Je kent het vast wel. Je zit lekker buiten, genietend van een drankje, een hapje en goed gezelschap. Dan betrekt de lucht, er steekt een windje op en het duurt niet lang voordat de eerste druppels vallen.

Hals over kop breng je alles naar binnen en een half uur later is het weer droog en warm. Verdorie denk je, had ik nu maar een terrasoverkapping, want dan hadden we lekker buiten kunnen blijven zitten.

Dit is één van de belangrijkste redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een terrasoverkapping, in de volksmond ook wel veranda genoemd.

Het verschil tussen een terrasoverkapping en veranda is dusdanig klein dat we hier niet dieper op in gaan en beide termen door elkaar gebruiken.

Waar we wel dieper op in gaan, dat zijn de voordelen die een veranda heeft, ook voor jouw tuin.

Mijn tuin is te klein voor een veranda

Ten onrechte wordt er nog wel eens gedacht dat je persé een grote tuin moet hebben om een terrasoverkapping te plaatsen. Dit is lang niet altijd het geval, want als je een wat kleinere tuin hebt, is er veel meer mogelijk dan je zelf denkt.

Laat je hier dus niet door uit het veld slaan. Zelfs van een veranda die niet zo groot is, heb je veel plezier. Bovendien biedt ook een kleine terrasoverkapping je meer dan voldoende mogelijkheden om optimaal te genieten van je tuin.

Voordeel van een terrasoverkapping: outdoor living

Als er iets is dat zich de laatste jaren snel heeft ontwikkeld, dan is het wel het fenomeen ‘outdoor living’. We brengen onze tijd zoveel mogelijk buiten door en laten ons niet tegenhouden door weer en wind.

Een terrasoverkapping is hierbij een belangrijke factor, want deze biedt beschutting tegen ons zo wisselende klimaat. Het biedt beschutting tegen wind en regen, maar ook tegen de zon.

SORARA Mirador - Basic Moderne terrasoverkapping - Zwart Paviljoen - 3x3 m - Aluminium/Staal - Vrijstaande zonwering en tuin overkapping met kantelbare lamellen - Weerbestendig

★★★★★
1.249,00  Uitverkocht
vanaf 7 mei 2024 00:06

Een terrasoverkapping zorgt voor privacy

Een terrasoverkapping biedt beschutting tegen weersinvloeden, maar ook tegen je buren. Dat klinkt vreemd, maar het is wel degelijk een feit. Een veranda biedt namelijk privacy. Niet alleen qua zicht, maar ook qua geluid.

Een goed gesprek dat niet bestemd is voor andermans oren voer je dan ook gewoon buiten, omdat het geluid minder makkelijk weg kan en als het ware onder de veranda blijft hangen.

En die nieuwsgierige buurman –of buurvrouw kijkt vanuit het slaapkamerraam niet zo gemakkelijk onder je overkapping.

Een veranda als loungeplek

Echt ontspannen doe je natuurlijk pas op een plek die je hier volledig op hebt ingericht. En wanneer we het hebben over outdoor living, dan valt de term ‘loungen’ nog wel eens.

Loungen betekent eigenlijk niets anders dan optimaal ontspannen op een relaxte en comfortabele manier.

Hoe kun je dit nu beter doen dan door van je veranda een loungeplek te maken? Richt je terrasoverkapping dan ook in met een fraaie loungeset met comfortabele kussens.

Breng sfeer onder je veranda door een houtkacheltje te plaatsen of plaats een terrasverwarmer als een houtkachel geen optie is. Speel je graag een spelletje? Hang dan bijvoorbeeld een dartbord om gezellig met vrienden een pijltje te gooien.

En ja, zelfs een televisie ophangen behoort tot de mogelijkheden, waarbij je uiteraard altijd rekening houdt met je buren. Op geluidsoverlast zit namelijk niemand te wachten.

Een terrasoverkapping is een meerwaarde van je huis

Met de wetenschap dat mensen graag veel tijd buiten in eigen tuin doorbrengen, verbaast het je vast en zeker niet dat je tuin tegenwoordig een absolute meerwaarde is van je huis.

Wanneer je een terrasoverkapping hebt geplaatst wordt deze meerwaarde alleen maar groter en daarmee stijgt de waarde van je woning.

Vanzelfsprekend staat of valt dit met de kwaliteit van je overkapping en de staat van onderhoud. Want (laten) plaatsen is één, je veranda goed en op de juiste wijze onderhouden is twee.

Wat kost een terrasoverkapping eigenlijk?

Hoe graag we je ook prijzen zouden geven, dit is eenvoudigweg niet mogelijk. Er zijn teveel factoren om rekening mee te houden. De belangrijkste zetten we even overzichtelijk voor je op een rij:

  • De afmetingen van je veranda
  • Het materiaal waar je terrasoverkapping van gemaakt is
  • Voorbereidende werkzaamheden, bijvoorbeeld het kappen van bomen, leggen van fundering
  • Uitbesteden of zelf maken?
  • Eventuele extra’s als bijvoorbeeld aanleg water, elektriciteit en wifi

Zeker, er zijn meer zaken om rekening mee te houden, dit zijn slechts de belangrijkste.

SORARA Mirador - Basic Moderne terrasoverkapping - Wit Paviljoen - 3x3 m - Aluminium/Staal - Luxe Vrijstaande zonwering en tuin overkapping met kantelbare lamellen - Weerbestendig

★★★★★
1.199,00  Uitverkocht
vanaf 7 mei 2024 00:06

Welk materiaal kies je voor een terrasoverkapping?

Wat materialen betreft heb je een ruime keus aan mogelijkheden. De min of meer traditionele terrasoverkapping is van hout. Hout heeft de meest natuurlijke look & feel en een overkapping van hout ziet er vaak robuust en een tikkeltje stoer uit. Dit laatste kan ook een nadeel zijn, wanneer je bijvoorbeeld een strakke, moderne tuin hebt.

En wanneer dit daadwerkelijk zo is, dan is kiezen voor een aluminium veranda een prima alternatief. Dit materiaal is licht, sterk en vraagt bovendien maar weinig onderhoud.

Een glazen overkapping kies je als je veel licht wilt hebben in/onder je overkapping. Glas is wel iets kwetsbaarder en ja, je zal af en toe de ramen even moeten wassen. Maar meer licht dan met glas kun je eigenlijk niet krijgen.

Verder kun je kiezen voor een overkapping van polycarbonaat en kunststof. Ook een smeedijzeren overkapping is een optie, maar deze past lang niet in elke tuin qua looks.

Zelf doen of laten doen?

Wanneer je zelf een gevorderde klusser bent – of ‘handige’ vrienden/familie hebt – kun je ervoor kiezen om zelf een veranda te plaatsen. Je kunt deze volledig zelf ontwerpen, maar je kunt ook kiezen voor een bouwpakket. Dit is slechts een kwestie van zelf in elkaar zetten en het grote genieten kan beginnen.

Is dit alles niet aan jou besteed? Maak het jezelf dan gemakkelijk en besteedt het plaatsen van een terrasoverkapping dan gewoon uit. Je bent dan waarschijnlijk wel iets duurder uit, maar je weet zeker dat je dan straks een fraaie overkapping hebt staan zonder gebreken. Ander voordeel van uitbesteden is dat je garantie hebt, bijvoorbeeld als het dak lekt.

Voor welke terrasoverkapping je ook kiest en of je deze nu zelf plaatst of laat plaatsen, wij wensen je heel veel plezier van je overkapping!