Steeds vaker veroorzaken marters overlast. Er zijn verschillende soorten marters, maar het is met name de steenmarter die de problemen veroorzaakt. En heb je eenmaal te maken met een steenmarter, dan ben je hier nog niet zo 1-2-3 vanaf. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om deze beesten te verjagen. In dit artikel vertellen we je meer over deze mogelijkheden.
De marter is een beschermde diersoort
Marters zijn een beschermde diersoort. Nou en? horen we je al zeggen. Je hebt immers last van deze beesten en daar wil je simpelweg zo snel mogelijk vanaf. Dat is begrijpelijk, maar weet dat een dier de status van beschermde soort niet zomaar krijgt. En weet ook dat je je wel aan een aantal spelregels dient te houden als je die vervelende steenmarter wil verjagen.
Een steenmarter verjagen, dat is toegestaan en daarmee kom je dan ook niet in de problemen. Een ander verhaal is het als je een steenmarter vangt of, een stap verder, doodt. Ook het gebruik van gif om een marter te verjagen is niet toegestaan. Los gezien van het feit dat gif in veel gevallen dodelijk is, kunnen deze beesten hier ook flink ziek van worden. En inderdaad, dat is bij wet niet toegestaan.
Wat is een steenmarter?
Een steenmarter is een roofdier en kun je qua grootte vergelijken met een kat. Hierbij wel aangetekend dat een steenmarter wat lager bij de grond staat en een kat ‘dikker’ is. Meest opvallende feature van dit roofdier is zijn grote pluimstaart. Wist je dat deze pluizige staart wel meer dan 25 centimeter lang kan zijn?
Je verwacht het misschien niet, maar het lijkt erop dat marters zich erg thuis voelen in de buurt van mensen. Misschien komt dat wel doordat wij mensen deze roofdieren juist heel fijne schuilplekken bieden. Denk hierbij aan schuren en garages, maar zeker ook aan auto’s en woningen. Met name de zolder of spouwmuur is een plek waar steenmarters zich maar wat graag ophouden. Wanneer ze eenmaal een plekje in je nabijheid hebben gevonden, dan zullen ze hier niet snel weggaan.
Wat voedsel betreft doen steenmarters zich graag tegoed aan kleine knaagdieren als ratten en muizen. Maar voor een konijn draaien zij ook de hand niet om. Verder moeten ook vogels op hun tellen passen voor deze dieren. Dus heb je een kippenhok of volière in je tuin, dan weet je dat je op je hoede moet zijn. Laat geen afval slingeren en zorg dat je afvalcontainers (regulier en gft) altijd goed dicht zijn. Een steen op het deksel leggen is een simpele en doeltreffende oplossing om marters uit je containers te weren.
Welke overlast heb je van marters?
De schade of overlast die steenmarters veroorzaken is heel divers. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:
Herrie
Wat we je nog niet hebben verteld, is dat steenmarters nachtdieren zijn. Overdag heb je dan ook weinig te duchten van deze beesten. Maar zodra het donker is komen deze dieren tot leven. Rekening houden met jouw nachtrust doen ze niet. Dus berg je maar als je steenmarters op je zolder, kelder of in je spouwmuur hebt. Ze rennen heen en weer, springen, jagen, maken elkaar het hof en wat al niet meer zij.
Schade aan je auto
Een geliefde plek waar steenmarters zich ophouden, is onder de motorkap van je auto. Niet de meest voor de hand liggende plek zou je zeggen. Maar voor een steenmarter is dat wel anders. Het is niet dat hij hier een schuilplaats of hol of iets dergelijks maakt. Nee, deze dieren hebben het op de kabels onder de motorkap gemunt. In deze kabels is namelijk visolie verwerkt en laat dit nu net een goedje zijn waar steenmarters dol op zijn.
Schade aan je woning
Herrie die marters maken in je huis is overlast en iets anders dan schade. Toch richten steenmarters ook schade aan in huizen. Zo weten ze heel goed raad met isolatiemateriaal, dat vaak dienst doet als materiaal voor hun nest. Verder kun je denken aan omgooien van spullen in je kelder of op zolder. En het laat zich raden dat je spouwmuur er ook niet op vooruit gaat als marters zich hierin ophouden.
Stankoverlast
Steenmarters moeten ook hun sanitaire behoeften doen en kiezen hier helaas maar al te vaak een plek binnenshuis voor uit. De geur van urine en vaste uitwerpselen kan heel penetrant zijn en is moeilijk te verdrijven. Eventuele prooidieren die door een steenmarter gevangen zijn, worden vrijwel nooit helemaal opgegeten. Maar wel meegenomen naar hun schuilplaats. Een dode vogel, rat of muis gaat vroeg of laat stinken en trekt ander ongedierte als bijvoorbeeld vliegen aan.
Steenmarters verjagen met geurspray
Het reukorgaan van steenmarters is heel gevoelig. Ze bestrijden met een geurspray is dan ook een methode die maar wat vaak heel effectief blijkt te zijn. Voordeel van deze methode is dat hij makkelijk toepasbaar is. Tenminste, als je weet waar de marter in kwestie zich ophoudt. Dat laat zich niet altijd makkelijk raden en kan soms een flinke zoektocht zijn.
Spray de oppervlakten waarvan je weet of vermoed dat de steenmarter zich ophoudt, in met de spray en herhaal dit regelmatig. Om schade aan de kabels van je auto te voorkomen, kun je de kabels ook met deze anti-marterspray inspuiten. Dit soort sprays zijn zowel online goed verkrijgbaar als ook bij bouwmarkten, dierenspeciaalzaken en tuincentra.
Kippengaas onder je auto tegen marters
Om te voorkomen dat een steenmarter bij de kabels van je auto komt, is het spannen van gaas onder je auto een uitstekende manier. Het maken van deze oplossing is gelukkig heel eenvoudig. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een viertal houten latten, kippengaas en krammetjes om het kippengaas aan de houten latten te bevestigen.
Maak van de vier houten latten een frame en span hier het kippengaas in. Let er hierbij op dat je het gaas niet super strak in dit frame bevestigd. Het is namelijk de bedoeling dat het gaas gaat golven op het moment dat de marter erop stapt. Dat vinden ze niet prettig. Sterker nog, ze zijn er bang voor en daarom zullen ze hier geen stap op zetten.
Nadeel van deze oplossing is dat je je auto dus altijd op dit frame moet parkeren. Elke keer als je weggaat met de auto moet je dit frame dus opbergen en weer tevoorschijn halen als je terugkomt. Je garage weet vast en zeker ook wel hoe ze je auto tegen deze beestjes moet beschermen.
Een marter met geluid verjagen, is dat een goede oplossing?
De ervaringen met het verjagen van een steenmarter met behulp van geluid zijn wisselend. Je kent misschien de apparaatjes wel die hele hoge tonen produceren om bijvoorbeeld katten uit je tuin te weren. Je kunt deze ook gebruiken om steenmarters te verjagen.
Het bereik van deze apparaatjes is meestal beperkt en vergeet niet dat een steenmarter zich niet snel uit het veld laat slaan. Is het dier eenmaal gewend aan het geluid, dan zal hij hier nauwelijks tot geen hinder van ondervinden.
Marters verjagen met fel licht
Zoals je inmiddels weet zijn steenmarters nachtdieren. Dat betekent dat ze graag in het donker vertoeven en niet gek zijn op fel licht. Fel licht kan dan ook heel effectief zijn als je marters wilt verjagen. Je kunt dit dan het beste doen met behulp van een bewegingssensor. Dit voorkomt dat je zolder of kelder de hele nacht in een zee van licht baadt.
Elke keer als de marter langs de sensor loopt, floept er een fel licht aan. Het roofdier vindt dit licht niet alleen heel storend, maar schrikt er ook van. Marters zijn bepaald niet dom. Hebben ze eenmaal door hoe het komt dat dit licht steeds aanfloept als ze in de buurt zijn, dan weten ze dit waarschijnlijk snel te omzeilen.
Marters verjagen met deodorant of een wc-blokje
Geen anti-marterspray voor handen? Grijp dan naar huis- tuin- en keukenmiddelen die je vast en zeker wél in huis hebt. Voorbeelden van dit soort middelen zijn deodorant en wc-blokjes. Gebruik deze niet alleen binnenshuis, maar ook onder je motorkap. Wat dit laatste betreft geniet het inspuiten van de autokabels met deodorant de voorkeur. Een wc-blokje is wat lastig te plaatsen en daarnaast is dit geen prettige geur als je autorijdt.
Voorkomen is beter dan verjagen
Net zoals met heel veel andere zaken is voorkomen beter dan genezen als het om het verjagen van steenmarters gaat. Marters hebben aan een opening van vijf tot zes centimeter genoeg om ergens binnen te dringen. Eenmaal binnen hebben ze het al snel naar hun zin en weggaan is er dan niet meer bij.
Kijk dus goed of er geen grote openingen zijn op je zolder, in je kelder en in je kippenhok of volière. Zie je deze wel en weet je dat er in jouw buurt overlast is van marters? Wacht dan niet tot een steenmarter jou heeft gevonden, maar neem preventief maatregelen.
Maak de gaten dicht en als dit niet kan, plaats er dan gaas voor. Zorg ervoor dat je dit gaas goed bevestigd, want anders hebben de marters dit in no time weggehaald. En wil je je vogels of kippen beschermen tegen deze roofdieren? Doe ze dan ’s nachts in een nachtverblijf dat je af kunt sluiten.