Wanneer gebruik je een hogedrukreiniger

Deze krachtige machines kunnen te veel van het goede zijn. Hier is ons advies voor het schoonmaken van je terras, dak, auto en meer. Voor het reinigen van looppaden en het verwijderen van oude verf van hout, is niets vergelijkbaar met de kracht van de hogedrukreiniger. Je zou geneigd zijn om zo ongeveer alles met de hogedrukreiniger te wassen, maar dat is niet altijd een geweldig idee. De krachtige straal water kan verf wegblazen of hout etsen en zelfs bepaalde soorten steen beschadigen.

Hieronder vindt je een handleiding om te weten wanneer het zinvol is om te reinigen met een hogedrukreiniger en wanneer een tuinslang en een boenborstel voldoende zijn.

Houten vlonder met de hogedrukreiniger schoonmaken?

Ja. Vlonders gemaakt van Zuid-Amerikaans hardhout zoals Ipé en Camaru zullen kracht van de hogedrukreiniger prima weerstaan. Vlonders gemaakt van onder druk behandeld hout zijn over het algemeen ook in orde, ervan uitgaande dat je het mondstuk niet te dicht bij het hout gebruikt. Begin met een lagedruk mondstuk op een onopvallende plek om te testen of de straal niet te hard is of het hout te zwak. Raadpleeg de handleiding om te zien welk mondstuk en welke instelling door de fabrikant wordt aanbevolen voor het reinigen van vlonderplanken en hoe ver je het van het oppervlak moet houden. Werk in elk geval langs de lengte van de plank, waarbij je met de nerf van het hout meegaat.

Niet alle vlonders hoeven te worden schoongemaakt met een hogedrukreiniger. Als een lichte boenbeurt en spoelen met een tuinslang niet voldoende is om je vlonder schoon te maken, dan is de hogedrukreiniger een uitkomst.

Dak of dakpannen met de hogedrukreiniger schoonmaken?

Nee. Hoe verleidelijk het ook zou kunnen zijn om die lelijke mossen en algen weg te spuiten, het gebruik van een hogedrukreiniger om je dak of dakpannen schoon te maken is gevaarlijk en niet te vergeten potentieel schadelijk. Om te beginnen raden we je nooit aan om een ​​hogedrukreiniger te gebruiken terwijl je op een ladder staat, omdat de terugslag je uit balans kan brengen. De krachtige waterstraal kan ook de dakpannen losmaken en, met dakshingles, de ingebedde korrels wegspuiten die de levensduur van je dak horen te verlengen.

Sproei in plaats daarvan het dak in met een reiniger die schimmel en mos doodt, of breng een 50-50 mengsel van bleekwater en water aan in een drukspuit en laat het mos vanzelf afsterven. Zorg ervoor dat je druk opbouwt in je drukspuit voordat je een ladder beklimt om op je dak te spuiten.

Universeel Reiniger Verwijdert algen & mossen Biomos

★★★★★
22,00  Op voorraad
vanaf 12 april 2024 10:41

Een strategie voor de langere termijn, als er veel schaduw is, is om overhangende takken te knippen of bomen om te hakken zodat zonlicht het dak bereikt. Dat is de sleutel tot het voorkomen van mosgroei in de eerste plaats.

Auto met de hogedrukreiniger schoonmaken?

Nee. Veel mensen gebruiken een hogedrukreiniger om hun auto mee te reinigen, maar het kan meer kwaad dan goed doen. Het gebruik van een hogedrukreiniger kan de lak beschadigen, wat kan leiden tot roest. Met een tuinslang en zeepsop is beter.

Beton met de hogedrukreiniger schoonmaken?

Ja. Beton is goed bestand tegen een krachtige reiniging. In het algemeen zal een fijner mondstuk effectiever blijken te zijn bij het verwijderen van vetvlekken.

Gevelbekleding met de hogedrukreiniger schoonmaken?

Soms. Kunststof gevelbekleding is buigzaam en kan meestal de hogedrukreiniger zonder veel zorg weerstaan. Aluminium gevelbekleding kan echter deuken, dus het is het beste om te beginnen met de laagste drukinstelling en met een breed mondstuk.

Houten gevelbekleding kan ook effectief worden gewassen met de hogedrukreiniger, maar als je huis vóór 1980 is gebouwd, laat je de verf eerst testen op lood. Als de oude loodverf loslaat, zal het zich in je aarde nestelen en nooit afbreken omdat lood een zwaar metaal is.

Wanneer je een hogedrukreiniger gebruikt om een ​​gevel schoon te maken, moet je voorkomen dat er water beklemd raakt tussen de gevelplaten en de muur, omdat het vocht schimmelvorming bevordert. Repareer of vervang losse, beschadigde of ontbrekende gevelbekleding en let er op dat water niet rechtstreeks in openingen rond deuren of ramen wordt gespoten.

De hogedrukreiniger veilig gebruiken

Hogedrukreinigers worden geleverd met mondstukken variërend van 0 tot ongeveer 40 graden. Hoe hoger het getal, hoe breder het sproeipatroon en hoe minder geconcentreerd (en potentieel gevaarlijk) de straal water. We bevelen aan om helemaal geen 0-graden mondstuk te gebruiken omdat dit een onnodig veiligheidsrisico vormt. Water geconcentreerd tot zo’n fijn punt kan vele oppervlakken doorboren, waaronder beschermende laarzen. Ook kan een hogedrukreiniger veel lawaai maken, dan is het een goed idee om gehoorbescherming te gebruiken.

Draag altijd gehoorbescherming, beschermende schoenen en handschoenen terwijl je met een hogedrukreiniger werkt.