Steeds meer mensen brengen niet alleen hun huis, maar ook hun tuin in kerstsfeer. En waarom ook niet? Het is een prachtig en sfeervol gezicht, je tuin vol met kerstverlichting en/of verlichte kerstfiguren.

Er zijn nogal wat verschillende soorten kerstverlichting. In dit artikel staan we stil bij waar je aan moet denken als je kerstverlichting in je tuin plaatst. Want echt genieten van kerstverlichting in je tuin doe je pas als je zeker weet dat je dit op de juiste (lees: veilige) manier hebt aangebracht.

Plaats alleen kerstverlichting die geschikt is voor buiten

Lang niet alle kerstverlichting is geschikt om buiten op te hangen. Kerstverlichting heeft het buiten zwaar te verduren door onder andere lage temperaturen, wind en neerslag. Je begrijpt vast en zeker dat kerstverlichting hier tegen bestand moet zijn. Vooral neerslag is iets om rekening mee te houden.

Op de verpakking van kerstverlichting staat een zogenaamde IP-code. Deze IP-code geeft aan of iets dat elektriciteit nodig heeft geschikt is voor gebruik buiten. Wanneer IP-44 als code op de verpakking staat vermeld, kun je deze verlichting buiten gebruiken. IP-44 geeft namelijk aan dat de verlichting bestand is tegen spatwater.

Let op: kerstverlichting met IP-44 code is wel bestand tegen neerslag als hagel, regen of sneeuw, maar niet tegen onderdompeling. Zorg er dan ook voor dat deze verlichting niet in een plas water kan vallen!

Kerstverlichting die wel tegen kortstondige, volledige onderdompeling in water kan, heeft IP-67 op de verpakking staan. Dit type kerstverlichting wordt meestal alleen gebruikt door professionele partijen die kerstverlichting plaatsen. IP-44 volstaat voor particulier gebruik.

Kies kerstverlichting voor buiten met CE-markering of KEMA-KEUR

Het aanbod van kerstverlichting is groot en het is tegenwoordig een koud kunstje om dit online bij buitenlandse webshops te bestellen. Je bent in een aantal gevallen dan wel goedkoper uit, maar weet je ook zeker dat de kerstverlichting die je hebt gekocht veilig is?

Check vooraf of de kerstverlichting een CE-markering heeft. De CE-markering op een verpakking geeft aan dat het artikel of product voldoet aan strenge eisen en regelgeving die opgesteld is door de EU. Een andere goede graadmeter voor veilige kerstverlichting is checken of aan de verlichting het KEMA-KEUR is verleend. Dit geeft namelijk ook aan dat een artikel of product veilig gebruikt kan worden.

Maak kerstverlichting goed vast!

Het lijkt zo voor de hand te liggen dat je kerstverlichting voor buiten goed bevestigd. Maar vergis je niet, want helaas zijn er nog steeds mensen die hier te licht over denken. Weet dat het in de wintermaanden flink kan waaien en ook in deze periode hebben we steeds meer te maken met extremen. Kerstverlichting die loskomt kan tot gevaarlijke situaties leiden. Je kunt voor het zorgvuldig bevestigen van kerstversiering kiezen voor verschillende bevestigingsmaterialen als bijvoorbeeld:

  • Schroeven, spijkers of haken
  • Touw
  • Tie wraps
  • Binddraad met rattenstaartsluiting
  • Klemmen

Tip: zorg ervoor dat kerstverlichting altijd een beetje mee kan bewegen in de wind!

Dimmer of tijdschakelaar

Het is natuurlijk zonde om kerstverlichting te laten branden op momenten dat niemand deze ziet. Soms brandt kerstverlichting de hele nacht, omdat vergeten is deze uit te schakelen op het moment van naar bed gaan. Onnodig energieverbruik en daarmee een hogere energierekening is hier het gevolg van.

Gelukkig is dit probleem eenvoudig te tackelen door gebruik te maken van een tijdschakelaar. Stel de tijd van in- en uitschakelen in en je weet zeker dat de kerstverlichting alleen brandt op die momenten dat jij dat wilt.

Weet dat de hoeveelheid licht die kerstverlichting en kerstversiering in je tuin afgeeft, behoorlijk kan zijn. Dit kan overlast geven in de buurt en zoals je weet is een goede buur beter dan een verre vriend. Het plaatsen van een dimmer zorgt ervoor dat je de hoeveelheid licht zelf kan bepalen. Weet dat niet elke kerstverlichting voor buiten geschikt is voor een dimmer! Check dit dus voordat je tot aankoop overgaat.

Check kerstverlichting die je eerder hebt gebruikt

Kerstverlichting- en versiering koop je normaal gesproken om meerdere jaren achter elkaar te gebruiken. Het kan gebeuren dat bijvoorbeeld stekkers, snoeren of lampjes beschadigd raken. Check de kerstverlichting dan ook altijd voordat je deze ophangt. Zo merk je een breuk in het snoer bijvoorbeeld op en dat voorkomt gevaarlijke situaties.

Bovendien is het ook nog eens heel vervelend als je er pas achter komt dat de kerstverlichting niet meer deugd op het moment dat je deze net hebt opgehangen. Vanzelfsprekend rol je kabelhaspels helemaal uit om brand of kortsluiting te voorkomen. En verlengsnoeren zijn niet bedoeld om aan andere verlengsnoeren te koppelen.

Werk veilig!

Niet alleen de kerstverlichting- of versiering dient veilig te zijn. Ook jouw veiligheid is belangrijk. Ga dus bij het aanbrengen van de verlichting en versierselen voorzichtig te werk. Doe dit bij voorkeur bij droog weer, want neerslag kan zorgen voor gladde ondergrond. Uiteraard geldt dit ook voor als het net gevroren heeft.

Verder raden we je aan om op tijd te beginnen, zodat het aanbrengen van kerstverlichting in je tuin geen haastwerk wordt. Neem er de tijd voor, want dit komt niet alleen de veiligheid, maar ook de kwaliteit van je werk ten goede. Gebruik gereedschap en materialen van goede kwaliteit, zoals bijvoorbeeld een solide huishoudtrap of een ladder met een dwarsbalk. En last, but not least… een paar extra handen en ogen zijn natuurlijk altijd welkom!