Mollen spreken voor veel mensen een beetje tot de verbeelding. Het zijn toch zulke schattige diertjes en ze zijn nog een beetje zielig ook, omdat ze vrijwel blind zijn. Het is een fabeltje dat mollen volledig blind zijn, ze zijn bijzonder slechtziend.
Tot zover het verhaal van mensen die overduidelijk geen last hebben van mollen in hun tuin. Want wanneer dit wel het geval was geweest, dan hadden ze heel wat minder sympathie voor deze bodembewoners gehad. Vergis je namelijk niet in de schade die mollen aan kunnen brengen in je tuin en dan met name in je gazon.
In dit artikel vertellen we je meer over het verjagen van mollen uit je tuin.
Wat weten we van mollen?
Een mol is een zoogdier dat ongeveer 11 tot 20 centimeter groot wordt. Het dier heeft een zwarte vacht die een fluweelachtige look heeft. De haartjes in de vacht zijn – in tegenstelling tot bij andere dieren – niet in één richting geplaatst. Hierdoor kunnen mollen ook makkelijk achterwaarts door hun gangen kruipen, omdat ze ‘niet tegen de haren in worden gestreken’.
Zijn snuit loopt spits toe en dit is – dankzij de snorharen en de tastzenuwen – het belangrijkste zintuig van het beestje. Ook het gehoor van mollen is zeer goed ontwikkeld. Graven doet het diertje met zijn voorpoten die bestaan uit vijf vingers en een duim.
Mollen eten bij voorkeur regenwormen en doen zich verder graag tegoed aan insectenlarven als engerlingen. Ook naaktslakken en duizendpoten staan op zijn menu. Zie hier gelijk het nut van mollen, want ze dragen bij aan het voorkomen van insectenplagen.
Welke schade kunnen mollen aanrichten?
De meest opvallende schade die mollen aanrichten zijn uiteraard de karakteristieke hopen aarde die ze opwerpen, molshopen. Het is geen fraai gezicht om je gazon vol te zien met deze ‘vulkaantjes’ van modder. Het blijft zelden bij één molshoop, want het gangenstelsel van een mol kan een gebied van wel 500 meter rondom zijn nest beslaan.
Mollen eten voornamelijk regenwormen en zoals je wellicht weet zijn regenwormen belangrijk voor de bodem. Ze dragen onder andere bij aan de afwatering en houden de grond luchtig. Met een mol in je tuin zal het aantal regenwormen drastisch afnemen en dit heeft nadelige effecten voor de bodemgesteldheid. Het woelen van een mol in de grond is hier geen compensatie van.
Voorkomen is beter dan genezen
Zoals met veel dingen geldt ook hier dat voorkomen beter is dan genezen. Je gazon onbereikbaar maken voor mollen is een uitstekende manier om te voorkomen dat er molshopen opdoemen en je alsnog deze diertjes moet bestrijden.
Zo graaf je mollengaas – of liever gezegd – anti-mollengaas in je grasveld in, waar mollen niet doorheen komen. Met andere woorden, ze bereiken nooit de oppervlakte en daarmee dus geen molshopen in je tuin. Leg het mollengaas op ongeveer 25 centimeter diepte op de plek van je toekomstige gazon, zet het op verschillende plekken vast met grondpennen en vervolgens leg je hier bovenop de graszoden.
Nadeel van mollengaas is dat het geen oplossing is voor bestaande gazons, behalve wanneer je je bestaande gazon af wil graven om er mollengaas onder te leggen.
Een andere manier om mollen te weren uit je tuin is door te kiezen voor niet alleen gras in je tuin. Wissel af met struiken en bomen, want daar houden mollen niet van. De wortels van bomen en struiken belemmeren hen namelijk bij het graven. Zo wordt je tuin ineens een stuk minder aantrekkelijk voor mollen. De moeite van het proberen waard.
Zijn er diervriendelijke manieren om mollen in je tuin te bestrijden?
Ja, deze zijn er wel degelijk, maar zijn helaas lang niet altijd effectief. Er zullen nu direct mensen zijn die stellen dat je een mol nooit moet doden, maar het beestje moet vangen om hem op een andere plek weer los te laten. Wat deze mensen over het hoofd zien is dat mollen heel stressgevoelige dieren zijn. Vaak overleven ze de stress die levend gevangen worden met zich meebrengt niet.
En wanneer ze dit wel overleven en ergens anders losgelaten worden, dan is de kans groot dat dit in een gebied is waar een andere mol zijn territorium heeft. Die zal de ander dan ook niet accepteren in zijn leefgebied en dus wordt er gevochten. En mollen doen dit net zolang tot de dood er op volgt.
Voorkomen van mollen in je tuin is het beste en heb je een mol in je tuin, dan is het doden van het diertje helaas de enige oplossing die echt effectief en een blijvende oplossing is.
In het vervolg van het artikel noemen we zowel enkele molvriendelijke als enkele niet-diervriendelijke oplossingen op mollen uit je tuin te verjagen. Aan jou de keus welke methode je wilt gebruiken.
Mollen verjagen uit je tuin met geluiden
Zoals je inmiddels weet is het gehoor van mollen zeer goed ontwikkeld en daarmee ook zeer gevoelig. Hier kun je gebruik van maken bij het verjagen van mollen uit je tuin.
Dit doe je bijvoorbeeld door uit een glazen flesje de bodem te tikken. Zet deze fles vervolgens (zonder dop!) in een molshoop en druk deze iets naar beneden. Let op dat je de fles met de hals naar boven plaatst en de hals iets boven de grond uit laat steken. Wanneer het waait zal deze fles een voor mollen heel vervelende fluittoon produceren. Zo vervelend zelfs dat ze eieren voor hun geld kiezen en op zoek gaan naar een andere plek.
Er zijn ook apparaatjes te koop die hoge geluidstonen produceren. Steek deze apparaatjes in de molshoop om hetzelfde effect als bij de flesmethode te verkrijgen. Een aantal van deze apparaatjes werken op zonne-energie en zijn mede hierdoor gemakkelijk aan te brengen.
Mollen verjagen uit je tuin met trillingen
Ook deze methode richt zich op de gevoelige zintuigen van mollen. Ze houden niet van trillingen en daar kun je handig gebruik van maken.
Hiertoe kun je een zogenaamde trilbuis kopen die je in de grond (molshoop) steekt. Zet het apparaat aan en hopelijk ervaart de mol in je tuin dit inderdaad als erg vervelend en kiest hij het hazenpad.
Je merkt al dat deze methode niet altijd effectief is. Er zijn mollen die zich aan weten te passen aan de trillingen, waardoor dit geen effect heeft op ze heeft. Maar wil je op een diervriendelijke manier (lees: niet doden) mollen uit je tuin verjagen, dan is dit een methode die je kunt proberen.
Mollen verjagen uit je tuin door middel van geur
Er zijn planten die een sterke geur afscheiden die mollen niet heel prettig vinden.
Zo is de geur van kruisbladwolfsmelk en keizerskroon zeer vervelend voor mollen en zullen zij liever een andere plek opzoeken. Ook de knoflookplant behoort niet bepaald tot de favoriete plant van mollen, net als de nieskruid. Dit nieskruid heeft een geur die mollen associëren met vossen, één van hun natuurlijke vijanden. En die blijven ze liever uit de buurt.
Kies je voor het bestrijden van mollen in je tuin met behulp van planten die geur afscheiden, dan raden we je aan om deze planten op verschillende plaatsen in je tuin neer te zetten.
Naast geurende planten kun je er voor kiezen om geurkorrels of geurgranulaat in de molsgangen aan te brengen. Deze producten koop je online of bij de grotere tuincentra.
Mollenklemmen
Niet bepaald een diervriendelijke methode om mollen in je tuin te bestrijden, maar wel vaak een heel effectieve: mollenklemmen. Mollenklemmen hebben een sterke veer die ervoor zorgt dat de klem dichtklapt als de mol erin komt. De mol wordt niet gevangen, maar gedood.
Je plaatst een mollenklem in de mollengang, waarbij je ervoor zorgt dat de klem genoeg ruimte heeft om dicht te klappen. Dit doe je door een klein stukje uit te graven rondom de klem. Uiteraard check je de klem dagelijks.
Om te voorkomen dat andere (huis)dieren of kinderen zich bezeren aan de klem, is het verstandig om deze af te dekken met een emmer of een bloempot.
Mollen vangen met een mollenkoker
Met een mollenkoker vang je de mol en je doodt deze hiermee niet. De werking ervan is simpel en effectief.
Plaats de mollenkoker in een mollengang volgens de meegeleverde handleiding. Een mol die de koker in komt, kan er niet meer uit en je kunt deze mol nu ergens anders uitzetten. Je zal de mollenkoker zeer regelmatig moeten checken, want een mol kan slechts zeer korte tijd zonder voedsel. Wacht je te lang met checken, dan sterft de mol dus een langzame dood.
Voeg hierbij de eerdergenoemde stressgevoeligheid van mollen en je kunt je dan ook afvragen hoe diervriendelijk deze methode uiteindelijk is. Aan jou om dit te bepalen.
Dit moet je niet doen!
Ga geen mollen verjagen met gif. De werking van gif is meestal maar zeer beperkt en brengt je tuin en het dierenleven in je tuin meer schade toe dan de mollen doen. Gif en andere chemische bestrijdingsmiddelen zijn bovendien gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Daarnaast verspreiden deze middelen zich snel en gemakkelijk over een groter gebied door het grondwater. Niet aan beginnen dus!
We hopen je met dit artikel bruikbare tips gegeven te hebben om een einde te maken aan de overlast van mollen in je tuin. Hopelijk geniet je straks weer van een fraai, strak gazon!