Tuinsimpel is hét platform waar je leest over alles wat met tuinieren te maken heeft. En meer! En onder dat ‘meer’ vallen ook de nieuwste tuintrends. Je tuin is immers allang niet meer de plek waarin je alleen maar aan het werk bent. De tuin is een plek waar we meer dan ooit vertoeven, want hier vinden we onze ontspanning en spreken we graag af om vrienden en familie te ontmoeten.

Met veel plezier nemen we je dan ook mee in de tuintrends van 2023.

Ruim baan, want de natuur komt eraan!

Weg met al dat planmatige en die strakke lijnen. 2023 wordt het jaar waarin de natuur in onze tuinen weer ‘ouderwets’ voorrang krijgt. Maak je dus op voor borders die niet langer bestaan uit strak ingedeelde vakken met daarin vrij eenzijdige beplanting, maar voor border waarin planten in elkaar overlopen. En combineer vooral naar hartenlust door typische tuinplanten fraai te laten matchen met bijvoorbeeld groente- en fruitplanten.

Laat planten wat meer de vrije loop en geef ze ruim baan door ze niet gelijk te snoeien als ze gedeeltelijk over je tuinpad of terras hangen. Zo ontstaat als het ware een kleine wildernis in je tuin die zeer aantrekkelijk is voor onder andere vlinders, bijen en hommels die, zoals je vast en zeker weet, best een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Bestrating vervangen door halfharde bestrating

In de tuintrends van 2023 is er veel aandacht voor de klimaatextremen waar we steeds vaker mee geconfronteerd worden. Kortdurende, maar hele felle regenbuien zijn hier een voorbeeld van. De hoeveelheid water die tijdens deze buien naar beneden komt, is dusdanig veel dat de grond dit niet of nauwelijks kan verwerken. Sterker nog, door al die tegels in je tuin kan het water vaak helemaal niet weg en ontstaan er grote plassen.

Door bestrating in de vorm van tegels, klinkers en sierstenen te vervangen door halfharde bestrating draag je heel eenvoudig bij aan een betere waterhuishouding in je tuin. Je bent dan niet alleen af van die grote plassen, maar je geeft je tuin meteen een veel meer natuurlijke look. En dat sluit precies aan bij de hierboven beschreven tuintrend van 2023.

Halfharde bestrating is in verschillende vormen verkrijgbaar, bijvoorbeeld in de vorm van houtsnippers of boomschors.

Vergroen je terras en balkon

Een terras of balkon is vaak niet de meest ‘groene’ plek. Het is meestal vooral een plek waar functionaliteit de overhand heeft. De aandacht ligt op tuinmeubilair, accessoires die de boel opvrolijken en verlichting. Maar niet in 2023, want dan worden ook terrassen en balkons groener dan ooit tevoren.

Potten met weelderig groeiende planten, kleine fruitboompjes en ja, zelfs ieniemienie moestuintjes gaan het dit jaar helemaal maken op terrassen en balkons. En waarom ook niet? Want als er plaats is voor allerlei accessoires, dan is er zeker plaats voor vergroening.

Breng de natuurlijk look naar je terras of balkon door meer natuurlijke materialen te gebruiken. Een boomstamtafeltje is hier een goed voorbeeld van.

Lush living

Lush living is een trend die in 2023 sterker naar voren komt dan ooit. Het helpt je de rust en balans te vinden door minimalisme te combineren met heel veel groen. Minder prikkels door het creëren van eenvoud in combi met weelderig groen, brengen de balans terug die je zo nodig hebt om écht te kunnen ontspannen en te onthaasten. Zo kun je wat makkelijker, en gewoon in je eigen tuin, ontsnappen aan alle hectiek van de dag.

De hosta is een plant die goed past in deze trend, net zoals de Afrikaanse Lelie en het fraaie siergras, genaamd Carex. En altijd al een palmboompje in je tuin willen hebben? Dit jaar wordt jouw jaar, want ook de Yucca Rostrata is een boom die haast wel gemaakt lijkt voor Lush Living, de trend die rust creëert door bruin en groen met elkaar te combineren.

Chillen en relaxen

Ben je niet van Lush living, maar is je tuin voor jou wel de ultieme plek om lekker in te relaxen en te chillen? Goed nieuws, want een andere tuintrend van 2023 is juist een heel kleurrijke, eentje met een tropisch tintje. Breng dus kleur aan in je tuin en vergeet niet om je hangmat tevoorschijn te halen. De exotische tuin is helemaal terug.

Combineer natuurlijke groentinten met opvallende kleurrijke uitschieters in felle kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een mooie houten tuinbank en leg daarin opvallende groene, gele of oranje kussens. Zet een knalgele vaas op je houten tuintafel met daarin felroze bloemen. Hoe kleurrijk en exotischer, hoe beter.

Planten/bomen die goed matchen met deze stijl zijn citrusboompjes, bananenboom, cactusvijg, maar ook een plant als de geranium doet het uitstekend in de exotische en kleurrijke tuin.

Ronde en organische vormen vervangen rechthoekige

Ronde vormen zijn helemaal hip, hot & happening als we naar de tuintrends van 2023 kijken. Rond is de nieuwe rechthoek en dat zien we terug in onder andere ronde terrassen en tuinpaadjes zonder scherpe hoeken.

Ook op het terras of onder de veranda voert rond de boventoon door middel van bijvoorbeeld ronde lounge Seats, tuintafels, maar ook door accessoires die ronde vormen hebben.

Trends die zich doorzetten

Een trend die zich doorzet en langzaam maar zeker de status van trend aan het verliezen is, is die van het gebruik van natuurlijke materialen. Duurzaam en circulaire tuinmeubelen van hout zien we ook dit jaar terugkomen, wat ook geldt voor accessoires die vooral van natuurlijke materialen gemaakt zijn.

Ook de ‘eetbare tuin’ is een blijvertje als we kijken naar de tuintrends van 2023. Dit kan variëren van moestuin tot aardbeienplantjes op het balkon en van kruidenplanten in potjes op het terras tot een citroenboompje in een grote aardewerken pot. Want er gaat niets boven lekker smikkelen van groente, fruit en kruiden uit je eigen tuin.

We hopen dat je met dit artikel inspiratie hebt opgedaan om je tuin helemaal klaar te maken voor 2023. We wensen je een heel mooi tuinseizoen toe en blijf ons zeker volgen voor tips, trucs en wetenswaardigheden over tuinieren.