Op Tuinsimpel.nl helpen we je om allerlei tuinklussen zo eenvoudig mogelijk te maken. Maar hoe eenvoudig sommige tuinklussen ook zijn, er zijn altijd mensen voor wie tuinieren erg lastig blijft. Bijvoorbeeld door een fysieke beperking. Het snoeien van een haag is dan vaak een behoorlijke opgave. Maar als je toch graag groen in je tuin wilt en niet naar een kale muur of schutting wilt kijken, wat is dan het alternatief?
Een kunsthaag, het alternatief voor natuurlijk groen
Een praktische oplossing voor bovenstaand probleem is kiezen voor een kunsthaag. Een kunsthaag geeft je namelijk het gevoel en de sfeer van echt natuurlijk groen, terwijl je hier niet het onderhoud van hebt. Snoeien behoort tot het verleden en ook heb je geen last meer van afvallend blad. Tenminste als je de haag op de juiste manier bevestigt hebt, maar daarover later meer. Reden genoeg dus om te kiezen voor dit alternatief voor ‘echte’ planten.
Waarom kiezen voor een kunsthaag?
Laten we direct de belangrijkste kenmerken en voordelen van deze hagen op een rij zetten:
- Natuurlijke ‘groene’ look en sfeer
- Nooit meer snoeien
- Geen afvallend blad
- Eenvoudig te bevestigen op verschillende ondergronden
- In groot aantal soorten en kleuren verkrijgbaar
- Zowel buiten als binnen te gebruiken (zakelijk interieur!)
- Geluiddempend
- Op maat te maken, dus in elke door u gewenste vorm
Uit welke ‘planten’ kan ik kiezen?
Je kunt kiezen uit een groot aantal verschillende planten. We beperken ons hierbij tot de planten voor buiten. We noemen de planten die het meest gebruikt worden voor hagen en als ‘bekleding’ voor schuttingen en muren.
Buxus:
De buxus haag is één van de meest voorkomende hagen in de Nederlandse tuinen. Tenminste, tot voor kort. Je hebt namelijk vast wel eens gehoord van de buxusmot. Deze beestjes zijn ware veelvraten en in no time hebben ze je buxushaag kaal gevreten. Uitroeien is bijna niet te doen. Het alternatief is de buxus kunsthaag en ook deze is er in een groot aantal variëteiten. Kies voor heel kleurrijk of juist voor één specifieke kleur. Kies voor grof, waarbij het blad iets groter is of juist voor meer verfijnd. Creëer precies die look & feel die past bij jouw tuin.
Kunsthaag Buxus - Kunsthaag - Tuinscherm - 50 x 50 cm - Licht groen
Conifeer:
Nog zo’n typische Nederlandse tuintopper, de welbekende conifeer. Iedereen die een coniferenhaag heeft, weet dat dit zeer onderhoud intensieve hagen zijn. Wanneer je coniferen niet in toom houdt, worden ze breed en hoog. En wanneer dit eenmaal is gebeurd, is het bijna niet mogelijk om de coniferenhaag weer in de oorspronkelijke vorm terug te krijgen. Ander nadeel van de conifeer is dat dit een geliefde plek is voor muggen. Kies voor een kunsthaag in ‘conifeer-stijl’ en je bent van beide problemen verlost.
Kunsthaag mat varen/conifeer 50x50 cm
Hedera:
We kunnen ons voorstellen dat je zegt nog nooit gehoord te hebben van een plant die Hedera heet. Maar als we je nu vertellen dat dit een andere benaming is voor de ‘Klimop’, dan weet je vast en zeker direct over welke plant we het hebben. De klimop is een graag geziene gast als het gaat om het bedekken van schuttingen, muren en wanden. Niet alleen is dit een plant die in de natuur in vele verschillende variëteiten voorkomt, ook wanneer je kiest voor de Hedera als kunsthaag valt er veel te kiezen.
Kunsthaag Hedera Helix, 1 m2 oppervlakte en eenvoudig te koppelen
Welke vorm heeft een kunsthaag?
Wellicht vraag je je inmiddels af hoe een kunsthaag eruit ziet. En dan niet wat kleur en soort plant betreft, maar qua vorm. Want een kunst coniferenhaag, dat moet er toch wel vreemd uitzien? We begrijpen je vraag heel goed en hoog tijd dat we deze beantwoorden.
Wanneer je een kunsthaag besteld, dan wordt er niet één of ander mega groot pakket bij je afgeleverd waar een haag van een paar meter lang in zit. Het verrassende van dit artikel is dat de look van een echte haag wordt gecreëerd, dus ook als het om de vorm gaat. Schijn bedriegt dus als het ware, maar wel op een manier die niet van echt te onderscheiden is.

Zo krijg je de kunsthaag matjes bezorgd (Hedera), in een compacte doos.
Wat je geleverd krijgt is een (vaak) vierkant rasterwerk waarin de kunstplant van jouw keuze is aangebracht. Vergelijk het met tegels van 50 x 50 cm. Deze ‘tegels’ zijn voorzien van een speciaal soort gaas, ook wel rastergaas genoemd.

Kunsthaag matje van 50 x 50 cm.

Raster (achterkant).
Dit rastergaas is vervolgens voorzien van pinnetjes. In deze pinnetjes worden de bladeren van de plant gestoken, op een manier die natuurlijk oogt.

Haakjes/ pinnetjes waaraan de bladeren zitten.
De kunsthaagtegels kun je heel eenvoudig met elkaar verbinden, waardoor je snel en gemakkelijk een groot oppervlak kunt bedekken. Dus bijvoorbeeld die lelijke muur of schutting waar je inmiddels wel op uitgekeken bent.

De kunsthaag matjes kun je met elkaar verbinden door drukpinnetjes rondom de randen.
Het rastergaas kun je overigens gemakkelijk op maat maken. Dit doe je door te knippen, waarbij een gewone huis-tuin-en-keukenschaar volstaat. Je kunt dus ook nog eens heel creatief zijn. Een voorbeeld? Geef je huis of veranda een naam en ‘knip’ deze uit in kunsthaagletters.
Hoe stevig is het?
Maak je hier maar geen zorgen over. Dit soort hagen is immers gemaakt voor gebruik buiten. Het is dus zeker niet zo dat de bladeren uit kunsthagen direct wegwaaien bij het eerste de beste zuchtje wind. Kunsthagen zijn berekend op het soms zo weerbarstige Nederlandse klimaat en kunnen echt wel iets hebben.
Zo worden de bladeren met een soort weerhaakconstructie in het rastergaas gestoken. Verder zijn de bladeren behandeld met een speciale coating, zodat ze niet of nauwelijks verkleuren. Let op, dit geldt alleen als je kiest voor kunsthagen die van goede kwaliteit zijn. Goedkoop is vrijwel altijd duurkoop en deze vlieger gaat zeker op voor dit artikel.

De kwaliteit van een kunsthaag verschilt. De in dit artikel aanbevolen kunsthagen zijn van goede professionele kwaliteit, en blijven jaren lang mooi. Verder zijn deze kunsthagen ook brandvertragend en zit er 5 jaar garantie op.
Hoe bevestig je een kunsthaag?
Er zijn verschillende manieren om een kunsthaag te bevestigen. We raden je aan om hier de juiste tijd en aandacht voor te nemen, om te voorkomen dat je kunsthaag loslaat. Wanneer kunsthagen loslaten, dan heeft dit in vrijwel alle gevallen te maken met de manier waarop deze bevestigd zijn en niet met de kwaliteit van de haag.
Omdat het te ver gaat om alle mogelijke manieren van bevestigen tot in detail te beschrijven, volstaan we met het opsommen van de verschillende mogelijkheden:
- Vastzetten met tie-wraps
- Met ijzerdraad
- Vastzetten door middel van schroeven
- Met behulp van zuignappen (zeer beperkt mogelijk)

Bevestiging met tiewraps aan een hek.
Wat kost een kunsthaag?
Het is vanaf deze plaats niet aan te geven wat een kunsthaag jou gaat kosten. Er zijn simpelweg teveel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. De twee belangrijkste factoren om rekening mee te houden zijn de oppervlakte en de soort kunsthaagplant die je uitkiest. Zo maakt het nogal uit of je een muur van 20 vierkante meter of van 100 vierkante meter wilt bedekken.
En welke kunstplant kies je uit, want ook hierin zit prijsverschil. Om je toch een idee te geven… hou rekening met een prijs die in de buurt van de 10 euro ligt en waarbij de kunsthaagtegel 50 x 50 centimeter meet. De rekensom die hierbij hoort kun je vervolgens zelf snel maken, waarbij je altijd nog wat geld moet reserveren voor klein materiaal als bijvoorbeeld schroeven.
Voor één vierkante meter kunsthaag heb je dus vier tegels nodig van 50 x 50 cm. Dit komt uit op ongeveer 40 euro per vierkante meter kunsthaag.
Waar koop je een kunsthaag?
In fysieke winkels kom je dit artikel niet veel tegen. Als dit wel het geval is, dan is de keuze vaak beperkt. Net als de voorraad overigens, dus dit is vaak de oplossing niet. Online is wat de kunsthaag betreft een betere keus. Je hebt hier echt iets te kiezen, waarbij de kans op voorraadproblemen erg klein is. En last, but not least… je bent veel voordeliger uit en je hoeft er ook de deur niet voor uit. Makkelijk toch?