Onkruid is vaak heel hardnekkig en onkruid verwijderen is voor veel tuinliefhebbers niet bepaald een kwarweitje dat op plaats één staat. Toch is het noodzakelijk dat je dit met regelmaat doet. Laat je dit achterwege, dan is er geen houden aan en is het slechts een kwestie van tijd voordat onkruid je tuin overneemt. Dit ziet er niet bepaald fraai uit, maar gaat ook ten koste van vaste planten die je met zorg uitgezocht en verzorgd hebt.
Onkruid groeit niet alleen in je tuin, maar duikt ook op tussen de tegels van je terras, tussen stoeptegels, tussen de stenen van je oprit en zelfs in de voegen van muren. Dit specifieke onkruid verwijder je snel en efficiënt met een onkruidbrander. In dit artikel vertellen we je meer over deze handige tool.
Hoe werkt een onkruidbrander?
Het zal je, gezien de naam van deze tool, vast niet verbazen dat een onkruidbrander het onkruid door middel van hitte bestrijdt. Deze hitte zorgt ervoor dat het onkruid van binnenuit kapot brandt. De hitte die op het onkruid losgelaten wordt, doodt de cellen, omdat het vocht in de plant aan de kook wordt gebracht.
Wanneer je onkruid met een onkruidbrander hebt behandeld, dan lijkt het alsof dit helemaal geen effect heeft gehad. Wees niet ongeduldig en check de volgende dag nog maar eens. Dan zie je direct dat het onkruid de strijd heeft verloren.
Zijn onkruidbranders geschikt om op elke plek onkruid te verwijderen?
Nee, dat zijn ze zeker niet! Onkruidbranders zijn met name geschikt om onkruid tussen tegels of stenen te verwijderen. Onkruid dat in je tuin, tussen andere planten groeit, kun je beter op een andere manier bestrijden. Bijvoorbeeld door dit regelmatig weg te trekken of te schoffelen, een dikke laag boomschors of cacaodoppen neer te leggen of te kiezen voor een goede bodembedekker.
Een onkruidverbrander is namelijk een apparaat waarbij je toch enigszins voorzichtig moet zijn. Door de enorme hitte die vrijkomt, kunnen planten in de nabijheid van het onkruid ook beschadigen of afsterven. Ook wil je niet dat materiaal als droge bladeren of dor gras vlam vat, met alle mogelijke gevolgen van dien! Gebruik deze apparaten dan ook alleen voor het verwijderen van onkruid tussen stenen, (stoep)tegels of klinkers.
Onkruidbrander op gas
We onderscheiden twee soorten onkruidbranders, waarbij we beginnen met de onkruidbranders op gas. Deze onkruidbranders sluit je aan op een gasfles of gasbusje. Draai de gaskraan open en je hoort het gas onder uit de vlamverdeler sissen. Houdt hier een aansteker bij om de vlam te ontsteken. Richt vervolgens de vlam op het onkruid dat je wilt verwijderen. Zorg er hierbij voor dat je de vlam 5 tot 10 centimeter boven het onkruid houdt. Dit doe je een paar tellen en dan ga je door naar het volgende onkruidplantje. Het is dus niet nodig om het plantje volledig te verschroeien.
Voordeel van een onkruidbrander op gas, is dat je deze vrij gemakkelijk overal kunt gebruiken en niet afhankelijk bent van een elektriciteitspunt en verlengsnoer. Nadeel van dit apparaat is het gewicht dat je mee moet dragen in het geval je kiest voor een gasfles. Deze wegen namelijk al snel een kilo of vijf. Een onkruidbrander met een gasbusje is een stuk handzamer, maar heeft als nadeel dat een gasbusje een kleine inhoud heeft en daarmee snel leeg is.
Elektrische onkruidbrander
De tegenhanger van de onkruidbrander op gas is de elektrische onkruidbrander. Deze apparaten zijn plug & play, zoals dat zo mooi heet. Met andere woorden, stop de stekker in het stopcontact, zet het apparaat aan en je kunt direct aan de slag.
Het apparaat geeft direct een intense warmte af die, afhankelijk van het model en merk, op kan lopen tot 650 °C. Ook voor dit apparaat geldt dat de afstand tot het onkruidplantje ongeveer vijf tot tien centimeter moet zijn en enkele tellen op de plant richten is voldoende om deze te doden.
Nadeel van een elektrische onkruidbrander is dat je altijd elektriciteit nodig hebt en een verlengsnoer. Hiermee is dit apparaat nét even iets minder makkelijk te hanteren dan zijn tegenhanger op gas. Voordeel ten opzichte van de onkruidverbrander op gas is dat het apparaat geen zichtbare vlam heeft en veel modellen een afkoelsysteem hebben om het apparaat te koelen na gebruik.
De belangrijkste voordelen van onkruidbranders op een rij
- Doelgerichte verwijdering van onkruid tussen stenen, tegels en klinkers
- Gemakkelijk in gebruik
- Vraagt weinig fysieke inspanning
- Verkrijgbaar op gas of elektriciteit
- Betaalbaar
Geen chemische bestrijdingsmiddelen meer!
Misschien wel het belangrijkste voordeel van een onkruidbrander is dat deze apparaten prima vervangers zijn van chemische bestrijdingsmiddelen. Chemische bestrijdingsmiddelen doden dan wel het onkruid, maar richten helaas ook maar al te vaak schade aan bij andere planten. En aan het insecten- en dierenleven in je tuin. Biologische bestrijdingsmiddelen werken helaas niet altijd even effectief tegen onkruid, dus ook hiervoor is een onkruidbrander een uitstekend alternatief.
Eventueel nabehandelen van onkruid
Zoals gezegd en zoals je vast en zeker zelf ook wel weet, is onkruid vaak taai en hardnekkig. Hierdoor kan het zijn dat het nodig is om onkruid dat na 2 dagen nog niet dood is, nog een keer te behandelen met de onkruidbrander.
Je ziet snel genoeg of een tweede behandeling nodig is. Dit is het geval als het blad van het onkruid niet slap hangt en nog groen van kleur is. Onkruid dat de eerste behandeling met de onkruidbrander niet heeft overleefd is dor met blad dat zwart/grijs van kleur is. Het komt overigens zelden voor dat onkruid na twee behandelingen met een onkruidbrander niet volledig is uitgeroeid.
Waar kun je onkruidbranders nog meer voor gebruiken?
Misschien is het een verrassing voor je als je leest dat je een onkruidbrander ook voor andere dingen dan onkruid vernietigen kunt gebruiken. Eventjes de brander aansteken of aanzetten en op de kolen van de BBQ richten, zorgt ervoor dat je snel aan tafel kunt.
Dat mierennest dat je maar niet weg krijgt? Ook hier biedt een onkruidbrander uitkomst. Of maak in de winter snel en gemakkelijk je tuinpaadje en/of oprit sneeuw- en ijsvrij.
Wees voorzichtig met een onkruidbrander!
Wees altijd erg voorzichtig als je met een onkruidbrander aan het werk gaat. Een ongeluk zit slechts in een klein hoekje. Brandwonden zijn de meest voorkomende ongelukken met deze apparaten. Draag bij voorkeur een lange broek en wat schoeisel betreft laarzen, om direct contact met je huid te voorkomen.
Let niet alleen op jezelf, maar ook op (kleine) kinderen die buiten spelen of een huisdier dat het maar wat interessant vindt om te zien waar je mee bezig bent. En dan is daar natuurlijk nog je omgeving. Pas op met brandbare materialen en blijf hier dan ook uit de buurt van. Het is niet voor niets dat we je aanraden om deze apparaten alleen te gebruiken voor onkruid dat tussen stenen, tegels en grind groeit.