Zoals je van Tuinsimpel gewend bent, helpen we je graag met praktische tips & trucs, zodat je met nog meer plezier te tuiniert. En natuurlijk ook om optimaal rendement te behalen uit je inspanningen. Om gelijk maar aan te haken op dit laatste, besteden we in dit artikel aandacht aan de strooiwagen.
In dit artikel lees je meer over dit handige, praktische hulpmiddel. We vertellen je precies wat een strooiwagen is, waar je ‘m allemaal voor kunt gebruiken en zetten we de voor- en nadelen van dit machientje voor je op een rij.
Wat is een strooiwagen precies?
Bij een strooiwagen denk je in eerste instantie waarschijnlijk niet direct aan je tuin. De kans is groot dat je denkt aan die grote vrachtwagens die bij gladheid de weg op gaan om zout te strooien. Nou, die bedoelen we nu net niet in dit geval.
De strooiwagen waar wij het over hebben is een compact karretje met een bak op twee kunststof wielen en een handvat om de kar te duwen of trekken. Onder de bak zit een draaimechanisme dat verantwoordelijk is voor de juiste verdeling van hetgeen je uit wil strooien.
Waarvoor gebruik je een strooiwagen?
Een strooiwagen gebruik je, zoals de naam al verraadt, voor het uitstrooien van bijvoorbeeld zaden, mest of kalk. Het grote voordeel van dit praktische hulpmiddel is dat alles wat je strooit gelijkmatig wordt verdeeld. Handmatig strooien kan hier niet tegenop. Hierdoor wordt grond gelijkmatig bemest en krijgt elk plekje van je gazon dezelfde hoeveelheid kalk. Om maar eens enkele voorbeelden te noemen.
Het strooigoed leg je in de bak van de strooiwagen, je opent de klep en je trekt of duwt het wagentje. Zodra het wagentje in beweging komt, wordt het draaimechanisme onder bak in beweging gezet. Het strooigoed komt hierop terecht en wordt op deze manier optimaal verdeeld.
Gazon inzaaien met een strooiwagen
Zelf een gazon aanleggen met graszaad, daar hebben we al eens een artikel over geschreven. Wat we in dit artikel niet vermeld hebben, is dat je voor het daadwerkelijke inzaaien van het graszaad heel goed een strooiwagentje kunt gebruiken. Zo weet je zeker dat het graszaad overal en in gelijke hoeveelheden op de grond terecht komt. Dit zie je natuurlijk terug in het eindresultaat, een mooi strak en gelijkmatig groen gazon.
Strooiwagen gebruiken voor kalk uitstrooien
We blijven nog even bij het gazon. Want zoals je vast en zeker weet, is het belangrijk om je gras met regelmaat te voorzien van kalk. Ook hiervoor gebruik je een strooiwagen. Hierdoor voorkom je namelijk weer dat er plekken zijn die teveel kalk krijgen of dat er plekken zijn die niet genoeg of zelfs helemaal geen kalk krijgen.
Gelijkmatig uitstrooien van kalk met behulp van een strooiwagentje komt je gras alleen maar ten goede en daar is het uiteindelijk allemaal om te doen.
Strooiwagen gebruiken voor bemesting van je moestuin
Een strooiwagen komt ook goed van pas in je moestuin. Zeker als je de grond klaarmaakt voor het nieuwe seizoen. Het is belangrijk om de grond van extra voedingsstoffen te voorzien, zodat je gewassen hier goed op kunnen groeien. Het resultaat hiervan zie je terug in de opbrengst van je moestuin. Gelijkmatig bemesten doe je met behulp van de strooiwagen.
Zout strooien met een strooiwagen
Het tuinseizoen is voorbij. Het is winter en je hebt de strooiwagen opgeborgen om hem tegen het voorjaar weer voor de dag te halen. Prima, maar zorg er dan wel voor dat je er in de winter makkelijk bij kunt.
Je kunt een strooiwagen namelijk ook heel goed gebruiken bij het bestrijden van gladheid. Vul de bak met zout en rijden maar. Met een strooiwagen kun je gemakkelijk een iets groter gebied bestrijken. Zeker wanneer je ergens woont waar de strooivrachtwagens niet direct komen, is die strooiwagen van jou vaak een uitkomst. En niet alleen voor jou, maar ook voor je buren.
Let er wel op dat je de strooiwagen na gebruik, of in elk geval voordat je deze weer in gebruik neemt voor je tuin, goed schoonmaakt. Strooizout bijt namelijk en je gazon en planten zijn hier op zijn zachtst gezegd niet heel dol op.
Waar moet je op letten als je een strooiwagen koopt?
Er zijn een aantal zaken waar je even op moet letten als je van plan bent om een strooiwagen te kopen. Zo is het belangrijk dat je even nagaat welke soort banden voor jou het meest prettig zijn. Kunststofbanden gaan langer mee, maar hebben als nadeel dat ze op wat hobbeliger terrein en met een gevulde bak wat minder makkelijk rollen. Kiezen voor een wagentje met luchtbanden is dan een betere optie.
Het is verstandig om even naar de afmeting van het karretje te kijken. Het begrip strooibreedte is hierbij van belang. Je hebt hierin een ruime keuze. De stelregel die je hierbij aan kunt houden is simpel: hoe groter je tuin, hoe groter de strooibreedte.
En hierbij komt gelijk de inhoud van de strooibak om de hoe kijken. Dezelfde stelregel gaat hierbij op, want het is best vervelend als je een flink stuk grond wilt bewerken met de strooiwagen en je deze om de haverklap bij moet vullen.
Onderstaande tabel helpt je bij het bepalen van de voor jou beste strooiwagen:
Oppervlakte | Advies strooibreedte | Advies inhoud |
50 – 150 m2 | 40 – 50 cm | 10 liter |
150 – 750 m2 | 150 – 200 cm | 15 liter |
750 – 2.000 m2 | 250 – 300 cm | 20 liter |
2.000 + | 300 cm + | 25 liter |
Bron tabel: online-tuinman.nl
Deze strooiwagens raden wij af
Zelf heb ik meerdere strooiwagens in één jaar gekocht, de eerste drie waren simpelweg slecht. In de afbeelding hieronder is zo’n model dat wij afraden te kopen:
Hoewel dit de goedkoopste soort strooiwagen op de markt is, laat de kwaliteit te wensen over. De hendel waarmee je de dosering regelt schuift vanzelf tijdens het strooien, omdat de groeven te ondiep zijn waar de hendel in vast moet blijven zitten. Zo kan deze in een keer van stand 1 naar stand 7 schuiven bijvoorbeeld, terwijl je aan het strooien bent.
Vervolgens zijn er duurdere strooiwagens gekocht, helaas betekent duur niet altijd goed. Zo hebben wij dit model van Gardena getest, in onderstaande afbeelding:
Deze strooiwagen leek prima, stevig en een grote bak waar mest of kalk in kan. Helaas, binnen 10 meter lopen begon het draaisysteem van de strooier te blokkeren. Het aandrijfmechanisme tussen de twee wielen, wat het schijfje doet draaien waarmee de wagen rondstrooit, was kapot.
Terug in de winkel waar deze gekocht was mochten wij de strooiwagen ruilen tegen het showmodel. Voor de zekerheid direct in de winkel de nieuwe strooiwagen getest met de verkoper er naast staande, nog geen twee meter verder blokkeerde deze ook. ‘’Waarschijnlijk een fabrieksfout…’’ aldus de verkoper die al naar de kassa snelde om het aankoopbedrag terug te betalen.
Kies voor een getrokken strooiwagen als je een zitmaaier hebt
Na deze slechte ervaringen met geduwde strooiwagens hebben wij gekozen voor een getrokken strooiwagen. Deze hang je achter de grasmaaier, en hoef je dus niet zelf te duwen. Deze is ondertussen al een tijd in gebruik en werkt nog altijd perfect:
Enige nadeel aan deze strooiwagen is het systeem waarmee je de strooihoeveelheid instelt. Feitelijk trek je met de hendel het klepje onder de strooibak verder open of duw je het verder dicht. De hendel is verbonden aan een metalen draad, dat dat klepje open en dicht doet. Na een paar keer met de hendel instellen, vouwt het draad i.p.v. schuiven. Gelukkig makkelijk op te lossen, je kunt het klepje namelijk met een tang open trekken of dicht duwen. En aangezien ik altijd dezelfde soort korrels strooi hoeft het niet vaak aangepast te worden.
Let dus goed op wanneer je een strooiwagen koopt, en test deze eerst in de winkel als je die mogelijkheid hebt. Zelf heb ik geen goede ervaringen met geduwde strooiwagens, en is een getrokken strooiwagen zeker aan te raden als je een zitmaaier hebt.
Onderhoud strooiwagens
Een strooiwagen heeft net als elk ander tuingereedschap onderhoud nodig. In het geval van strooiwagens bestaat het onderhoud voornamelijk uit het goed schoonmaken van de machine. Doe dit elke keer direct na gebruik, waarbij je extra aandacht besteedt aan het draaimechanisme.
De binnenkant van de bak maak je schoon met warm water met een sopje en een borstel en het draaimechanisme spuit je schoon met de tuinslang of hogedrukreiniger. Let op dat je in het geval van schoonspuiten met een hogedrukspuit de kracht van de waterstraal niet op zijn sterkst zet. Doe je dit wel, dan loop je het risico het mechanisme te beschadigen.
Wat kost een strooiwagen?
De prijs van een strooiwagen varieert nogal en hangt onder andere af van de strooibreedte en de inhoud van de strooibak. Natuurlijk speelt ook het merk een rol, want een merk is nu eenmaal wat duurder in de aanschaf dan een merkloze strooiwagen. Toch valt de prijs best mee, want vanaf een paar tientjes heb je al een kwalitatief goede strooiwagen. En vaak zijn het deze strooiwagens die uitermate geschikt zijn voor het gebruik in tuinen en moestuinen.