Trampolines zijn immens populair en dat zie je terug in onze tuinen. Het lijkt er bijna op dat waar kinderen wonen, er in vrijwel elke tuin een trampoline te vinden is. Eerlijk is eerlijk, het is een speeltoestel waar kinderen zich uren achter elkaar op weten te vermaken.
Bovendien is de trampoline de status van rage lang geleden al gepasseerd. Een trampoline koop je dan ook niet voor één seizoen, maar voor een paar jaar. Want ja, zelfs tieners in de puberleeftijd vinden het maar wat leuk om zo af en toe eens lekker los te gaan op de trampoline.
In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten als je van plan bent een trampoline aan te schaffen. Een trampoline kopen is namelijk zo gedaan, maar weet jij waar je allemaal rekening mee moet houden?
Welke vormen trampolines zijn er?
In verreweg de meeste tuinen tref je een ronde trampoline aan. Hierdoor lijkt het wel eens dat dit de enige vorm is waarin deze toestellen te koop zijn. Maar dat is een misvatting, want naast ronde trampo’s zijn er ook rechthoekige trampolines verkrijgbaar.
Het voordeel van een rond model is dat je als springer makkelijker in het midden van de trampo blijft of uitkomt. Dit heeft alles te maken met de veren, die dankzij de ronde vorm allemaal op dezelfde spanning staan. Het grootste nadeel van deze varianten is dat ze door hun vorm wat meer ruimte in beslag nemen.
Het nadeel van de ronde trampoline geldt niet voor de rechthoekige trampolines. Juist deze trampo’s zijn door hun vorm heel efficiënt wat betreft de ruimte die ze innemen. Dit maakt ze heel geschikt voor de wat kleinere tuinen.
Wat betreft de veerspanning, deze is net even anders dan bij ronde trampolines. Hierdoor blijf je of kom je minder makkelijk in het midden van het springvlak terug.
Is dit dan zo erg? Niet als je wat ouder bent en controle hebt over je sprongen. Maar voor kleine(re) kinderen die nog een wat minder goede controle en/of motoriek hebben, kan een rechthoekige trampoline tot gevolg hebben dat ze wat meer op de rand springen.
Hierdoor kom je net even iets minder hoog en bovendien ‘voelt’ dit niet altijd heel prettig.
Let op het maximaal toegestane gewicht!
Hoewel trampolines er sterk en robuust uitzien en ook de veren best wel wat kunnen hebben, is het belangrijk om je te houden aan het maximaal toegestane gewicht dat de fabrikant mee heeft gegeven aan je trampoline.
Ga je er een kopen, dan is dit zeker ook een factor waar je rekening mee moet houden. Kleine kinderen worden immers groot en dus zwaarder.
Koop je direct een trampoline die ‘veel gewicht’ aankan of ga je eerst voor een kleinere variant die je later mogelijk vervangt?
Als je zoontje of dochtertje iemand is die vaak met vriendjes speelt, en dus samen wil springen, is het uiteraard ook wel zo fijn als je een trampoline koopt die dit qua maximaal toegestane gewicht aankan.
Let op, de gevolgen van overbelasting kunnen groot zijn. Veren kunnen losschieten en daar zit een behoorlijk kracht achter. Je wil niet dat deze tegen bijvoorbeeld het hoofd van je kindje of zijn/haar vriendjes schiet.
De grootte van je tuin bepaalt welke trampoline geschikt is
Je kunt nog zo’n mooie, grote trampoline kopen, als deze niet in je tuin past kom je van een koude kermis thuis. De grootte van je tuin is dan ook bepalend voor de grootte van de trampoline, maar is ook bepalend voor de vorm.
Je leest nog wel eens dat een ronde trampoline geschikt is voor tuinen groter dan zoveel vierkante meter en rechthoekige trampo’s voor zoveel vierkante meter. Dit is wat Tuinsimpel betreft een rare manier van aangeven of een bepaalde trampoline in je tuin past.
Vele malen belangrijker is namelijk hoe je tuin eruit ziet, hoe deze is ingedeeld. Dit bepaalt volgens ons de beschikbare ruimte en daarmee de afmetingen en vorm van de aan te schaffen trampoline. Kortom, meten is weten, dus ga gewoon aan de slag met de rolmaat. Dan pas weet je echt of een trampoline past en koop je in één keer de voor jouw tuin beste trampoline.
Salta Comfort Edition - Trampoline met veiligheidsnet - ø 305 cm - Zwart
Een hoge trampoline of een ingegraven trampoline?
Wat bedoelen jullie daar nu weer mee? Dat leggen we natuurlijk graag even uit. Een trampoline wordt altijd geleverd met een onderstel, de poten. In elkaar zetten is snel gedaan en voor je het weet springen je kids er naar hartenlust op los.
Dit onderstel is hoog, omdat het nu eenmaal een eindje boven de grond uitkomt. Kan ook niet anders, want hoe wil je anders kunnen springen? Ho eens even, het kan toch wel anders? Klopt, je kunt er namelijk voor kiezen om de trampoline in te graven.
BERG trampoline Favorit Inground 200
Nadeel hiervan is dat het een flink karwei is en bovendien verplaats je de trampoline daarna niet zo gemakkelijk meer. Voordeel is wel dat je af bent van die hoogte in je tuin.
Een ingegraven trampoline valt een stuk minder op in je tuin, omdat je er niet meer tegenaan kijkt. Voordeel van de trampoline gewoon op zijn poten in de tuin te zetten, is dat je deze makkelijk kunt verplaatsen of uit elkaar kunt halen voor de winterperiode.
Veiligheid boven alles!
Net zoals met andere speeltoestellen valt een ongelukje ook op een trampoline nooit helemaal uit te sluiten. Maar je kunt er wel alles aan doen om het springen en spelen op deze toestellen zo veilig mogelijk te maken.
Zo is een vangnet om een trampoline met poten simpelweg een absolute must. Je moet er toch niet aan denken dat je kind naast de trampoline terecht komt, waarbij de kans groot is dat hij/zij ook nog eens heel ongelukkig terecht komt. Dus altijd een vangnet eromheen, dat overigens standaard wordt meegeleverd. En inderdaad, dit vangnet belemmert het uitzicht, maar wat gaat nu voor? Precies!
Kies je voor een ingegraven trampo, ook dan kun je hier gewoon een vangnet omheen zetten. Maar omdat de ‘hoogte’ uit het toestel is gehaald, kun je ervoor kiezen om deze achterwege te laten.
Let op, dit is GEEN advies, maar zal altijd je eigen, persoonlijke keuze zijn. Kies je ervoor om je ingegraven trampoline niet van een vangnet te voorzien? Zorg er dan voor dat de directe rand een zachte landing biedt.
Een dikke laag boomschors rond de trampoline strooien is wat dit betreft een tip die we je graag meegeven.
Ook de trampolinerand verdient enige aandacht. Een trampolinerand is een zachte rand, gemaakt van pvc. Deze rand zorgt ervoor dat je niet hard valt of landt op de veren of op het stalen frame.
Koop je een trampoline, dan wordt er natuurlijk een beschermrand meegeleverd. Wanneer je deze niet dik genoeg vind, dan kun je online een dikkere variant kopen. Ook heb je een ruime keuze in kleuren.
Onderhouden van je trampoline
Hoe beter je je trampoline onderhoudt, hoe langer je hier plezier van zal hebben. Inderdaad heel cliché, maar wel waar. Maar al te vaak wordt er een trampoline in de tuin geplaatst en wordt er verder niet meer naar omgekeken.
Los gezien van het feit dat je hiermee de levensduur bekort, ook voor de veiligheid is het niet verstandig om zo af en toe eens om te kijken naar dit speeltoestel.
Zo is het belangrijk dat je regelmatig even checkt hoe de beschermrand erbij ligt. Deze rand heeft niet alleen te lijden onder het springen en spelen, maar heeft ook te lijden van weersinvloeden.
Hierdoor kunnen naden scheuren en het kan ook voorkomen dat je stukjes pvc uit de rand in je tuin vindt. Bij dit laatste betekent het dus dat je kinderen op sommige plaatsen rechtstreeks op het frame of veren terecht kunnen komen. Wil je niet, dus vervang de rand op tijd als je ziet dat deze niet of niet meer volledig beschermt.
Kijk ook zo af en toe eens de veren van je trampoline na. Zie je scheurtjes, roest of hangen er veren vreemd bij? Vervang deze dan gewoon en loop geen risico. Een nieuw setje veren kost geen kapitalen en vervangen is echt een peulenschilletje.
Speciale aandacht voor de winterperiode. Zowel het springvlak als de beschermrand en veren kunnen beschadigd raken door met name vorst. Wanneer je de trampoline op poten hebt neergezet, dan kun je deze het beste afbreken en na de winter weer opbouwen.
Niet leuk voor je kids, maar hoe vaak springen ze in de winter op je trampoline en weegt dit op tegen het risico van beschadigingen aan je trampo.
Afbreken geen optie? Weet dan dat er speciale beschermhoezen te koop zijn die je snel en gemakkelijk over je trampoline plaatst om deze te beschermen tegen weersinvloeden. Goed om te weten dat deze hoezen ook geschikt zijn voor ingegraven trampolines.
Gebruik van je trampoline
Aansluitend op het onderhoud van je trampoline is het ook belangrijk dat je regels stelt hoe het gebruikt wordt.
Je weet inmiddels dat het maximaal toegestane gewicht niet overschreden mag worden. Voor kinderen is dit natuurlijk best lastig, dus laat je kind weten of, en zo ja, met hoeveel vriendjes hij op de trampoline mag spelen.
Schoenen of slippers zijn natuurlijk uit den boze op je trampoline, want springen doe je op sokken of blote voeten. Laat geen ander speelgoed toe op de trampoline, want de kans is groot dat hier scherpe randen aan zitten.
Deze scherpe randen kunnen de beschermrand, het vangnet en het springvlak beschadigen. Pas op met ballen op de trampoline, want met je voet landen op een bal wordt maar door heel weinig enkels gewaardeerd.
Stappenplan trampoline kopen
Je weet nu het nodige van trampolines en we hopen dat je met deze kennis de juiste voor jouw kinderen en tuin weet te vinden. Voor jouw gemak en overzicht hebben we tot slot een handig stappenplan gemaakt voor het kopen van een trampoline.
- Meten is weten, dus bepaal de beschikbare ruimte voor een trampoline in je tuin
- Kies vervolgens de vorm, rechthoekig of rond
- Bepaal de grootte van de trampoline (kies diameter), waarbij je let op maximaal toegestane gewicht
- Graaf je de trampoline in of niet?
- Aanschaf trampoline
- Plaatsen of ingraven trampoline
- Veiligheidscheck
- Lekker springen en spelen
- Onderhouden van je trampoline door regelmatig belangrijkste onderdelen te checken.
Veel plezier van je trampoline!