Als iets nare vlekken zijn, dan zijn het wel olievlekken. En helemaal op bestrating als je stoep, terras of oprit. Olie trekt snel in de ondergrond en laat dan een donkere lelijke vlek achter die moeilijk te verwijderen is. Maar wanhoop niet, in veel gevallen lukt het om die nare olievlekken van je oprit helemaal te verwijderen. Vaak ook nog eens met eenvoudige middelen die we dan ook graag met je delen in dit artikel.

De oorzaak van olievlekken op je oprit

Misschien vraag je je af hoe er in überhaupt olie op je oprit of terras terecht zou kunnen komen. Dit gebeurt vaker dan je denkt en de oorzaak vind je meestal in de vorm van je auto of motor, (tuin)gereedschap en de BBQ.

Een auto kan door een technisch mankement olie verliezen, maar dit kan net zo gemakkelijk gebeuren als je de motorolie bijvult en hierbij de fles uit je handen laat vallen. Of je giet er per ongeluk teveel in, waardoor het reservoir overloopt en de olie op je oprit drupt.

Ook (tuin)gereedschap zorgt regelmatig voor olievlekken op je bestrating. Een motorzaag, benzinegrasmaaier of heggenschaar bijvoorbeeld kunnen olie verbruiken, zowel voor het gebruik als voor het onderhoud van dit gereedschap. Ook hier ligt een technisch mankement, verkeerd gebruik of domme pech op de loer. Met als resultaat een vieze olievlek op je tuinpad, oprit of betonnen garagevloer.

We bbq-en er naar hartenlust op los. Misschien wel meer dan we ooit hebben gedaan. Hierbij gebruiken we dan weliswaar geen motorolie, maar olijf- en zonnebloemolie des te meer. En ja, ook deze olie maakt nare vlekken die echt niet vanzelf wegtrekken uit je mooie terrastegels.

Eerste hulp bij olievlekken op je oprit

Wat heel belangrijk is, is dat je snel handelt op het moment dat je ziet dat er olie lekt op je bestrating. Hoe minder olie er namelijk in de bestrating trekt, hoe beter dit is en hoe makkelijker je de vlekken verwijdert. Er zijn verschillende manieren om de resterende olie weg te halen.

Strooi bijvoorbeeld een dikke laag kattenbakkorrels op de olievlek. Kattenbakkorrels hebben een groot absorberend vermogen en de korrels nemen de olie die nog niet in de tegels zijn getrokken op. Wees niet zuinig met de kattenbakkorrels, want een flinke laag is echt vele malen effectiever dan een dun laagje strooien. Laat de korrels geruime tijd liggen, zodat ze hun werk goed kunnen doen. Wanneer er veel olie ligt, is het verstandig om na een half uurtje een nieuwe laag korrels te strooien.

Niet iedereen heeft kattenbakkorrels bij de hand en dan is zand een uitstekend alternatief. Ook hier geldt dat je niet zuinig moet zijn, maar een dikke laag zand het werk doet.

Olievlekken verwijderen met behulp van cola

Misschien weet je wel dat cola meer dan alleen een lekker drankje is. Cola kun je voor meer dingen gebruiken dan je dorst lessen. Zo gebruik je cola voor het verwijderen van roest en ja, ook voor het verwijderen van olievlekken van je oprit en andere bestrating. Je gaat als volgt te werk:

  • Giet een flinke hoeveelheid cola op de olievlek
  • Laat de cola zijn werk doen door het even in te laten trekken
  • Wacht tot de cola op begint te drogen en boen dan met een harde borstel en water de tegel schoon
  • Spoel ruimschoots na met water

Let op: deze manier van een olievlek van je oprit verwijderen is niet voor elke tegel geschikt. Cola kan namelijk kleurverschil veroorzaken. Dit is afhankelijk van de tegels of klinkers die je in je tuin hebt liggen. Probeer dan ook eerst even uit op een onopvallend stukje.

Good old afwasmiddel

Ook afwasmiddel is een uitstekende ‘olievlekverwijderaar’. Zonder reclame te willen maken, adviseren we je wel om het bekende groene Dreft te gebruiken. Maak hier geen sopje van, maar spuit het in een ruime hoeveelheid op de vieze vlek. Laat het een paar uur liggen, zodat de reinigende bestanddelen van het middel hun werk kunnen doen.

Ga nu de vlek te lijf door deze goed te boenen met een harde borstel. Spoel ook nu schoon met een ruime hoeveelheid water en kijk of je aan één behandeling genoeg hebt gehad om de vlek te verwijderen. Wanneer dit niet het geval is, herhaal dan deze procedure één tot twee keer.

Olievlek van je oprit verwijderen met sodakorrels

Een derde manier om olievlekken van je oprit te verwijderen, is sodakorrels in combinatie met keukenzout gebruiken. In een emmer of grote bak meng je een ruime hoeveelheid sodakorrels met keukenzout. Mix dit met de hand en strooi deze melange vervolgens op de olievlek. Ook hier geldt dat je vooral niet te zuinig moet zijn.

Voeg nu voorzichtig een beetje water toe aan de mix van soda en zout. Doe dit voorzichtig, want het is de bedoeling dat je er een smeuïg papje van maakt. Dit papje laat je een flink aantal uren (tot wel een halve dag!) intrekken.

De laatste stap is kokend water over de brei heen gieten en de plek waar de olie zat goed schoon borstelen met een harde borstel. Goed naspoelen met water en als het goed is, is de olievlek verdwenen.

Olievlek van je oprit verwijderen met professionele reinigingsmiddelen

Wanneer je geen vertrouwen hebt in één van bovengenoemde methoden – of dit wellicht teveel werk vindt – kun je je wenden tot een professionele ‘olievlekverwijderaar’. Deze middelen zijn goed online te verkrijgen, maar ook de bouwmarkt bij jou in de buurt heeft hier vast en zeker een beproefd middel voor. Zeker als dit een bouwmarkt is die de schoonmaakrange van het merk HG voert.

Lees voor het gebruik altijd de gebruiksaanwijzing, onder andere voor de juiste dosering. En, niet in de laatste plaats, om er achter te komen of dit middel wel geschikt is om te gebruiken op jouw bestrating.

En wat als de olievlek niet te verwijderen is?

Tsja, dan zit er toch echt niets anders op dan de klinkers of de stoep- of terrastegels eruit te halen en te vervangen door nieuwe tegels. Ga je je terras, tuinpad of oprit bestraten? Gooi bestrating die je over hebt dan nooit weg, maar bewaar er op zijn minst een aantal. Je weet nooit of je ze nog eens nodig hebt en een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Handig als je dan de tegels of klinkers snel en gemakkelijk kunt vervangen.

Tot slot

Je hebt een aantal keren gelezen dat je met een harde bezem moet boenen. Met hard bedoelen we nog steeds een bezem of boender van ‘haar’. Gebruik nooit een staalborstel om bestrating te boenen. Dit levert je gegarandeerd meer ellende op dan een olievlek in je oprit. De krassen die je met een staalborstel op de tegels maakt, die krijg je er namelijk met geen enkel middel meer van af.

Verder is het goed om te weten dat er olievlekken zijn die zich helemaal niet laten verwijderen. De methoden die we hebben beschreven bieden in heel veel gevallen uitkomst, maar helaas niet in alle.