Zodra de dagen korter worden, beginnen de eerste bladeren te verkleuren. Een fraai gezicht aan bomen en struiken, dat is zonder meer waar. Naarmate het najaar vordert verliezen de meeste bomen en struiken hun blad. Maar wat te doen met afgevallen blad? Moet je dit direct opruimen of is het soms beter om het te laten liggen? En als je afgevallen blad wel opruimt, hoe kun je dit dan het beste doen? In dit artikel vertellen we je hier graag meer over.

Bladverlies uit zelfbescherming

Natuurlijk verliezen bomen en struiken niet zomaar hun blad. Dit heeft een reden en deze reden heet ‘zelfbescherming’. Bomen en struiken bereiden zich in het najaar voor op de winter. Tijdens de winterperiode zijn veel planten, bomen en struiken in iets dat zich het beste laat omschrijven als een winterslaap. Ze zijn simpelweg niet of nauwelijks actief en zitten in de overlevingsmodus.

Hiervoor hebben ze alle energie nodig die ze kunnen krijgen en slaan ze in het najaar voedingsstoffen op in wortels en stengels. Ze nemen in de winter dan ook veel minder vocht op en dat betekent dat met blad aan de boom of struik, uitdroging op de loer ligt.

Bomen, planten en struiken verdampen o.a. via gebladerte hun vocht. Als dit vocht vervolgens niet wordt aangevuld omdat de boom in kwestie in ruste is, dan is de boom kwetsbaar. Logisch dus dat ze hun bladeren dan afstoten.

Wat te doen met bladeren op je gazon

Je weet inmiddels vast en zeker uit eigen ervaring dat een mooi, groen gazon geen vanzelfsprekendheid is. Een gazon heeft veel zorg en aandacht nodig en dat vrijwel het hele jaar door. Afvallend blad op je gazon kan in beperkte mate geen kwaad. Dit komt omdat afvallend blad composteert en een goede voedingsbodem is voor je gazon. Je hoeft dan ook zeker niet elk blaadje weg te halen.

Een ander verhaal wordt het wanneer er echt veel blad op je grasveldje ligt. En met veel bedoelen we in dit geval een laagje bladeren die ervoor zorgt dat je gras geen of onvoldoende licht krijgt. Gras heeft zonlicht nodig om te kunnen groeien en om überhaupt te kunnen leven. Heb je last van veel bladeren op je gazon en laat je deze liggen? Dan ontstaan er kale plekken in je gazon en daar zal onkruid dankbaar gebruik van maken.

Afgevallen blad in je vijver

Balderen in je vijver is iets dat je niet moet willen. Eenvoudigweg omdat dit schade toebrengt aan je vijver. Het afgewaaide blad komt op het water terecht en zinkt uiteindelijk naar de bodem. Hier sterft het blad verder af, een natuurlijk rottingsproces. Dit rottingsproces verzuurt je water en dat is nadelig voor het dieren- en plantenleven in je vijver.

Hierdoor loop je het risico dat vissen sterven en dat bepaalde planten niet of veel minder goed groeien. Een vijver en afgevallen blad gaan dan ook niet samen met als conclusie dat je bladeren zo snel mogelijk uit je vijver haalt. Hoe je dit doet vertellen we je verderop in dit artikel.

Afgevallen blad in de border

We raden je aan om afgevallen bladeren die in je border terecht zijn gekomen te laten liggen. Tenzij je dit geen fraai gezicht vindt. Maar weet dat afgevallen bladeren in je border zeker hun nut hebben. Zo werkt een laag bladeren isolerend en helpt dit je planten te beschermen tegen kou.

Daarnaast composteren bladeren, waardoor ze ook voor de border een welkome bron van voedingsstoffen zijn. Weet verder dat het dierenleven in je tuin zich prettiger voelt als er afgevallen bladeren liggen. Niet alleen omdat dit voeding voor ze is, maar ook omdat het ze beschermt tegen kou. Zo zal je niet de eerste zijn die een egel in winterslaap aantreft in een flinke hoop bladeren.

Afgevallen blad op paadjes en daken

Wat bladafval op de stoep en tuinpaadjes betreft, hebben we maar één advies. En dat advies luidt: weg ermee! Bladafval is namelijk glad en je glijdt hier heel gemakkelijk over uit. Met alle mogelijke gevolgen van dien!  Zeker wanneer er veel over bladeren heen wordt gelopen, wordt het al snel een smurrie. Laat je dit liggen, dan loop je dit dus elke keer mee naar binnen. We kunnen ons niet voorstellen dat je daar vrolijk van wordt.

Bladeren op het dak komen uiteindelijk in de dakgoot terecht. Heb je geen grote bomen in de buurt van je huis staan, dan valt de hoeveelheid bladafval meestal wel mee. Je hoeft dit dan ook niet direct na het vallen van de bladeren weg te halen. Ook in de dakgoot is het een voedingsbron voor onder andere vogels. Eén keer per jaar de dakgoot leeg (laten) halen is vaak meer dan voldoende.

Heb je echter wel een flinke boom in je tuin (of in de buurt) staan? Dan doe je er goed aan om direct wanneer het overgrote deel van de bladeren van de bomen is, de dakgoot leeg te (laten) halen. Dit voorkomt verstopping van de dakgoot en regenpijp.

Hoe ruim je afgevallen blad het beste op?

Er zijn verschillende manieren om afgevallen bladeren uit je tuin te verwijderen. We zullen deze mogelijkheden toelichten aan de hand van de hierboven geschetste situaties.

Bladafval verwijderen van je gazon:

Dit doe je met behulp van een bladhark die je over het gras haalt. Zorg ervoor dat je een bladhark kiest met een lange steel, want dit voorkomt rugklachten. Het is belangrijk dat je de bladhark niet te hard over je gras haalt, want zo voorkom je schade aan je gras. Het uitoefenen van lichte druk is meer dan voldoende voor een goed resultaat.

Een andere manier om het blad van je gazon te krijgen is door de bladeren weg te blazen met een bladblazer. Werkt over het algemeen zeer goed. Mogelijk nadeel is het lawaai dat deze machines maken.

Bladafval verwijderen uit je vijver:

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wanneer het najaar zich aandient kun je een net over je vijver spannen. Toegegeven, niet het meest fraaie gezicht, maar wel zeer effectief in het voorkomen dat afgevallen bladeren in je vijver terecht komen. Wanneer alle bladeren van de bomen zijn, kun je het net weer weghalen.

Geen net? Dan is een ‘good old’ schepnet een manier om bladeren uit je vijver te halen. Nadeel van deze methode is dat je dit echt dagelijks moet doen, om te voorkomen dat de bladeren naar de bodem zinken. Bladafval dat toch naar de bodem is gezonken kun je het beste met een speciale vijverstofzuiger verwijderen.

Bladafval verwijderen uit de border:

Zeker wanneer planten in je border dicht op elkaar staan, moet je voorzichtig te werk gaan. Verwijder afgevallen blad met een mini-bladhark die handzaam is en hier speciaal voor bedoeld is. Staan planten wat verder uit elkaar, dan kun je met een gewone (blad)hark uit de voeten.

Een bladblazer kun je hier ook voor gebruiken, waarbij je er wel goed oplet dat dit apparaat niet te hard blaast voor de planten die in de border staan.

Bladafval van paadjes verwijderen:

Dit doe je met een goede, harde bezem. Wanneer de bladeren al een soort smurrie vormen zijn ze met een bezem vaak iets lastiger weg te krijgen. We raden je dan ook aan om niet te wachten tot al het blad van de boom is. Veeg meerdere keren per maand de stoep of je tuinpad schoon.

Ook voor het weghalen van bladeren op je tuinpaden kun je een bladblazer gebruiken. Blaas ze allemaal naar een bepaalde plek en ruim ze vervolgens op door ze in de groene container of green bag van je gemeente te gooien. Of kies voor een bladblazer die de bladeren opvangt in een zak, die je vervolgens leegt.

Bladeren uit de dakgoot verwijderen:

Bij afgevallen balderen uit je dakgoot verwijderen is er maar één ding belangrijk en dat is: veiligheid. Wanneer je dit zelf doet, zorg dan altijd voor een goede, stevige ladder. Een ladder met een ‘balk’ onderaan wiebelt niet en staat een stuk stabieler dan een ladder zonder.

Trek tuinhandschoenen aan, want je weet uiteindelijk nooit waar je allemaal in grijpt. Hang niet te ver buiten de ladder, maar verplaats deze als je er niet meer bij kunt.

Ga je liever niet zelf de ladder op? Besteed dit klusje dan uit aan iemand voor wie dit geen probleem is. Wellicht de buurman, een goede vriend of familie. Je kunt ook een professionele partij vragen de dakgoot voor je schoon te maken. Bijvoorbeeld je glazenwasser of schoorsteenveger.