Was je vroeger een uitzondering met een terrasoverkapping? Hoe anders is dit vandaag de dag. De terrasoverkapping heeft definitief zijn intrede gedaan en is in veel tuinen niet meer weg te denken.

Dat begrijpen we overigens heel goed. Een overkapping – of dat nu een terrasoverkapping of veranda is – zorgt er nu eenmaal voor dat je langer geniet van buiten zijn. En dat is precies wat we anno nu graag doen.

We gaan steeds vroeger in het seizoen naar buiten en laten ons nauwelijks nog tegenhouden door temperatuur, neerslag en wind. We houden hierbij wel van comfort en dat is precies wat een overkapping je biedt.

In dit artikel schenken we aandacht aan een terrasoverkapping van polycarbonaat. Dit materiaal is sterk in opkomst en Tuinsimpel houd je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op tuingebied, in de breedste zin van het woord.

Wat is polycarbonaat eigenlijk?

Goede vraag om mee te beginnen. Polycarbonaat is een kunststof dat transparant is en hierdoor erg aan glas doet denken. Ook wordt het wel vergeleken met plexiglas.

Groot verschil met beide materialen is dat polycarbonaat extreem sterk materiaal is. Zo is dit materiaal maar liefst 250 keer sterker dan glas. Je ziet dan ook steeds vaker dat glas in bepaalde objecten wordt vervangen door polycarbonaat.

Denk hierbij aan bushokjes, veiligheidsschermen, maar ook aan bijvoorbeeld veiligheidsbrillen en politieschilden. Mobiele telefoons en dvd’s zijn artikelen waarin dit kunststof ook is verwerkt.

Voordelen van een terrasoverkapping van polycarbonaat

Het gebruik van polycarbonaat in een terrasoverkapping kent een aantal voordelen. In de eerste plaats – we noemden het al even – is het materiaal bijzonder sterk. Het kan dan ook tegen een stootje, wat een groot voordeel is als je weet dat ons klimaat steeds meer extremen kent.

Denk maar eens aan een grote hoeveelheid sneeuw. Een dik pak sneeuw heeft een enorm gewicht en heel wat terrasoverkappingen zijn hier niet tegen bestand. Een terrasoverkapping van polycarbonaat platen is dit echter wel.

Het feit dat polycarbonaat transparant is, is ook een voordeel voor een terrasoverkapping. Hierdoor creëer je  direct een heel ruimtelijk effect en lijkt je terras groter. Zeker in het vroege voorjaar en in het najaar is het prettig om veel licht op je terras te hebben.

De hoeveelheid licht die polycarbonaat platen doorlaten is minder groot in vergelijking met glas. Kies je voor zogenaamde heldere platen, dan laten deze ongeveer 75% van het licht door. Zeker wanneer de zon volop schijnt is dit prettig.

Kies je voor polycarbonaat platen met een kleur dan is het goed om te weten dat deze platen ongeveer 60% van het licht doorlaten. Check altijd of het polycarbonaat UV-bestendig is om verkleuring te voorkomen.

Polycarbonaat is makkelijk te verwerken. In tegenstelling tot plexiglas kun je er prima in boren en ook zagen is geen enkel probleem. Omdat het materiaal zo sterk is barst het niet en is het bovendien buigzaam.

Dit maakt het goed toepasbaar voor overkappingen. De door jou gewenste vorm en op maat maken is dan ook geen enkel probleem.

Het is ook nog eens bestand tegen zeer hoge temperaturen en polycarbonaat is brandvertragend. Een prettige gedachte als de terrasoverkapping tegen je woning aangebouwd wordt.

Polycarbonaat plaat X-structuur, opaal, warmtewerend, 105 x 50 cm

26,25  Uitverkocht
vanaf 19 juni 2024 14:15

Hoe duurzaam is een terrasoverkapping van polycarbonaat?

In vergelijking met andere soorten kunststof is polycarbonaat zeer duurzaam. Simpelweg omdat het materiaal zeer lang meegaat. Dit in tegenstelling tot materialen als plexiglas en pvc, die ook veel voor overkappingen worden gebruikt.

Hier tegenover staat dat polycarbonaat relatief duur is, zeker ten opzichte van glas, plexiglas en pvc. Kies je voor iets meer uitgeven met een langere levensduur of kies je voor wat minder uitgeven en eerder moeten vervangen? Die keuze kunnen wij niet voor je maken, die is aan jou.

Wat zijn de nadelen?

Elk voordeel heeft zijn nadeel en zo is het ook met polycarbonaat. Een nadeel van dit materiaal is de prijs, die nu eenmaal wat hoger ligt dan andere materialen.

Een ander nadeel is dat het iets krasgevoeliger is dan glas. Belangrijk om te weten met betrekking tot de plaats waar je terrasoverkapping dient te komen. Wil je deze vlakbij of onder grote (vruchtdragende) bomen plaatsen, dan moet je je afvragen of dit wel voor jou het meest geschikte materiaal is om te gebruiken.

Komt de overkapping tegen je huis, dan is het in verreweg de meeste gevallen een heel geschikt materiaal. Overigens zijn krasjes makkelijk weg te werken door ze te polijsten.

Weet dat polycarbonaat een beetje kraakt. Als het warm is zetten polycarbonaat platen uit en dit geeft een krakend geluid.

Net als bij andere kunststoffen en glas kun je bij vochtig weer last krijgen van groene aanslag (algen).

Onderhoud van je terrasoverkapping van polycarbonaat

Geen enkele terrasoverkapping is volledig onderhoudsvrij, dus ook een terrasoverkapping van polycarbonaat niet. Belangrijkste onderhoud is het regelmatig even schoonmaken van het materiaal.

Let op dat je hierbij de juiste schoonmaakmaterialen –en middelen gebruikt! Gebruik lauw water met een klein beetje afwasmiddel. Gebruik absoluut geen agressieve, chemische middelen, om onherstelbare schade aan je platen te voorkomen.

Vanwege de krasgevoeligheid van het materiaal gebruik je altijd een microvezeldoek.

Verder raden we je aan om het polycarbonaat te behandelen met een antistatische reiniger die vocht en vuil afweert.

Waar koop je een terrasoverkapping van polycarbonaat?

Het is alleen voor de buitengewoon handige klussers onder ons weggelegd om zelf een terrasoverkapping van polycarbonaat te plaatsen. Je doet er verstandig aan om voor het plaatsen van dit soort overkappingen naar de erkende vakman te gaan.

Deze vakman weet als geen ander hoe om te gaan met dit materiaal en voordeel is dat je dan ook garantie hebt op je overkapping.

Nog een voordeel is dat een echte vakman altijd met je meedenkt en zo kom je precies uit waar je moet zijn… bij die prachtige polycarbonaat terrasoverkapping.

Wat levert het je op?

We geven direct toe dat het best een lastige keuze is om te bepalen van welk materiaal jouw terrasoverkapping gemaakt moet worden. Je kent nu in elk geval de belangrijkste voor- en nadelen van polycarbonaat en dat helpt je bij het maken van een keuze.

Weet hierbij dat als je kiest voor een polycarbonaat terrasoverkapping, je altijd een unieke overkapping hebt die veel licht doorlaat. En hierdoor geniet je nog meer en nog langer van jouw prachtige tuin!