Op het moment dat ik dit artikel schrijf is het half maart. Het weerbeeld in maart is altijd redelijk onvoorspelbaar. Mooie dagen worden afgewisseld met typische herfstdagen. Maart roert niet voor niets zijn staart, maar ergens voel je gewoon dat het voorjaar langzaam maar zeker in aantocht is.

Mensen beginnen langzaam maar zeker uit hun winterslaap te komen en in de tuin komt ook de natuur voorzichtig aan weer tot leven. De tuiniers onder ons staan te popelen om aan de slag te gaan in hun tuin.

Nieuwe planten, een flinke schoonmaakbeurt van je terras, de vijver startklaar maken voor het nieuwe seizoen. Ach, geen tuin waarin niets te doen is, dus vervelen is er vast en zeker niet bij.

In dit artikel vertellen we je meer over de trends voor dit jaar als het gaat om tuin en terras. We hopen je zo alvast wat inspiratie te geven voor het komende tuinseizoen.

Trend 1: less is more

Je hoort steeds vaker dat minder juist meer is. Deze trend is ook doorgedrongen tot onze tuin en ons terras. We hebben meer dan ooit oog voor de natuur in onze tuin.

We kiezen voor minder ‘steen’ in onze tuin en dat betekent bijvoorbeeld dat terrassen net ietsje kleiner worden. Want waarom een groot terras aanleggen, terwijl je deze ruimte niet eens helemaal benut?

Een terras met een fraaie tuinbank, een tuintafel en een parasol hoeft niet groter te zijn dan nodig om maximaal te kunnen genieten. Ook tuinpaadjes worden smaller, net als de eventuele oprit van je huis.

Ook blokhutten of andere bijgebouwen in je tuin worden geen pompeuze bouwwerken, maar gebouwen die passen in je tuin zonder daarbij de aandacht op te eisen. Functioneel is bij deze trend het toverwoord.

Trend 2: je tuin als wellnesscenter

Corona, we kunnen er dit jaar niet omheen, want we hebben er nu eenmaal allemaal mee te maken. Deze pandemie heeft ervoor gezorgd dat we meer tijd in onze tuin doorbrengen dan ooit tevoren.

We zijn aan huis gekluisterd en kunnen hierdoor niet naar onze geliefde sauna, spa of meditatie-oord. Creatief als wij mensen zijn, gaan we niet bij de pakken neer zitten. Sterker nog, we creëren gewoon onze eigen wellness in de tuin.

Misschien denk je dat dit niet in overeenstemming is met de trend die je zojuist hebt gelezen, maar dat is een misvatting. Want je eigen wellnessplek maken kan prima op een bescheiden, ingetogen manier met respect voor de natuur.

Zo creëer je makkelijk een meditatieplek in je tuin door op een rustige plaats een mooi tuinbeeld (Boeddha?) te plaatsen. Een rustgevend waterornament en een mooie tuinbank erbij, is verder alles wat je nodig hebt.

Ook kun je ervoor kiezen om een (infrarood)sauna te plaatsen. Doe je dit bijvoorbeeld achteraf in je tuin, tussen de bomen, dan kun je deze sauna prima op laten gaan in de natuur van je tuin.

Trend 3: bewust kiezen voor planten

Even langs de bouwmarkt of het tuincentrum om planten te halen? Blijven we gewoon doen, maar het grote verschil met voorgaande jaren is dat we beter nadenken over welke planten we nu eigenlijk in onze tuin willen.

Zeker, we willen dat de planten, bomen en struiken in onze tuin er mooi uitzien. Maar daarnaast zoeken we ook een bepaalde mate van beleving. We willen planten, bomen en struiken die lekker ruiken en die je functioneel kunt gebruiken.

Zo smaakt een appeltje van je eigen appelboom veel lekkerder dan eentje uit de supermarkt? En die heerlijke cocktail op een zomerse dag, daar hoort toch een blaadje munt uit eigen tuin in?

Beeld je jezelf maar eens in op die mooie schommelbank met een vers bereidde mojito, genietend van het avondzonnetje. Beter gaat het niet worden.

Trend 4: we helpen de natuur een handje

Respect voor de natuur had je natuurlijk allang. Maar je tuin, die zag er wel strak geregisseerd uit en onkruid of groene aanslag ging je te lijf met agressieve middelen. Dat kan dus echt niet meer. We hebben veel meer respect voor alles wat groeit en bloeit in onze tuin.

Als we al bestrijdingsmiddelen gebruiken, dan kiezen we voor ecologische, milieuvriendelijke middelen. En die tuinbank die onder de groene aanslag zit? Ook die maken we weer helemaal spic en span met behulp van milieuvriendelijke middelen. Want die zijn vandaag de dag in ruime mate verkrijgbaar.

En onkruid? Ach, wat is nu helemaal onkruid. Is vingerhoedskruid echt zo vervelend in je tuin of voegt het wellicht zelfs iets toe?

Je kunt onkruid tegengaan door het planten van bodembedekkers of gebruik natuurvriendelijke oplossingen als boomschors of cacaodoppen. Ziet er niet alleen heel fraai en natuurlijk uit, maar is ook nog eens een verrijking voor de bodem.

Vogels, vlinders en insecten hebben het al jaren heel moeilijk. Dit jaar lijkt dit pas echt tot ons door te dringen en reiken we de natuur onze hand. Insectenhotels, vogelhuisjes en planten waar vlinders en bijen dol op zijn, zullen dit jaar als warme broodjes over de (virtuele) toonbank gaan.

Trend 5: rekening houden met extremen

Het kan niemand ontgaan, ons klimaat verandert. Meer en meer krijgen en hebben we te maken met extremen in het Nederlandse weer. Een duidelijke trend is dat we hier steeds meer rekening mee houden in onze tuinen.

Voorbeelden van deze extremen zijn droogte en wateroverlast door enorme plensbuien. We kiezen voor wadi’s, regentonnen, beplanting die tegen een stootje (lees: droogte) kan, goede drainage en wat al niet meer zij om deze klimaatextremen het hoofd te bieden.

We maken hierbij zeker ook gebruik van moderne techniek, door bijvoorbeeld een ingenieus besproeiingssyteem aan te leggen dat op gezette tijden heel gereguleerd je planten van water voorziet.

Trend 6: de moestuin is weer terug

Met alle aandacht die er tegenwoordig is voor biologische voeding en korte ketens, is het volstrekt logisch dat we kiezen voor een moestuin in onze achtertuin.

Het is een misverstand om te denken dat je een grote tuin moet hebben voor een moestuin. Ook op een paar vierkante meter kun je prima je eigen groente, fruit en kruiden verbouwen.

En heb je hier echt geen ruimte voor, dan kies je gewoon voor een moestuinbak die je op je terras plaatst. Kun je vanaf je tuinbank genieten van al het lekkers dat groeit.

Trend 7: tuinmeubilair

Als laatste kijken we naar de trends op het gebied van terrasmeubilair. De trend voor dit jaar is dat we comfortabel willen zitten en dat we hoge eisen stellen aan ons terrasmeubilair.

Een tuinstoel of tuinbank is voorzien van dikke comfortabele kussens, waarin we optimaal kunnen ontspannen. De tuinbank als loungebank is en blijft populair en is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.

Ook heb je een ruime keus wat betreft het materiaal waar een tuinbank is gemaakt. Kies je voor die stoere metalen look of heb je liever die natuurlijke uitstraling van een houten tuinbank?

Oh, je kiest liever voor onderhoudsvrij terrasmeubilair. Dan is een wicker tuinbank, tuinstoel –of tafel een uitstekende keuze.

Wat betreft kleur zijn het vooral terra, groen en grijstinten die populair zijn. Ook natureltinten met zwart zullen we op veel terrassen zien, vanwege het fraaie contrast dat dit oplevert.

Nog een paar weken, dan is het alweer april. En ja, april doet wat hij wil, maar het tuinseizoen komt er onherroepelijk aan.

We wensen je heel veel plezier voor het komende tuinseizoen en hopen je met dit artikel voldoende inspiratie gegeven te hebben voor een prachtige, natuurlijke tuin, waarin je optimaal geniet en ontspant.