Vroeger was je voor het weerbericht afhankelijk van de krant. Of van het nieuws op radio of tv dat altijd wordt afgesloten met het weer voor de komende dagen. Tegenwoordig is dit wel anders. Natuurlijk voorzien nieuwsmedia ons nog steeds van het weerbericht, maar deze traditionele media hebben geduchte concurrentie van weerapps als Buienradar en Weeronline.

Maar steeds vaker spelen we zelf voor meteoroloog. Gewoon, met behulp van een weerstation. Er is nogal een ruime keuze in weerstations en dat maakt het kiezen van de voor jou meest geschikte er niet makkelijker op. Met dit artikel helpen we je bij het kiezen van het weerstation dat het beste bij jou past.

Stappenplan kiezen juiste weerstation

Het kiezen van het voor jou beste weerstation bestaat uit slechts enkele stappen. Wanneer je deze stappen volgt, dan blijven er onder aan de streep slechts enkele weerstations over. En daaruit is het makkelijker kiezen dan uit het totale aanbod. In het vervolg van dit artikel zoomen we dieper op de verschillende stappen in.

  1. Bepaal je budget
  2. Naar wat voor soort weerstation ben je op zoek?
  3. Wat wil je eigenlijk dat het weerstation allemaal meet?
  4. Zijn extra opties belangrijk en zo ja, welke dan?
  5. Definitieve keuze maken

Hoeveel geld wil je uitgeven aan een weerstation?

De eerste stap in het kiezen van een weerstation is het bepalen van je budget. Weet namelijk dat er weerstations zijn van enkele tientjes tot aan weerstations van vele honderden euro’s. Door je budget vooraf te bepalen elimineer je vaak al een groot aantal weerstations.

Realiseer je hierbij wel dat met een klein budget de mogelijkheden van een weerstation meestal wat beperkter zijn. Beperkter is niet hetzelfde als ‘van mindere kwaliteit’ of iets dergelijks, laat daar geen misverstand over bestaan.

Wat voor soort weerstation zoek je?

Weerstations zijn verkrijgbaar in drie verschillende varianten. Laten we beginnen met de analoge stations. Dit zijn weerstations waarbij je de gegevens van het station afleest via wijzers. Deze wijzers zijn te vergelijken met die van een traditionele klok. Het nadeel van het aflezen van gegevens via wijzers is dat dit ruimte laat voor afwijkingen. Want staat de wijzer nu precies op het streepje of staat de wijzer er nog net voor?

Nauwkeuriger zijn de weerstations met een digitale display. De gegevens worden in cijfers weergegeven, waarbij er geen discussie is over welk cijfer je ziet. Een 4 is immers een 4, daar valt niets op af te dingen. Weerstations die de meetgegevens in cijfers op een scherm weergeven, zijn digitale weerstations.

Gaan we nog een stapje verder, dan komen we uit bij de digitale weerstations in combinatie met een app. Voordeel is dat het weerstation de gegevens (die net zo nauwkeurig zijn als bij digitale weerstations) met je deelt via een app.

Deze app biedt vaak meer mogelijkheden dan alleen raadplegen van de actuele gegevens. Zo kun je er bijvoorbeeld de historie van je eigen meetgegevens op raadplegen. Vaak in de vorm van een grafiek en over langere tijd gezien is het interessant om te zien hoe het weer zich op bepaald vlak heeft ontwikkeld. Nadeel van deze digitale weerstations in combinatie met een app is dat je het risico loopt dat de verbinding tussen weerstation en app soms weg kan vallen.

Welke weergegevens wil je kunnen meten met je weerstation?

Temperatuur

Temperatuuraanduiding is een basisgegeven dat elk weerstation aangeeft. Maar je wilt vast en zeker meer weten dan dit, want anders volstaat een simpele buitenthermometer natuurlijk prima. Wat temperatuuraanduiding betreft is het goed om te weten dat er weerstations zijn die niet alleen de binnentemperatuur aangeven, maar ook de temperatuur buitenshuis.

Het paneel van het weerstation staat meestal binnen en aangezien hier standaard een thermometer is ingebouwd, wordt de binnentemperatuur standaard weergegeven. Om de temperatuur buiten weer te kunnen geven op het display moet er buiten een sensor worden opgehangen. Zorg ervoor dat deze sensor op een beschutte plaats hangt, uit de wind. Wind beïnvloedt de temperatuur namelijk.

Luchtdruk

Hoge druk, lage druk….bekende termen die je vrijwel dagelijks hoort. De luchtdruk, want daar hebben we het over, wordt gemeten met een barometer. De luchtdruk vertelt veel over het huidige weer, maar ook over het weer dat in aantocht is. Verandert het weer, dan verandert vaak ook de luchtdruk.

Gaat de luchtdruk omhoog? Dan is de kans groot dat het mooi of beter weer wordt. Aan de andere kant, als de luchtdruk naar beneden gaat, dan weet je dat het meestal gedaan is met het mooie weer. Een barometer plaats je altijd buiten, omdat dit nu eenmaal de plaats is waar je deze meet.

Windrichting

Wil je weten uit welke hoek de wind waait? Dan kies je voor een weerstation dat de windrichting aangeeft. De windrichting kan op verschillende manieren worden aangegeven. De meest eenvoudige manier is die van de windzak of de windhaan. Beide hebben een pijl die je op een overzicht van de windstreken precies laat zien uit welke richting de wind waait.

Windsnelheid

Naast de windrichting kun je ervoor kiezen om ook de windsnelheid af te lezen van een weerstation. Afhankelijk van het model gebeurt dit via een klein ronddraaiend rad dat sneller ronddraait naarmate het harder waait. Dit geeft slechts een indicatie van hoe hard het waait.

Een meer nauwkeurige manier om de windsnelheid te bepalen is het gebruiken van een zogenaamde ultrasone anemometer. Een anemometer is het instrument waarmee windrichting en windsnelheid wordt gemeten.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid meet je met behulp van een hygrometer. Het meest prettig is een omgeving waarin de luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Veel weerstations meten de luchtvochtigheid zowel binnen als buiten.

Aan de luchtvochtigheid buiten kun je niets veranderen, maar aan die van binnen vaak wel. Te lage luchtvochtigheid voorkom je door bijvoorbeeld een verdampingsbakje met water aan je radiator te hangen. Een te hoge luchtvochtigheid breng je omlaag met behulp van een (mobiele) airco.

Regenmeter

In ons kleine kikkerlandje worden we met regelmaat getrakteerd op regen. De hoeveelheid regen varieert van enorme plensbuien tot een hele dag een miezerige motregen. Hoeveel het daadwerkelijk heeft geregend lees je af van een regenmeter. Een ander woord voor regenmeter is pluviometer. Een pluviometer vangt de regen op een bepaalde plaats op. Er zijn weerstations waar je een regenmeter aan kunt koppelen.

Zonkracht

Steeds meer mensen beseffen dat de zonkracht, de UV-straling, een factor is om rekening mee te houden. De zonkracht wordt gemeten door middel van een UV-stralingsmeter. Dit is een apart meetinstrument dat je vanzelfsprekend buiten, op een zonnige plek ophangt. Koppel, mogelijkheid afhankelijk van het weerstation, de UV-stralingsmeter aan je station en je weet precies hoe lang je zonder beschermmiddelen als zonnebrand in de zon kunt.

Ben je in voor extra opties?

Er zijn weerstations die je meer te bieden hebben dan enkel en alleen het doorgeven van weergegevens. Wist je bijvoorbeeld dat er radio gestuurde weerstations zijn? Deze stations geven altijd de exacte tijd aan, omdat deze stations gelijk lopen met de atoomklok in Frankfurt. Bijkomend voordeel van deze radio gestuurde weerstations is dat ze weersinfo ophalen van en delen met professionele weerstations. Kies je voor deze weerstations, dan ben je haast echt een amateur meteoroloog.

Wil je graag weten hoe laat de zon opkomt en hoe laat deze ondergaat? En wat de maan betreft, wil je graag weten of het volle maan is,  laatste kwartier of wassende maan is? Kies dan voor het weerstation dat zonsopkomst -en ondergang en de maanstand aangeeft.

Tot slot zijn er weerstations die je kunt gebruiken als wekker. Wanneer je wakker wordt, dan weet je direct wat voor weer het is. En weet je gelijk of je uit bed gaat of toch nog even wat langer blijft liggen…

De keuze is aan jou

Nu je meer weet van weerstations is het kiezen van degene die het beste bij jou past vast een stuk makkelijker geworden. Kiezen is vaak een kwestie van elimineren en dat is ook bij het kiezen van een weerstation een uitstekende werkwijze. Kies voor een weerstation dat alleen de weergegevens weergeeft waarin je geïnteresseerd bent en kies alleen voor uitgebreide opties als je deze ook daadwerkelijk gaat gebruiken.