Natuurlijk kun je het hele jaar door in je tuin werken. De werkzaamheden die je in de wintermaanden in je tuin doet, zijn vaak beperkt van aard. Het meeste tuingereedschap verdwijnt bij veel tuinliefhebbers dan ook eind oktober/begin november in de schuur, om er in het voorjaar pas weer uit te komen.

Maar wees nu verstandig en maak je tuingereedschap goed schoon, voordat je het voor maanden opbergt. In dit artikel vertellen we je waarom je je tuingereedschap goed moet onderhouden en hoe je dit het beste doet.

Waarom tuingereedschap onderhouden?

Het antwoord op deze vraag is simpel en snel te geven. De belangrijkste reden om je tuingereedschap goed te onderhouden, is dat dit ervoor zorgt dat je gereedschap langer meegaat.

Met andere woorden, goed onderhoud verlengt de levensduur en zo voorkom je dat je onnodig geld aan nieuw tuingereedschap moet uitgeven. Geld dat je liever uitgeeft aan andere dingen in je tuin. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een vijver of de aankoop van nieuwe planten, bomen of struiken.

Tussentijds onderhouden van tuingereedschap

Het allerbeste is om het onderhoud van je tuingereedschap niet te beperken tot slechts één keer per jaar. In de ideale wereld maak je dit gereedschap direct na gebruik schoon. Maar zoals wel vaker, de ideale wereld bestaat helaas meestal niet.

Door direct na gebruik het gereedschap schoon te maken, voorkom je bijvoorbeeld dat insecteneitjes zich verspreiden. Ook zorg je er dan voor dat bepaalde schimmels, ziektes of infecties zich niet verspreiden.

We begrijpen heel goed dat je na het gebruik van hark, schoffel, grasmaaier en wat al niet meer zij, het onderhoud beperkt tot even afborstelen of droog maken. Zo verwijder je in elk geval het zichtbare ‘vuil’ als planten- en grasresten, modder, water en dergelijke.

Groot onderhoud van tuingereedschap

Maar zit de laatste dag van het werken in de tuin erop? Zet jezelf er dan toe om toch even dat ‘groot onderhoud’ aan je tuingereedschap te plegen. Toegegeven, niet het meest leuke klusje, maar al zou je dit slechts één keer per jaar doen, dan levert je dit toch al veel op. En ach, doe je dit op een dag waarop het najaarszonnetje lekker schijnt, dan valt het ook allemaal wel weer mee.

Onderhoud handgereedschap

Handgereedschap als schep, spade, hark, schoffel en dergelijke, kun je prima afspoelen met behulp van een tuinslang of hogedrukreiniger. Hardnekkig vuil verwijder je met een sopje en een borstel.

Zorg ervoor dat je een ‘harde borstel’ gebruikt voor het beste resultaat. Zeker kleigrond kan best lastig te verwijderen zijn. Zet het gedeelte waar de klei aan zit in water en laat het even staan. De klei wordt zacht en laat zich zo makkelijk(er) verwijderen.

Plantenbakken en potten

Heb je eenjarige planten in plantenbakken of potten op bijvoorbeeld je terras of balkon gehad? Dan heb je deze planten weg gedaan, want die overleven de winter niet. Verwijder eventuele overgebleven plantenresten en maak de potten en plantenbakken goed schoon met water en sop. Vergeet hierbij eventuele steunen niet.

Het is echt belangrijk dat je potten en plantenbakken goed schoon en droog maakt voor je ze opbergt. Het zijn voor ziektekiemen namelijk de ideale plekken om te overleven en/of zich voort te planten.

Houten stelen onderhouden

Veel mensen staan er niet bij stil, maar ook de houten onderdelen als bijvoorbeeld de stelen of handgrepen van je tuingereedschap verdienen zorg en aandacht.

Maak deze niet alleen schoon en droog, maar zet deze ook 1x per jaar eens in de olie. Lijnzaadolie kun je hier heel goed voor gebruiken. De olie trekt in het hout en verzorgt en beschermt het hout, waardoor ze langer meegaan.

Mechanisch tuingereedschap onderhouden

Grasmaaiers, verticuteermachines, elektrische heggenscharen en dergelijke zijn relatief duur qua aanschaf. Alle reden dus om ze goed te onderhouden en ze aan het einde van het tuinseizoen te verwennen met een grote onderhoudsbeurt.

Dit doe je natuurlijk nooit met de stekker in het stopcontact, want het laatste dat je wilt , is dat dit soort apparaten per ongeluk aan gaan. Heb je tuingereedschap dat op een accu werkt? Verwijder dan voordat je aan het onderhoud begint eerst de accu, om ongelukken te voorkomen.

Vaak is een harde borstel genoeg om plant- en grasresten te verwijderen. Een grasmaaier of verticuteermachine moet je op zijn kant leggen. Doe dit voorzichtig om krassen en/of deuken in de behuizing te voorkomen. Leg de machine op een kleed of op een stuk zeil om het te beschermen.

Wil je per se water gebruiken? Dat kan alleen als je direct na het schoonmaken de onderdelen die je met water hebt gereinigd droog maakt. Zo voorkom je roest. Natuurlijk zorg je ervoor dat er geen water komt op plekken waar dit gevaarlijk is of schadelijk voor bijvoorbeeld de motor.

Roest op je tuingereedschap voorkomen en verwijderen

Eén ding is zeker en dat is dat je tuingereedschap regelmatig vochtig of nat wordt. Zelfs op droge dagen kan dit het geval zijn. Bijvoorbeeld wanneer je ’s morgens vroeg al in de tuin aan het werk bent en de dauw of mist nog niet door de zon is verdreven.

Tuingereedschap heeft veel te lijden van vocht. Vocht zorgt namelijk voor roest en dat komt het gereedschap niet ten goede. Bewegende delen zullen door roest minder goed scharnieren en ook is de kans groot dat het gereedschap in kwestie bot(ter) wordt.

Dus na elke keer goed droog maken en aan het einde van het tuinseizoen smeer je de ijzeren onderdelen met (plantaardige) olie in. Wrijf de olie vervolgens uit met een droge doek om de onderdelen te voorzien van een waterafstotend laagje. Eventuele roestaanslag verwijder je het beste met een staalborstel. Of koop een staalborstel die je op je boormachine zet. Dit is een makkelijke en efficiënte manier om (beginnende) roest van je tuingereedschap te halen.

Een goed begin is het halve werk

Na een lange periode van kou, sta je vast in het voorjaar weer te popelen om in je tuin aan de slag te gaan. Niets is zo vervelend als je er dan pas achter komt dat je tuingereedschap niet scherp is. En dit moet het natuurlijk wel zijn! Tuingereedschap dat niet scherp is, veroorzaakt vaak schade aan bomen, planten en struiken. Hierdoor zijn ze vatbaar voor ziektes en infecties.

Maar ook voor jezelf is het prettig om met scherp tuinmateriaal te werken. Een scherpe spade of schop werkt immers vele malen makkelijker en efficiënter dan eentje die niet zo scherp meer is. Bovendien voorkom je hiermee onnodige lichamelijke klachten, omdat je meer fysieke inspanning moet leveren.

Tuingereedschap kun je zelf slijpen met behulp van een vijl, slijpsteen of een slijpmachine. Doe dit alleen als je weet hoe je hier mee om moet gaan. Weet je dit niet? Besteed het slijpen van je tuingereedschap dan uit aan een professionele partij. Aan het einde van het tuinseizoen je tuingereedschap (laten) slijpen, zorgt ervoor dat je direct in het voorjaar aan de slag kunt.

Tot slot

Tot slot van dit artikel over het onderhouden van je tuingereedschap geven we je graag nog een paar tips:

  • Geef vocht geen kans en berg je tuingereedschap op door dit op te hangen of in een rek te plaatsen. Laat het niet op de grond staan.
  • Heb je een beschermhoes of opbergkoffer voor je tuingereedschap? Gebruik deze dan ook, ze zijn er immers niet voor niets.

Pas op met vorst! Lang niet al het elektrische tuingereedschap kan tegen vorst. Berg dit dan ook op een vorstvrije plaats op. Let op, dit is niet per definitie je schuur of garage.