Tuinhuisjes zijn behoorlijk in trek. Waar tuinhuisjes lang de status van trend hebben gehad, is de conclusie nu wel gerechtvaardigd dat ze deze status achter zich hebben gelaten.
Blokhutten, zoals tuinhuisjes ook wel worden genoemd, zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Daarnaast heb je nog een ruime keus als het gaat om het materiaal waarvan de blokhut is gemaakt.
Dit maakt het kiezen van het voor jou beste tuinhuisje er niet bepaald eenvoudiger op. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips, zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een tuinhuis.
Let op het bestemmingsdoel bij het kopen van een tuinhuis
Eén van de belangrijkste vragen die je je moet stellen bij het maken van een keuze voor een bepaalde blokhut, is het bestemmingsdoel ervan. Met andere woorden; waar ga je het tuinhuisje voor gebruiken?
Het bestemmingsdoel bepaalt namelijk de grootte van het tuinhuis. Dit uiteraard altijd in relatie tot de grootte van je tuin, want dit kan een beperkende factor zijn en is dit vaak ook.
Wanneer je de blokhut wilt gebruiken als opslagruimte, dan zal deze groot genoeg moeten zijn voor het stallen van bijvoorbeeld fietsen, grasmaaier, tuinmeubilair en gereedschap.
Een tuinhuisje van drie bij twee meter is dan eigenlijk wel wat je minimaal nodig hebt. Wil je de ruimte gebruiken als klusruimte, dan zal je ook de nodige werkruimte mee moeten nemen in je plannen.
Gebruik je de blokhut als extra buitenruimte om te relaxen en hier tijd door te brengen met familie en vrienden? Dan kom je al snel uit bij een groter formaat tuinhuisje. Vier bij drie meter is voor dit doel een prima afmeting.
Verder kun je een tuinhuisje als kantoor of praktijkruimte gebruiken. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.
Interflex blokhut - tuinhuis - onbehandeld - inclusief dakshingels - 3 x 2 meter - 3020L - 28 mm
Let op de vorm bij het kopen van een tuinhuis
Qua vorm van je tuinhuisje heb je genoeg mogelijkheden. We onderscheiden wat dit betreft drie zogenaamde basisvormen. Wat voor jou de meest praktische vorm is, dat hangt voor een groot deel af van het bestemmingsdoel dat je met je tuinhuisje voor ogen hebt. We onderscheiden:
- Vierkante tuinhuisjes
- Rechthoekige tuinhuisjes
- Vijfhoekige tuinhuisjes
Een vijfhoekige blokhut staat vaak bijzonder fraai in een hoek van de tuin.
Let op de wanddikte van een tuinhuis
Kijken we naar de wanddikte van tuinhuisjes, dan kiezen verreweg de meeste mensen voor een wanddikte van 28 millimeter. Dit is een prima dikte die een uitstekende verhouding heeft tussen prijs en levensduur.
Het zijn met name de goedkopere tuinhuisjes die een wanddikte van slechts 19 millimeter hebben. Dit noemen we ook wel de budgetmodellen.
Hier is overigens niets mis mee, maar realiseer je wel dat de levensduur van deze blokhutten eenvoudigweg korter is. En deze blokhutten zijn natuurlijk ook iets kwetsbaarder.
Kies je voor een wanddikte van 45 millimeter, dan kies je voor een tuinhuisje met een hele lange levensduur.
Het dak van een tuinhuis is heel belangrijk
Een goed dak boven je hoofd in je tuinhuis. Het grootste deel van de mensen met een tuinhuis heeft gekozen voor een plat dak. Helemaal plat is dit dak uiteraard niet, want dit zou betekenen dat het water er niet afloopt.
Een plat dak heeft over het algemeen dan ook een afschot van 2%. Het regenwater loopt naar achter weg en wordt hier afgevoerd door een dakgoot of regenpijp.
Tevens een mooie plaats om een regenton te plaatsen. Wat dakbedekking betreft kies je voor bitumen of epdm-folie. Voordeel van deze laatste is dat het ongeveer tien jaar langer meegaat dan bitumen.
De tegenhanger van een plat dak is uiteraard een schuin dak. En weer heb je verschillende keuzemogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een ‘lessenaarsdak’. Bij dit type dak wordt het regenwater naar de achterkant geleid en daar verder afgevoerd.
Het puntdak, ook wel zadeldak genoemd, is nog steeds populair en vaak een uitstekende keuze. Bij dit type dak wordt het water afgevoerd door de dakgoten die aan beide kanten zijn geplaatst.
Kies je voor een puntdak, dan zijn bitumen dakshingles een mooie afwerking, die bovendien ook prijstechnisch interessant is. Een alternatief hiervoor is metalen dakpanplaten of het Aquapan systeem dat zeer licht is qua gewicht.
Vergeet het onderhoud niet
Als je een houten blokhut of tuinhuis gaat kopen, dan is het belangrijk om direct goed te starten wat betreft het onderhouden van tuinhout. Vaak is het hout nog niet behandeld en dus moet je dit zelf doen.
Je kunt kiezen uit impregneren of verven. Impregneren is een flinke klus, waarbij je tot op zekere hoogte goed moet weten wat je doet. Na het impregneren krimpt het hout vaak nog behoorlijk, dus je kunt het eigenlijk ook niet direct verwerken.
Wij raden je aan om te kiezen voor verven. Breng een kwalitatief goede grondverf aan en laat deze goed drogen. Schilder je tuinhuis vervolgens met een beschermende beits of lak, zodat het huisje de eerste tijd goed beschermt is tegen ons weerbarstige Nederlandse klimaat.
Vind je dit teveel werk? Dan kun je gewoon een tuinhuisje kopen dat reeds is geïmpregneerd of geverfd.
Met één keer schilderen ben je er natuurlijk niet. Controleer regelmatig hoe het schilderwerk erbij staat. Werk plekjes direct bij en stel een schilderbeurt niet uit. Dit komt de levensduur van je blokhut echt ten goede en dit voorkomt vaak een hoop ellende.
Of je nu een houten, een kunststof of een metalen tuinhuis gaat kopen, maak het huisje regelmatig schoon. Spuit met enige regelmaat de wanden schoon (let op: niet met een te harde waterstraal!), zodat vuil zich niet hecht of inbrandt in het materiaal.
Voorkom lekkage door de dakgoten minimaal twee keer per jaar schoon te maken. En tot slot, ruim zo af en toe ook de binnenzijde eens goed op. Wanneer je hier gelijk een kleine inspectieronde van maakt, dan ben je helemaal goed bezig.
Oh ja, geef vocht zo min mogelijk kans en zorg voor voldoende ventilatie. Dit doe je door minimaal twee ventilatieroosters aan te brengen in je blokhut. Zorg er hierbij voor dat deze tegenover elkaar zijn geplaatst, zodat je een natuurlijk trek krijgt.
Vergunning voor een tuinhuis
Nederland blinkt soms uit in vergunningsplicht. Wat je hier ook van vindt, je hebt er mee te maken. Check vooraf altijd(!) of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van je blokhut.
Doe je dit niet en blijkt achteraf dat je wel vergunningplichtig bent, dan kun je hier flink mee in de problemen komen. Het is namelijk niet zo dat je alsnog een vergunning krijgt, omdat je nu eenmaal het huisje al geplaatst hebt.
In tegendeel! Het komt helaas nog regelmatig voor dat mensen hun fraaie tuinhuis af moeten breken, omdat ze zich niet aan de regels hebben gehouden. Laat het zover niet komen. Lees dan ook zeker het artikel even dat we over vergunningen en tuinhuisjes hebben geschreven.