Snak je aan het einde van de winter ook altijd zo naar het voorjaar? Dat begrijpen we als echte tuinliefhebbers natuurlijk als geen ander. Want wat is het heerlijk om in dat fijne voorjaarszonnetje weer lekker in je tuin aan de slag te gaan. Dat begint vaak met inventariseren hoe de vlag erbij hangt. Met andere woorden, hoe hebben de planten, bomen en struiken de herfst en winter doorstaan.

De meeste planten in je tuin zijn vaste planten. Ze komen elk jaar weer terug en vaak nog mooier dan het jaar daarvoor. Maar voordat die vaste planten zover zijn om zich in volle glorie aan je te presenteren ben je toch al snel weer een paar maanden verder. Gelukkig zijn er ook nog eenjarige planten. Deze planten worden ook wel perkplanten of perkgoed genoemd en zijn planten die al opgekweekt zijn. Ze zijn helemaal klaar om te shinen en je tuin van kleur te voorzien met hun fraaie bloemenpracht.

Ideale combi met vaste planten

Perkplanten zijn de ideale planten om te combineren met de vaste planten in je tuin. Ze zijn ready to go en worden in grote getale te koop aangeboden bij tuincentra, supermarkten, bouwmarkten en natuurlijk zijn ze tegenwoordig ook online verkrijgbaar. Je kunt ze meteen in de grond zetten, tussen je vaste planten of zet ze in potten op je terras of balkon.

Wat wel goed is om te weten dat dit niet voor niets eenjarige planten zijn. Dat betekent dat ze kwetsbaar zijn voor nachtvorst en, zeker in het vroege voorjaar, kan het ’s nachts nog wel eens paar graden vriezen. Kun je je geduld niet meer bedwingen en ga je voor IJsheilige (11-15 mei) aan de slag met perkplanten? Zet ze dan als het vriest binnen of dek ze even af.

Top 10 perkplanten

Met veel plezier hebben we een top tien perkgoed voor je samengesteld. Hier zitten vast en zeker perkplanten bij die goed bij jouw tuin passen.

1. Lobelia

Van juni tot oktober laat de Lobelia je genieten van talrijke bloemetjes die erg in trek zijn bij vlinders, bijen en hommels. Het is hierdoor een plant die bijdraagt aan de biodiversiteit van je tuin en van je buurt. De bloemetjes zijn wit of blauw van kleur, maar ook de karmijnrode variant is prachtig om te zien.

2. Bacopa

Nog zo’n vrolijke verschijning is de tapijtbloem of bacopa. Deze plant komt van origine uit Zuid-Afrika en kan dus goed tegen warmte. Wat wel erg belangrijk is, is dat je de plant regelmatig water geeft, want hij heeft een hekel aan dorst. Zet de plant in de volle zon en je bent van mei tot oktober verzekerd van vrolijke roze, paarse of witte bloempjes in je tuin.

3. Leeuwenbek

Dit is een plant die je vast en zeker wel kent. Hij behoort tot de populairste perkplanten en dat is niet voor niets. De bloemenpracht van de Leeuwenbek verbaast keer op keer en je krijgt simpelweg geen genoeg van het kijken naar deze plant. Staat bij voorkeur in de volle zon en je doet deze plant een groot plezier door hem met zijn wortels in kalkrijke grond neer te zetten.

4. Gerbera

Ken je deze plant alleen maar als kamerplant? Ontdek hem dan nu als perkplant in je tuin. De prachtige bloemen lokken insecten naar je tuin en daarvan profiteren ook de andere planten van. Geef je Gerbera een plekje in de zon of in halfschaduw en zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt. Wat je niet wil, is dat deze prachtige verschijning zijn kop laat hangen.

5. Sleutelbloem

Grote kans dat je deze plant beter kent onder de naam primula. Het is een plant die lang niet altijd op waarde wordt geschat en daarmee doe je deze kleurrijke verschijning echt tekort. De plant blijft vrij laag en heeft een sterke voorkeur voor een plekje in halfschaduw. Zorg je er dan ook nog voor dat zijn wortels in vochtige grond staan, dan zal de primula je belonen met fraaie bloemen die een prachtig contrast vormen met het groene blad van de plant.

6. Petunia

Deze plant heeft een behoorlijke weg afgelegd voordat hij arriveerde in Europa en daarmee in ons land. De petunia is van origine namelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Deze plant is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, variërend van rood, tot paars, roze en wit. Om maar eens een paar kleuren te noemen. Deze plant is een echte zonaanbidder en gedijt dan ook goed op een plek in de volle zon. Vergeet niet regelmatig water te geven, maar voorkom dat de plant lang met zijn wortels in vochtige bodem staat.

7. Zonnebloem

Tsja, wat moeten we nog over deze fabelachtig mooie plant zeggen? De grootte van de bloem is indrukwekkend en de plant groeit zeer snel. Kweek ze zelf door vanaf eind april zaadjes in de grond te stoppen of koop ze ‘kant en klaar’ als je meteen de zomer in je tuin wilt halen.

8. Viooltjes

Geen fleurige tuin zonder die vrolijke viooltjes. Verkrijgbaar in tal van kleuren en kleurcombinaties en wat zijn deze plantjes makkelijk zeg. Ze vragen nauwelijks tot geen onderhoud op regelmatig een beetje water na dan. Plant ze in bakken of potten en je fleurt in no time je terras of balkon op. Natuurlijk doen ze het ook goed in de volle grond. En wist je dat er ook viooltjes zijn die winterhard zijn?

9. Middaggoud

Werp een blik op de prachtige bloemen van deze plant en je weet meteen waar deze benaming vandaan komt. De plant staat in de zomermaanden in bloei. De plant toont dan vol trots zijn bloemenpracht die per soort verschilt van kleur. Middaggoud komt het best tot zijn recht op een zonovergoten en droge plek.

10. Fuchsia

De fuchsia laat je tijdens de bloeiperiode genieten van talrijke bloemetjes die dan aan de plant verschijnen. Die worden graag bezocht door hommels. Het lijkt wel of de fuchsia niet uitgebloeid raakt, want van juni tot oktober is de plant verantwoordelijk voor een zee van bloemen. Kan in de volle grond gezet worden, maar doet het ook erg goed in potten en bakken. Geef bij voorkeur ’s ochtends water, waarbij je erop let de bloemen niet nat te maken.

Veel plezier van deze prachtige perkplanten, want er zitten er vast een aantal tussen die je hart hebben gestolen.