Genieten in en van je tuin is één van de fijnste dingen die er zijn. Na een dag werken, school of studie is het heerlijk om ’s avonds lekker buiten te zitten en die drukke dag achter je te laten.

Ook lekker even een uurtje tuinieren om met iets anders bezig te zijn, is iets dat veel mensen doen om te ontspannen. Maar als je last hebt van diertjes en insecten die je planten, struiken en gazon schade toebrengen, dan is het een stuk minder genieten.

Dan wil je maar één ding en dat is die lastpakken het leven zo zuur maken, dat je er geen last meer van hebt. Slakken zijn in veel tuinen echt een plaag en ditzelfde geldt voor mieren.

We hebben reeds een artikel geschreven over het bestrijden van slakken in je tuin en in dit artikel gaan we in op het bestrijden van mieren in de tuin.

Waarom heb ik mieren in mijn tuin?

Mieren zijn harde werkers en zijn eigenlijk dag in dag uit bezig met twee dingen: voedsel verzamelen en hun nest uitbreiden.

Mieren houden van zand(grond), want hierin kunnen ze naar hartenlust hun verschillende kamers bouwen. Dus is je tuin ‘zanderig’, dan is je tuin voor mieren al best aantrekkelijk.

Uiteraard kun je hier vrij weinig aan doen, of je moet heel rigoureus te werk gaan.

Aangezien mieren de hele dag bezig zijn met voedsel verzamelen, zoeken ze precies die plekken waar veel voedsel te vinden is. En laat dat nu precies bij ons mensen zijn.

Een afvalcontainer, wat broodkruim dat na een gezellige BBQ op de grond achterblijft of een lekkend waterijsje dat drupt op je terras… Mieren zijn er dol op. Hoe goed je ook let op morsen, weet dat mieren echt een neus hebben voor eten en zoetigheid.

Meer dan opletten dat je niet morst en geen afval laat slingeren kun je ook niet doen.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom mieren nu juist jouw tuin hebben uitgezocht voor het bouwen van hun nest. En soms heb je gewoon pech en heb je nu eenmaal last van mieren, zonder dat hier een aanwijsbare reden voor is.

De mierenkoningin

Net zoals bij wespen draait het ook bij mieren allemaal om de koningin. De koningin bestrijden is dan ook eigenlijk prio één. Deze wordt echter altijd met hand en tand verdedigd.

Heb je last van wespen, lees dan ons artikel over het verwijderen van een wespennest eens. Aangezien mieren hun nest altijd ondergronds bouwen is het vaak erg lastig om in de buurt van de mierenkoningin te komen.

De mierenkoningin is op zoek naar een geschikte plaats om haar nest te bouwen en vindt jouw tuin. Ze graaft een ‘gat’ en legt hier haar eerste eitjes in, waarna ze nog een aantal ruimtes (ook wel kamers genoemd) graaft.

Als je weet dat één enkele mierenkoningin vele honderdduizenden eitjes kan leggen in haar leven, dan hoeven we je niet uit te leggen hoe groot de overlast voor je kan worden.

Geen mierenkoningin, geen eitjes, geen nieuwe mieren en daarmee is het cirkeltje rond.

NB: Dit is een sterk vereenvoudigde weergave van mieren en hun koningin. We richten ons met dit artikel met name op de bestrijding van mieren en niet op de leefwijze en dergelijke van mieren.

Welke schade en overlast kunnen mieren in de tuin aanrichten?

Mieren richten op verschillende manieren schade aan in je tuin. Zo zijn ze met gemak in staat om je terras, tuinpad of oprit te laten verzakken, omdat ze het zand onder de bestrating weg halen.

Je kent vast wel de kleine hoopjes zand tussen de ‘voegen’ van klinkers en tegels, een teken dat hier mieren actief zijn.

Indirect zijn mieren verantwoordelijk voor schade aan planten en struiken in je tuin. Mieren beschermen bladluizen door een aantal van hun natuurlijke vijanden om te brengen.

Het lieveheersbeestje is hier een goed voorbeeld van. Door de natuurlijke vijanden uit te schakelen, kunnen bladluizen zich frank en vrij door je tuin verspreiden en hier flink wat schade toebrengen.

Wanneer mieren je gazon gevonden hebben, berg je dan maar. Al snel verschijnen er kale plekken in je gazon, omdat het gras op de plekken waar mieren zich hebben genesteld, afsterft.

Het heeft op deze plekken weinig zin om met gazonherstellers en dergelijke aan de slag te gaan. Je bestrijdt hiermee slechts alleen het probleem en niet de oorzaak, namelijk mieren in de tuin.

Wanneer mieren zich bedreigd voelen, dan kunnen ze bijten. Dit gebeurt niet snel, maar kan gebeuren als kinderen in de tuin spelen en in een mierennest gaan porren.

Dit kun je kleine kinderen niet kwalijk nemen, want die zijn immers gewoon nieuwsgierig. De mieren kun je dit eigenlijk ook niet kwalijk nemen, want die beschermen zich nu eenmaal. Hoe dan ook, je wilt niet dat je kinderen worden gebeten door mieren.

Tot slot, in de categorie overlast, mieren kunnen heel opdringerig zijn wanneer je buiten eet. Ze zijn er als de kippen bij als er iets te halen valt en het is super vervelend als er overal op tafel en op het eten mieren lopen.

Mieren in de tuin bestrijden met kokend water

Kokend water is een beproefd recept om mieren in de tuin te bestrijden. De werking ervan is helaas vaak maar zeer beperkt. Het water bereikt immers vrijwel nooit de dieper gelegen delen van het nest, de plek waar de koningin zich heeft verschanst.

Dit wil zeker niet zeggen dat je deze methode niet toe moet passen, want wellicht werkt het bij jou in de tuin wel heel goed.

Zorg er voor dat het water echt heeft gekookt en direct van de kook af op de te bestrijden plekken wordt gegoten. Je kunt dit het beste een paar dagen achter elkaar doen. Pas op met kokend water op je gazon en je planten!

Als je kokend water over je gras en wortels van planten giet, dan sterven deze ook af.

Mieren in de tuin bestrijden met behulp van kruiden(planten)

Mieren hebben het niet zo op kruiden. Ze gaan ze liever uit de weg en daar kun je natuurlijk je voordeel mee doen.

Strooi bijvoorbeeld zout, peper of kaneel op de looppaden en bij de ingang van een mierennest. Zo dwing je de mieren eigenlijk om binnenshuis te blijven en uiteindelijk sterven ze daar. Kaneel en peper strooien doe je uiteraard alleen bij droog en windstil weer.

Na een weersomslag check je de plekken die je hebt ingestrooid en de kans is groot dat je dit opnieuw moet doen.

Naast het strooien van kruiden als zout, kaneel en peper, kun je er ook voor kiezen om her in der in je tuin kruidenplanten neer te zetten.

De mieren in de tuin blijven uit de buurt van kruidenplanten, waardoor je tuin direct een stuk minder aantrekkelijk wordt voor deze kleine lastpakken.

Voordeel van het op deze manier aanpakken van mieren in de tuin is dat je kruidenplanten ook nog eens heel goed kunt gebruiken in de keuken bij het koken.

Voorbeelden van kruidenplanten die mieren op afstand houden zijn munt (heerlijk om te gebruiken voor een kopje verse muntthee), rozemarijn (lekker op lamsvlees van de BBQ), majoraan, salie en basilicum.

Planten om mieren in de tuin te bestrijden

Het kan zijn dat je niet zo’n liefhebber bent van kruidenplanten in je tuin. Of dat deze planten simpelweg niet passen in je tuin. Er zijn ook andere planten waar mieren niet zo gek op zijn.

Door deze op verschillende plekken in je tuin te planten, houd je deze beestjes ook uit de buurt.

Denk hierbij aan planten als afrikaantjes, goudsbloemen, lavendel en varens. Heb je last van mieren in de moestuin? Plant daar dan een aantal tomatenplanten, vinden ze niet leuk.

Als de tomatenplant wat groter is gegroeid, knip dan de zijscheuten er vanaf en leg deze op de looppaden en bij de ingang van het nest. Zeer effectieve manier om mieren weg te jagen.

Koffiedik strooien in de strijd tegen mieren

Koffiedik is een goed middel om mieren in de tuin het leven zuur te maken. Gooi het koffiedik dus niet weg na een bakkie koffie, maar bewaar het en laat het drogen.

Dit kost weinig moeite en het drogen van koffieprut gaat snel. Strooi het vervolgens weer uit op de looppaden en bij de ingang van het nest voor het beste resultaat. Goede reden om eens een extra bakje koffie te drinken!

Koperdraadje neerleggen

Net zoals mieren een hekel hebben aan koffieprut en kruiden, zo hebben ze ook een hekel aan koper. Een koperdraadje neerleggen bij de ingang van het nest is alles wat je moet doen.

Heb je geen koperdraad? Dan biedt een koperen munt ook uitkomst, want die heb je wellicht nog wel ergens in een kast liggen.

Drie overige manieren om mieren in de tuin te bestrijden

Zijn bovengenoemde methodes voor jou niet de manier om mieren te verjagen uit je tuin? Wellicht zijn onderstaande methodes dit wel:

  1. Maak een mengsel van azijn en water. Doe dit in een plantenspuit en spuit dit op die plekken waar de mieren actief zijn.
  2. Maak een mengsel van bakpoeder en poedersuiker en zet dit op verschillende plaatsen in je tuin neer. Het poedersuiker lokt de mieren en wanneer ze hiervan eten, krijgen ze ook het bakpoeder binnen. Dit bakpoeder verteert niet, waardoor de mieren sterven.
  3. Koop aaltjes en zet deze kleine parasitaire wormpjes in om de mieren in de tuin te verjagen. Mengen met water volgens de gebruiksaanwijzing en vervolgens over de grond gieten. De aaltjes doen de rest voor je.

Meer rigoureuze oplossingen om mieren in de tuin te bestrijden

Natuurlijk is Tuinsimpel voorstander om overlast van mieren zoveel mogelijk te bestrijden met natuurlijke oplossingen. Helaas is dit niet altijd voldoende, zeker niet wanneer de overlast groot is.

Er rest je dan vaak niets anders dan je heil zoeken tot andere oplossingen. Denk hierbij aan het strooien van mierenpoeder, het plaatsen van mierenlokdoosjes en het strooien van mierengif.

HGX mierenpoeder - NL-0017904-0002 - 75gr- bestrijdt het gehele nest - werkt binnen een uur - voor buiten

★★★★★
12,50  Op voorraad
vanaf 25 september 2023 17:45

Lokdoosjes en mierenpoeder zijn in veel gevallen nog wel te krijgen in een ecologische variant. Dit geldt niet voor mierengif, dit is vrijwel altijd een chemische oplossing.

Wanneer zelfs deze middelen niet helpen, dan rest je niets anders dan de professionele insectenbestrijder in te schakelen. Zij hebben gegarandeerd de kennis, ervaring en middelen om je definitief van de mieren in je tuin af te helpen.