Vliegen in huis. Iedereen heeft er wel eens last van en ondanks dat ze eigenlijk geen vlieg kwaad doen, is het toch heel vervelend om de insecten in huis te hebben.

De vliegen kunnen namelijk heel irritant zijn en ook een gevoel geven alsof iets onhygiënisch is. Kortom, vliegen in huis heb je liever gewoon niet.

Toch is het niet altijd heel gemakkelijk om de vliegen uit huis te krijgen, maar dat betekent aan de andere kant natuurlijk ook dat dit zeker niet onmogelijk is. In dit artikel gaan we daarom kijken naar een aantal tips die het mogelijk maken om vliegen te verjagen en bestrijden.

Op die manier moet er altijd wel een tip tussen zitten die het ook voor jou mogelijk maakt om vliegen te verjagen en een vliegenplaag in huis tegen te gaan.

Welke vliegen vinden we in huis?

Ondanks dat de vliegen ons geen kwaad doen, kunnen de vliegen in huis alsnog knap lastig zijn. Dat geldt al helemaal voor een vliegenplaag. Gelukkig hebben we in Nederland maar weinig vliegen die ons steken die het ook nog de moeite waard vinden om een woning binnen te gaan.

De meest voorkomende vliegen zijn wel de bromvlieg, de huisvlieg en fruitvliegjes. Dit zijn allemaal vliegen die niet kunnen steken of bijten en die ook in dat opzicht dus geen gevaar vormen.

Toch zijn er in Nederland wel degelijk vliegen die kunnen steken of bijten. We hebben het dan bijvoorbeeld over dazen. Gelukkig vinden die hele andere plekken om te wonen en zal je deze dus ook niet snel in huis vinden.

Hoe komen vliegen in huis?

Daar zijn een aantal verschillende redenen voor. Allereerst kan het natuurlijk gebeuren dat een vlieg per ongeluk naar binnen vliegt. Wanneer er een raam of deur open staat kan de vlieg naar binnen komen, maar ook door een kier in de muur is dit mogelijk.

Wanneer de vlieg eenmaal binnen is, kan hij maar lastig weer naar buiten komen. Vervolgens gaat de vlieg zich voortplanten en zo kom je in een soort cirkel terecht.

Ook kan het zijn dat je op de een of andere manier vliegeneitjes hebt in een product in huis. Het kan bijvoorbeeld dat je fruit hebt gekocht waar een vlieg eieren in heeft gelegd.

Deze komen vervolgens uit in de woning en ook dan kom je in een cirkel terecht waarin de vlieg zich blijft voortplanten in huis. Een vlieg is namelijk gek op het leggen van eieren in voedselresten.

Wanneer deze eieren uitkomen, komen hier namelijk larven uit. Deze larven eten vervolgens aan de voedselresten en gaan daarna in een pop. Wanneer zij ontpoppen zijn het vliegen en begint het cirkeltje opnieuw.

Dit proces gaat ontzettend snel omdat het soms maar een week hoeft te duren voor de made zich ontpopt tot een vlieg. Aangezien vliegen al snel eieren kunnen leggen, kun je dus wel uitrekenen dat dat inhoudt dat je een vlieg snel moet aanpakken omdat je anders het hele huis vol hebt met vliegen.

De gemiddelde huisvlieg wordt tussen de twee en vier weken oud. Dat is natuurlijk het geval wanneer je deze niet verjaagt of met een vliegenmepper weet te raken.

Wat zijn de gevolgen van vliegen in huis?

Een vlieg die in huis komt kan dus meestal niet bijten, maar toch kan een vlieg wel nadelig zijn voor de gezondheid. Bijvoorbeeld wanneer de vlieg een vervelende infectieziekte overdraagt.

Vliegen zijn gek op rottend voedsel en wanneer zij daar uitgebreid op gaan zitten, kunnen bacteriën op de vlieg overspringen. Vervolgens gaat de vlieg op jouw glas zitten en neem jij er een slok van. Op die manier kunnen bacteriën dus al snel binnendringen.

Ook is een vlieg of de made van een vlieg natuurlijk niet heel smakelijk. Het is namelijk ook nog eens zo dat een vlieg zijn eten uitbraakt en weer op eet. Dit doet hij bijvoorbeeld ook gewoon op jouw bord en dat wil je natuurlijk gewoon niet.

Het beste is dus om vliegen tegen te houden zodat deze niet naar binnen kunnen komen en vliegen verjagen en bestrijden wanneer dat alsnog niet lukt.

5 tips om vliegen in huis te verjagen en bestrijden

We hebben een aantal belangrijke tips op een rijtje gezet waarmee jij vliegen kunt verjagen en bestrijden. Er zijn namelijk verschillende manieren om het voor elkaar te krijgen.

1. Hygiëne en schoonmaak

Een schonere omgeving zorgt ervoor dat vliegen de omgeving minder aantrekkelijk vinden. Etensresten zijn de perfecte plek voor vliegen om zich voort te platen en wanneer je kiest voor een schoon en opgeruimde woning, hebben vliegen veel minder interesse.

Denk er direct na het eten aan om etensresten weg te gooien zodat ze geen etensresten vinden om zich mee te voeden en dek eten af wat op tafel staat.

Er zijn speciale afdekschaaltjes die je dicht kunt doen zodat er geen vliegen op kunnen komen. Kies er voor om het eten zo lang mogelijk afgesloten in de koelkast of kast te laten staan voor je daadwerkelijk gaat eten.

Na het eten ook direct weer de spullen schoonmaken om de kans op vliegen veel kleiner te maken. Wanneer je de voedselresten weggooit, is het daarnaast belangrijk dat de prullenbak goed afgesloten is.

Kleine kieren lijken vaak te klein voor een vlieg om doorheen te kruipen, maar niets is minder waar. Vliegen kunnen er vaak alsnog gewoon doorheen kruipen en kiezen de prullenbak vervolgens als plek om eitjes te leggen.

Huisdieren die uitwerpselen in de woning leggen, kunnen ook vliegen aantrekken. Je kunt hierbij denken aan een kat met een kattenbak of een vogel in een vogelkooi.

Ook deze uitwerpselen zijn plekken waar vliegen zich helemaal op hun gemak voelen en ook die uitwerpselen wil je dus zo snel mogelijk weghalen en in een dichte zak weggooien.

Je hebt niet elke avond zin om af te wassen en de wasbak leeg te ruimen, maar toch wordt dat wel aangeraden wanneer je vliegen in huis wilt bestrijden. Ondanks dat de voedselresten op de borden heel klein zijn, kan dit alsnog voldoende zijn voor de vlieg.

Al met al is een hygiënisch huis dus beter bestand tegen vliegen dan wanneer bepaalde schoonmaak klussen niet vaak genoeg gedaan worden.

2. Vliegen bestrijden met vliegenvallen

Vervolgens zijn er nog allerlei verschillende dingen die je kunt ophangen of neerzetten om vliegen te vangen. Denk bijvoorbeeld aan een vliegenval. Deze kun je vaak kant-en-klaar in een winkel kopen om vliegen mee te vangen.

Meestal zijn dat vallen waar de vlieg in land omdat hij iets ziet of ruikt waar hij trek in heeft en waar hij vervolgens niet meer uit kan komen. Ook is het mogelijk om zelf zo’n val gemakkelijk te maken.

Je neemt een fles waar drinken in gezeten heeft en knipt deze in het midden horizontaal door midden. Vervolgens doe je in het onderste gedeelte van de fles iets zoets. Meestal kiezen mensen voor limonade.

Vervolgens draai je de bovenkant van de fles om en zet je deze in de onderkant. De vlieg kan dan wel makkelijk naar binnen komen, maar het lukt vaak niet om naar buiten te gaan. Je hebt dan dus heel goedkoop en heel gemakkelijk een val gemaakt tegen vliegen.

Daarnaast kun je altijd kiezen voor een insectenlamp. Het is niet de meest vriendelijke oplossing, maar het werkt wel. Een insectenlamp straalt namelijk UV uit en daar komen de vliegen op af.

Wanneer de vlieg, of een ander insect, vervolgens tegen de lamp aan vliegt, wordt deze geëlektrocuteerd en is deze dood. Toch is het wel zo dat de dode insecten er in blijven hangen en dat er een geur kan komen van de insecten die verbranden aan de lamp.

Nog een mogelijkheid is de welbekende vliegenstrip. Deze worden aan het plafond gehangen en bevatten een zoet ruikende, plakkende vloeistof. Op het moment dat de vlieg dit ruikt, komt hij er op af en land hij op de strip.

Vervolgens kan de vlieg niet meer loskomen van de strip en gaat hij dus langzaam dood. Ook dit is wellicht een minder vriendelijke manier om een vlieg te bestrijden, maar het werkt wel.

3. Vliegen verjagen door deze buiten te houden

Toch wil je het liefst vliegen bij voorbaat al buiten houden en ook daar zijn verschillende manieren voor. Vliegen weten allerlei plekken te vinden waardoor zij naar binnen kunnen komen.

De ramen en deuren zo veel mogelijk dichthouden is dus een optie om vliegen tegen te gaan, maar je kunt ook horren in huis nemen. Deze fungeren als een soort schild tussen buiten en binnen en je kan dan alsnog het raam open zetten om frisse lucht binnen te krijgen.

Mocht je geen horren hebben en toch de deuren of ramen open willen hebben dan is het slim om dit vooral te doen met de lampen uit of gordijnen dicht.

De vliegen komen op licht af, dit is een reden waarom een insectenlamp werkt, en dichte gordijnen zorgen ervoor dat de vlieg het licht niet ziet en dus niet naar binnen komt.

Als laatste kun je nog kieren dichten. Vliegen weten vaak een weg naar binnen te vinden hoe goed je alles ook dicht houdt en daardoor is dus het dichten van kieren in de muren nog een manier om vliegen buiten te houden.

4. Vliegen verjagen met geuren

Ook kun je vliegen verjagen door gebruik te maken van verschillende geuren. Er zijn namelijk redelijk wat geuren waar vliegen niet heel gek op zijn. Een voorbeeld daarvan is lavendel. Dit is een geur die vliegen echt niet kunnen verdragen.

Een plantenbak met lavendel in de tuin zorgt voor minder vliegen om het huis, en in huis kun je gebruik maken van zakjes gedroogde lavendel. Ook lavendel olie helpt tegen vliegen.

De geur van basilicum heeft ook dit effect op vliegen. Wanneer je een basilicumplant in of om het huis zet, kun je hiermee dus ook vliegen verjagen. Daarnaast heb je ook nog kruidnagel wat vliegen verjaagt.

Azijn doet hetzelfde en wanneer je kruidnagel in de azijn legt, heb je dus dubbel effect en werkt dit nog veel beter om vliegen te verjagen.

Als optie is de geur van ui ook altijd een goede manier om vliegen te verjagen. Ook deze geur vinden vliegen niet erg fijn. De laatste optie is tea tree olie. Dit is een olie die bijvoorbeeld bij de drogist verkrijgbaar is.

De olie kan gebruikt worden voor ontzettend veel toepassingen waarvan een er dus is voor het bestrijden van vliegen. De olie heeft een aparte geur die vliegen op afstand kan houden.

Toch zijn sommige geuren best lastig omdat je hier wellicht zelf niet van houdt. Ook wil je natuurlijk niet dat alles naar de geur van ui ruikt, maar wie vliegen op afstand wil houden, moet hier toch over nadenken omdat het wel een diervriendelijke en makkelijke manier is om het ongedierte weg te jagen.

5. Vliegen bestrijden met insectenspray

Als laatste zijn er ook nog een hoop verschillende sprays beschikbaar om vliegen op afstand te houden. Dit zijn vaak sprays met een vrij sterke geur welke in verschillende winkels gekocht kunnen worden.

Zo’n spray wordt door de kamer gesprayd en moet een tijdje intrekken. Vervolgens kunnen de ramen en deuren open en kan er gelucht worden. Vliegen ruiken deze geur en zijn hier helemaal niet gek op. Zij zullen dan ook wegblijven.

Ook zijn er sprays voor wanneer de vliegen al in de woning zitten. Deze sprays zijn ook vrij heftig en deze zorgen ervoor dat de insecten dood gaan. Dit geldt niet alleen voor vliegen, maar ook voor andere insecten zoals een vervelende mug die zich wellicht ook in de kamer bevindt.

Conclusie

Zoals je merkt zijn er dus een hele hoop manieren voor het vliegen bestrijden. Welke optie je uiteindelijk kiest heeft niet alleen te maken met voorkeur, maar ook of je het op een diervriendelijke manier voor elkaar wil krijgen om de vliegen uit huis te krijgen.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat je wellicht wat producten al in huis hebt. Een eigen vliegenval is heel makkelijk zelf te maken.

Wellicht ben je net op zoek naar een nieuwe plant voor in de plantenbak in de tuin en komt het dan heel goed uit dat lavendel dus niet alleen een leuke plant voor in de tuin is, maar ook een ideale manier is om vliegen te weren.

Ook het schoonmaken en schoon houden van de woning kan er aan bijdragen dat vliegen minder snel naar binnen komen. Dit is zelfs een van de beste manieren om vliegen te bestrijden.

Als laatste zijn er nog verschillende sprays op de markt die het mogelijk maken om vliegen uit te roeien wanneer er een plaag in de woning is. Mocht zelfs dit niet helpen dan kan een ongediertebestrijder natuurlijk ook altijd nog ingeschakeld worden.

Toch is het vaak zo dat de bovenstaande punten al wel voldoende zouden moeten zijn om een plaag in huis te voorkomen.