vijver opstarten

Je hebt een mooie vijver aangelegd. En als het eerste voorjaarszonnetje zich aandient, begint het vast en zeker bij je te kriebelen. Je wilt lekker van je tuin genieten en in het bijzonder van je vijver. Maar je weet inmiddels dat je eerst aan het werk moet, voordat het grote genieten begint.

In dit geval hebben we het over het opstarten van je vijver. Een vijver opstarten is namelijk niet iets dat je alleen maar doet als je net een (nieuwe) vijver hebt aangelegd. Het is echt de moeite waard om je vijver elk voorjaar op te starten. En bovendien kan de natuur best een beetje hulp gebruiken na de winterperiode.

Vijver opstarten: bacteriën in je vijver

Wanneer je aan bacteriën denkt, dan heeft dit meestal een negatieve lading. In het geval van een vijver echter niet. Bacteriën zijn namelijk zeer belangrijk voor het natuurlijk evenwicht in je vijver. De bacteriën die in het najaar nog in je vijverfilter aanwezig zijn, overleven de winter niet. Hierdoor raakt het evenwicht in je vijver verstoort en dus is het verstandig om elk voorjaar weer je vijver op te starten.

Dit doe je door bacteriën toe te voegen aan je waterfilter. Zo verspreiden de bacteriën zich snel en gemakkelijk. Deze bacteriën koop je in vloeibare vorm en zijn eenvoudig toe te voegen aan je vijverfilter. Schadelijke stoffen worden door de bacteriën afgebroken en dragen op deze manier bij aan een gezonde vijvercultuur. Let er goed op dat je je aan de juiste dosering houdt. Deze staat altijd aangegeven op de verpakking.

Black Beauty Biokick 300 gram vijver bacteriën - bacterial

★★★★★
47,50  Op voorraad
vanaf 14 juni 2024 08:35

Waterwaarden checken!

Bij je vijver opstarten hoort ook het checken van de zogenaamde ‘waterwaarden’ in je vijver. Naast bacteriën dragen goede waterwaarden ook bij aan het juiste evenwicht in je vijver. Het checken van de waterwaarden is overigens niet iets dat je enkel en alleen in het voorjaar bij het opstarten van je vijver doet. We raden je aan om dit met enige regelmaat te doen, omdat deze waarden sterk kunnen fluctueren.

Het testen van je vijverwater op de verschillende waarden (PH, GH, KH, ammoniak, nitriet en nitraat) is gelukkig geen ingewikkelde materie. Er zijn verschillende testsetjes te koop die je in één oogopslag laten zien wat de verschillende waarden in je vijverwater zijn. Afhankelijk van de uitkomst van test kun je actie ondernemen.

Aquaforte 5 in 1 teststrips voor vijvers en aquaria

★★★★★
19,55  Uitverkocht
vanaf 14 juni 2024 08:35

Vijver opstarten: wat is het juiste moment?

Je weet inmiddels dat het voorjaar het beste moment is om je vijver op te starten. Toch kunnen we deze periode nog wat nader specificeren. Want als het voorjaar (eindelijk) is aangebroken, betekent dit niet dat de watertemperatuur direct omhoog schiet. En die watertemperatuur is wel belangrijk!

De bacteriën waar we het eerder in dit artikel over hadden, gedijen namelijk het beste bij een watertemperatuur van tien tot vijftien graden. Dit meet je eenvoudig met behulp van een speciale thermometer voor vijverwater. Wanneer het vijverwater deze temperatuur bereikt heeft, beginnen de bacteriën zich te vermenigvuldigen. En dat is precies wat je graag wilt, want dat is een eerste stap op weg naar helder water.

Aquaforte Digitale Vijverthermometer / Zwembadthermometer + meetsonde -5ºC - +70ºC

★★★★★
13,45  Uitverkocht
vanaf 14 juni 2024 08:35

Zorg voor voldoende zuurstofplanten

Het zuurstofgehalte in je vijverwater is ook een factor om rekening mee te houden. Zuurstofplanten, als bijvoorbeeld waterpest, dragen bij aan een hoog zuurstofgehalte in het water en hiermee aan helder water. Het is dan ook aan te raden om in het voorjaar extra zuurstofplanten in je vijver te zetten. Op duizend liter water plant je vijf bosjes zuurstofplanten.

Dit planten doe je in een speciaal hiervoor gemaakte vijvermand. Vergeet niet om de vijveraarde af te dekken met bijvoorbeeld steentjes. Dit voorkomt dat vissen of andere diertjes de vijveraarde omwoelen uit de vijvermand.

zuurstofplanten vijver

Vijver opstarten en natuurlijk evenwicht

We hebben het in dit artikel al verscheidene keren gehad over het natuurlijk evenwicht in je vijver. Dit natuurlijk evenwicht wordt ook wel het biologisch evenwicht genoemd. Dit betekent, in combinatie met je vijver opstarten, niets anders dan dat je je vijver zo snel mogelijk in de meest optimale conditie brengt.

Met andere woorden, je vijver helpen om tot een gezonde omgeving te komen waarin (water)planten, vissen, kikkers en ander vijverleven zich (letterlijk en figuurlijk) als een vis in het water voelen. En dat is precies waarom je je vijver op moet starten… elk voorjaar weer!