Hoe groot of hoe klein je tuin ook is, je kunt simpelweg niet zonder verlichting in je tuin. Een ongelukje zit, zoals je zelf vast en zeker weet, maar al te vaak in een klein hoekje. Je zal de eerste niet zijn die in het donker over een bal of bloempot struikelt en hierdoor een vervelende blessure of kwetsuur oploopt.

Wat tuinverlichting betreft is de keuze vandaag de dag enorm. Zeker nu solar tuinverlichting definitief zijn intrede heeft gedaan. Meer en meer kiezen mensen voor deze vorm van tuinverlichting.

Maar is solar tuinverlichting beter dan bedraad? Want die conclusie lijkt voor de hand te liggen als je kijkt naar de verkoopaantallen van deze specifieke vorm van verlichting voor je tuin.

In dit artikel zetten we de voors en tegens tegen elkaar af, zodat je zelf kunt bepalen of voor jouw tuin solar tuinverlichting beter is dan bedraad.

Wat is solar tuinverlichting nu eigenlijk precies?

Voor we dieper ingaan op de vraag ‘is solar tuinverlichting beter dan bedraad’ kijken we eerst naar wat solar buitenverlichting precies is.

Solar tuinverlichting heeft, vaak aan de bovenzijde van de armatuur, een zonnepaneeltje. Dit zonnepaneeltje zet de zonnestralen om in energie (elektriciteit). Deze elektriciteit wordt doorgeleid naar een oplaadbare batterij, waar de elektriciteit wordt opgeslagen.

De lamp registreert zelf wanneer het donker begint te worden en dat is het moment waarop de batterij elektriciteit afgeeft, waardoor de lamp gaat branden.

Gemiddeld genomen is de batterij (accu) na zes tot acht uur leeg en moet deze weer worden opgeladen. Zes tot acht uur is echter meer dan voldoende om gedurende de avond je tuin te verlichten.

Energieverbruik van solar tuinverlichting en bedraad

Wanneer we het energieverbruik tussen bekabelde tuinverlichting en solar tuinverlichting bekijken, dan is er maar één conclusie mogelijk.

Solar tuinverlichting is uiteraard het voordeligst als we kijken naar energieverbruik. De zon kost immers niets, in tegenstelling tot bekabelde tuinverlichting die op het elektriciteitsnetwerk is aangesloten.

Het nadeel van solar tuinverlichting met betrekking tot het energieverbruik is dat de lamp maximaal zes tot acht uur brandt. De energie is dan eenvoudigweg op. In hoeverre dit daadwerkelijk een nadeel is, dat is echter maar de vraag. Deze tijd is voor veel mensen ruim voldoende om de tuin ’s avonds te verlichten.

LifeGoods Solar Buitenlamp met Bewegingssensor - 97 LEDs - Wit Licht -Tuinverlichting op Zonneenergie - IP65 Waterdicht - Voor Tuin/Wand/Oprit - 2 Stuks

★★★★★
24,49  Uitverkocht
vanaf 12 juni 2024 21:51

Welke tuinverlichting is makkelijker aan te leggen?

Het aanleggen van tuinverlichting is vaak een dingetje. Tenminste in het geval van bekabelde tuinverlichting. Er moeten kabels getrokken worden, die natuurlijk in de grond moeten worden weggewerkt.

Hierbij is het belangrijk dat je goed nadenkt over de plaats van je tuinverlichting. Want liggen de kabels eenmaal, dan wil je niet opnieuw beginnen, omdat je je vergist hebt in de plaats.

Het plaatsen van solar tuinverlichting is echt heel eenvoudig. Het is een kwestie van de lampen in de grond steken of aan de muur bevestigen en klaar ben je. Je kunt ze zelfs in een bloembak steken, om bijvoorbeeld je terras van sfeerverlichting te voorzien.

Verplaatsen van de tuinverlichting

Een groot voordeel van solar tuinverlichting is dat je deze verlichting heel gemakkelijk en snel kunt verplaatsen. Het is slechts een kwestie van de lampen uit de grond trekken of van de muur halen en ze een nieuwe plek te geven. Handig als je bijvoorbeeld je tuin verandert.

Met bekabelde tuinverlichting is verplaatsen van de verlichting behoorlijk meer werk. De bekabeling moet verlegd worden en dat kan knap lastig zijn wanneer de kabels onder je terras liggen. Los gezien van de tijd en moeite die je hierbij kwijt bent, maak je hier ook vaak kosten bij. Voor nieuwe grondkabels bijvoorbeeld.

Q-Mate 4 x LED Solar Grondspot Zwart - Solar Tuinverlichting - Buitenlamp - Tuinverlichting op Zonne-Energie

★★★★★
24,95  Uitverkocht
vanaf 12 juni 2024 21:51

Het gemak van een schemerschakelaar bij solar tuinverlichting

Solar tuinverlichting heeft als voordeel dat de lamp automatisch aanspringt wanneer het schemerig/donker wordt. Laten we dit voordeel echter niet groter maken dan het is. Dit is namelijk ook heel eenvoudig te bewerkstelligen bij bekabelde tuinverlichting.

Het plaatsen van een schemerschakelaar, ook wel schemersensor genoemd, is hier de oplossing voor. Dit soort sensors zijn eenvoudig te plaatsen en bovendien niet duur qua aanschaf.

Homèlle Solar lichtsnoer - 50 LED - 5 + 2 meter - Warm-wit - ø2cm - Tuinverlichting op zonne-energie - Kerstverlichting - Buitenverlichting - Lichtslinger - Lampjes slinger - Cristal

★★★★★
14,99  Uitverkocht
vanaf 12 juni 2024 21:51

Heeft solar tuinverlichting of bedraad een langere levensduur?

Tuinverlichting die werkt op het elektriciteitsnetwerk heeft als groot voordeel dat het heel lang meegaat. Je zet de schakelaar om en de tuinverlichting brandt en deze gaat pas weer uit als je de schakelaar weer omzet.

Natuurlijk kun je deze verlichting ook instellen met behulp van een tijdklok of de hierboven genoemde schemerschakelaar. Waar het om gaat, is dat deze verlichting altijd beschikbaar is. Dit is met solar verlichting zeker niet het geval.

Zoals je weet geeft een solar tuinlamp gemiddeld zes tot acht uur licht. Hierbij aangetekend dat de batterij volledig opgeladen is. In de zomer is dit meestal geen probleem. Wanneer de dagen korter worden en de zon minder schijnt, wordt de accu minder goed opgeladen.

Dit heeft direct tot gevolg dat de lamp minder uren brandt. Ook de levensduur van de accu is beperkt. Hoewel je deze bij sommige solarlampen kunt vervangen is dit nog lang niet altijd het geval.

Heeft solar tuinverlichting of bedraad een betere lichtopbrengst?

Over het algemeen kunnen we stellen dat tuinverlichting die aangesloten is op het lichtnet een hogere lichtopbrengst heeft dan solar tuinverlichting.

Wanneer je helder, fel licht nodig hebt in je tuin, dan is kiezen voor bekabelde tuinverlichting de beste optie. Maar ben je juist op zoek naar sfeerverlichting in je tuin, dan is solar tuinverlichting juist heel geschikt.

Ook is deze verlichting ideaal om een tuinpad te verlichten. Nadeel van solar tuinlampen is dat je deze wel op een zonrijke plaats neer moet zetten. Wanneer je ze op een te donkere (lees: schaduwrijke plaats) neerzet, dan laadt de accu niet of nauwelijks op en daarmee heb je weinig aan je lamp(en).

Conclusie

Zoals gezegd kunnen wij niet voor jou bepalen welk type tuinverlichting het beste bij jou of jouw tuin past. We hebben je met dit artikel geholpen door de voor- en nadelen van de verschillende soorten tuinverlichting in kaart te brengen.

Solar tuinverlichting is makkelijk te plaatsen, is duurzaam (zonne-energie) en is relatief goedkoop. De lichtopbrengst is daarentegen beperkt, net als de levensduur van de accu.

Bekabelde tuinverlichting is lastiger aan te leggen en mede hierdoor iets duurder dan solar tuinverlichting. Ook is deze verlichting minder makkelijk te verplaatsen als je je tuin anders inricht. De grote voordelen van bekabelde tuinverlichting zijn de hoge lichtopbrengst en de 24/7 beschikbaarheid ervan. De keuze is aan jou!