beendermeel

Beendermeel is precies hoe het klinkt: botten die fijn zijn gemalen tot stof. De botten zijn een bijproduct van de vleesindustrie. Zodra ze zijn vermalen, ondergaan de botten een sterilisatieproces dat potentiële bacteriën en microben elimineert en de aanwezigheid van voedingsstoffen verhoogt. Het resultaat is beendermeel.

Omdat beendermeel voedingsstoffen bevat die je planten nodig hebben, kan het een slimme manier zijn om je tuin mee te voeden. Voordat je het spul per kilo gaat kopen, is het belangrijk op te merken dat het ook nadelen heeft. Lees verder om erachter te komen hoe je het meeste uit beendermeel kunt halen en wat je moet vermijden bij het gebruik van dit veel voorkomende tuinadditief.

Hoe beendermeel planten helpt

Waarom is beendermeel zo goed voor planten? De mineralen in beendermeel bestaan ​​hoofdzakelijk uit fosfor, een nutriënt dat alle planten in verschillende concentraties nodig hebben. Het bevat ook calcium en andere voedingsstoffen die je planten kunnen helpen bloeien.

Als je een grondtest uitvoert en merkt dat het in je bodem ontbreekt aan fosfor, is het een gerichte manier om de beschikbaarheid van deze voedingsstof in de aarde te vergroten zonder onnodig andere voedingsstoffen in het proces toe te voegen.

beendermeel heeft ook sporen van calcium, wat een belangrijke voedingsstof is voor de gezondheid van planten. Calcium helpt ziekten te verminderen (bijv. Bloesemrot) en stimuleert de gezonde wortelontwikkeling.

Je zult ook sporenhoeveelheden van andere voedingsstoffen in beendermeel vinden, waaronder stikstof en kalium, maar deze hoeveelheden zijn te verwaarlozen.

Wat zijn de voordelen van beendermeel?

Beendermeel is een organische meststof, dus zelfs biologische tuinders kunnen het gebruiken. Wat er vooral leuk aan is, is dat het een gerichte manier is om de hoeveelheid fosfor in je tuingrond te vergroten en stikstofrijke meststoffen in evenwicht te brengen.

Het is ook gemakkelijk om in de grond te mengen en je zult het niet moeilijk vinden om het in een lokale winkel te vinden. Bovendien is beendermeel een meststof met langzame afgifte.

DCM Beendermeel - Groentetuin meststof - 1,5 kg

★★★★★
15,25  Op voorraad
vanaf 20 juli 2024 15:02

Wat zijn de nadelen van beendermeel?

Het belangrijkste nadeel is het feit dat het een stof is, die gemakkelijk is in te ademen. Dus wees voorzichtig wanneer je het aanbrengt om te voorkomen dat je het inademt. Je hebt ook beendermeel pellets, dit is een aanrader. Een ander nadeel is de bron. Sommige vermijden bij voorkeur dierlijke meststoffen. Vegetariërs en veganisten willen bijvoorbeeld meststof zonder beendermeel.

Beendermeel was ooit een supplement voor sommige dieren in diervoeding. Dat is nu verboden, omdat het Bovine Spongiforme Encefalopathie (BSE) kan verspreiden.

Hoewel het grotendeels onmogelijk is om ziekten op te lopen via beendermeel, is het toch een goed idee om een ​​masker te gebruiken bij het aanbrengen. Waarom? Het fijne poeder kan in je longen terechtkomen als je het inademt en kan allergieën of andere aandoeningen van de luchtwegen verergeren.

Een ander nadeel is dat als je beendermeel toevoegt aan grond met de verkeerde PH waarde, je tijd, geld en moeite verspilt. Planten hebben geen toegang tot de voedingsstof in beendermeel als de pH hoger is dan 7.

Teveel veroorzaakt ook problemen. Als je het toevoegt wanneer het niet nodig is of het in grond met de verkeerde pH stopt, kun je de grond vervuilen. Overmatig gebruik vertraagt ook de wortelontwikkeling. Bovendien kan het toevoegen van onnodige fosfor leiden tot milieuschade en is het een volledige verspilling van geld.

Een ander probleem is dat beendermeel een lokstof is voor vleesetende dieren. Dieren die van vlees houden, kunnen je tuin bezoeken dankzij de aanhoudende geur van beendermeel.

Als je huisdieren hebt, moet je voorzichtig zijn wanneer je het in je tuin aanbrengt, omdat dit katten en honden kan aantrekken en het schadelijk kan zijn als ze het inslikken.

Alternatieven

Je kunt plantaardige meststoffen gebruiken, zoals sojameel. Sojameel heeft een soortgelijke samenstelling als beendermeel, met een NPK-verhouding van 7-2-1.

Hoe gebruik je beendermeel in de tuin?

Test altijd je grond voordat je kunstmest toevoegt om te bepalen of er überhaupt een probleem is. Het toevoegen van elk type kunstmest aan je tuin zonder de samenstelling van je grond te controleren, kan onevenwichtigheden in de voedingsstoffen en andere problemen veroorzaken. Zorg ervoor dat je ook de pH waarde van je grond controleert. Een verkeerde pH kan de opname van bepaalde voedingsstoffen door planten beperken.

Je merkt misschien dat je planten zwak zijn en ervan uitgaan dat je weet wat het probleem is. Hoewel dit een potentieel teken van fosfortekort is, is een grondtest de enige manier om het zeker te weten.

Nadat je je test hebt uitgevoerd en je zeker weet dat de aarde een tekort heeft, is het tijd om wat beendermeel toe te voegen. Je kunt het op twee manieren toepassen.

De eerste manier is om ongeveer een half kopje beendermeel in het gat te sprenkelen tijdens het verplanten van een plant. Werk het een beetje in de bestaande grond voordat je je nieuwe plant op zijn plaats zet. Geef je plant goed water om het beendermeel in de grond te werken.

De tweede manier is om het over de grond te strooien. Zorg ervoor dat je het een beetje in de grond werkt en geef dan grondig water. Aangezien het een meststof met langzame afgifte is, hoef je het niet het hele jaar door opnieuw aan te brengen. Een keer is goed genoeg.

Je kunt veel kunstmest als toplaag in de tuin aanbrengen. Een beregening rond de basis van de planten is de typische procedure voor het aanbrengen van de meeste meststoffen. Beendermeel mag echter niet op dezelfde manier worden toegepast. De reden? Het trekt vleesetende dieren aan. Het kan het best in de grond worden gemengd in plaats van erop te worden verspreid. Grondig opnemen in je grondmix is ​​de beste manier om te voorkomen dat je ongewenste beestjes aantrekt in je tuin.

Wat is het verschil met bloedmeel?

Hoewel beide bijproducten van de vleesindustrie afkomstig zijn, zijn de twee niet hetzelfde. Bloedmeel bestaat voornamelijk uit stikstof en is beter als meststof in bodems die stikstofgebrek hebben. Bloedmeel kan ook de PH verlagen. Wees voorzichtig bij het aanbrengen van dit type meststof, omdat dit jonge planten kan belasten of verbranden.

Dcm Bloedmeel Organische Stikstof - Moestuinmeststoffen - 3 x 1.5 kg (K)

★★★★★
38,07  Uitverkocht
vanaf 20 juli 2024 15:02