Grasmaaien is voor veel mensen niet het leukste karweitje om te doen. Los gezien van het feit of je dit nu wel of niet leuk vindt, is grasmaaien fysiek belastend, waardoor dit soms best een uitdaging is. Zeker als je fysieke gesteldheid niet is wat deze zou moeten zijn.
Gelukkig betekent dit niet dat je altijd iemand anders moet vragen om je gras te maaien. Ook betekent het niet automatisch dat een natuurlijk gazonnetje voor jou niet is weggelegd. Robotmaaiers bieden namelijk uitkomst en zorgen ervoor dat jij je niet in hoeft te spannen om de grassprietjes op de juiste lengte te houden. In dit artikel vertellen we je met veel plezier meer over robotmaaiers.
Wat is een robotmaaier precies?
Een robotmaaier is een machine, of liever gezegd een handige gadget, die volledig automatisch het gras voor je maait. Het is een gerobotiseerde grasmaaier die geheel zelfstandig zijn weg vindt over je gazon en het gras precies op de juiste lengte afsnijdt. Je bent één keer druk met het afbakenen van je gazon en het instellen van het apparaat en daarna regelt de robotmaaier vrijwel alles voor je.
Vrijwel alles? Ja, inderdaad nét niet alles, want een robotmaaier heeft geen opvangbak voor het gemaaide gras. Dit moet je zelf nog verwijderen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit op je gras te laten liggen. Zo doet het gemaaide gras namelijk dienst als gazonmest. Een robotmaaier neemt je sowieso het grasmaaien zelf uit handen.
Hoe blijft een robotmaaier op je gazon?
Het is best verbazend dat een compacte machine geheel automatisch je gras maait en hierbij ook precies op je gazon blijft. Om dit te kunnen, heeft de robotmaaier wel (eenmalig) jouw hulp nodig. Zo dien je je gazon te begrenzen, want anders rijdt hij je tuin in of het paadje op.
Dit begrenzen doe je met behulp van zogenaamd perimeterdraad, ook wel begrenzingsdraad genoemd. Dit draad leg je geheel rond je grasveld, waarbij je er goed op let dat je geen stukje overslaat. Het meest makkelijk is om de draad gewoon op het gras te leggen, precies op de randen. Het gras groeit vervolgens over het draad heen, waardoor je het begrenzingsdraad niet meer ziet.
Iets meer werk is het om het draad iets in te graven onder de rand van het gras. Dit hoeft zeker niet diep en op deze manier ben je direct van de draad af. Ander voordeel van het ingraven van de perimeterdraad is dat je deze minder snel beschadigt dan wanneer deze ‘los’ op het gras ligt. Stel nu dat je in het midden van je gazon een boom of een tuinbeeld hebt staan. Dit stukje hoef je dan niet met perimeterdraad te begrenzen. De sensoren op de robotmaaier herkennen dit soort ‘obstakels’ en maaien hier keurig omheen.
Nu de begrenzingsdraad ligt is het zaak om deze te verbinden met het oplaadstation van de robotmaaier. Dit oplaadstation is als het ware de thuisbasis van de maaier. Hier laadt de robotmaaier zijn accu op en dit is ook de plaats waar hij na elke maaibeurt naar terugkeert.
De gidsdraad, wat dus een andere draad is dan de begrenzingsdraad, leg je centraal over het gazon aan. Deze draad is ervoor verantwoordelijk dat de automatische grasmaaier steeds zijn weg terug naar huis vindt. Om de robotmaaier te beschermen tegen weersextremen als felle regen- en sneeuwbuien en zon, kun je een speciaal voor robotmaaiers ontwikkelde overkapping over het laadstation plaatsen.
Maaien in willekeurige patronen
Als je zelf het gras maait, dan loop je vrijwel altijd in een vast patroon. Je trekt banen over het grasveld en dat is wel zo gemakkelijk. Hierdoor weet je eenvoudig waar je bent gebleven en sla je niet gemakkelijk een stuk over. Een robotmaaier is niet van de vaste patronen. Deze machines rijden in willekeurige banen over het gras. Het voordeel hiervan is dat je gras hierdoor erg sterk wordt.
De wielen laten geen afdrukken of rijsporen na. De robotmaaier verlaat dagelijks zijn oplaadstation om je gras te maaien. Het kan zijn dat de machine niet elke dag overal komt. Dit hoeft natuurlijk ook niet. Binnen een paar dagen heeft de robot elke plek minstens één keertje bezocht en zo is het gras altijd op de door jou gewenste lengte.
Instellen van je robotmaaier
Om de robotmaaier optimaal te gebruiken, moet je deze natuurlijk wel instellen. Neem hier de tijd voor, want liever in één keer goed, dan dit meerdere keren moeten doen. Bovendien is dit best een nauwkeurig karwei en tegelijkertijd een goede test of je de begrenzingsdraad en gidsdraad goed hebt aangelegd.
Stel onder andere de maaihoogte in en de frequentie van maaien. De meeste robotmaaiers hebben voorgeprogrammeerde programma’s waarmee je vaak prima uit de voeten kunt. Raadpleeg de handleiding om te kijken welke mogelijkheden je hebt qua instellingen en pas één en ander aan naar jouw wensen. Er zijn ook robotmaaiers die je snel en eenvoudig instelt via een app.
Waar moet je op letten als je een robotmaaier koopt?
Een aantal zaken zijn hierbij belangrijk. De grootte van je gazon is een goed uitgangspunt. Kijk voor welke gazonoppervlakte de robotmaaier geschikt is. Kies bij twijfel altijd voor die maaier die een groter oppervlak aan kan.
Ook niet geheel onbelangrijk is het geluidsniveau van het apparaat. Check hiervoor de technische specificaties van de machine. Geluidsniveau wordt altijd weergegeven in aantal decibel. Er zijn robotmaaiers verkrijgbaar die ‘extra stil’ zijn. Handig als je in een buurt woont waar mensen op hun rust gesteld zijn.
Een ander punt van aandacht is de bediening van het apparaat. Ben je niet zo thuis in de wereld van digitale toepassingen? Kies dan niet voor een robotmaaier die je bedient via een app, maar voor eentje waar de bediening op de robotmaaier zelf te vinden is. Kies je wel voor gebruik via een app? Dan heb je nog de keus of de maaier moet verbinden via bluetooth of via wifi.
Tot slot kun je nog kijken naar de levensduur van de accu. Aangezien de robotmaaier zelf weet wanneer de accu bijna leeg is en dat hij terug moet naar het laadstation, is dit wellicht iets minder belangrijk in vergelijking met ander tuingereedschap dat op een accu werkt.
Overige aandachtspunten
Andere aandachtspunten bij het kopen van een robotmaaier zijn:
- In te stellen maaihoogtes
- In te stellen maaibreedtes
- Welke hellingsgraad kan de robotmaaier aan?
- Is de robotmaaier ook te gebruiken in de regen?
- Heeft de robotmaaier een kantenmaaifunctie?
Wat kost een robotmaaier?
Een robotmaaier is best een investering, want je bent voor dit apparaat al snel enkele honderden euro’s kwijt. Er zijn al robotmaaiers te koop vanaf ongeveer 300 euro. Weet wel dat dit over het algemeen de wat meer eenvoudige machines zijn. Dit betekent overigens niet dat een goedkope(re) robotmaaier niet goed zou zijn. Als je een relatief klein gazon hebt en niet veel eisen stelt aan de robotmaaier, dan kan dit een uitstekende keuze zijn.
Naarmate de automatische grasmaaier meer mogelijkheden biedt, loopt de prijs al snel op. Ook het merk speelt een belangrijke rol bij de prijs. Merk-robotmaaiers met zeer uitgebreide mogelijkheden kosten soms meer dan 2.000 euro.
Zeker wanneer je gezondheid je parten speelt, kan een robotmaaier een uitstekend hulpmiddel zijn, waardoor je toch geniet van een mooi, groen, strak gemaaid gazon. En voor elke tuinliefhebber die soms liever een beetje lui dan moe is, is dit natuurlijk ook gewoon een heel fijne machine.