Katten die jouw tuin uitkiezen om in te graven en hun behoefte te doen. Daar zit je vanzelfsprekend niet echt op te wachten. Je wil uiteraard niet dat je tuin een soort grote kattenbak wordt en dat door het graven je planten beschadigen.

Katten uit je tuin houden is overigens nog best lastig. Hebben ze eenmaal door dat jouw tuin een fijne plek is dan blijven ze vaak terugkomen.

Maar wees gerust er zijn een aantal manieren die wel heel goed werken. We geven je hieronder een aantal goede en diervriendelijke tips om katten uit je tuin te houden.

De grond bedekken met houtsnippers of cacaodoppen

Een kat ervaart het lopen over boomschors of cacaodoppen als minder prettig. Ze vinden het gevoel niet lekker aan hun pootjes. Daarnaast zijn ze ook geen fan van het geluid dat het maakt als ze er overheen lopen.

Kies je voor cacaodoppen? Dan heb je nog een troef in handen om katten te verjagen. De geur die de cacaodoppen verspreiden kunnen katten ook niet erg waarderen.

Door gebruik van dit soort bodembedekkers is de kans aanwezig dat katten voortaan jouw tuin voorbijgaan.

Katten uit je tuin houden met water

Er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen genomen moeten katten niet veel van water hebben. Sommige mensen gooien met een volle emmer water. Dit helpt wel maar vaak is een kleine straal uit bijvoorbeeld de tuinslang al genoeg.

Je kan eventueel ook een plantenspuit of een waterpistool gebruiken. Voor sommige katten is de boodschap al duidelijk als ze nog maar net een paar druppels voelen.

Maar er zijn ook katten die zich er niets van aantrekken en weer vrolijk komen poepen in je tuin.

Heb je toevallig een kat in je tuin zitten die niets van water moet hebben dan is dit het proberen waard. Katten uit je tuin houden? Water is echt een uitstekend hulpmiddel hiervoor.

Katten uit je tuin houden met koffiedik

Wil je katten uit je tuin houden dan is koffiedik misschien wel de oplossing. Je kan het gebruiken op plaatsen in je tuin waar katten echt graven om hun behoefte te doen.

Je strooit er een laagje koffiedik en als de kat op die plaats gaat graven blijft er koffiedrab aan pootjes plakken en het kan ook vastplakken aan de vacht.

Een kat likt zich doorgaans altijd schoon. Maar zodra ze tijdens het schoonlikken ontdekken dat ze koffiedik aan hun pootjes hebben zitten. Gaan de katten echt niet meer op die plek in je tuin een gat graven om te poepen.

Daarnaast is het overigens helemaal niet slecht om koffiedik in je tuin te strooien. Integendeel voor sommige planten is dit hele goede meststof.

Eigenlijk sla je hiermee drie vliegen in een klap. Zelf geniet je van een vers gezette filterkoffie. Vervolgens neem je het gebruikte filterzakje met de drab mee naar buiten en strooit het zo vanuit het zakje in de tuin, waarmee je de katten probeert te verjagen en als laatste is het ook nog eens goede meststof voor je beplanting.

Kippengaas rond de stam van je boom

Naast overlast van katten die poepen in je tuin. Kan je ook last ondervinden van katten die hun nagels scherpen aan misschien wel je lievelingsboom.

Als een kat jouw boom een mooie krabpaal vindt kan deze behoorlijk beschadigd raken. Het is uiteraard ook geen fraai gezicht, een stam die helemaal kapot gekrabd wordt.

Wil je voorkomen dat katten jouw mooie boom als krabpaal gaan gebruiken, pak dan een stuk kippengaas. Meet even bij de boom hoe groot het moet zijn om heel de omvang van de stam ermee te bedekken.

Knip het gaas op maat doe het om de stam van je boom en maakt het even goed vast. Door het gaas te plaatsen bescherm je de boomstam en kunnen katten hieraan niet meer hun nagels scherpen.

Dek een stuk grond af met worteldoek

Ben je voornemens om bijvoorbeeld op een stuk open grond gras in te zaaien of wil je zaaien om een moestuin te beginnen? Een stuk grond dat openligt en waarbij het zand ook nog lekker is losgemaakt gebruiken katten graag om hun behoefte te doen.

Om te voorkomen dat dit stuk al voordat je echt gaat zaaien gebruikt wordt door katten die er gaan graven en hun behoefte doen, kan je dit tijdelijk even afdekken met een stuk grond of worteldoek.

Zorg dat het aan de zijkanten ook goed vastligt zodat het niet omhoog kan waaien. Dan kunnen katten er niet bij en jaag je ze op die plek weg uit je tuin.

Katten uit je tuin houden door een net te spannen

Heb je in de moestuin net gezaaid dan wil je absoluut niet dat katten uit de buurt net op dat stuk van je tuin gaan graven en zitten poepen.

Om ervoor te zorgen dat een kat hier geen gebruik van kan maken is het verstandig om na het inzaaien een net eroverheen te spannen.

Let wel heel goed op dat je het net goed vast zetten met bijvoorbeeld stokken in de grond. Anders zien ze wellicht toch nog een mogelijkheid om lekker in de losgemaakte grond te gaan zitten graven.

Als je er netten over spant jaag je ze in principe weg van die plek. Daarmee ben je verlost van kattenoverlast en weet je ook zeker dat je net ingezaaide tuin geen schade oploopt van katten.

Katten uit je tuin houden met een schutting

Kunnen katten uit de buurt makkelijk in je tuin komen? Om ervoor te zorgen dat katten niet zo makkelijk je tuin binnendringen kan je ook eens kritisch naar de schutting en omgeving kijken.

Maak het voor een kat moeilijker om over de schutting te klimmen. Heb je een schutting met horizontale planken en is deze toevallig net aan vervanging toe? Kies bij de nieuwe schutting voor planken die je verticaal plaatst. Dan maak je het voor een kat moeilijker om erop of over te klimmen.

Wat je nog meer kan doen om het klimmen over de schutting voor katten te ontmoedigen is een stukje gaas gebruiken voor alle gaten en spleten in de schutting. Door hier gaas in te plaatsen maak je het minder aantrekkelijk om te klimmen voor een kat.

En als laatste kijk ook even heel goed of katten geen mogelijkheid hebben om onder de schutting door te kruipen. Eventueel kan je waar nodig ook nog een stuk gaas plaatsen.

Plant struiken met stekels om katten te weren

Een andere tip om katten uit je tuin te houden is het plaatsen van struiken met stekels in het begin van je tuin of bijvoorbeeld vlakbij de schutting als de katten dat als een soort entree voor je tuin gebruiken.

Een kat houdt beslist niet van struiken die prikken en zal daarom liever jouw tuin overslaan. De perfecte manier om katten uit je tuin te houden. Er zijn verschillende soorten struiken en planten met stekelvormige bladeren. Een paar voorbeelden daarvan zijn:

 • Vuurdoorn
 • Mahonieplant
 • Hulst
 • Kruisbes (voor in de moestuin)

Uiteraard zijn er nog wel meer mogelijkheden omtrent struiken met stekelvormige bladeren. Wil je hiermee in je tuin katten verjagen? Neem dan even rustig de tijd om te kijken of de plek waar je de struik wil zetten ook wel geschikt is qua zon, schaduw etc. voor de struik.

Kies voor planten die voor katten onaantrekkelijk zijn

Er zijn een aantal planten waar katten niet dol op zijn bijvoorbeeld door de geur die ze verspreiden. Naast de geur zijn er ook planten binnen deze categorie die ook heel de bodem bedekken. Ideaal want dat voorkomt dat katten ruimte zien om er gaten te graven om hun behoefte te doen.

Planten die een citroenachtige geur verspreiden werken bijzonder goed om katten te verjagen maar er zijn meer opties en mogelijkheden. Een paar voorbeelden van planten die onaantrekkelijk zijn voor katten zijn:

 • Citroenverbena
 • Citroengeranium
 • Ooievaarsbek
 • Wijnruit
 • Lavendel

Het is maar een kleine greep uit de lijst met planten waar katten een hekel aan hebben. Maar het helpt wel heel goed om op deze natuurlijke en diervriendelijke manier katten ervan te weerhouden jouw tuin op te zoeken.

Katten verjagen met voor hun nare geurtjes

Katten hebben een gevoelig reukorgaan. Ruiken ze iets wat ze beslist niet lekker vinden dan gaan ze er meestal snel vandoor. Heel handig want hiermee kan je ze op een vrij eenvoudige manier uit de tuin wegjagen. Een paar tips wat voor katten een nare geur verspreid:

 • Alles wat naar citroen ruikt
 • Peper
 • Azijn
 • Knoflook
 • Lavendel
 • Koffie

Leg bijvoorbeeld wat citroen of sinaasappelschillen of strooi wat peper in de tuin. Hiermee kan je heel goed katten verjagen.

Mottenballen in de grond stoppen

Mottenballen verspreiden een kamfergeur. Wij mensen beoordelen dit niet echt als een nare geur maar katten daarentegen vinden dit een hele nare geur. Daarom zijn mottenballen ook een goede remedie om katten te weren in je tuin.

Het is eigenlijk heel simpel. Neem een paar mottenballen en steek deze aan de rand van de tuin in de grond (daar waar je het meest last ondervindt van poepende en gravende katten).

Verder hoef je niets te doen. Door de geur die de mottenballen verspreiden (kamfergeur) houdt dit katten op afstand.

Praat ook eens met je buren

Heb je lieve buren die elke dag een bakje voer voor de (zwerf) katten in de buurt neerzetten? Heel lief maar dat trekt juist katten aan en dat kan ook een reden zijn waarom ze ook aan jouw tuin een bezoek brengen.

Zorg er trouwens altijd voor dat je afvalbakken goed sluiten en dat je nooit voer buiten zet. Heb je zelf katten zet het eten voor je katten dan altijd binnen.

Heeft een kat namelijk eenmaal door dat er ergens iedere dag een bakje eten buiten staat dan blijft de kat terugkomen. Logisch maar daarmee krijg je juist meer overlast van katten.

De buren hebben uiteraard alleen de beste bedoelingen maar wellicht hebben ze niet nagedacht over de gevolgen daarvan.

Door er samen over te praten en ze duidelijk te maken dat je last hebt van katten in je tuin kan je samen wellicht tot een oplossing komen. Wil je katten uit je tuin houden dan is een gesprek aangaan met je buren ook het overwegen waard.

Met geluid katten verjagen

Katten horen geluiden die wij als mensen niet kunnen horen. Omdat ze zo goed geluiden waarnemen is een kat ook in staat om een ultrasoon geluid op te merken. Hiermee kan je katten verjagen in je tuin.

Er zijn namelijk apparaatjes te koop die ultrasoon geluid verspreiden. Mensen horen dit geluid niet maar een kat die dit waarneemt zal snel je tuin verlaten. Dit apparaatje plaats je in de tuin op een plek waar de kat of katten altijd komen.