Je staat vast en zeker al te popelen om weer heerlijk aan de slag te gaan in je tuin. Nog even wachten op iets hogere temperaturen en die eerste fijne zonnestralen in de lente; het moment om je tuin, balkon of terras weer in tiptop-conditie te brengen.

In dit artikel nemen we je met veel plezier mee in een aantal tuintrends voor 2022. Je leest wat hip & trendy is en hopelijk doe je hierdoor flink wat inspiratie op om goed van start te gaan in tuinseizoen 2022.

Trend 1: Op vakantie in je eigen tuin

Corona heeft duidelijk gemaakt dat veel dingen niet meer zo vanzelfsprekend zijn als dat ze ooit waren. Vakantie is hier één van. Naar buiten kunnen in je eigen tuin is de manier om te ontsnappen aan het gevoel dat de muren soms op je af kunnen. Meer dan ooit is de tuin de ultieme plek om te ontspannen en tot rust te komen. De trend voor dit jaar is het creëren van een vakantiegevoel in je eigen tuin.

Dit doe je onder andere door te kiezen voor sfeervolle buitenverlichting, bijvoorbeeld in de vorm van lampionnetjes of lichtsnoeren. Een loungeset met dikke kussens waar je heerlijk in wegzakt, draagt zeker bij aan het vakantiegevoel. Ook de hangmat is terug van weggeweest. Voeg hier bijzondere, wat meer exotische, beplanting aan toe en je hebt je eigen vakantieparadijsje gemaakt.

Trend 2: Duurzaamheid

Ook dit jaar gaan we weer massaal voor duurzaam. Hoewel deze trend niet helemaal nieuw is, noemen we hem toch. De stijgende lijn van deze trend zet zich namelijk nog steeds voort en het einde lijkt nog niet in zicht. Je kiest natuurlijk zoveel mogelijk voor verlichting op zonne-energie op de plekken waar dit kan.

Wat hout betreft let je erop dat je hout koopt dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit herken je aan het FSC-keurmerk. En hout in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen als het gaat om tuinmeubilair, maar ook als het gaat om schuttingen, overkappingen en veranda’s.

Duurzaamheid krijgt dit jaar ook vorm in de tuin door middel van het zogenaamde ‘groene dak’. Een groen dak is een dak waarop sedum, een mix van vetplantjes (vetkruid), is aangebracht. Je koopt deze beplanting als matten, die je makkelijk uitrolt op bijvoorbeeld het dak van je schuur, houtopslag of overkapping.

Sedum trekt bijen en vlinders aan en is draagt zo bij aan de biodiversiteit in je tuin en in de buurt waar je woont. Ook helpt een groen dak bij het afvoeren van regenwater. Een duurzame oplossing dus, waarbij het mes aan meerdere kanten snijdt.

Tip: Kies voor nog meer duurzaamheid voor tuinmeubilair dat gemaakt is van gerecycled materiaal.

Trend 3: de ‘nature look’

‘We’ gaan dit jaar voor rust en eenvoud en gaan eigenlijk back to nature. Natuurlijke materialen hebben onze voorkeur en die matchen qua kleur uitstekend met de tuinkleur van 2022: groen! Groene kussens zullen veelvuldig te vinden zijn in onze tuinstoelen en loungesets. We besteden dit jaar extra aandacht aan de planten in onze tuin en gaan ook hier voor groen. Vaste planten die ook in de winter hun groene blad behouden zijn geliefd. Voorbeelden van dit soort planten zijn de Helleborus (Nieskruid), Maagdenpalm en Euphorbia (Wolfsmelk). Ook bamboe, wat eigenlijk een grassoort is, blijft onverminderd populair.

Natuurlijke materialen hebben veelal een bruine en grijze kleur. In combinatie met groen kun je dit als saai ervaren. Dit los je eenvoudig op door enkele kleurrijke accessoires aan te brengen. Kies bijvoorbeeld voor gekleurde decoratieve kussens op je loungeset. Let op, we bedoelen hiermee niet de kussens waar je op zit.

Een vloerkleed met veel kleur in je veranda fleurt de boel ook enorm op, zonder dat dit afbreuk doet aan de nature look. Een kleurrijk servies op tafel is ook een uitstekende keuze om subtiel toch wat meer kleur aan te brengen. Kies je voor wat extra kleur? Sla hier dan niet in door als je de natuurlijke look & feel wilt behouden.

Trend 4: Zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen

We willen dit jaar maar één ding en dat is: naar buiten! We laten ons niet tegenhouden door lagere temperaturen, wind of een buitje. Maar we willen wel comfortabel en enigszins behagelijk buiten vertoeven. Een overkapping of veranda is hiervoor de oplossing. Onder de overkapping of veranda zet je een fijne loungeset neer.

En natuurlijk ontbreekt een tuinhaard of heater hier niet, voor als het weer zich van zijn mindere kant laat zien. Buiten koken doe je op een buitenkeuken die je meer mogelijkheden biedt dan een BBQ. Sfeervolle verlichting maakt het geheel af en maakt avonden langer en nog gezelliger.

Trend 5: De moestuin is populairder dan ooit

De moestuin is weer helemaal terug. Zelf groente, fruit en kruiden kweken in eigen tuin is iets wat we dit jaar veel gaan doen. Vanzelfsprekend doen we dit biologisch, want chemische bestrijdingsmiddelen zijn natuurlijk uit den boze. Voor een moestuin heb je niet per definitie een grote tuin nodig. Kruiden kweek je bijvoorbeeld makkelijk in potten.

Of kies voor een moestuinbak. Dit is een bak, vaak ter grote van een meter bij een meter, die in verschillende vakken is onderverdeeld. In elk vak kun je ‘iets’ zaaien en zo heb je een gevarieerde moestuin op een klein oppervlak. Heb je geen tuin, dan is dit de ideale manier om te ‘moestuinen’ op je balkon.

Net als jij kijken ook wij enorm uit naar het voorjaar. We hopen dat dit artikel je helpt bij het maken van plannen voor je tuin. Wij hebben in elk geval al heel veel zin in het nieuwe tuinseizoen. Jij ook?