Een rozenboog is een prachtige toevoeging aan je tuin. Een boog waarover rozen groeien en waar je romantisch onderdoor loopt. Rozenbogen brengen sfeer, een vleugje romantiek en een prachtige uitstraling. Ook zie je rozenbogen fungeren als overgangspoorten tussen verschillende tuinkamers.

Welke soorten rozenbogen zijn er?

Standaard koepelvormig

Rozenbogen komen meestal in hout, gietijzer, metaal en staal. En de bekendste rozenbogen zijn koepelvormig. Twee staande ‘ladders’ aan beide zijden, die boven samenkomen in een halve cirkel kom je vaak tegen.

Hoekig

Hoekige rozenbogen lopen eveneens via twee ladders omhoog, maar komen samen tot een plat dak. Dit maakt de rozenboog rechthoekig. Het dak biedt kans voor de roos om hoog meer in de breedte te groeien en creëert een vol ‘dak’. Deze overhelling van het dak geeft rozen de kans te hangen over de rest van de boog. En dit geeft een extra spectaculair en vullend effect. Hoekige rozenbogen komen ook in hout.

Puntig

Deze heeft bovenaan een beginnende koepel, maar gaat over tot een samenkomende punt in het midden van de boog.

Met hekje

De Rozenboog met hekje kan de zwaarste (klim)planten prima dragen en biedt met het hekje een extra bijzonderheid. Een hekje open en dicht kunnen doen is sfeervol en draagt bij aan uitstraling. Je houdt bovendien huisdieren makkelijk binnen.

De rozenboog in beton verankeren

Een rozenboog moet verankerd worden, dat kan met rozenboogankers minimaal 30 cm in de grond. Ga je voor ultieme zekerheid en stevigheid? Dan moet je de rozenboog in beton gieten. Een rozenboog in beton verankeren doe je zo:

  1. De meeste rozenbogen moet je allereerst, volgens de handleiding in elkaar zetten. Je hebt hiervoor een schroevendraaier, sleutel of ratel nodig.
  2. Je hebt PVC-buizen nodig van 50 centimeter lang met een diameter van 200 millimeter. Ze zijn de bekisting voor de betonnen fundering en blijven in de grond na het beton is gegoten.
  3. Je maakt vier markeringen om de fundamenten van de rozenboog, en graaft tot een diepte van minstens 50-80 centimeter.
  4. Beton maak je zelf. Snelbeton of betonmortel 25kg bijvoorbeeld. Houdt de volgende verhoudingen aan: 1 deel cement, 2.5 delen zand en 3.5 delen grind. Daardoor meng je 0.5 deel water.
  5. Nu kun je de poten van de boog plaatsen in de PVC buizen.
  6. Giet het beton hierin en laat het drogen.

Er zijn ingewikkeldere manieren om rozenbogen met beton te verankeren. De meest simpele manier is hierboven beschreven, maar het is wel een goede en stevige manier.

Welke rozen zijn geschikt voor een rozenboog?

De volgende rozen zijn zeer geschikt voor een rozenboog:

– De Zéphirine Drouhin. Deze bloeit zowel in de volle zon als in de schaduw en heeft geen doornen. Wanneer je door de boog loopt krijg je geen krassen in je kleren en voor kinderen is het een ongevaarlijke roos. In juli kun je rozen snoeien, dan bloeien ze in augustus of het najaar nogmaals. Ook tussentijds dode rozen verwijderen stimuleert nieuwe bloei.

– De witte klimroos bloeit in juni t/m september. Een voorbeeld van een witte klimroos is Rosa Eloise. Een voorbeeld van een oranje klimroos is abrikoosoranje en zalmroze en heet Rosa Westerland. Deze roos is zeer winterhard.

– De Rosa New Dawn doet het ook uitstekend in de halfvolle zon. Hij is ongevoelig voor ziektes en geurt geweldig. De bloei is van juni tot oktober. Het aantal rozen in een tros is een feest om te mogen aanschouwen. De weelderigheid en veelvuldigheid aan rozen geeft de sfeer die je tuin misschien nodig heeft. De New Dawn kun je het best gebruiken voor onderhoudsarme, prachtig en weldadige opvulling.

Wat kun je nog meer tegen een rozenboog laten groeien?

De Klimop, Wilde Wingerd zoals de Parthenocissus, de Clematis, Passiebloem, Jasmijn en Kamperfoelie zijn naast rozen en klimrozen, uitstekende opties voor de rozenboog. En elk met unieke eigenschappen en kwaliteiten.

Van een passiebloem heb je in juli en augustus elke dag lol. Kamperfoelie komt in rood, wit en geel. De Jasmijn heeft flexibele stengels en klimt gemakkelijk en snel.

De Clematis bloeit in de zomer en verliest in de winter zijn groene blad niet. Wanneer het meeste groen verdwijnt uit je tuin, blijft een rozenboog met Clematis ook gedurende de winter prachtig groen. Dit houdt toch een klein deel van de tuin ten alle tijden groen.

De klimop kan woekeren en de rozenboog snel bedekken. Zo heeft elke plant en bloem unieke eigenschappen die geschikt is voor rozenbogen.

De wisteria, ofwel blauwe regen, is een perfecte geurplant en klimt graag. Het paarse fleurige schouwspel van de Wisteria ruikt heerlijk en komt in de kleuren lilablauw, roze, paars en wit en de bloei is een waar uitbundig feest om te aanschouwen. De Wisteria bloeit vaak half mei, maar de Japanse versie bloeit begin juni (de Wisteria floribunda).

De Engelse Roos, Rosa Munstead Wood, geeft trossen rozen. Deze bloeit van mei tot oktober en zoals gezegd is tussentijds snoeien, en het verwijderen van dode rozen aan te moedigen. De rozen geuren, zijn weldadig en prachtig om te zien. Gedijen nog beter met mest.

De struikroos, Rosa Nostalgie, heeft een heerlijke geur en is kersenrood en crèmewit. De Floribunda roos geeft goudgele bloemen die heerlijk geuren. De roos bloeit van juli tot september en is vanwege deze langdurige bloeiperiode populair. Ook groeit de roos gemakkelijk omhoog en is deze goed te leiden.

Dan moet je natuurlijk het fruit niet vergeten. Framboos is net als braam een klimmer. Framboos klimt langzamer en van de braam heb je in het 2e jaar al flink veel bramen.

Handige tips

Denk je aan het installeren van een rozenboog? Dan zijn hier wat tips:

  • Installeer de rozenboog als het kan wat dieper in de grond. Zo blijft hij zeker staan tijdens harde wind en volle bloei.
  • Help de roos naar boven te klimmen. Bind takken vast met opbindmateriaal (kan ook gewoon touw zijn of bindbuis). Hoofdtakken bindt je niet te strak vast. De takken groeien nog dus niet te strak vastbinden blijft belangrijk.
  • Snoeien van een roos op de rozenboog doe je in het derde jaar rond maart. Enkele hoofdtakken snoei je terug tot twee, drie of vier ‘ogen’.
  • Als je een aantal rozenbogen achter elkaar zet, creëren ze een tunnel.
  • Een bankje onder een rozenboog creëert een intieme plek. Vooral wanneer de boog tegen een muur of schutting staat.