Onkruid komt in iedere tuin voor. Voornamelijk tussen de tegels zie je het veel zitten. Jouw mooie terras of tegelpad ziet er hierdoor direct onverzorgd uit. Onkruid verwijderen is daarom een van de onderhoudsklussen die regelmatig uitgevoerd moet worden in de tuin.
In sommige gevallen moet je zelfs nog extra stappen ondernemen om alles goed te kunnen bestrijden. Door goed te bekijken wat werkt, kun je ervoor zorgen dat jouw tuin er ook weer verzorgd uit komt te zien.
De soorten onkruid tussen tegels
Onkruid is in feite een plant die voor jou niet gewenst is op een bepaalde plek in de tuin en kan overal groeien. Deze planten zul je in de vrije natuur bijvoorbeeld veel tegenkomen, omdat ze naar hartenlust kunnen groeien.
Daarbij hebben ze verschillende ecologische functies die ervoor zorgen dat de natuur zijn werk blijft doen. In jouw tuin heb je deze planten vaak liever niet, terwijl er mooie planten tussen kunnen zitten.
Niet alle onkruidgewassen staan namelijk lelijk. Daarbij zijn er een groot aantal verschillende planten die bij velen onder onkruid vallen.
Zaadonkruiden
Zaadonkruid bestaat vaak uit een eenjarige plant, die zich snel zal verspreiden. Het zijn planten die altijd in een groot aantal komen, maar wel eenvoudig te bestrijden zijn. Vaak hoef je ze namelijk alleen maar te wieden of schoffelen.
Een van de voorbeelden van deze onkruidgewassen is straatgras. Deze zul je vaak tussen jouw tegels tegen gaan komen. Het onkruid tussen tegels verwijderen zal jou hiermee dus wel redelijk eenvoudig afgaan.
Zodra de plukken verschijnen, kun je ze al weghalen met jouw handen. De wortels zullen in dit geval nog niet goed vastzitten in de grond.
Wortelonkruiden
Wortelonkruiden zijn vaak lastiger te verwijderen. Deze hebben namelijk ondergrondse stengels, waardoor ze keer op keer uitlopen. Deze ondergrondse stengels zorgen er ook vaak voor dat je ze vrijwel niet uit de grond krijgt.
Je snijdt ze vaak af, waardoor ze weer opnieuw de kans krijgen om te groeien. Denk bij dit onkruid bijvoorbeeld aan brandnetels, distels, zevenblad en heermoes.
Het zijn planten die eigenlijk nooit gewenst zijn in de tuin, waardoor je goed op moet gaan letten of ze bij jou gaan groeien. Je kunt er namelijk ook ongelukken mee voorkomen, zoals uitslag door de brandnetels.
Hoe komt onkruid tussen de tegels?
Onkruid komt van verschillende plekken. Zo kunnen er planten zijn die van in de grond opbloeien, maar ook die meegenomen worden door bijvoorbeeld vogels. De zaden vallen in jouw tuin en gaan tussen de tegels zitten.
Onkruid in de tuin is minder welkom dan wanneer het in de natuur groeit. Jij wilt bijvoorbeeld kunnen bepalen wat er in jouw tuin groeit en waar dit allemaal komt te staan. Onkruid zal automatisch overal tussen gaan groeien.
Zo vind je vaak planten terug tussen jouw moestuin, tussen die mooie rozenstruik of juist in het gazon. Onkruid bestrijden is dan een vereiste. Voordat je het weet, staat namelijk heel de tuin vol en is er geen beginnen meer aan.
Onkruid van onder de grond
Onkruid kan op meerdere manieren in jouw tuin komen. Zoals al eerder gezegd kan het bijvoorbeeld via de grond omhoogkomen. Dit zijn slechts enkele planten en zullen over het algemeen niet makkelijk weg te halen zijn.
Voordat jij de plant ziet, zijn er namelijk al wortels gevormd. Deze wortels zitten vaak goed vast en zullen niet eenvoudig met de hand eruit getrokken kunnen worden.
Veel mensen proberen dit te voorkomen door te werken met worteldoeken. Het onkruid kan zich dan wel vormen, maar zal niet meer tussen jouw tegels en planten verschijnen.
De zaden van vogels tegengaan
Aan het onkruid dat via de vogels meegenomen wordt, valt niet veel te doen. Je kunt iedere dag je oprit aanvegen, zodat eventuele zaden geen kans krijgen om tussen de tegels te gaan zitten.
Zodra je dit een keer een tijdje overslaat, ga je het direct merken. De zaden gaan ontkiemen en zullen een spoor van onkruid achterlaten. Vanaf dat moment moet je gaan plukken om alles weg te krijgen.
Voorkomen dat er onkruid groeit tussen tegels
Voortdurend onkruid tussen tegels verwijderen heeft niemand zin in. Je kunt daarom in grote lijnen voorkomen dat er onkruid gaat groeien.
Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de aanleg van de tuin al rekening houden met de grootte van de tegels. Hoe groter de tegel, hoe minder voegen er zijn om planten tussen te hebben groeien. Je hebt hierdoor gedurende het jaar minder onderhoud. Daarbij kun je werken met polymeer voegzand. Dit zand heeft niet alleen als functie dat onkruid tegengehouden wordt, maar ook dat er geen mierengaatjes meer ontstaan.
Je hebt hiervoor verschillende varianten beschikbaar, zo kun je ook voor waterdoorlatende voegen gaan. Het water in jouw tuin zal dan direct de grond intrekken.
Gator Sand XP G2 Voegzand Zak 20kg Antraciet
Onkruid verwijderen hoeft vanaf dat moment vrijwel niet meer en het zal alleen het hoognodige onderhoud zijn in jouw tuin.
Waarom onkruid verwijderen tussen tegels?
Onkruid verwijderen doe je niet omdat het schadelijk is voor de tuin. Vaak zijn het immers planten die jij niet op die plek wilt hebben, terwijl ze wel heel mooi kunnen zijn. Veel onkruid zal jouw tuin echter onverzorgd laten ogen en dan vooral als het tussen de tegels groeit.
Onkruid tussen tegels verwijderen zal daarom vooral een verschil gaan maken voor het aanzicht van de tuin. Op de lange termijn kan het er voor zorgen dat je minder problemen met de bestrating van de tuin gaat krijgen. Zo zal er namelijk ook een verzakking van tegels kunnen ontstaan of een grote kier in de voeg.
Je kunt daarom het beste het onkruid dat tussen je tegels groeit, direct verwijderen. Zo ook tussen jouw planten. Hoe meer onkruid er staat, hoe slechter sommige andere planten gaan groeien.
De voedingsstoffen worden namelijk uit de grond gehaald, waardoor de andere planten niet voldoende krijgen. Als je jouw tuin goed beplant, zal er een stuk minder onkruid gaan groeien.
In veel gevallen zullen mensen daarom voor bodembedekkers gaan, waardoor de ongewenste planten vrijwel niet meer voor komen en je minder lang bezig bent met het onderhoud. Onderhoud is immers de basis voor jouw tuin. Hier valt het weghalen van onkruid ook bij.
Onkruid tussen tegels verwijderen
Je kunt onkruid tussen tegels verwijderen zonder dat je al te veel moeite hoeft te doen. Alleen moet je dan wel weten welke stappen je uit moet voeren. Daarbij is er ook nog een regel: wacht er niet te lang mee.
Als de plant al enige tijd de kans heeft gehad om te groeien, zal deze ook al grote wortels hebben. Dit maakt het vaak lastiger om de plant los te krijgen en het zal jou daarom meer tijd gaan kosten.
Daarnaast zullen deze wortels afbreken, waardoor je binnen een korte tijd opnieuw onkruid tussen de tegels hebt staan. Je kunt daarom beter iedere keer als je iets ziet groeien aan de slag gaan met plukken.
Als je niet steeds onkruid tussen tegels verwijderen wilt door met de hand aan de slag te gaan kun je er ook voor kiezen om het onkruid te verbranden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een gasbrander aanschaffen. Uiteraard kun je het ook met kokend water doen. Als laatste kun je ook gebruik maken van strooizout.
Onkruid tussen tegels verwijderen met strooizout kan alleen als het een tijdje droog blijft. Het moet namelijk goed kunnen inwerken in de tuin. Ook moet je er nog water overheen gieten. Je zou dit ook kunnen combineren met een regenbui.
Houdt er wel rekening mee dat het niet op andere planten mag komen in de tuin.
Gebruik dit niet voor het verwijderen van onkruid tussen tegels
Onkruid verwijderen wil je het liefst zo snel mogelijk en ook effectief doen. Veel mensen zijn daarom op zoek naar middelen die hierbij kunnen helpen. Alleen zijn de meeste middelen niet goed voor het milieu, waardoor ze beter niet gebruikt kunnen worden.
Een daarvan is keukenzout. Hier zitten stoffen in die de grond kunnen aantasten. Als alternatief kun je dus strooizout gebruiken, wat dezelfde werking heeft. Hierdoor ben je beter bezig voor het milieu en kun je binnen een korte tijd van een onkruidvrije oprit genieten.
Er zijn nog meer keukenmiddelen die niet optimaal zijn. Zo kun je onder andere denken aan schoonmaakazijn. Azijn werkt goed om verschillende oppervlakten schoon te maken, waaronder ook de tegels en het onkruid dat ertussen zit.
Zo ook chloor. Het is een wondermiddel, maar zal de grond en het grondwater aantasten. Beide middelen zorgen er daarbij voor dat er in de toekomst niets meer geplant kan worden. Je kunt jouw tuin hierdoor niet meer veranderen als je dit zou willen.
Onkruid bestrijden met een professional
Sommige tuinen zijn voor langere tijd niet onderhouden. Hier staat het onkruid vaak zo hoog dat er niets meer tegenin te brengen is. In dit geval kun je het beste een professional inhuren om de klus te komen klaren.
Een professional heeft weer net andere middelen in handen, waardoor de bestrijding veel eenvoudiger gaat. Zo kan het onkruid effectief worden verwijderd voordat je de tuin aan gaat leggen bijvoorbeeld.
Hierdoor kan er direct gekeken worden naar worteldoek en zijn de ergste wortels al uit de grond.
Een professional inschakelen doe je niet zomaar. Hiervoor betaal je uiteraard wel kosten. Deze zijn vaak eenmalig, omdat je daarna de tuin zelf bij kunt houden en er weinig omkijken meer naar hebt.
Een professional hanteert hiervoor verschillende kosten. Vaak zal dit tussen de 30 en 60 euro per uur zijn. De tijd die deze professional er dan aan kwijt is, is afhankelijk van een groot aantal factoren.
Zo is de afmeting van jouw tuin hier een van. Een grote tuin behoeft immers meer tijd dan een kleine. Ook de staat van de tuin kan een groot verschil maken bij een vakman. Onkruid tussen tegels verwijderen zal over het algemeen minder tijd kosten dan alles tussen de planten weghalen.
Onderhoud voorkomt nieuw onkruid
Onkruid verwijderen is niet het enige wat je in de tuin moet doen. Nadat het onkruid weggehaald is, moet je er immers ook voor zorgen dat er geen nieuwe planten gaan groeien op plekken waar ze niet gewenst zijn.
Zo moet je jouw oprit bijvoorbeeld ook goed schoonhouden. Door regelmatig dode bladeren van planten en bomen weg te halen, zorg je dat het onkruid niet voldoende voeding krijgt.
Dode plantenresten dragen immers bij aan de voeding van de grond. Voor jouw planten is het goed, maar het zal ook meer ongewenste planten met zich meebrengen.
Blijven vegen dus. Hiermee haal je ook direct de bladeren weg die van de bomen vallen en zorg je ervoor dat er niets tussen de voegen van jouw tegels terecht komt. Dit hoeft weinig tijd in beslag te nemen en hoeft ook niet iedere dag gedaan te worden.
Door een dag in de week even alles aan te vegen kun je al een wereld van verschil krijgen. Maak daarbij eventueel ook het gazon en de borders weer netjes en je zult merken dat je gedurende het jaar niet veel meer bezig bent met het weghalen van het onkruid en alles wat erbij komt kijken.
Alle tips op een rij
Onkruid is dus altijd een plant die ongewenst in jouw tuin groeit. Dit kan tussen de planten zijn, maar ook tussen de tegels van jouw terras. Door het onderhouden van jouw tuin zal het een groot verschil maken op den duur.
Je kunt het onkruid met de hand verwijderen, maar ook door middel van branders. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je niet alleen de plant weghaalt, maar ook de wortels meeneemt. Hoe langer je de wortels laat zitten, hoe moeilijker het wordt om jouw oprit onkruidvrij te maken.
Mocht het echt niet meer lukken om het onkruid handmatig te verwijderen, dan kun je ook nog overgaan op een van de bestrijdingsmiddelen. Met strooizout en kokend water kun je bijvoorbeeld de onkruiden dood maken.
Dit trekt door tot de wortels, waarna alles eenvoudig te verwijderen is. Ook zal het hiermee voor langere tijd wegblijven. Ga echter niet met chemicaliën aan de slag, omdat dit schadelijk is voor de grond.
Onderzoek daarbij ook welke richtlijnen de gemeente opgesteld heeft. Iedere gemeente heeft op de website aangegeven welke bestrijdingsmiddelen wel en niet mogen. Zo voorkom je dat je problemen krijgt.