Op Tuinsimpel vind je diverse artikelen over blokhutten en tuinhuisjes. Deze artikelen worden veel gelezen en dat geeft aan hoe populair blokhutten en tuinhuisjes zijn. En dat snappen we heel goed!

Van verschillende bezoekers kregen we de vraag of een tuinhuisje eigenlijk wel hetzelfde is als een blokhut. Een hele terechte vraag, want we geven direct toe dat deze twee vaak in één mond genoemd worden.

Dit is overigens niet vreemd, want er is zeer veel overlap tussen beide. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen een blokhut en een tuinhuisje. Hoewel de verschillen relatief klein zijn, willen we je hier toch wat meer over vertellen en dat doen we dan ook graag in dit artikel.

Ook duiken we iets dieper in de specifieke mogelijkheden die je met een tuinhuisje hebt.

Verschil 1: de bouwconstructie

Het grootste, belangrijkste verschil tussen een blokhut en een tuinhuisje zit hem in de bouwconstructie. Een blokhut heeft een karakteristieke bouw, waarbij boomstammen, grove balken of planken op elkaar geplaatst worden die op de hoeken in elkaar passen/grijpen.

De bouwconstructie van een tuinhuisje verbindt op de hoeken de wanden die uit kaders bestaan en is hiermee dus wezenlijk anders.

Verschil 2: de uitstraling

Het zal je na het lezen van bovenstaande vast niet verbazen dat een blokhut een robuuste uitstraling heeft. Het is een bijzonder solide bouwwerk dat natuurlijk en ook wel een beetje ‘basic’ aandoet. En begrijp ons niet verkeerd, ‘basic’ is in dit geval zeker geen diskwalificatie.

Een tuinhuisje daarentegen oogt wat sierlijker, omdat de constructie minder robuust is. Een tuinhuisje heeft bovendien een uitstraling die net even iets minder natuurlijk is dan de uitstraling van een blokhut.

Uiteraard kun je dit verschil opvangen door het juiste materiaal te kiezen voor je tuinhuisje. Hout heeft vanzelfsprekend een meer natuurlijke uitstraling dan kunststof.

Verschil 3: de vormgeving

Een derde verschil tussen beide is de vormgeving. Een blokhut heeft vaak een vrij eenvoudige vorm, vierkant of rechthoekig (uitzonderingen daargelaten), die mede bepaald wordt door de bouwconstructie.

Het over het algemeen lichte(re) materiaal dat voor een tuinhuisje wordt gebruikt geeft de bouwer meer creatieve mogelijkheden qua vorm. Vandaar dat je tuinhuisjes ook tegenkomt als bijvoorbeeld een vijfhoek of zelfs in ovalenvorm.

Zelf bouwen of kiezen voor gemak

Of je nu kiest voor een blokhut of een tuinhuisje in je tuin, er zal iets gebouwd moeten worden. Het meest makkelijke is om te kiezen voor een prefab houten woning.

Ten onrechte wordt nog wel eens gedacht dat een prefab houten woning van minder goede kwaliteit zou zijn. Niets is minder waar, want prefab betekent in dit geval niets anders dan dat het huisje in de fabriek al in elkaar gezet wordt.

Eenmaal af wordt het tuinhuisje of blokhut kant en klaar bij je afgeleverd, op de plaats waar je deze graag wilt hebben.

Zelf een tuinhuisje of blokhut bouwen kan natuurlijk ook. Maak zelf een ontwerp of kies voor een bouwpakket dat je alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten.

Vanzelfsprekend vereist dit wel enige handigheid en klusvaardigheid. Weet je van jezelf dat je hier vooral niet aan moet beginnen, dan is de prefab houten woning een uitstekend alternatief.

Blokhut Jumbo 5, kleurloos geimpregneerd, 400 x 300 cm

★★★★★
3.003,00  Uitverkocht
vanaf 16 september 2023 22:04

Voor welke tuin geschikt?

Een blokhut of tuinhuisje neemt best wel wat ruimte in. Hou hier rekening mee door vooraf alles goed door te rekenen en te meten. Het laatste dat je wil, is dat je helemaal geen tuin meer over hebt en de blokhut/tuinhuisje alle ruimte heeft ingenomen.

Een blokhut komt het beste tot zijn recht in een natuurlijke tuin. Hiermee bedoelen we een tuin die niet strak is geregisseerd, maar waar bomen, planten en struiken tot op zekere hoogte vrij spel hebben om te groeien en bloeien.

Blokhut en tuin zijn zo meer in harmonie met elkaar. Een tuinhuisje past juist beter in een moderne tuin met strakke lijnen. Het gebruik van lichtere materialen geeft een tuinhuisje immers een sierlijke uitstraling, die nu eenmaal iets minder natuurlijk is dan die van een blokhut.

Uiteraard is dit geen wet van Meden en Perzen, want hierbij komt ook smaak om de hoek kijken. En zoals we allemaal weten… over smaak valt niet te twisten.

De extra mogelijkheden van een tuinhuisje

Qua gebruik hebben tuinhuisjes en blokhutten veel overeenkomsten. Ze worden beide veel gebruikt voor (extra) opslagruimte, klusruimte of een plek om lekker te genieten van de tuin en het weer.

Een terras of veranda bij/aan de blokhut of het tuinhuisje maken het plaatje compleet. Als je kiest voor een tuinhuisje heb je net iets meer mogelijkheden dan een blokhut. We zetten deze mogelijkheden graag even voor je op een rij:

Tuinhuisje als vakantiewoning

Als je op een mooie plek woont en je tuin wat groter is, dan kun je ervoor kiezen om een tuinhuisje te plaatsen die je vervolgens gaat verhuren als vakantiewoning.

Hoeveel mensen hebben niet de droom om een B&B te beginnen? Een tuinhuisje is een simpele en relatief goedkope manier om deze droom waar te maken.

Natuurlijk zorg je er dan voor dat je tuinhuisje over op zijn minst water en elektriciteit beschikt. Natuurlijk kan dit ook met een blokhut, maar hier is het vaak wat lastiger om kamers in te maken (meer ‘basic’).

Tuinhuisje als extra woning

Je kunt een tuinhuisje ook gebruiken als extra woning in je tuin. Bijvoorbeeld voor één van je kinderen die graag het huis uit wil, maar in deze tijd geen woning kan kopen of huren. Op deze manier leert hij/zij toch zelfstandig te zijn en geeft het thuis wat minder spanning.

Ook kan een tuinhuisje als extra woning een prima oplossing zijn voor je zoon of dochter wanneer hij/zij een beperking heeft, waardoor hij/zij nooit ‘echt’ zelfstandig kan wonen.

Of wanneer (één van) je ouders op leeftijd is en moeilijk voor zichzelf kan zorgen, maar niet in aanmerking komt voor een verpleeg- of verzorgingshuis.

Tuinhuisje als kantoorruimte

Misschien werk je tijdens de coronapandemie al langere tijd thuis. Dit is lang niet voor iedereen een pretje, want lang niet iedereen heeft een kamer over die te gebruiken is als werkkamer (kantoorruimte).

Er komt vast en zeker een tijd dat we corona achter ons hebben gelaten, maar dat betekent niet dat we dan helemaal van thuiswerken af zijn. De kans is groot dat in het nieuwe normaal je bijvoorbeeld de helft van je werkdagen thuis moet werken.

Dit kun je prima doen vanuit een tuinhuisje dat gemaakt is van lichte materialen. Ook als je zzp-er bent is een tuinhuisje als kantoorruimte een prima oplossing.

Je kunt hier dan niet alleen ongestoord werken, maar ook prima je klanten ontvangen. En je klanten ontvangen in een blokhut komt niet heel professioneel over.

Conclusie

Je weet nu wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een blokhut en een tuinhuisje. Dit maakt het wellicht makkelijker voor je om uit beide een keus te maken. Hou er wel rekening mee dat je in een aantal gevallen een vergunning aan moet vragen voor het plaatsen van een tuinhuisje of blokhut.

Het zal je ook vast niet verbazen dat er regels zijn verbonden aan het verhuren van je tuinhuisje als vakantiewoning. En zomaar een extra woning plaatsen in je tuin? Niet doen zonder dat je vooraf hebt gecheckt welke eisen de gemeente waarin je woont hier aan stelt.