Het valt nauwelijks nog te ontkennen dat ons klimaat verandert. De gemiddelde temperatuur stijgt gestaag en steeds vaker krijgen we te dealen met extremen in het weer. Eén van deze extremen is wateroverlast in je tuin, veroorzaakt door korte hevige plensbuien. Deze buien zijn vaak zo heftig dat de grond en het riool het water niet zo snel kunnen verwerken.

Zeker niet wanneer er een lange, droge en hete periode aan deze plensbuien vooraf is gegaan. Meer dan eens staan wijken, buurten en ja, ook tuinen blank.

Dus, hoe voorkom je wateroverlast in je tuin? Je kunt wateroverlast in je tuin oplossen en voorkomen door bestrating te verruilen voor bomen, struiken en gras. Ook doet het gebruik van compost, een vijver of regenton de overlast van regenwater verminderen.

In dit artikel gaan we verder in op de manieren waarop je wateroverlast in je tuin kunt beperken, dan wel voorkomen. Dit is eenvoudiger dan je denkt.

Minder bestrating in je tuin

Als je veel tegels of andere bestrating in je tuin hebt liggen, dan betekent dit heel concreet dat het water niet in de grond kan zakken. Geen hogere wiskunde natuurlijk, maar door voor minder bestrating te gaan, help je niet alleen jezelf.

Je zorgt er dan namelijk ook direct voor dat het riool minder belast wordt en draagt bij aan het voorkomen dat het riool overloopt.

Want wist je dat door het overlopen van het riool er vervuild water terecht komt op akkerbouwgebieden en in sloten e.d.? Dus door minder tegels in je tuin hou je het zelf droog en help je jouw directe leefomgeving.

Groen helpt wateroverlast te voorkomen in je tuin

Minder bestrating in je tuin betekent meer groen in je tuin. Niet alleen een fraai gezicht, maar dit groen helpt er ook aan mee om wateroverlast in je tuin te voorkomen. Dit komt omdat bomen, struiken en planten water nodig hebben en dit onttrekken aan het grondwater.

Zie je op tegen het onderhoud van dit groen? Kies dan voor struiken, bomen en planten die wat minder onderhoud vragen. Of maak gebruik van de tips die we je op Tuinsimpel over tuinieren geven.

In plaats van een schutting kun je bijvoorbeeld kiezen voor een heg als afscheiding met je buren. Toch liever een schutting? Kies er dan voor om hier klimplanten tegenop te laten groeien.

Een laagstam fruitboom planten is ook een optie. Hier pluk je dan letterlijk en figuurlijk de vruchten van.

De wortels van planten zorgen ervoor dat de bodem lekker luchtig blijft. Het wordt geen compacte massa, waardoor water sneller en gemakkelijker door de grond wordt opgenomen.

Compost draagt bij aan het verminderen van wateroverlast

‘Compost is een donkerbruin tot zwart, kruimelig product dat bestaat uit plantaardige resten zoals selectief ingezamelde groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout die door micro-organismen bijna tot humus zijn afgebroken.’ Aldus Wikipedia.

Compost maakt de bodem vruchtbaarder, maar daarnaast draagt compost ook bij aan een betere wateropname door de bodem. We raden je dan ook aan om compost door je grond te scheppen.

Door compost toe te voegen aan bijvoorbeeld zandgrond, zal het water beter en langer vast worden gehouden. Kleigrond is daarentegen juist heel compact, waardoor het ook niet de ideale structuur heeft om water op te nemen/vast te houden.

Compost zorgt ervoor dat de structuur van kleigrond ‘losser’ wordt, zodat de waterregulerende eigenschappen van deze grondsoort verbeteren.

Kies voor een grasveldje om wateroverlast in je tuin tegen te gaan

Is wateroverlast ook in jouw tuin een probleem? Dan is het aanleggen van een grasveldje echt een aanrader. Mits je hiertoe natuurlijk de mogelijkheden hebt.

Gras zorgt er namelijk voor dat het water wordt vastgehouden en laat het als het ware gedoseerd wegzakken in de bodem.

Bijkomende voordelen van een gazonnetje in je tuin is dat dit fraai oogt, belangrijk is voor het dierenleven in je tuin en het maakt de bodem luchtig. Elders op deze website vind je meer info over het onderhouden van een gazon.

Kies voor een vijver

Nog meer water in je tuin zou je denken. Klopt, maar een vijver helpt wel degelijk bij het voorkomen van wateroverlast in je tuin. Het beste kun je dan kiezen voor een regenwatervijver.

Deze specifieke vijver creëert op natuurlijke wijze een buffer in je tuin. Een regenwatervijver heeft namelijk, in tegenstelling tot een reguliere vijver, geen vaste waterstand.

De waterstand van een regenvijver, ook wel buffervijver genoemd, fluctueert. Zo zal de waterstand na een (flinke) regenbui hoog zijn en laag in het geval van droge periodes.

Het is als het ware een waterreservoir in je tuin dat grote hoeveelheden neerslag langzaam verwerkt door deze gedoseerd terug te geven aan het grondwater.

En wat dacht je van de good old regenton?

De regenton is helemaal terug van weggeweest (lees ook het artikel elders op deze site dat we hier aan hebben gewijd). Een regenton is in verschillende maten te koop en kan een flinke hoeveelheid water opvangen.

Harcostar regenton 227 liter - Groen

★★★★★
79,95  Op voorraad
vanaf 27 november 2023 18:23

Hiermee voorkom je op een heel eenvoudige wijze dat water van schuur- of garagedak direct je tuin in stroomt. Groot voordeel van de regenton is dat je het verzamelde water dat erin zit in tijden van droogte kunt gebruiken om de planten, bloemen en struiken in je tuin water te geven.

houten regenton

Heb jij al een groen dak?

Misschien heb je het wel eens gezien bij anderen, een groen dak op bijvoorbeeld een veranda, garage of schuur. In verreweg de meest gevallen worden er bij een groen dak zogenaamde ‘sedummatten’ op het dak gelegd.

Een sedummat is een ‘mat’ die bestaat uit vetplantjes (sedum) die je gemakkelijk uitrolt op het dak. Vergelijk het met graszoden die je uitrolt. De vetplantjes zijn zeer gevarieerd qua soort en vragen nauwelijks om onderhoud. De bladeren van de vetplantjes houden vocht vast.

Covergreen kant-en-klare Sedum plantenmat

★★★★★
20,95  Uitverkocht
vanaf 27 november 2023 18:23

Hou er wel rekening mee dat het dak zwaarder belast wordt, dus check of de constructie geschikt is om dienst te doen als groen dak. Oh ja, het dierenleven in je tuin zal je dankbaar zijn als je kiest voor sedummatten op je dak.

En als je kiest voor een groen dak, check dan eerst even of je dan in aanmerking komt voor subsidie (vraag je gemeente). Voor de aanleg ervan schakel je even met je verzekeraar, omdat ook verzekeraars vaak aanbiedingen hebben met betrekking tot het aanleggen van een groen dak.

Hoe minder wateroverlast, hoe minder kans op schade hierdoor en dat betekent dat ze minder uit hoeven te keren. Hoeveel win-win wil je hebben?

Wij hopen je met deze tips geholpen te hebben om wateroverlast in je tuin tegen te gaan. Check regelmatig deze website voor meer tips over tuinieren ‘the easy way’.