Het vegen van je terras, oprit of tuinpad is voor de meeste mensen eerder een noodzakelijk kwaad, dan dat ze hier plezier aan beleven. Vegen is niet iets dat je slechts enkele keren per jaar doet. Zeker in het najaar neem je vaak meerdere malen per week de bezem ter hand om je pad begaanbaar en te houden.
Maar dat is niet de enige reden, want je wilt natuurlijk ook dat je tuin er netjes en verzorgd uitziet. Wil je het jezelf wat makkelijker maken? Kies dan voor een veegmachine, hét alternatief voor bezem, stoffer en blik. In dit artikel vertellen we je meer over deze handige machines.
Waarom kiezen voor een veegmachine?
Een veegmachine is een uitkomst voor iedereen die het vegen van zijn tuinbestrating niet bepaald als zijn favoriete tuinklus ziet. Daarnaast is een machine als deze een aanrader voor iedereen die veel tuinbestrating bij te houden heeft. Denk hierbij aan een lang en breed tuinpad, een grote oprit, een groot terras of een combinatie van deze bestratingen.
Vegen met een bezem en opvegen met stoffer en blik is bovendien best een bezigheid die lichamelijk belastend is. Zeker wanneer je fysieke gesteldheid iets minder is, is dit een klus waar je echt tegenop kan zien. Voor deze mensen is een veegmachine de oplossing om letterlijk hun straatje schoon te vegen.
Hoe werkt een veegmachine?
Een veegmachine is eigenlijk een heel eenvoudige machine. Roterende borstels vegen het vuil bij elkaar, waarbij het vuil opgezogen en verzameld wordt in het reservoir van de machine.
Soorten veegmachines
We onderscheiden verschillende soorten veegmachines. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:
Handbediende veegmachines
Deze veegmachines hebben geen motor of accu en worden manueel (handmatig) bediend. Dit doe je door de machine voor je uit te duwen, waarbij de borstels en de ‘stofzuiger’ in werking worden gesteld.
Deze machines zijn in verschillende veegbreedtes verkrijgbaar. Hoe groter de veegmachine is, hoe meer inspanning het kost om je machine voort te duwen. Ook wat de inhoud van het reservoir betreft is er veel keuze. Bij deze veegmachines zitten de veegborstels over het algemeen aan de voorkant en de zijkant.
Veegmachines met een accu
Een veegmachine met een accu (oplaadbaar) is een krachtiger variant van de manueel bediende veegmachine. Ook deze machine duw je voor je uit, waarbij de borstels (voorkant en zijkant) en zuigende werking aangestuurd worden door de oplaadbare accu. Kies de voor jou best passende veegbreedte en inhoud van het reservoir en je hebt een uitstekende machine die met gemak grote oppervlakken veegt.
Veegmachines met een benzinemotor
Deze veegmachines zijn bijzonder krachtig en worden wat minder door particulieren gebruikt. Deze machines bedien je door er simpelweg achter te lopen en te sturen. Er zitten namelijk meerdere versnellingen op, zowel vooruit als (vaak) achteruit.
De krachtige benzinemotor zorgt dat de borstels draaien. Ook hoef je deze machines niet te duwen, ze rijden in het tempo van de gekozen versnelling. Nadeel van veegmachines met een benzinemotor is het geluid dat ze produceren. Een ander nadeel is de kosten van benzine die deze machines gebruiken.
Zitveegmachines
Wil je helemaal geen inspanning leveren? Dan is een zitveegmachine voor jou dé oplossing. Dit zijn de veegmachines die met name door professionele bedrijven gebruikt worden. Dit wil echter niet zeggen dat deze niet geschikt zijn voor jou.
Bij een zitveegmachine zit je bovenop de machine en middels een stuur manoeuvreer je de machine daar naar toe waar zijn diensten nodig zijn. Dit zijn zeer krachtige veegmachines met een groot reservoir.
Vaak hebben deze extra functies als bijvoorbeeld het schrobben van straatwerk. Het laat zich raden dat zitveegmachines beduidend duurder zijn dan eerder genoemde varianten. Bovendien moet je hier ook wel plaats voor hebben in je garage of berging.
Onkruid en mos verwijderen met een veegmachine
Onkruid tussen de voegen van je straatwerk vandaan halen, is een minstens zo vervelend klusje als je bestrating vegen. De meeste veegmachines maken korte metten met dit onkruid, mits het nog niet al te groot is geworden.
Bij sommige veegmachines kun je speciale borstels kopen die bedoeld zijn om het onkruid tussen tegels en klinkers te verwijderen. Kijk voor je tot aanschaf van een veegmachine overgaat of de machine inderdaad deze mogelijkheid biedt, om teleurstelling te voorkomen.
Onkruid en mos tussen tegels verwijderen met een veegmachine lukt vaak ook met de normale borstels, wanneer je dit in een droge periode met veel zon doet. Het mos laat zich dan makkelijker los vegen.
Hoe kies je de voor jou juiste veegmachine?
Bij het kiezen van de voor jou beste veegmachine zijn een aantal zaken belangrijk. Kijk eerst naar de oppervlakte van de bestrating die je ermee wilt vegen. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om een veegmachine te kopen met een groot opslagreservoir, als je deze lang niet gevuld krijgt na een rondje vegen. Dan kun je beter voor een kleinere machine kiezen.
Kijk ook naar het type vuil dat je opveegt met de machine. Is dit vooral zand en af en toe wat blad? Dan kun je volstaan met een compacte machine waarbij de borstels laag bij de grond geplaatst zijn. Deze veegmachines kun je het best vergelijken met een stofzuiger.
Wanneer je met wat grover vuil te maken hebt, waaronder bijvoorbeeld boomvruchten als dennenappels of eikels, dan is het verstandig om te kiezen voor een veegmachine die wat ‘hoger op de borstels staat’. Deze machines pakken dit grover vuil makkelijk aan en vegen zelfs lege blikjes frisdrank op.
Tot slot denk je na over welk type veegmachine voor jou het meest geschikt is. Ben je fysiek in orde? Dan is een veegmachine zonder accu wellicht een prima keuze. Wil je meer power? Dan kies je voor een veegmachine met accu of benzinemotor. De zitveegmachine kies je als je veel power wilt hebben, weinig fysieke inspanning wilt leveren en je de mogelijkheid wilt hebben om tegelijk met het vegen je straatwerk te schrobben (optie afhankelijk van model).
Accessoires voor veegmachines
Er zijn verschillende handige accessoires voor veegmachines te koop. Zet er bijvoorbeeld een schijnwerper (ledverlichting) op, zodat je de veegmachine ook in (schemer)donker kunt gebruiken. Je kunt ook borstels voor verschillende ondergronden kopen. Een laatste praktische accessoire die we graag onder je aandacht brengen, is die van bladschuif en sneeuwschuif.
Let op: check voor aankoop van accessoires altijd eerst of de accessoire geschikt is voor jouw veegmachine!
Hoe duur zijn veegmachines?
Wanneer we het hebben over machines als deze denk je wellicht al snel dat een veegmachine duur is. Goed nieuws, want dat valt reuze mee. Het ligt er hierbij natuurlijk wel aan wat je wensen en eisen zijn die je aan de machine stelt. Weet in elk geval dat een handbediende veegmachine zonder elektrische ondersteuning al voor beduidend minder dan honderd euro te koop is.
Een veegmachine met accu is verkrijgbaar vanaf een prijs die rond de tweehonderd euro ligt. Deze prijs loopt snel op tot ver boven de duizend euro wanneer je een krachtigere machine met groot reservoir wilt hebben.
Voor een veegmachine met benzinemotor moet je al snel zeven- tot achthonderd euro neertellen, waarbij dit echt een minimumprijs is.
De zitveegmachines kosten vele duizenden euro’s en zijn hierdoor eerder een investering dan een aankoop te noemen.
De belangrijkste voordelen en kenmerken van veegmachines
Tot slot van dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen en kenmerken van veegmachines nog even overzichtelijk voor je op een rij:
- Fysiek minder belastend ten opzichte van vegen met bezem, stoffer en blik
- Uitermate geschikt voor vegen van grote oppervlakten
- Uit te breiden met verschillende accessoires (type afhankelijk)
- Vuil verdwijnt in reservoir dat je makkelijk leegt
- Snel en efficiënter dan vegen met een bezem
Nadelen zijn er natuurlijk ook. De belangrijkste zijn de aanschafprijs die hoger ligt dan de traditionele bezem, stoffer en blik en de ruimte die veegmachines in beslag nemen. Aan jou de keus of de voordelen opwegen tegen de nadelen.