laagstam fruitbomen

Fruitbomen zijn erg populair. Het zijn fraaie bomen om te zien, maar dat is niet de enige reden waarom veel mensen voor een fruitboom in de tuin kiezen. Want wat is er nu leuker, gezonder en biologischer dan een stukje fruit uit je eigen tuin eten?

Fruit dat je zelf hebt zien groeien en waar je zelf de nodige zorg en aandacht aan hebt besteed. Zeg nu zelf, de smaak van dit fruit, daar kan toch niets tegenop? Fruitbomen komen in drie varianten voor, te weten:

  • Laagstam fruitbomen
  • Halfstam fruitbomen
  • Hoogstam fruitbomen

Elke variant heeft zijn eigen specifieke kenmerken en heeft zijn eigen specifieke verzorging en onderhoud nodig. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over laagstam fruitbomen.

Kenmerken laagstam fruitbomen

Voordat we dieper ingaan op zaken als verzorging en onderhoud van deze fruitbomen, kijken we eerst naar de kenmerken ervan. Want wat is nu eigenlijk precies een laagstam fruitboom? Zoals het woord eigenlijk al een klein beetje verraadt, is een laagstam fruitboom een relatief kleine boom.

De stam van deze bomen is in verreweg de meeste gevallen maximaal 50 centimeter hoog. Dit betekent dat de takken al vanaf deze hoogte uit de stam groeien. Hierdoor hebben deze bomen wel iets weg van een struik.

Dat de vertakkingen relatief laag bij de grond beginnen, wil niet zeggen dat deze bomen niet hoog worden. Gemiddeld genomen worden laagstam fruitbomen tussen de twee en vier meter hoog, wat natuurlijk best hoog is. Wist je trouwens dat deze bomen het meest gebruikt worden door professionele fruittelers?

Wat is de juiste plaats voor een laagstam fruitboom?

Kies je voor een fruitboom in je tuin, dan wil je hier straks letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken. Een goede opbrengst kunnen we je vanzelfsprekend nooit garanderen. Hiervoor zijn er simpelweg te veel factoren waar je zelf geen invloed op kunt uitoefenen. Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de vruchtgroei zoveel mogelijk te stimuleren.

Dit begint door de boom in kwestie op de juiste plaats in je tuin neer te zetten. Een laagstam fruitboom voelt zich bijzonder prettig op een plaats in de zon. Een boom die volledig in de schaduw staat zal minder vruchten opleveren. Zon of halfschaduw geniet dan ook de voorkeur.

Het is aan te raden om de eerste jaren de boom te ondersteunen. Ze wortelen namelijk niet heel diep en een beetje steun, in de vorm van een boompaal, kunnen ze dan ook wel gebruiken.

Denk eraan dat je deze boompaal niet met een touw, maar met een rubberen band om de boom bevestigd. Hiermee voorkom je dat je de boom beschadigt, waardoor deze kwetsbaar wordt voor ziektes. Meestal is de boom na twee jaar sterk genoeg om ‘op eigen wortels’ te staan.

zoeter fruit zon

Een fruitboom in de volle zon geeft zoeter fruit.

 

Groeien ze in elk type grond?

Het antwoord op deze vraag is ‘ja’. Laagstam fruitbomen zijn wat dit betreft hele makkelijke bomen. De ene soort grond is de andere niet en hoewel de bomen in elke grond aarden, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Zo is een laagstam fruitboom erg gesteld op kalk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze fruitbomen het goed doen in kleigrond. Kleigrond bevat immers van nature veel kalk. Zandgrond is daarentegen juist heel arm aan kalk. Wanneer je tuin uit zandgrond bestaat, dan raden we je aan om de boom minimaal één keer per jaar van (extra) kalk te voorzien.

Een ander punt van aandacht is water geven. Kleigrond houdt het water beter vast dan zandgrond, dus afhankelijk van met welke grondsoort je te maken hebt, zal de boom zo nu en dan water moeten geven.

Bij het planten van de fruitboom verdient het aanbeveling om potgrond/compost te mengen met de aarde uit je tuin. Zo geef je de boom als het ware een kickstart, een boost om lekker te gaan groeien. Oh ja, als je meerdere laagstam fruitbomen in je tuin of moestuin wilt planten, zorg er dan voor dat ze minimaal twee en een halve meter uit elkaar staan.

Wanneer moet je laagstam fruitbomen snoeien?

Je doet er goed aan om een laagstam fruitboom twee keer per jaar te snoeien. De momenten waarop je dit het beste kunt doen zijn de zomer en de winter. Snoeien in de winter heeft als voordeel dat je goed kunt zien wat de vorm van de boom is. Wanneer de boom vol in het blad zit, is dit lastig(er) te zien.

Snoeien is een nauwkeurig werk, waarbij je moet zorgen voor goed tuingereedschap. Dit voorkomt dat de boom gaat ‘bloeden’ en vatbaar wordt voor infecties, bacteriën en ziektes.

In de winter is het belangrijk dat je ervoor kiest om de takken weg te snoeien die ‘kruislings’ groeien. Andere takken snoei je kort, zodat hier weer nieuwe loten aan ontstaan. Aan deze nieuwe loten komt later de bloesem tot ontwikkeling en daarmee de nieuwe vruchten.

In de zomer is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het fruit aan de boom voldoende zonlicht krijgt. Dit zonlicht is essentieel voor de vruchten om te groeien en om lekker zoet te worden. Ook voor jou dus wel zo prettig. Om dit te bereiken snoei je in de zomer de langste takken terug of, indien noodzakelijk, helemaal weg.

Over het snoeien van een appelboom hebben we een apart stuk geschreven.

snoeien

Laagstam fruitbomen, de opbrengst

En dan de opbrengst, want daar doe je het natuurlijk uiteindelijk allemaal voor. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat een laagstam fruitboom, omdat dit nu eenmaal een relatief kleine boom is, weinig vruchten oplevert. Misvatting! Laagstam fruitbomen kennen juist een hoge vruchtopbrengst.

Fruitplukker / appelplukker met stevige uitschuifbare steel tot 3 meter

★★★★★
59,95  Op voorraad
vanaf 28 mei 2024 13:00

Dit is een belangrijke reden voor professionele fruittelers om te kiezen voor deze boompjes. Een laagstam fruitboom kan je onder ideale omstandigheden tot wel twintig kilo fruit opleveren. Laagstam fruitbomen zijn onder andere verkrijgbaar als appelbomen, perenbomen, abrikozenbomen, kweeperenbomen en kersenbomen.

fruitboom oogst

De belangrijkste voordelen en kenmerken van laagstam fruitbomen op een rij

Tot slot van dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen en kenmerken van laagstam fruitbomen nog even overzichtelijk voor je op een rij:

  • Fraaie bomen om te zien, zeker wanneer ze in bloei staan
  • Goed voor diversiteit in je tuin, trekken insecten aan
  • Trage groei
  • ‘Aarden’ in elke grondsoort
  • Doordat ze niet heel hoog worden, makkelijk te snoeien
  • Hoge vruchtopbrengst

Succes met oogsten!