Zeker wanneer je een behoorlijke tuin hebt, kan je nog wel eens te maken krijgen met een flinke hoeveelheid tuinafval. Ook al heb je de grootste groene container die je gemeente aanbiedt, deze is vaak bij lange na niet groot genoeg om al dit afval in kwijt te kunnen.
Wat doe je er dan mee? De container met groenafval wordt vaak maar eens in de twee of drie weken geleegd. Die periode is te lang om het tuinafval op deze manier in etappes af te voeren. Zeker wanneer het warm weer is.
Tuinafval verbranden lijkt een goede optie, maar wacht even voordat je je aansteker pakt. Het verbranden van dit soort afval is aan strikte regels gebonden. Overtreden van de regels kan je op een flinke boete komen te staan.
Bovendien veroorzaakt het verbranden van tuinafval vaak toch wel enige overlast. Wees je hiervan bewust en zet je goede relatie met je buurtgenoten niet op het spel.
Wat zijn de regels voor het verbranden van tuinafval?
Om eerlijk te zijn, zijn de regels voor het verbranden van tuinafval niet altijd even duidelijk. Wat wel en niet mag is sterk afhankelijk van de gemeente waarin je woont.
Gelukkig komt hier wel steeds meer duidelijkheid in, omdat gemeentes steeds vaker één lijn trekken. Zeker met betrekking tot een actueel thema als vuur stoken in je tuin.
Je mag geen snoeihout verbranden in je achtertuin, dat is in vrijwel elke gemeente verboden. Wanneer je buiten de bebouwde kom woont, dan mag dit in bepaalde gevallen weer wel. Hier moet je dan wel een vergunning (ontheffing) voor aanvragen bij de gemeente waarin je woont.
En denk vervolgens niet dat je de vrije hand hebt voor het stoken van een vuurtje, want dit is vrijwel altijd aan strikte voorwaarden gebonden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor ander tuinafval als bijvoorbeeld bladeren, planten en gras.
Informeer dan ook vooraf bij je gemeente om problemen achteraf te voorkomen.
Veilig tuinafval verbranden met toestemming
Heb je toestemming gekregen om je tuinafval te verbranden? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Natuurlijk zorg je ervoor dat je dit op een zo veilig mogelijke manier doet.
Houd rekening met de weersomstandigheden. Vuur stoken in een periode van (langdurige) droogte is niet verstandig. Er is dan maar weinig voor nodig om een flinke brand te veroorzaken en dit wil jij niet op je geweten hebben.
Ook bij harde wind raden we je af om je tuinafval in het vuur te gooien. Ook bij deze weersomstandigheden kan een bescheiden vuur enorm uit de hand lopen.
De meest veilige manier om tuinafval te verbranden, is door je afval in een speciaal hiervoor bestemde verbrandingsoven –of ton te gooien. Dit zijn vaak vierkant of ronde stalen (al dan niet verzinkt) bakken/tonnen met een deksel.
Westfalia Verbrandingsoven voor tuinafval
In het deksel zit een wat groter gat en de zijkanten zijn voorzien van kleinere gaten. Op deze manier kunnen de vlammen ‘aan de bovenkant weg’ en de gaten (perforaties) aan de zijkanten zorgen voor optimale toevoer van zuurstof.
Hierdoor is de verbranding vrijwel maximaal. Dit soort verbrandingsovens staan vrijwel nooit plat op de grond, maar hebben korte poten. Dit vanwege de eerder genoemde toevoer van zuurstof.
Tip: de as die overblijft na het verbranden van tuinafval is goed voor je tuin. Het maakt de bodem vruchtbaarder en zorgt er bovendien voor dat slakken uit de buurt blijven.
Alternatieven voor tuinafval verbranden
Wanneer je groene container geen soelaas biedt voor je tuinafval en verbranden van je tuinafval geen optie is, wat doe je er dan mee? Gelukkig bieden veel gemeentes oplossingen voor dit probleem aan.
Er zijn gemeentes waar je een telefoonnummer kunt bellen om vervolgens een afspraak te maken wanneer het tuinafval bij je wordt opgehaald. Het gaat hierbij dan alleen om snoeihout dat je aan de weg legt.
In sommige gevallen mag je dit afval één keer per jaar gratis aanbieden en in andere gevallen betaal je hiervoor standaard een bepaald bedrag.
Een ander alternatief is dat je je tuinafval naar een inzamelpunt van de gemeente brengt. Ook hier geldt dat dit je soms niets kost en soms wel. Er zijn gemeentes waar je bijvoorbeeld per kilo tuinafval betaalt of per keer.
Nadeel van dit alternatief is dat je het tuinafval zelf weg moet brengen. Niet fijn om dit even in de achterbak van je auto te leggen, laat staan dat deze ruim genoeg is.
In steeds meer gemeentes kun je een zogenaamde ‘green bag’ kopen. Dit is een stevige zak, eigenlijk dezelfde zakken waarin grote hoeveelheden zand worden vervoerd. Je hebt deze vast wel eens gezien.
Powerplus POWXGSG4 Tuinafvalzak - Tuinafval zak - 270L
In deze green bags kun je een flinke hoeveelheid tuinafval kwijt. En dit mag van alles zijn, van planten, struiken en takken tot kruiden en gras.
De prijs van een green bag is relatief laag, houd rekening met een prijs die rond de vijf euro ligt. Dit is inclusief het ophalen van de green bag. Green bag halen, vullen met tuinafval en bellen om afspraak voor het ophalen van de green bag te maken. Zo simpel is het.
Maar dat vuurtje stoken in je tuin dan?
Tuinafval verbranden is lang niet altijd een optie. Maar betekent dit dat je dan helemaal geen vuurtje mag stoken in je tuin? Nee, gelukkig niet. Een vuurtje in je tuin is gezellig en sfeervol.
Je mag vuur stoken in een vuurkorf of houtkachel, maar ook een gelvuurpot of tuinfakkels zijn toegestaan. Zorg er altijd voor dat je droog hout stookt, want dit beperkt de overlast.
Nat – of te nat – hout geeft bijvoorbeeld meer rook. Koop je hout bij gerenommeerde leveranciers van haardhout. Deze leveren oud hout dat minstens twee tot drie jaar is gedroogd of dat gedroogd is in ovens.
Hak je zelf je brandhout, laat dit dan tenminste twee jaar drogen, zodat het vochtpercentage in het hout onder de twintig procent is gezakt.
Wat mag je sowieso nooit stoken in een tuinvuurtje?
Je weet nu dat je geen tuinafval mag verbranden in je tuin. Tenminste, niet zonder ontheffing/vergunning. Denk nu niet dat je verder van alles mag verbranden in je tuin, want dat is allerminst het geval.
Zo mag je nooit bewerkt, geverfd of geïmpregneerd hout verbranden, omdat hier schadelijke stoffen bij vrijkomen. Ook papier of karton verbranden in je tuin is niet toegestaan.
Verbranden van papier of karton zorgt voor veel vonken en zogenaamd ‘vliegas’. Dit is as dat makkelijk wegwaait en nog brandbaar kan zijn. Met alle mogelijke gevolgen van dien.
Verder is het verboden om welk afval dan ook te verbranden, maar dat zal je toch nauwelijks verbazen.
Probeer rekening te houden met buurtgenoten
Vuur stoken in tuinen ligt letterlijk en figuurlijk onder vuur. Steeds meer mensen ervaren hier overlast van, terwijl aan de andere kant de groep die graag een houtvuurtje stookt toeneemt en dit graag zo vaak mogelijk doet.
Het is best lastig om het beide partijen naar de zin te maken, maar met een beetje begrip voor en rekening houden met elkaar moet je een heel eind kunnen komen.
Vind je het lastig om te beoordelen wanneer je wel of niet kan stoken? Dan is wellicht het stookadvies dat Stookwijzer geeft voor jou een aanrader. Daar voer je je woonplaats in en je ziet meteen welk stookadvies er voor je woonplaats wordt gegeven. Ook vind je hier tips voor het verstandig stoken van hout.