In veel tuinen heeft de tuinhaard – of houtkachel – inmiddels een vaste plaats verworven. Door een gezellig vuurtje aan te steken, kun je ook lekker buiten zitten wanneer het daar eigenlijk nog te koud voor is.
En ’s avonds – wanneer het afkoelt – hoef je niet direct naar binnen, want door je houtkachel aan te steken houd je het behaaglijk.
Oh ja, laten we zeker niet vergeten hoe gezellig het is om met z’n allen rond een vuurtje te zitten. Lekker kletsen, drankje erbij en ondertussen naar de dansende vlammetjes in de houtkachel kijken.
Maar lang niet iedereen is blij als je je tuinhaard aansteekt. De rook en geur wordt vaak niet gewaardeerd door je buurtgenoten en dat levert nog wel eens scheven gezichten op.
Er zijn allerlei manieren waarop je de overlast kunt beperken. Eén van deze manieren is kiezen voor een houtkachel die je stookt met houtpellets. In dit artikel vertellen we je hier meer over.
Wat zijn houtpellets eigenlijk?
Hout pellets zijn niets anders dan kleine staafjes geperst hout. Deze houtkorrels worden gemaakt van restmateriaal dat veelal afkomstig is uit de houtverwerkende industrie. Denk hierbij aan zagerijen.
Dit restafval – waaronder zaagsel – wordt verzameld en door gespecialiseerde bedrijven verder verwerkt. Het wordt onder grote druk samengeperst, zonder dat hier chemische middelen of iets dergelijks voor worden gebruikt. Houtpellets zijn dan ook een 100% natuurlijk product.
Hoog rendement en minder rookuitstoot
Groot voordeel van het stoken van houtpellets is het hoge rendement ervan. Met andere woorden, de warmteopbrengst is erg hoog. Zeker in vergelijking met het traditioneel stoken van houtblokken.
Houtpellets branden vrijwel volledig op en hebben een zogenaamde ‘schone verbranding’. En hoe schoner de verbranding, hoe minder rookuitstoot. En reken maar dat je buren daar blij mee zullen zijn.
Gemiddeld genomen heb je te maken met slechts één procent asafval. Vergelijk dat maar eens met het stoken van houtblokken!
Masterfire Premium Houtpellets
Witte of bruine houtpellets in een tuinhaard?
Als je kijkt naar welke soorten hout pellets er op de markt zijn, dan zien we dat er eigenlijk twee soorten zijn… witte en bruine houtpellets. Het verschil tussen beide is niet ingewikkeld.
Bruine houtpellets zijn gemaakt van loofbomen, zoals bijvoorbeeld eiken, kastanje en essen.
Witte pellets zijn gemaakt van naaldhout, zoals bijvoorbeeld spar, ceder en lariks. Dit zijn zachtere houtsoorten dan het hout dat afkomstig is van loofbomen.
Bruine houtpellets hebben een hogere warmteopbrengst in vergelijking met witte pellets. Bruine pellets hebben daarnaast een hogere dichtheid dan witte, waardoor ze langzaam opbranden.
Het voordeel van witte pellets is dat ze schoner opbranden dan de bruine tegenpool.
Europese normering houtpellets
Om de consument te beschermen heeft de Europese Commissie een normering ingevoerd voor houtpellets. Deze ‘En+ normering’ is verreweg de belangrijkste normering die er is.
Er is daarnaast een DIN-normering, maar deze is minder betrouwbaar dan de EN+ normering. Belangrijk onderdeel van de EN+ normering is de herkomst van de grondstoffen.
Bij de DIN normering is de herkomst van de grondstoffen niet altijd even inzichtelijk. Er zijn drie varianten van de EN+ normering, te weten:
- EN+ A1: Houtpellets die voldoen aan deze Europese norm zijn van de beste kwaliteit. Betere kun je dan ook niet krijgen. De eisen met betrekking tot de herkomst van de grondstoffen is bijzonder streng en in de hele keten inzichtelijk. Van deze pellets is minimale verbrandingswaarde 4.7KWh en het asgehalte is minder dan 0,7%
- EN+ A2: Uiteraard zijn pellets waaraan deze normering is toegekend ook van zeer goede kwaliteit. De eisen die gesteld worden aan de herkomst van de grondstoffen is iets minder streng in vergelijking met de A1-variant. Ook hebben deze pallets een asgehalte dat iets hoger ligt, namelijk rond de één procent.
- EN+ B: Houtpellets die de EN+ B-normering dragen zijn alleen bedoeld voor industriële grootverbruikers. Deze pellets komen dan ook niet op de particuliere markt terecht. Zo bevatten deze hout pellets ook boomschors.
Nadelen van houtpellets in een tuinhaard
Zoals je van Tuinsimpel gewend bent vertellen we je altijd het eerlijke verhaal. En dus benoemen we niet alleen de voordelen van producten of oplossingen, maar ook de nadelen.
Het grootste nadeel van het stoken van houtpellets is dat je hier een speciale tuinhaard voor moet hebben. Je kunt de pellets niet zomaar in je houtkachel stoken.
Wanneer je dit doet weet je zeker dat je klachten uit de buurt krijgt. De rookvorming zal fors zijn en dit gaat uiteraard ook gepaard met stankoverlast. Ook zal de verbranding verre van optimaal zijn, omdat een gewone houtkachel de pellets van minder zuurstof voorziet.
Andere nadelen zijn dat de vlammen meer ‘gereguleerd’ zijn en minder ‘speels’ zijn in vergelijking met het stoken van houtblokken.
Tot slot is het goed om te weten dat het stoken van pellets iets meer onderhoud vraagt.
Waar kies jij voor?
Stook jij graag een vuurtje in je houtkachel op het terras of onder je overkapping, maar wil je de overlast hiervan voor de buurt zoveel mogelijk beperken? Dan is kiezen voor een pelletkachel die geschikt is voor buiten de beste oplossing.
De houtpellets voor deze kachels zijn gemakkelijk online te bestellen en worden in de meeste gevallen gratis bij je thuisbezorgd.
Heb je geen of nauwelijks last van klachten in de buurt of woon je bijvoorbeeld wat meer afgelegen? Dan kunnen we ons voorstellen dat je toch kiest voor het stoken van houtblokken, omdat dit nu eenmaal het meest natuurlijke vlammenspel oplevert.
Voor welke houtkachel/tuinhaard je ook kiest, weet dat een goede buur…