accu onderhoud

Deze tips verlengen de levensduur van de lithium-ion accu van je tuingereedschap. Het is nu een goed moment om de lithium-ion accu van je draadloze accu grasmaaier en andere gereedschappen met accu te controleren. De accu die je grasmaaier, trimmer of bladblazer van stroom voorziet, is duur om te vervangen waardoor het nog belangrijker is om deze in goede staat te houden. Zoals dat een benzinemotor winterklaar moet worden gemaakt, moet je andere stappen nemen om je lithium-ion accu te beschermen tegen schade tijdens lange opslagperioden.

Bewaar de accu binnenshuis

Zelfs als je de gereedschappen zelf niet in een garage of schuur bewaart, breng de accu dan wel naar binnen. Extreme temperaturen kunnen de levensduur van de cellen in accu’s verkorten en ervoor zorgen dat ze vroeg kapot gaan. Door ze binnenshuis te houden, wordt de temperatuurschommeling minimaal. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor een exact bereik, maar de meeste accu’s doen het het beste wanneer ze rond de 20 graden worden bewaard.

Houd de lading op 40 procent

Als het 30 dagen of langer duurt voordat je de volgende keer je lithium-ion accu gebruikt om een ​​apparaat van stroom te voorzien, probeer dan de accu op te laden of te ontladen tot ongeveer 40 procent van de capaciteit. Sommige accu’s geven de lading rechts op de accu of de oplader weer. Anderen geven een reeks van vier lichten weer – wat aangeeft dat de batterij 25, 50, 75 of 100 procent van de capaciteit heeft bereikt. Als je een van deze hebt, gebruik je de accu in een gereedschap tot vlak nadat het lampje van 50 procent is gaan branden, wat aangeeft dat de accu tussen 25 en 50 procent van de capaciteit is. Vergeet niet om de gebruikershandleiding te raadplegen: sommige accu’s hebben ingebouwde software die optimaal zal ontladen als ze gedurende langere tijd niet worden gebruikt.

Controleer je handleiding

Sommige lithium-ion accu’s doen het goed op een lading in het midden van het opslagseizoen; anderen hebben er geen nodig. Raadpleeg de handleiding om te zien wat de fabrikant adviseert.

Overweeg meerdere apparaten op accu te kopen

In de winter zijn er alsnog klussen die apparaten vereisen, waar modellen op accu van te koop zijn. Denk aan een bladblazer op accu, of een kettingzaag. Zodoende zal de accu het hele jaar worden gebruikt.