Je tuin ligt er fraai bij. Je hebt een mooi strak gazon en daar omheen een border waar het bruist van het leven. Planten, bloemen en struiken groeien en bloeien als nooit tevoren en je geniet volop van al dit moois.
Maar… er is toch iets dat een klein beetje roet in het eten gooit, want je hebt last van slakken. En met slakken bedoelen we zowel huisjesslakken als naaktslakken. Je staat er versteld van hoeveel schade slakken aan kunnen richten na één nacht.
De kans is groot dat je dit al eens hebt ervaren in je eigen tuin of moestuin. Best frustrerend, maar weet dat hier best iets aan te doen is. In dit artikel vertellen we je hoe je slakken in je tuin kunt bestrijden op een diervriendelijke manier.
Zijn slakken ook nuttig?
Jazeker, slakken kunnen een behoorlijke plaag zijn voor de planten in je tuin, maar ze hebben ook wel degelijk nut. Het is dan ook zeker niet aan te raden om elke slak die je in je tuin ziet uit te roeien.
Slakken zijn namelijk de ‘opruimers’ van je tuin. Ze eten dode bladeren, dode dieren en ja, zelfs eten ze dode slakken.
Het is alleen jammer, maar wat zou jij doen als je een slak was, dat ze een voorkeur hebben voor jong groen blad, dat fris en sappig is. Slakken zijn bovendien een bron van voedsel voor andere dieren, zoals bijvoorbeeld vogels.
Overigens is het goed om te weten dat je niet zomaar alle slakken over één kam kunt scheren. Het zijn namelijk vooral de naaktslakken die met hun voedselvraat veel schade aanrichten in je tuin. Van de huisjesslak heb je veel minder overlast.
Welke planten trekken slakken aan?
Er zijn een aantal planten waar slakken echt dol op zijn. De bekendste plant waar slakken zich graag aan te buiten gaan, is de hosta. Ook zijn ze gek op ridderspoor, papaver en weten ze heel goed raad met dahlia’s.
In de moestuin weten slakken heel goed de weg te vinden naar slaplanten en sperzieboonplantjes. Ook staat de courgetteplant vaak op het menu.
Dit zijn voorbeelden van planten die veel in tuinen en moestuinen voorkomen, maar weet dat slakken zich niet beperken tot dit menu.
De stelregel is dat slakken vooral dol zijn op jong, fris groen blad en daarom is het vast en zeker geen verrassing voor je dat slakken met name in het voorjaar een plaag voor je tuin zijn.
Slakken bestrijden na een fikse regenbui
Slakken zijn dol op vochtig, nat weer. Ze houden wel van een flinke regenbui en zijn na een fikse regenbui dan ook flink actief.
Een eenvoudige manier om slakken in je tuin te bestrijden is om ze na een regenbui op te rapen en in een emmer te stoppen.
De emmer leeg je op minimaal 50 meter afstand van je huis, bijvoorbeeld in een stukje gemeentegroen. Doe het niet dichter bij huis, want dan is er een kans dat de slakken de weg terug weten te vinden en begint de ellende opnieuw.
Zelf heb ik, terwijl ik een tuin heb die van normale grootte is, in twee avonden meer dan 100 slakken gedumpt. De derde avond waren er nauwelijks slakken te vinden op een paar huisjesslakken na. En die heb ik laten zitten, vanwege de biodiversiteit in mijn tuin.
Trek stevige tuinhandschoenen aan als je slakken gaat rapen, want het slijm van naaktslakken is niet alleen smerig, maar krijg je nauwelijks van je handen gewassen.
Zit er toch van dit slijm aan je handen? Was dan je handen met een flinke klodder pindakaas. Helpt echt!
Wees niet te scheutig met bodembedekkers!
In veel tuinen tref je bodembedekkers als dikkemanskruid, kruipend zenegroen en kleine maagdenpalm aan. Stuk voor stuk mooie planten, maar ook stuk voor stuk geliefde schuilplaatsen voor slakken.
Bodembedekkers zijn een natuurlijke schuilplaats voor zowel naakt- als huisjesslakken, omdat ze schaduw bieden en het onder het blad vaak vochtig is.
Precies waar slakken van houden, want die hebben het niet zo op zon en droogte. Hoe meer bodembedekkers je in je tuin hebt, hoe groter de kans is dat je last hebt van slakken.
Slakken bestrijden met sterk ruikende planten
Slakken zijn kritische en tot op zekere hoogte gevoelige diertjes. Ze houden niet van sterke geuren en gaan sterk ruikende planten dan ook liever uit de weg. En hier kun je natuurlijk je voordeel mee doen.
Plant bijvoorbeeld een sterk ruikende plant als lavendel of goudsbloem in de buurt van planten die je tegen slakken wilt beschermen. Tijm of salie op verschillende plekken in je moestuin zetten is ook een tip die we je niet willen onthouden.
Hortitops - Echte Lavendel - Lavandula Officinalis
Geraniums en viooltjes doen wonderen en zijn bovendien planten waarvoor in elke tuin wel een plekje te vinden moet zijn. En wist je dat de klimopplant ook een geur heeft die slakken op gepaste afstand houdt?
12 x Hedera helix - Kleinbladerige Klimop in 9x9cm pot met hoogte 10-20cm
Door je (moes)tuin in te richten met afwisselende planten, waaronder sterk ruikende soorten, kun je slakken in je tuin heel goed bestrijden.
Planten water geven
De beste periode om je planten water te geven is later in de avond en vroeg in de morgen. Maar wanneer je last hebt van slakken in je tuin, dan is er maar één periode waarop je dit het beste doet.
Dat is namelijk in de vroege ochtend. Slakken houden niet van droogte en warmte en zodra de zon begint te schijnen zoeken slakken hun schuilplaats op. Je beperkt dus de duur dat ze ‘uit eten gaan’.
Wanneer je planten ’s avonds water geeft, speel je slakken eigenlijk in de kaart. De zon jaagt ze niet weg en omdat de temperatuur daarbij ook zakt, blijven grond en planten lang vochtig. Vinden slakken alleen maar fijn en deze kans op een lekker maaltje laten ze zich echt niet ontnemen.
Slakken bestrijden met kikkers en padden
Kikkers en padden behoren tot de natuurlijke vijanden van naaktslakken. Een kleine waterpartij of vijver in je tuin aanleggen, is een goede manier om het aantal naaktslakken in je tuin een halt toe te brengen.
Nu denk je misschien dat een vijver aanleggen wel een heel extreme manier is om slakken in je tuin te bestrijden. Dat begrijpen we heel goed, maar weet hierbij dat je het niet direct heel groots aan hoeft te pakken.
Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een minivijver aan te leggen. Dat is een kleine voorgevormde vijver van kleine afmetingen waar vaak nog geen honderd liter water in gaat.
Dit is voldoende om kikkers naar je tuin te lokken en om dit te bespoedigen kun je een beetje kikkerdril uit een sloot in je minivijver leggen. Met een (mini) vijver heb je nog meer biodiversiteit in je tuin, dus dat krijg je er gratis bij.
Maak het slakken moeilijk
Slakken zoeken graag de makkelijkste weg. Ze zijn gevoelig voor obstakels en hindernissen, dus door deze op te werpen kun je je planten die gevoelig zijn voor slakkenvraat goed beschermen.
Zo houden slakken niet van cacaodoppen, omdat deze sterk ruiken (in het begin) en bovendien hebben deze doppen scherpe randen waar slakken liever niet overheen kruipen. Ook fijngemalen eierschalen en (fijngemalen) schelpen gaan ze liever uit de weg vanwege de scherpe randen.
Verder kun je koffieprut strooien rond de planten die je wilt beschermen, want dit ruikt sterk en zoals je nu weet houden slakken niet van sterke geuren.
DCM Cacaodoppen - Schors - 50 L
Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels
Voor veel typische Nederlandse tuinvogels is een slak een heerlijk maaltje. Niet de naaktslak in dit geval, maar wel de huisjesslak. Merels, lijsters, eksters en spreeuwen weten heel goed hoe ze een slak uit hun huisje moeten pikken.
Zorg er dan ook voor dat je tuin aantrekkelijk is voor deze vogels. Dit doe je door een gazon(netje) in je tuin aan te leggen, zodat ze wormen kunnen vinden. Maar ook een drinkbak neerzetten en een plek bieden aan vogels om te schuilen en te nestelen, maakt je tuin aantrekkelijk voor vogels.
Slakken in je tuin bestrijden met aaltjes
Aaltjes zijn hele kleine (microscopisch klein zelfs) diertjes die nog het meeste op wormpjes lijken. Ook aaltjes behoren tot de natuurlijke vijanden van slakken.
Aaltjes parasiteren in de slak en doden de slak van binnenuit, waarbij aaltjes ook nog eens actief op zoek gaan naar hun ‘prooi’. Aaltjes voeg je toe aan water en dit giet je vervolgens op de plekken waar je overlast hebt van slakken.
Snel, makkelijk en heel doeltreffend. Aaltjes koop je online of bij de grotere tuincentra.
Slakkenkorrels strooien
De laatste manier die we noemen om slakken in je tuin te bestrijden, is het strooien van slakkenkorrels. Dit is een bijzonder effectieve manier om snel van slakken af te komen. Bovendien is het strooien van slakkenkorrels niet veel werk.
Wanneer je voor deze manier kiest, kies dan wel voor biologische slakkenkorrels. Kies je voor een chemische (lees: giftige) variant, dan is de kans groot dat je niet alleen de slak doodt, maar ook bijvoorbeeld die vogel of egel die de slak opeet.
Biologische slakkenkorrels zorgen ervoor dat slakken niet langer eten en daardoor uiteindelijk dood gaan.
ECOstyle Escar-Go - tegen slakken - 1 kg
Slakken vangen met een slakkenval
Dan bestaat er ook nog de slakkenval. Deze vallen graaf je vaak een beetje in, zodat de opening op gelijke hoogte van de grond is. Daarna vul je de val met een klein laagje bier en klaar is Kees.
Milieuvriendelijke Slakkenval
Je hebt ook bovengrondse slakkenvallen, deze zijn eigenlijk nog simpeler in gebruik omdat je ze niet hoeft in te graven. De val is telkens opnieuw te gebruiken en daarmee best duurzaam.
Je ziet dat je met een aantal relatief eenvoudige dingen je tuin een stuk minder aantrekkelijk kunt maken voor slakken. Veel manieren hebben bijkomende voordelen als bijdragen aan de biodiversiteit aan je tuin en je nog meer laten genieten van je tuin (vijver of waterpartij). Dus bedenk je even voordat je naar heel rigoureuze maatregelen grijpt om slakken in je tuin te bestrijden.