Iedereen kent de grote zakken potgrond wel die bij elke bouwmarkt, supermarkt en tuincentrum liggen. Je neemt snel een zakje mee, want potgrond in huis hebben is altijd handig. Maar wat weet jij eigenlijk van potgrond? Achter dit product gaat veel meer schuil dan je op het eerste oog zou vermoeden.
In dit artikel vertellen we je alles over de grondsoort. Wat is het precies? Waarvoor kan ik het allemaal gebruiken? Kan ik potgrond ook online kopen? Als je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over potgrond hebt, laat het ons dan even weten.
Wat is potgrond?
De grondsoort potgrond bestaat eigenlijk helemaal niet. Het is immers niet een grondsoort die van nature voorkomt. Het is grond die wordt samengesteld uit verschillende componenten. Eén van de belangrijkste componenten van potgrond is veen. Veen heeft als eigenschap en voordeel dat het water vasthoudt. Zoals je ongetwijfeld weet hebben bloemen, planten en struiken water nodig om te leven en om tot bloei te komen. Je kunt veen dan ook zien als de watervasthoudende component van potgrond.
Veen is natuurlijk niet de enige component die je in deze grond aantreft. Het is heel gebruikelijk dat er zand, boomschors, kokos en compost wordt gebruikt voor het maken van potgrond. Bovendien worden er kalk en verschillende meststoffen aan de grond toegevoegd. Hierdoor is de grond rijk aan voedingsstoffen die de groei en bloei van planten en bloemen bevorderen.
Waarvoor gebruik je potgrond?
Potgrond gebruik je vooral als bemesting voor jouw bloemen en planten. De grond is zeer rijk aan voedingsstoffen en hierdoor ideaal om in te zetten als bemesting. Potgrond kun je zowel binnenshuis als buitenshuis gebruiken. Wij focussen ons uiteraard voornamelijk op het gebruik buitenshuis.
Mocht je bij het woord bemesting direct met dichtgeknepen neus op de bank zitten, dan is dit nergens voor nodig. Potgrond ruikt namelijk niet, dus je hoeft niet bang te zijn dat jouw tuin, balkon, terras of woonkamer gaat ruiken naar tuinmest. Potgrond gebruik je in principe niet voor het ophogen van borders. Hiervoor is tuinaarde meer geschikt. Ook raden we je af om je gazon met potgrond te bemesten. Om de groei van gras te bevorderen kun je beter kiezen voor een andere oplossing.
Wanneer gebruik je potgrond?
Potgrond wordt veel gebruikt voor het verpotten van kamerplanten. Dit is uiteraard niet aan een specifiek jaargetijde gebonden. Wanneer je merkt dat kamerplanten minder snel groeien of minder mooi worden, dan is dit vaak een goed moment om de plant te verpotten. Soms kunnen kamerplanten ook gewoon toe zijn aan ‘verse grond’. Zeker wanneer kamerplanten al lang niet verpot zijn hebben zij alle voedingsstoffen wel uit de grond gehaald. Nieuwe potgrond toevoegen en de plant in kwestie zal helemaal opleven en je belonen voor jouw inspanningen met de mooiste bloemen en het mooiste blad.
Als je potgrond buiten gebruikt, dus als bemesting, dan zijn er wel specifieke momenten waarop je dit het beste kunt doen. Een uitermate geschikt moment om buiten met grond aan het werk te gaan is het vroege voorjaar. In de winter gaan planten en bloemen vaak in een soort van overlevingsmodus. Ze zetten de groei en bloei op een laag pitje. Ze hebben immers alle energie nodig om de extreme omstandigheden van herfst en winter het hoofd te kunnen bieden.
Wanneer echter de eerste warme zonnestralen ten tonele verschijnen verandert alles. De natuur wil laten zien dat zij er is en begint volop te groeien en te bloeien. Dit zijn de momenten dat bloemen en planten wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Groeien en bloeien vergt energie en potgrond verschaft hen de (extra) voedingsstoffen die hiervoor nodig zijn.
Tuinsimpel tip: gebruik altijd tuinhandschoenen van goede kwaliteit als je met potgrond werkt. Dit voorkomt ‘rouwranden onder de nagels’ en bovendien biedt dit je handen de nodige bescherming!
Welke soorten potgrond zijn er?
Potgrond is er in een groot aantal verschillende soorten. Als je het jezelf makkelijk wil maken, dan kies je voor de zogenaamde universele potgrond. Zoals de naam al doet vermoeden kun je universele potgrond voor elke soort plant of struik gebruiken. Het is als het ware een basisvariant die voor elke plant en struik geschikt is.
Naast universele potgrond is er ook grond verkrijgbaar die geschikt is voor specifieke planten en struiken. Misschien is de beste omschrijving van deze soorten potgrond wel ‘maatwerk potgrond’. Maatwerk grond is volledig afgestemd op de behoeften van een specifieke plant of struik. Voorbeelden van speciale potgrondsoorten zijn:
- Vijverpotgrond
- Cactuspotgrond
- Buxuspotgrond
- Potgrond voor eenjarige planten
- Heidepotgrond
- Bloemenpotgrond
Hoe bewaar je het?
Een paar zakken potgrond in de schuur hebben liggen raden we iedereen aan. Sla hier echter niet in door. Potgrond is wanneer je dit koopt vaak ietwat vochtig. Dit heb je misschien wel eens ervaren toen je er bij thuiskomst achter kwam dat je een vieze natte moddervlek op je broek had zitten. Je kunt grond het beste op een koele, droge plaats bewaren. Schuur en garage zijn vaak ideale bewaarplaatsen wat dit betreft.
Hou er wel rekening mee dat potgrond uit kan drogen. Wanneer dit het geval is, wil dit niet zeggen dat je het niet meer kunt gebruiken. Gooi de zak grond die uitgedroogd is leeg in een grote teil en voeg hier water aan toe met behulp van een tuinslang of gieter. Even goed doormengen en je kunt de grond gewoon gebruiken. De kwaliteit ervan kan echter wel iets teruggelopen zijn.
Kan het gebruikt worden in de moestuin?
Potgrond kan zeer goed worden gebruikt in de moestuin. Sterker nog, er is speciale moestuinpotgrond verkrijgbaar. Je kunt deze specifieke grondsoort gebruiken als grondverbeteraar. Je kunt er echter ook voor kiezen om de verschillende plantjes rechtstreeks te planten in deze potgrond. Zo krijgen ze direct de juiste voedingsstoffen en een heuse groei boost. Heb je geen moestuin, maar wel plannen om er eentje aan te leggen? Lees dan onze moestuin handleiding eens.
Is het duur?
Het is moeilijk aan te geven of potgrond duur is. De prijs van universele potgrond valt reuze mee. Je kunt dit immers bij wijze van spreken op elke straathoek kopen. De prijs loopt echter al snel op als je andere soorten potgrond nodig hebt. De speciale samenstelling en het gebruik voor specifieke planten en struiken drijft de prijs van deze potgrond op. Je betaalt dan wel iets meer, maar weet wel dat de specifieke planten waar jij deze potgrond voor hebt gekocht hier wel degelijk baat bij hebben.
Waarom online potgrond kopen?
Als je al zoveel online koopt, waarom zou je dit dan niet doen als je potgrond nodig hebt? Eén of twee zakjes even meepakken bij de bouwmarkt, ach dat wil nog wel. Heb je er meer nodig , dan wordt het al snel een ander verhaal. Tuinsimpel raadt je aan om potgrond online te kopen. Dit levert je onder andere de volgende voordelen op:
- Je houdt je auto en kleren schoon
- Je hoeft niet met zware zakken te sjouwen
- Online heb je een ruime keus in bijzondere soorten potgrond
- Grootste keus in merken potgrond
DCM Universele Potgrond - Potgrond - 40 L
Werken met potgrond
Wanneer je in de tuin aan het werk gaat met potgrond is goed tuingereedschap uiteraard een vereiste. We hebben het dragen van tuinhandschoenen eerder in dit artikel al genoemd. Zorg voor een handzaam tuinschepje voor het direct in de grond planten van bijvoorbeeld moestuinplantjes. Voor het grovere werk, het mengen van potgrond met de al aanwezige grond, gebruik je een spade. Ander tuingereedschap dat je nodig hebt is een tuinslang, sproeier of gieter om de potgrond te bevochtigen.
Bezuinig niet op tuingereedschap. Kwalitatief goed tuingereedschap gaat niet alleen langer mee, maar werkt ook prettiger. Bovendien komt dit jouw tuin ook ten goede. Een goede snoeischaar bijvoorbeeld maakt nauwelijks wonden.
We hopen je weer veel geleerd te hebben en wensen je weer heel veel plezier met tuinieren!
Ik ben erg blij met deze bijdrage want over potgrond schrijft niemand ooit wat. Door werkzaamheden aan mijn tuin is de grond verzand en ik probeer het het nu te regenereren en sjouw me een breuk aan zakken met potgrond met hoop op succes. Als ik dit lees, lijkt het erop dat ik goed bezig ben.
Hoe lang kan men potgrond bewaren ?
Lang bewaren en onjuiste opslag tasten potgrond aan. De houdbaarheid van potgrond is afhankelijk van het al dan niet in gebruik zijn ervan. Ongebruikte potgrond, nieuw in ongeopende zak, gaat ongeveer zes maanden mee voordat deze in kwaliteit achteruit gaat. Gebruikte potgrond kun je het beste om de twee jaar vervangen.
Dat de kwaliteit achteruit gaat betekent niet dat het onbruikbaar is geworden, het betekent wel dat je het dan wat sneller moet vervangen.