dekken vanzelfsprekend een bepalende factor is.
Welke parasolvoet is het beste voor mijn parasol?
Kijk niet alleen naar de parasol zelf als je op zoek bent naar welke parasol het best in jouw tuin past. We raden je aan om ook even aandacht te geven aan de parasolvoet.
We noemden eerder al, bij de stokparasol, dat een parasolvoet een behoorlijk gewicht heeft. We noemden een gewicht van 10 tot twintig kilo, maar weet hierbij wel dat dit gewichten zijn die horen bij parasols met een klein oppervlak.
Hoe groter het oppervlak van de parasol is, hoe zwaarder de parasolvoet moet zijn. Niet alleen om te voorkomen dat de parasol omvalt, maar vooral om stabiliteit te bieden wanneer het (iets) waait.
MaxxGarden Parasolvoet - Beton - 12 kg - Zwart
Vergis je nooit in de kracht van wind. Als de wind greep krijgt op de parasol, dan komt er heel veel kracht vrij. Een te lichte parasolvoet wordt dan zo omver getrokken, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Een parasolvoet voor een stokparasol is over het algemeen lichter dan die van een zweefparasol. In verreweg de meeste gevallen koop je een parasol altijd in combinatie met een parasolvoet. Je mag er dan ook vanuit gaan dat deze op elkaar afgestemd zijn.
Verplaatsen van een zware parasolvoet kan best een dingetje zijn. Weet dat er ook parasolvoeten met wieltjes te koop zijn.
Heeft of krijgt je parasol een vaste plaats in je tuin? Kies dan voor een grondanker in plaats van een parasolvoet.
Wat is de beste plek voor mijn parasol?
Nog zo’n bepalende factor voor welke parasol het best in jouw tuin past, is natuurlijk de plek waar deze moet komen. Vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:
- Vaste plaats of flexibele plaats?
- Hoe staat het met de factor wind op de plek die je voor ogen hebt?
- Wat is de grootte van het oppervlak dat ik in de schaduw wil kunnen zetten?
- Wat is eigenlijk de ligging van mijn tuin? Met andere woorden, hoe draait de zon?
- Welke vorm heeft de plek waar de parasol moet komen?
Onderhoud van je parasol
Wil je echt en lang plezier van je parasol hebben, dan is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Koop een beschermhoes bij de parasol als deze niet standaard wordt meegeleverd.
Je kunt deze beschermhoes vaak niet alleen om de parasol doen als je deze opbergt voor herfst en winter, maar ook direct na gebruik. Dus gewoon op de plek waar de parasol hangt of staat.
Het doek van parasols is meestal gemaakt van acryl of polyester. Regelmatig reinigen bevordert de levensduur van het doek en zorgt er ook gewoon voor dat het doek er mooi uit blijft zien.
Check altijd de reinigingsvoorschriften die meegeleverd worden en gebruik zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen.
Berg je je parasol voor langere tijd op? Zorg er dan altijd voor dat je parasol helemaal droog is voordat je deze in de hoes doet. Dit voorkomt schimmelvorming die je vaak niet meer uit het doek krijgt.
Parasol kleur en accessoires kiezen
Naast een aantal praktische zaken zijn dingen als ‘smaak’ en ‘accessoires’ minstens zo belangrijk bij het bepalen welke parasol het best in jouw tuin past.
Wat kleur betreft is de keuze ronduit enorm. Parasols zijn in vrijwel elke kleur verkrijgbaar, dus zeker ook in de kleur die het best bij jou en jouw tuin past.
Verder zijn er verschillende accessoires die je bij een parasol kunt aanschaffen. Dit is wel afhankelijk van het type, maar we willen ze toch even noemen, omdat ze van behoorlijk meerwaarde voor je kunnen zijn.
Zo is er speciale parasolverlichting. Ideaal, want goed licht onder een parasol is niet zo één-twee-drie opgelost met buitenverlichting. Parasolverlichting is bovendien vaak heel sfeervol en dat komt de gezelligheid op een warme zomeravond natuurlijk alleen maar ten goede.
De warmte blijft goed hangen onder een parasol, dus deze hoef je ’s avonds echt niet in te klappen.
Een andere accessoire die we je niet willen onthouden is parasolverwarming. Het kan ’s avonds best een beetje kil worden, ondanks dat de zon de hele dag heeft geschenen. Verleng je ‘buiten zijn’ door verwarming aan je parasol te hangen.
Kies voor speciaal hiervoor gemaakte verwarming, zodat je op een veilige manier lekker warm zit.
We wensen je veel plezier bij het uitzoeken van een fraaie parasol en wensen je veel zonnige dagen!