Veel mensen hebben een klimop in de tuin. Vaak wordt klimop gebruikt om een schutting of andere vorm van erfscheiding te bekleden met ‘groen’. Ook zie je vaak klimop tegen muren van huizen, schuren of garages. Maar wat nu als je deze ‘klimmer’ liever ziet gaan dan komen? Klimop verwijderen, is dan het meest voor de hand liggende antwoord.
Maar weet waar je aan begint, want klimop verwijderen is best een pittig karwei. En als je niet weet waar je op moet letten als je aan dit karwei begint, dan is de kans aanwezig dat je van een koude kermis thuiskomt en bijvoorbeeld de ondergrond (voegen, houtwerk e.d.) blijvend beschadigt.
In dit artikel vertellen we je wat er komt kijken bij klimop verwijderen en geven we je praktische tips & trucs om deze klus tot een goed einde te brengen.
Wat is klimop eigenlijk?
De Latijnse naam voor klimop is ‘hedera helix’. Het is een klimplant en het is de enige soort klimop die Nederland rijk is. De plant kom je in tuincentra in verschillende soorten tegen.
Deze soorten zijn speciaal gekweekt, maar klimop komt in ons land ook in het wild voor. Klimop kan groeien tot wel tien meter hoogte. De plant hecht zich met groot gemak aan vrijwel elke ondergrond door middel van korte, kleine worteltjes.
Is er geen mogelijkheid tot klimmen voor de plant, zoekt de plant gewoon zijn weg over de grond. De plant is bij veel mensen geliefd vanwege zijn groenblijvend blad.
Wanneer je kiest voor klimop verwijderen, dan zal het insecten- en dierenleven je dit niet in dank afnemen. Klimop is geliefd bij vogels, die hier graag in nestelen of zich in de plant schuilhouden.
De bessen van deze klimplant zijn geliefd als voedselbron voor vogels, maar zijn giftig voor ons mensen.
klimop: voedselbron voor zanglijster (en ook merel) en houtduif, rust/schuilplek voor huismussen pic.twitter.com/PCmYqTdv3j
— 𝑷𝒂𝒖𝒍 📸 🦋 (@paulsnatuur) March 18, 2019
Welke problemen kunnen klimop opleveren?
Hoe fraai een klimopplant ook is, er zijn verschillende problemen die kunnen ontstaan door deze plant. De drie belangrijkste nadelen van klimop:
- De wortel(tjes) van de klimop kunnen de voegen en muren waar ze tegenop groeien beschadigen. Dit is vooral het geval bij wat oudere huizen en gebouwen.
- Klimop aan de buitenmuur kan de oorzaak zijn van schimmel aan de binnenzijde van deze muur. Door de klimopgroei kan de zon de muur namelijk minder goed (en soms zelfs helemaal niet) drogen. Het gevolg is dat het vocht in de muur naar binnen slaat en daar leidt tot schimmelvorming.
- Klimop groeit razendsnel en hoewel de plant makkelijk te snoeien is, is het nog wel eens lastig om hem in toom te houden.
Heb je last van de eerste twee genoemde problemen? Dan heb je slechts één optie om deze problemen echt aan te pakken en dat is de klimop verwijderen.
Heeft klimop ook voordelen? Natuurlijk! Het is een plant die het overal in je tuin goed doet. De plek maakt hem eigenlijk niet zo heel veel uit. Het eerder genoemde groenblijvende blad is een voordeel en naast wat snoeiwerk vraagt de plant nauwelijks tot geen (extra) onderhoud.
Klimop verwijderen van een muur
Laten we beginnen met klimop verwijderen van een muur. Vaak zal dit de muur van schuur, garage of huis zijn, maar elke andere muur kan natuurlijk ook.
Stap je ’s morgens uit bed met de gedachte dat je aan het einde van de dag je klimop hebt verwijderd, dan kom je bedrogen uit. Klimop verwijderen is namelijk niet iets dat je op één dag doet. Wat je namelijk juist niet moet doen, dat is de plant van de muur trekken terwijl deze nog ‘leeft’.
De truc is namelijk om de plant eerst dood te laten gaan en deze dan pas definitief te verwijderen. Doe je dit niet, dan is de kans erg groot dat je de muur en voegen kapot trekt. De hechtworteltjes zijn gewoon nog te sterk en laten daardoor maar moeilijk los. Het zijn ook niet voor niets hechtworteltjes.
De eerste stap is dan ook om ervoor te zorgen dat de plant geen voeding meer krijgt. Hier kun je op twee manieren voor zorgen. Je kunt hiertoe de wortels uitgraven, wat uiteindelijk toch zal moeten gebeuren als je klimop definitief wilt verwijderen.
Gaat het je vooral om de muur klimopvrij te maken, dan kun je de plant ook een stukje boven de grond doorknippen. Let er hierbij wel op dat het gedeelte van de klimop dat dus nog in leven blijft zich niet opnieuw gaat hechten aan de muur. Hier is maar heel weinig voor nodig.
Nu is het een kwestie van geduld opbrengen en wachten tot de plant op de muur afsterft. Je hebt snel genoeg in de gaten wanneer dit het geval is, aangezien het blad dan bruin kleurt. Hou er wel rekening mee dat dit even kan duren.
Dit heeft te maken met het feit dat de plant reserves heeft opgebouwd in ‘stam’ en blad. Doordat de klimop geen voeding meer krijgt, sterven ook de hechtwortels af en daarmee verliezen zij hun ‘hechtkracht’. Wanneer de klimop volledig is afgestorven, dan trek je deze rustig van de muur.
Hoe verwijder je de achtergebleven hechtwortels?
Je bent er nu bijna, maar net nog niet helemaal. De laatste stap van het klimop verwijderen is namelijk om de hechtwortels die achtergebleven zijn op de muur te verwijderen. Dit kun je op verschillende manieren doen, te weten:
- De muur schoonspuiten met een hogedrukreiniger. Hou er wel rekening mee dat je de waterstraal niet zo krachtig instelt dat je de (beschadigde) voegen kapot spuit.
- Borstel de muur af met een staalborstel.
- Gebruik een speciale onkruidborstel om de muur te ontdoen van de hechtwortels.
Staalborstel - Staalborstel - Staalborstelset 3 delig
Klimop van je schutting verwijderen
Klimop groeit weelderig en vindt altijd zijn weg. De plant houdt dan ook geen enkele rekening met je schutting. Ziet de plant een gaatje, dan duikt hij hier in met als gevolg dat hij je schutting kan beschadigen. Denk hierbij aan het uit elkaar drukken van de verschillende schuttingdelen.
Om klimop van een schutting te verwijderen geldt ook hier dat je de voedingsbron moet afsnijden. Knip de plant een halve meter boven de grond door of graaf direct de wortels helemaal uit en laat de plant eerst weer afsterven. Dus net als bij klimop verwijderen van een muur.
Wanneer de plant is afgestorven trek je deze voorzichtig van de schutting (of het houten hek). Tot zover niets nieuws onder de zon, maar hier stopt de vergelijking met klimop verwijderen van een muur. De hechtwortels kun je namelijk beter niet met een staalborstel verwijderen.
Simpelweg omdat je dan het houtwerk van de schutting of het hek beschadigd. En met een hogedrukreiniger spuit je de hechtwortels er gewoon niet af. Is er een alternatief? Om eerlijk te zijn niet. Het is geen doen om dit voorzichtig handmatig te doen, dus je kunt deze het beste laten zitten.
Is dit geen optie? Ga dan in elk geval zo voorzichtig mogelijk te werk om het houtwerk zo min mogelijk te beschadigen.
Klimop verwijderen van die boom in je tuin
Voordat je überhaupt begint aan klimop verwijderen van de boom in je tuin, is het goed om jezelf af te vragen waarom je dit wil doen. Als de reden is dat je de klimop op en om je boom gewoon niet mooi vindt, dan is dat uiteraard een prima reden om de klimop te verwijderen.
Maar wil je dit doen omdat de klimop schadelijk zou zijn voor de boom, bedenk je dan nog een keer. Dit is namelijk niet het geval. De klimop maakt alleen gebruik van de boom om te klimmen/groeien en maakt geen misbruik van de boom. Hiermee bedoelen we dat de boom op geen enkele manier last heeft van de klimop.
Hij krijgt alles wat hij nodig heeft en komt echt niets tekort qua voeding, zonlicht en groei. Wat betreft de werkwijze voor het verwijderen van klimop van je boom kun je dezelfde methode aanhouden als hierboven beschreven bij het verwijderen van deze klimplant van je schutting.
Het enige dat je hier volledig achterwege laat is het verwijderen van de achtergebleven hechtwortels. Deze laat je gewoon op de boom achter, want door deze te verwijderen loopt de boom zeer waarschijnlijk blijvende schade op. En dat kan de bedoeling niet zijn.
Wat heb je nodig om klimop te verwijderen?
Tot slot van dit artikel zetten we even voor je op een rijtje wat je allemaal nodig hebt voor het verwijderen van klimop. Zorg ervoor dat je materiaal in orde en van goede kwaliteit is. Dit maakt de klus vele malen makkelijker en veiliger om te doen.
Bovendien ben je ook nog eens sneller klaar als je werkt met kwalitatief goed tuingereedschap. Voor het efficiënt en blijvend verwijderen van klimop heb je nodig:
- Snoeischaar
- Spade
- Tuinschepje
- Staalborstel of onkruidborstel
- Hogedrukspuit
- Tuinhandschoenen
Veel succes!
Bedankt voor deze tips. Ik heb een hout-beton schutting laten plaatsen een tijd geleden en zie dat er veel klimop tegenaan groeit. Goed om te weten dat de plant eerst dood moet gaan voordat je kunt snoeien, dit maakt het klusje wel wat makkelijker. Uiteindelijk wil ik er kamperfoeli tegenaan zetten, dit ruikt zo heerlijk!