Wat veel mensen niet weten, is dat het najaar bij uitstek de periode is om vaste planten een plek in je tuin te geven. Het voorjaar ligt wat dit betreft meer voor de hand, zou je zeggen. Dit is toch immers de start van het nieuwe tuinseizoen en het is toch niet voor niets dat juist tuincentra ons in het voorjaar overvoeren met folders en aanbiedingen?

Maar laat je niet in de war brengen door wat tuincentra je graag wil laten geloven. De lente is een prima periode om eenjarige planten te kopen en in je tuin te zetten. Maar vaste planten? Dat is een ander verhaal!

Het is niet voor niets dat we het in ons artikel ‘Geef je tuin een voorjaarsbeurt’ niet hebben over het planten van vaste planten. Nee, het najaar, dat is de periode bij uitstek om dit te doen. Waarom? Dat vertellen we je in dit artikel.

Duurzamer als het gaat om het gebruik van water

De herfst is een nattere periode dan de lente. Er valt meer neerslag dan in de lente, maar dit is niet het enige dat hierover te vertellen valt. Er is namelijk ook nog zoiets als luchtvochtigheid en deze ligt in het najaar hoger dan in het voorjaar. In de herfst heb je bovendien vaker te maken met mist (vochtig) en ligt er meer dauw.

Dit alles heeft tot gevolg dat planten veel minder bewaterd hoeven te worden, omdat planten niet zo snel uitdrogen in dit jaargetijde. Met andere woorden, de plant redt het makkelijker op eigen houtje en heeft minder snel extra water uit gieter, tuinslang of sproeier nodig om te overleven.

Een groot verschil met het voorjaar, waarin we steeds vaker te kampen hebben met periodes van droogte en planten soms wel dagelijks water geven. Vaste planten in de herfst in je tuin zetten, scheelt veel in je waterverbruik.

Aanplanten in de herfst: goed voor de ontwikkeling van planten

Oktober is een uitstekende maand om planten hun plek in je tuin te geven. Dat komt omdat de bodem nog lekker warm is voor planten en hierdoor ‘slaan ze goed aan’.

Ze wortelen nog goed en zijn daarnaast vooral bezig met het opslaan van voedingsstoffen. Ze verspillen geen energie aan het aanmaken van nieuwe takjes, stengels of bloemen. En bereiden zich voor op een periode van rust, die je kunt zien als een soort winterslaap.

De vaste planten die je in het najaar koopt om in je tuin te zetten, zijn verder in hun ontwikkeling dan planten die je in het voorjaar koopt, waardoor ze vaak sterker zijn. Een volledig ontwikkelde plant, wortelt beter en komt makkelijker de herfst en winter door.

Bestaande planten een nieuwe plek geven

Ook is het najaar de ideale tijd om planten, bomen of struiken – die al in je tuin staan – een nieuwe plek te geven. Waarom? Een plant die als het ware in de ‘pauzestand’ staat, verdoet zijn tijd niet aan het aanmaken van nieuwe takken en dergelijke.

De focus van een plant ligt op de wortels, want dit is de plek waarin de plant zijn voedingsstoffen opslaat. En omdat de grond in dit jaargetijde beter aan de wortels van de plant blijft zitten, nemen ze makkelijker water en voedingsstoffen op.

De plant heeft de tijd om op zijn nieuwe plek te wortelen en hoeft zich niet met andere dingen bezig te houden. Je tuin herindelen wat planten, bloemen of struiken betreft, doe je dan ook bij voorkeur in het najaar.

Direct genieten in het voorjaar

Misschien wel het grootste voordeel van vaste planten in het najaar in je tuin zetten, is dat je in het voorjaar direct volop geniet van deze planten. Zodra de planten of struiken uit hun winterslaap komen, beginnen ze met groeien. Nieuwe takken of stengels beginnen zich te vormen en het frisse groen van nieuw blad duikt weer op in je tuin.

Vroege voorjaarsbloeiers laten voorzichtig hun eerste bloempjes zien en bij dit alles zit jij gewoon eerste rang. Je hebt de primeur en ziet de natuur ontwaken en ontluiken, vaak nog voor de eerste folders van tuincentra bij je op de mat vallen.

Aan het werk

Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Kijk eens kritisch naar je tuin. Ben je tevreden of kan je tuin wel wat nieuwe aanplant gebruiken? Of wil je toch een aantal mooie vaste planten een ander plekje geven?

Wat ook je plannen zijn, begin eraan in het najaar, want hier pluk je de voordelen van in het voorjaar. Wanneer de planten allemaal hun plek gekregen hebben, dan is het tijd om je tuin winterklaar te maken. Onze tips voor het winterklaar maken van je tuin helpen je hierbij.