Het is net Koningsdag geweest en in het dorp waar ik woon wordt dan altijd veel gevlagd. Een feestelijk gezicht en alleen dit is al de moeite waard om een rondje door het dorp te fietsen.
Elk dorp – dus ook het mijne – heeft wel een buurt waar de huizen en tuinen van bovengemiddelde afmeting zijn. Toen ik door deze buurt fietste viel het me op dat er maar weinig mensen waren die een vlaggenmast in hun voortuin hadden staan.
Best jammer, want wat een mooi gezicht is dat zeg! Vol trots wappert de vlag op een centrale plek in de voortuin op een paar meter hoog, zodat iedereen het ziet.
En je voortuin hoeft echt niet bovengemiddeld groot te zijn om hier een vlaggenmast in te plaatsen hoor. Hoogste tijd om in dit artikel aandacht te besteden aan een vlaggenmast in je tuin.
Heb je een vergunning nodig voor een vlaggenmast in je tuin?
Nederland is een land van nogal wat regels. Niet alleen op landelijk en provinciaal niveau kunnen we er wat van. Ook op lokaal niveau weet de gemeente waarin je woont vast en zeker van wanten als het gaat om regels en procedures.
Toch hebben we enigszins verrassend nieuws voor je, want voor het plaatsen van een vlaggenmast in je tuin heb je geen vergunning nodig. Raar, maar waar.
Nu is het wel zo dat er een aantal voorwaarden zijn verbonden aan het vergunningsvrij plaatsen van een vlaggenmast. De belangrijkste voorwaarden hebben we even overzichtelijk voor je op een rij gezet:
- De vlaggenmast mag niet hoger zijn dan zes meter
- Je mag maximaal één mast zonder vergunning plaatsen. Wanneer je er nog eentje wilt plaatsen, dan moet je daar wel een vergunning voor aanvragen.
Woon je in een monumentaal pand? Of woon je in een beschermd dorps- of stadsgezicht? Dat wil niet direct zeggen dat het plaatsen van een vlaggenmast in je voortuin dan niet mag.
Vraag bij je gemeente na of er afwijkende voorwaarden zijn of dat er bepaalde spelregels zijn met betrekking tot het vlaggen.
Zijn er verschillende soorten vlaggenmasten qua materiaal?
Een vlaggenmast is gemaakt van hout, polyester of aluminium. Dit zijn verreweg de meest gebruikte materialen. We behandelen kort de voor- en nadelen van de verschillende materialen.
Houten vlaggenmast
Een houten vlaggenmast heeft de meest natuurlijke uitstraling van de drie genoemde materialen. Zeker wanneer je in een landelijke (bijvoorbeeld bosrijke) omgeving woont, is een houten mast een uitstekende keuze.
Nadeel van deze mast is dat hij relatief veel onderhoud nodig heeft. Zo is op zijn tijd een schilderbeurt simpelweg een absolute must.
Polyester vlaggenmast
Zoals je wellicht weet, is polyester een kunststof. En kunststof vraagt nauwelijks tot helemaal niet om onderhoud. Dit is direct het grootste voordeel van een polyester vlaggenmast, al raden we je wel aan om zo af en toe de vlaggenmast even schoon te maken.
Een beetje water, aangevuld met een mild sopje, en een lange ragebol is hiervoor alles dat je nodig hebt. Oh ja, een ladder is ook wel handig natuurlijk.
Een ander voordeel van deze mast is de gunstige prijsstelling. Nadeel van een polyester vlaggenmast is dat de uitstraling weinig natuurlijk is en dat er een naad zichtbaar is op de mast.
Aluminium vlaggenmast
De aluminium vlaggenmast is de populairste onder de vlaggenmasten. Aluminium is licht, bijzonder sterk, heeft een moderne uitstraling en heeft geen naad. Qua onderhoud is de mast vergelijkbaar met de polyester tegenhanger. Grootste nadeel van deze mast is de relatief hoge aanschafprijs.
TecTake - Aluminium vlaggenmast Nederland
De vorm van de mast
We besteden nog even heel kort aandacht aan de vorm van de vlaggenmast. De vorm kan namelijk conisch of cilindrisch zijn.
Bij een cilindrische vlaggenmast is de diameter van de mast over de volle lengte gelijk. Bij een conische vlaggenmast is dit niet het geval, want daar is de diameter bovenaan kleiner dan onder aan de mast.
Een conische mast loopt dus taps toe. Wat je het beste kunt kiezen? Daar hebben wij het antwoord niet op, want dat is een kwestie van smaak.
Plaatsen van de vlaggenmast in je tuin
We geven het direct toe, het daadwerkelijk plaatsen van een vlaggenmast in je tuin is best een flinke, uitdagende klus. Dit verbaast je niet, want een rechtopstaande mast van zes meter lang waar een vlag aan wappert moet vanzelfsprekend stevig staan.
Als er iets is dat je niet wil, dan is het dat je vlaggenmast omvalt met de vlag in top. Weinig respectvol en bovendien totaal niet nodig, omdat je de mast stevig kunt verankeren in de grond.
Hiertoe moet een fundering gestort worden en wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde kantelvoet. Het gaat te ver om hier een volledige werkbeschrijving te plaatsen.
Informeer bij de leverancier van je vlaggenmast hoe je deze op de juiste manier plaatst. Zij leveren je naast een uitgebreide werkbeschrijving ook de hiervoor benodigde materialen.
Verder zijn er verschillende video’s op internet te vinden die je stap voor stap laten zien hoe je een vlaggenmast in je tuin plaatst.
En zie je het echt niet zitten om het zelf te doen? Geen nood, want dan besteed je het gewoon uit. Vaak hebben leveranciers van vlaggenmasten een eigen technische dienst die dit graag voor je doen.
Aankleding rondom de vlaggenmast
Natuurlijk wil je echt een mooi plekje maken van de vlaggenmast in je tuin. Het is een eyecatcher die een prominente plek in je tuin heeft en dat mag gezien worden.
Wees vooral creatief en laat je fantasie hierbij de vrije loop. Maak er bijvoorbeeld een klein perkje omheen met bloeiende planten en struiken.
Ook een paadje naar de vlaggenmast toe is een fraai gezicht of leg tegels in een rondje om de mast heen. Een hekje om de mast of een aantal grote keien… mogelijkheden genoeg.
Mag je altijd vlaggen?
Wanneer we het hebben over het vlaggen, dan bedoelen we in dit geval het laten wapperen van de Nederlandse vlag.
In Nederland zijn er geen regels betreft de momenten van het vlaggen. Dat betekent dus dat je iedere dag de vlag uit kunt hangen als je dat zou willen.
De vraag is of je dat echt zou moeten willen of dat je dit moet beperken tot een aantal bijzondere dagen en/of gelegenheden. Waar je ook voor kiest, je loopt niet het risico bekeurt te worden als je de vlag uithangt op een niet officiële feestdag of gelegenheid.
Wel zijn er een aantal regels verbonden aan het vlaggen. Hou je hier aan, zodat iedereen weet en ziet dat jij respectvol omgaat met ons nationale symbool, de vlag:
- Wanneer je de vlag hebt gehesen, dan mag de vlag de grond niet raken
- Een gehesen vlag mag geen hinder opleveren voor het verkeer
- Vlag alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Toch ’s nachts vlaggen? Dan moet je ervoor zorgen dat beide kanten van de vlag goed verlicht zijn, zodat de kleuren duidelijk zichtbaar zijn.
- Een oranje wimpel gebruik je alleen op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.
Wimpel Oranje 175cm | Voor vlag aan huis | Koningsdag
Op welke dagen is het gebruikelijk te vlaggen?
Op onderstaande dagen is het gebruikelijk om de vlag uit te hangen:
31 januari | Verjaardag prinses Beatrix |
27 april | Koningsdag: verjaardag koning Willem-Alexander |
4 mei | Dodenherdenking: vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang. |
5 mei | Bevrijdingsdag |
17 mei | Verjaardag koningin Máxima |
Laatste zaterdag in juni | Veteranendag |
15 augustus | Formeel einde Tweede Wereldoorlog |
7 december | Verjaardag prinses Catharina-Amalia |
Op de website van de Rijksoverheid kun je hier meer over vinden.
Naast deze dagen hang je de vlag ook uit bij bijzondere gelegenheden als bijvoorbeeld huwelijk of wanneer iemand geslaagd is voor zijn of haar (eind)examen.
Wanneer iemand overleden is, dan is het halfstok ophangen van de vlag een mooi eerbetoon aan de overledene.
Andere vlaggen dan de Nederlandse vlag aan je vlaggenmast
Heb je een vlaggenmast in je tuin, dan zie je hier natuurlijk graag een vlag aan wapperen in de wind. De Nederlandse vlag dagelijks uithangen is niet gepast, maar dat wil niet zeggen dat je geen andere mogelijkheden hebt.
Wellicht heeft de stad of het dorp waarin je woont een eigen vlag. Of de provincie. Misschien kom je uit een familie die een eigen familiewapen heeft. Hoe mooi is het dat je dit familiewapen als vlag in je vlaggenmast kunt hangen.
Mogelijkheden genoeg en als dit alles niet voor jou van toepassing is, dan kun je altijd nog je eigen vlag ontwerpen. Samen met je kinderen bijvoorbeeld.
Wij wensen je in elk geval veel plezier van de vlaggenmast in je tuin en ik hoop volgend jaar met Koningsdag nog meer vlaggenmasten in voortuinen te spotten.