Ondanks je goede verzorging zie je je mooie planten langzaam maar zeker achteruitgaan. Bladeren worden bruin en vallen van de planten af, maar je weet niet waardoor dit komt.

Je hebt van alles geprobeerd om je planten te redden. Extra voeding, een andere plaats gegeven… het mag allemaal niet baten. De kans is groot dat je planten de aandacht hebben getrokken van kleine parasieten die zo klein zijn dat je ze nauwelijks ziet.

Deze parasieten zijn, hoe klein ook, uiteindelijk fataal voor je planten en worden spint genoemd. Als altijd is voorkomen uiteraard beter dan genezen, dus vertellen we je in dit artikel wat spint precies is en hoe je spint in planten het best kunt bestrijden.

Wat is spint dan eigenlijk precies?

Spint is een minuscuul kleine parasiet, een mijt om precies te zijn. Ze worden maximaal een halve millimeter groot en dat maakt direct duidelijk dat deze beestjes best lastig te ontdekken zijn. Wat kleur betreft zijn ze vaak rood of bruin, maar ook komen ze voor in een geelgroene variant.

Maar waar er één te vinden is, daar zijn er gegarandeerd meer. Sterker nog, wanneer spint je planten eenmaal gevonden heeft, dan nestelen er al snel hele kolonies in.

Het lichaampje van een spint heeft qua vorm nog het meeste weg van een peer. Spint is een ver familielid van de spin en heeft acht kleine pootjes.

Hoe herken je spint in je planten?

Voordat je spint in planten kunt bestrijden is het natuurlijk van belang dat je weet hoe je spint kunt herkennen. Spint maakt het je extra lastig, want ze blijven graag onder de radar.

Zo hebben ze een voorliefde voor de onderkant van de bladeren van je plant. Hier verrichten ze schadelijke activiteiten, door de sappen uit de bladeren te zuigen. Deze sappen bevatten de voor de plant zo noodzakelijke voedingsstoffen.

En wanneer deze aan de plant onttrokken worden, beginnen bladeren af te sterven.

Wanneer de bladeren van je plant simpelweg lelijk beginnen te worden qua vorm of wanneer ze witte plekken vertonen, dan is de kans groot dat je plant spint heeft. Ook wanneer de uiteinden van de bladeren bruin beginnen te worden of bladeren ‘spontaan’ van je plant vallen, is het aannemelijk dat spint je plant gevonden heeft. Wanneer er veel spint op je plant zit, dan zie je op verschillende plaatsen vaak een soort spinnenrag op je plant.

En nee, dit is dan dus niet het web van een klein spinnetje, maar het werk van spint.

Kijk je planten dus periodiek even goed na en check de onderkant van de bladeren. Hoe eerder je erbij bent, hoe eerder je begint met spint bestrijden in planten, waardoor je de schade binnen de perken houdt.

Komt spint alleen voor bij kamerplanten?

Nee, dat is echt een misvatting. Spint komt zowel binnen als buiten voor en daarom is dit artikel ook interessant voor mensen die geen of nauwelijks een tuin hebben, maar wel binnenshuis planten hebben. Spint bestrijden in planten maakt geen verschil tussen binnen- of buitenplanten.

Wel is het goed om te weten dat de natuur zelf spint een halt toe roept. Spint houdt namelijk niet van lage temperaturen. Wanneer de temperatuur onder de twaalf graden schiet, staakt spint zijn schadelijke activiteiten.

Nu is het niet zo dat spint dan direct dood gaat, de parasieten nemen als het ware een pauze. Wat betreft binnenplaatsen heb je natuurlijk weinig aan deze info.

Hoewel, je kunt je kamerplanten even (beschermd tegen tocht) buiten zetten als de temperatuur onder de twaalf graden komt. Dat geeft jou de tijd om een actieplan op te stellen om je planten te redden.

Zijn er verschillende soorten spint?

Spint heeft, net als wij mensen, ook zo zijn voorkeuren. Zo zijn er bepaalde planten waar hij toch wel voorkeur voor heeft.

Zo is er spint dat zich graag nestelt in orchideeën en ligusterhagen. Deze parasieten hebben een eigen benaming en worden ligustermijten genoemd. Ook is er een variant die zich enkel en alleen in orchideeën ophoudt en deze draagt de naam orichideemijt. Palm- en bonenmijten doen er alles aan om palmen, groenteplanten en fruitbomen schade aan te richten en kasspint komt, zoals het woord al verraadt, alleen voor in kassen.

Ook zijn er specifieke planten waar spint zich graag op richt. Alocasia en Polyscias zijn hier voorbeelden van.

Is spint in je planten te voorkomen?

Best lastig om op deze vraag een éénduidend antwoord te geven. Laten we het zo stellen, je kunt veel doen om spint te voorkomen, maar helemaal uitsluiten kun je het niet.

Het is goed om te weten dat spint houdt van een droge en warme omgeving. In deze omstandigheden voelen zij zich op hun best en ontwikkelen zij zich razendsnel. Door deze omstandigheden te voorkomen, voorkom je al een hoop ellende.

Een lage temperatuur heb je buiten natuurlijk niet in de hand en binnen wordt ook wel een beetje een lastig verhaal. Je wilt er uiteraard zelf warm en comfortabel bij zitten.

Wat je wel kunt doen om spint te voorkomen is de bladeren van je planten regelmatig met een plantenspuit sprayen. Dit kun je bij zowel kamerplanten als buitenplanten doen.

Je kunt verschillende natuurlijke mengsels in de plantenspuit doen, waar we je in het vervolg van dit artikel meer over vertellen.

Spint bestrijden in planten met brandnetelthee

De natuur biedt vaak verschillende mogelijkheden om spint in planten op natuurlijke wijze te bestrijden. Een voorbeeld hiervan is spint bestrijden met brandnetelthee.

Dit is heel eenvoudig, maar let wel op bij het plukken van de brandnetels en draag hierbij goede tuinhandschoenen.

Neem anderhalve liter koud water en leg hier een flinke hoeveelheid brandnetelbladeren (ongeveer 300 gram hele bladeren). Nu is het even een kwestie van wachten, zodat het water de brandnetelbladeren op kan nemen. Dit proces duurt vijf dagen en het enige dat je nu moet doen is het mengsel in een plantenspuit doen en de bladeren van je plant hiermee inspuiten.

Tip: we raden je aan om alle planten in te spuiten met deze brandnetelthee en niet alleen de met spint geïnfecteerde planten. Door ze preventief in te spuiten houdt je namelijk spint buiten de deur.

Water, groene zeep en azijn om spint in planten te bestrijden

Een ander mengsel dat zeer effectief is om spint in je planten te bestrijden is een mengsel dat bestaat uit water, azijn en groene zeep.

Het maken ervan is super eenvoudig en het mengsel helpt zowel in het bestrijden van spint als in het voorkomen ervan.

Op een liter water voeg je een klein scheutje azijn en een klein beetje groene zeep toe. Doe dit vooral op gevoel, want een beetje meer of minder kan in het geval van dit mengsel echt geen kwaad. Giet het mengsel weer in de plantenspuit en spuit je planten er mee in.

Voorkom spint in je moestuin met behulp van knoflook

Veel beestjes hebben een natuurlijke afkeer van knoflook. Zo is dit ook het geval bij spint. Wil je je moestuinplanten beschermen tegen deze parasieten, dan is het planten van knoflookplanten naast de planten in je moestuin een prima oplossing.

Wat is namelijk het geval? Knoflook geeft, zoals je vast en zeker weet, een sterke geur af. Door de knoflookplanten direct naast de planten in je moestuin te zetten, nemen de planten deze geur op in hun bladeren en stengels.

Hierdoor blijft spint uit de buurt. De opbrengst van de planten heeft niet te lijden onder de knoflook, want geur en smaak worden niet opgenomen door de vruchten.

Bijkomend voordeel is dat je een mooi opbrengst aan knoflook uit je moestuin krijgt. Waarschijnlijk wel iets teveel voor eigen gebruik, maar je kunt er vast familie, vrienden en buren blij mee maken.

Wees lief voor lieveheersbeestjes!

Lieveheersbeestjes zijn een uitstekende hulp voor je bij het bestrijden van spint in planten. Wees dan ook een beetje vriendelijk voor deze beestjes en verwijder ze vooral niet uit je planten.

Buiten speelt dit eigenlijk niet, want waarom zou je hier lieveheersbeestjes uit je planten willen halen? Binnenshuis deze beestjes vooral hun gang laten gaan, want zij vinden spint een lekkernij.

En daarnaast eten ze ook bladluis, dus helpen ze ook om hiermee af te rekenen. Overlast van lieveheersbeestjes heb je niet, dus laat ze vooral zitten.

Hoe oud is de potgrond in je planten?

Spint is gek op oude potgrond. Oude potgrond is in dit geval potgrond waar nauwelijks nog voedingsstoffen in zitten.

Vaak is de potgrond na twee tot maximaal drie jaar arm aan voedingsstoffen geworden en is het de ideale voedingsbron voor spint.

Om de twee jaar de potgrond vervangen door nieuwe potgrond draagt niet alleen bij tot het voorkomen van spint, maar draagt ook bij in de bestrijding ervan.

Spint bestrijden met roofmijt

Het klinkt je wellicht wat vreemd in de oren, maar je kunt parasieten vaak heel goed bestrijden met, jawel, parasieten. In het geval van spint doe je dit door middel van roofmijt.

Deze agressieve parasieten maken korte metten met spint in je planten en zijn zelf niet schadelijk voor je plant. Roofmijt koop je online of bij fysieke tuincentra.

Lees voor het gebruik altijd de handleiding voor juist gebruik en de juiste dosering.

Kant en klare middelen om spint in planten te bestrijden

Kies je liever voor kant en klare middelen om spint in je planten aan te pakken? Geen probleem, want deze middelen zijn er volop. Veel middelen zijn ecologisch, maar er zijn ook middelen op chemische basis verkrijgbaar.

Welk middel je ook kiest, lees ook hier altijd de meegeleverde gebruiksaanwijzing voor juiste dosering en gebruik. Het laatste dat je wilt, is je planten schade toebrengen door onjuist gebruik van bestrijdingsmiddelen.

5 beste producten om spint te bestrijden in planten

Voor jouw gemak hebben we een overzicht gemaakt van middelen waarvan we weten dat deze zeer effectief zijn in het bestrijden van spint in je planten. Aan jou natuurlijk om te bepalen of je deze middelen daadwerkelijk wilt gebruiken en of deze middelen bij jouw manier van tuinieren passen.

1. Bladinsectenspray van Ecokuur. Beschermt je planten daarnaast tegen onder andere witte vlieg en bladluis.

Ecokuur Bladinsecten Gebruiksklaar - Ongediertebestrijding - 3 x 800 ml

★★★★★
32,84  Uitverkocht
vanaf 23 september 2023 15:17

2. Solabiol, concentraat tegen bladinsecten. De werkzame stof in dit middel is Pyrethrinen. Eenvoudige toepassing, dus snel en gemakkelijk te gebruiken.

Solabiol Natria Pyrethrum Concentraat Tegen Bladluizen - Insectenbestrijding - 3 x 30 ml

46,89  Op voorraad
vanaf 23 september 2023 15:17

3. Organifer, Leaf Insects. Zeer goede preventieve werking die niet alleen spint helpt voorkomen, maar ook schade door onder andere galmuggen, bladluis en bladvlooien.

Leaf Insects Bladinsecten Concentraat - 500ml voor 500m2 - Toepasbaar bij bladluizen, schildluis, wortelluis, rupsen, galmug, spint, tripsen, bladvlo en andere zuigende of vretende bladinsecten - Organifer

29,95  Op voorraad
vanaf 23 september 2023 15:17

4. Bio Kill, Universele insecticide. Middel dat verkrijgbaar is in jerrycan van vijf liter. Biologisch afbreekbaar en met lange werking (vier weken) worden spint en andere insecten effectief bestreden.

5. Pokon, biologisch concentraat. Biologisch middel dat je zelf mengt met water. Eén verpakking is goed voor tien liter bestrijdingsmiddel. Kan ook toegepast worden in de moestuin.

Pokon Bio Tegen Insecten Polysect GYO Concentraat - 200ml voor 10L - Geschikt voor binnen en buiten - Bestrijdt o.a. bladluizen, schild- en dopluizen, spintmijten en witte vliegen

12,50  Op voorraad
vanaf 23 september 2023 15:17

Met dit artikel hopen we je geholpen te hebben om spint in planten te bestrijden. We hopen dat je snel verlost bent van deze vervelende parasieten en je weer volop van de planten in je tuin en kamer zult genieten.