Kunstgras is erg populair en dit zie je dan ook in steeds meer tuinen verschijnen. Maar ook op balkons en binnenshuis kom je kunstgras steeds vaker tegen.
Misschien denk je erover na om grastapijt, zoals kunstgras ook wel wordt genoemd, aan te leggen. We kunnen ons goed voorstellen dat je hier best wel over twijfelt. Het is en blijft immers imitatiegras, hoe je het ook wendt of keert.
Bovendien is het aanleggen van kunstgras best een prijzige aangelegenheid, dus heel goed dat je niet over één nachtje ijs gaat.
Tuinsimpel helpt je graag bij het maken van een weldoordachte keuze. In dit artikel zetten we de voordelen en nadelen van kunstgras voor je op een rij.
De voordelen van kunstgras
We beginnen met de voordelen en dat zijn er best veel. Veel van de voordelen hebben te maken met minder onderhoud en verzorging.
Toch noemen we dit niet onder één noemer, want door ze apart te noemen weet je gelijk wat er komt kijken bij een mooi, groen, gezond natuurlijk gazon.
En, zoals je van Tuinsimpel gewend bent, besteden we ook zeker aandacht aan de nadelen van kunstgras. Want eerlijk is eerlijk, het is niet alleen lof en hosanna wanneer we praten over kunstgras.
Een mooi groen gazon, het hele jaar door
Het eerste voordeel van kunstgras dat we noemen, is dat je met kunstgras het hele jaar door geniet van een mooi groen gazonnetje in je tuin.
De kwaliteit van kunstgras is tegenwoordig dusdanig goed dat het niet verkleurt door de zon en/of andere weersinvloeden. Geen dorre plekken meer in de zomer en geen modderige stukken meer in herfst en winter.
Er zijn mensen die vinden dat dit juist de charme is van echt gras in je tuin. Dit is uiteraard een kwestie van persoonlijke voorkeur. Naar buiten kijken en daar een strakke groene grasmat zien liggen, dat heeft zeker ook zijn charmes.
Nooit meer sproeien
Iedereen die echt gras in zijn tuin heeft (of heeft gehad) weet dat er heel wat liters water nodig zijn om dit gras gezond en groen te houden. Vergis je niet in de hoeveelheid water die je hier per jaar aan kwijt bent.
Want wil je gras echt voldoende water geven, dan moet je er rekening mee houden dat je ongeveer vier liter water per vierkante meter per sproeibeurt verbruikt. Deze hoeveelheid is nodig om ook de wortels van het gras te bereiken.
Elke dag kortstondig even het grasveldje sproeien heeft dan ook slechts weinig nut. Door kunstgras aan te leggen bespaar je dus flink op je waterverbruik.
Doe de grasmaaier maar weg
Nooit meer gras maaien is een ander voordeel van kunstgras. Zeker wanneer je een grasveldje van enige afmeting hebt, is dit best een tijdrovend karwei.
En vaak ben je er niet met alleen het gras maaien. Een grasmaaier pakt maar al te vaak niet of onvoldoende de randen mee. Met als gevolg dat je na het maaien met de kantjesknipper aan de slag kunt.
Los gezien van de tijd die je hier wekelijks (in het seizoen) aan kwijt bent, is dit een fysiek karwei dat niet iedereen even gemakkelijk uitvoert.
Wanneer je kampt met bijvoorbeeld rugklachten, dan is grasmaaien niet het meest prettige klusje in de tuin. Lees ook eens ons artikel over rugvriendelijk tuinieren als fysieke klachten het tuinieren moeilijk voor je maken.
Verticuteren en onkruid verwijderen behoren tot het verleden
Een ander tijdrovend en fysiek belastende tuinklus is je gazon verticuteren en onkruid verwijderen dat tussen het gras opkomt. Een echt grasveldje is bijzonder arbeidsintensief als je het gras groen en gezond wilt houden.
Twee keer per jaar dien je het gazon te verticuteren. Hiermee breng je lucht in het gras aan en verwijder je onder andere mos, onkruid en dood gras.
Direct na een verticuteerbeurt ziet je gras er vaak wat minder mooi uit, maar dat trekt al snel bij. Maar voor je het weet groeit er alweer nieuw mos en onkruid in je gras.
En hoe langer je wacht met dit verwijderen, hoe meer kans dit heeft om te woekeren. En dat wil je niet, want het duurt dan niet lang voordat je mooie, strakke gazon er heel anders uitziet.
Kunstgras kent deze problematiek niet, wat zeker een voordeel is.
Met kunstgras minder last van hooikoorts
Gras is voor veel mensen met hooikoorts in bepaalde perioden van het jaar echt een kwelling. Natuurlijk is het niet zo dat je van je hooikoorts af bent als je kiest voor kunstgras. Was het maar waar.
Maar het is wel zo dat kunstgras je geen hooikoortsklachten oplevert. Genieten van een grasveldje in je tuin, zonder dat je tranende en prikkende ogen hebt, is dus wel degelijk mogelijk.
Kunstgras, ideaal voor zwembaden en speeltoestellen
Eén van de voordelen van kunstgras is dat het uitermate geschikt is voor tuinen waar speeltoestellen in staan. Of waarin ’s zomers een zwembad wordt opgezet.
Een klein zwembadje, ach, die gooi je na een paar dagen meestal leeg en kun je vervolgens makkelijk op een andere plek op het gras weer vullen. Op deze manier blijft je gras in leven.
Hoe anders is dit met de wat grotere zwembaden die je in steeds meer tuinen ziet. Zwembaden van behoorlijke afmetingen met vele duizenden liters water zijn eerder regel dan uitzondering.
Dankzij filters en chloortabletten staan deze zwembaden vaak de hele zomer met als gevolg dat het gras eronder hartstikke dood is wanneer het bad weer de schuur in gaat.
Dit zelfde geldt voor speeltoestellen als schommels, speelhuisjes, glijbanen, trampolines en wat al niet meer zij. Deze objecten zijn vaak groot qua formaat en eenmaal op de plek verplaats je deze niet meer.
Ook hier met gevolg dat wanneer je deze speeltoestellen wel verplaatst, of helemaal weg haalt, het gras eronder dood is.
Kunstgras blijft mooi en heeft, afhankelijk van de kwaliteit, een levensduur van tien tot vijfentwintig jaar.
We raden je aan om, indien mogelijk, de druk van speeltoestellen (poten, balken, onderstel e.d.) verdelen door op deze plekken bijvoorbeeld tegels onder het kunstgras te leggen.
Hier zie je niets van en het voorkomt dat je (diepe) afdrukken krijgt in je kunstgras als je speeltoestellen verplaatst of na jaren speelplezier definitief weghaalt.
Voordelen van kunstgras: voelt prettig aan
De tijd dat kunstgras aanvoelde als een harde, schurende kokosmat ligt gelukkig alweer een tijd achter ons. Niet alleen de look, maar ook de feel van kunstgras is in de loop der jaren sterk verbeterd.
Zeker, dit is wel een beetje afhankelijk van de kwaliteit die je kiest. Het zal je vast niet verbazen dat hoe beter de kwaliteit, hoe beter de look en feel zijn. En ja, daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.
Voor kinderen is het een prettige ondergrond om op te spelen. Het materiaal is veilig, voelt aangenaam onder je voeten en is niet harder of zachter dan echt gras wanneer je valt.
Een sliding moet je er natuurlijk niet op maken, want dat kan best branderige plekken opleveren. Maar als je echt gras in je tuin had liggen, zouden je kinderen dan wel een sliding tijdens het voetballen mogen maken? Vast niet, dus doe dat ook gewoon op kunstgras niet.
Nadelen van kunstgras
Waar er voordelen zijn, zijn er ook nadelen. Is nu eenmaal zo, dus dit geldt ook voor kunstgras. En wil je een weloverwogen keuze maken, dan zal je ook moeten weten wat de nadelen zijn van kunstgras. Vandaar dat we de nadelen van kunstgras in het vervolg van dit artikel aan de orde brengen.
Geur, look en feel
Waar kunstgras nooit tegenop kan, is die typische geur die een grasveldje in je tuin met zich meebrengt. Zeker wanneer je net gras hebt gemaaid, ruikt gras heerlijk.
Wist je dat de geur van net gemaaid gras heel hoog scoort in lijstjes van dingen die we lekker vinden ruiken? Hier kan kunstgras niet aan tippen.
Kijken we naar de look, dan zijn er echt wel kunstgrasmatten die de natuurlijke look van echt gras heel dicht benaderen. Maar heel dicht is toch echt iets anders dan precies. En ditzelfde geldt wat de feel van kunstgras betreft.
Een goede kwaliteit kunstgras voelt bijzonder prettig aan, maar legt het uiteindelijk toch wel af tegen dat kriebelende gevoel van echt gras.
De aanleg van kunstgras
Het aanleggen van kunstgras is niet iets wat je moet onderschatten. Wil je dit zelf doen, weet dan waar je aan begint. Dit zeggen we niet om je af te schrikken, maar om te voorkomen dat je straks met een kunstgrasveldje zit dat er simpelweg niet mooi bij ligt.
Wees je er ook van bewust dat dit een fysiek zware, intensieve klus is, waarbij je moet beschikken over het juiste materiaal. Zo moet de ondergrond (zand) stevig worden aan getrild met een trilplaat.
Je oude grasveld moet worden afgegraven (tot een centimeter of 20 – 30 diep) en deze grond moet je afvoeren. Vervolgens moet je een ‘nieuwe’ ondergrond leggen van wederom 20 – 30 centimeter dik.
Dit zand moet je wel in je tuin zien te krijgen, waarbij tig keer heen en weer lopen met een kruiwagen vaak de enige optie is.
Nadeel van kunstgras is dus het aanleggen ervan. Maar dit kun je heel eenvoudig omzeilen door dit uit te besteden aan de professionals op dit gebied.
Kunstgras laten leggen heeft als groot voordeel dat je zelf niet achter het juiste materiaal aan hoeft en dat je zelf geen fysieke inspanningen hoef te leveren.
Wel zo prettig als je lichamelijke klachten hebt. Bovendien heb je garantie op het geleverde werk.
Nadelen van kunstgras: de prijs
Kies je voor kunstgras, dan heb je een enorme keus uit soorten en kwaliteiten. Er zijn leveranciers die meer dan veertig verschillende soorten aanbieden. Hierbij wel aangetekend dat je vaak ziet dat dezelfde soorten onder een andere noemer nogmaals vermeld worden, maar toch.
Hoe dan ook moet je rekening houden met een flinke investering. Ik heb zelf kunstgras laten leggen en was hiervoor ruim € 3.500 kwijt, waarbij ik de prijs nog heb weten te drukken door zelf veel voorwerk te doen.
Zo heb ik zelf mijn oude grasveld (40 m2) afgegraven en hier vier kuub zand in aangebracht. Ik heb gekozen voor een wat duurdere variant, zodat look en feel zo natuurlijk mogelijk ogen.
Green Turtle Premium Kunstgras - Grastapijt - 100x200cm - 26mm - CENTRAL PARK/STANLEY PARK - Artificieel Gras - Grastapijt voor buiten en binnen - Zeer zacht en realistische kwaliteit - Kunstgras voor buiten, tuin, balkon, terras of speelhoek
De prijs van echt gras, in de vorm van graszoden of graszaad, is voordeliger dan kunstgras. Maar ook hierbij een kanttekening die je niet uit het oog mag verliezen. Kunstgras, of je dat nu zelf legt of kunstgras laat leggen, is een eenmalige investering.
Je bent voor de komende tien tot vijfentwintig jaar klaar en dat is zeker niet het geval met natuurlijk gras. De aanschaf van natuurlijk gras is dan wel lager, kosten van onderhoud (en soms van vervanging) zijn blijvend.
Denk hierbij aan de kosten van een grasmaaier, kantjesknipper, waterverbruik, (kunst)mest, kalk, onkruid- en mosbestrijding, middelen om ongedierte als engerlingen te bestrijden et cetera.
Kunstgras of natuurlijk gras, aan jou de keus
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft bij het maken van je keuze voor natuurlijk gras of kunstgras. Wanneer je keuze weloverwogen is, dan zal je hier geen spijt van krijgen, wat je ook kiest.
Besluit je toch voor natuurlijk gras te gaan? Lees dan zeker onze artikelen over gazon en gazononderhoud eens.