Je bent maar wat druk met je gazon. Je zorgt ervoor dat het gras op het juiste moment wordt gemaaid, verticuteert het twee keer per jaar en geeft af en toe wat extra kalk om het gras in topconditie te houden. Je gazon ligt er dan ook bij als een biljartlaken. Zo zien we het allemaal natuurlijk graag.
Maar wat we dan ook graag zien, zijn netjes afgewerkte kantjes. Helaas schort het daar nog wel eens aan, terwijl het slechts een kleine moeite is om de kantjes er netjes en verzorgd uit te laten zien. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Gebruik een kantensteker, een handige tool waarover we je in dit artikel graag iets meer vertellen.
Een kantensteker houdt je gras binnen de perken
Een kantensnijder, zoals dit tuingereedschap ook wel wordt genoemd, zorgt er niet alleen voor dat de randen van je gazon strak begrensd zijn of worden. Het zorgt er daarnaast voor dat het gras zich niet op plaatsen in de tuin verspreid waar je het liever niet ziet. Bijvoorbeeld in een aangrenzende border, een tuinpad of het terras waar je graag zit.
Gras zaait zich namelijk heel eenvoudig zelf verder uit. Het laat zich hierbij echt niet tegenhouden door de afgebakende plek waar jij je gazon hebt bedacht. Door de randen van je gazon met een kantensteker te bewerken, behoud je die strakke lijnen en begrenzing van je gazon.
Hoe vaak moet je de randen van je gazon ‘afsteken’?
Gelukkig is het afsteken van de randen van je gazon een klusje dat je slechts enkele keren per jaar hoeft te doen. Met twee tot hooguit drie keer per jaar houd je de randen van je gazon strak. Steek de randen een keer in het voorjaar af, een keer in het midden van het seizoen (juli-augustus) en een keer aan het einde van het seizoen (oktober) om zo je gazon goed de winterperiode in te laten gaan.
Hoe werkt een graskantsteker?
Een graskantsteker is groot in zijn eenvoud. Met dit handige stuk tuingereedschap snijd of steek je heel gemakkelijk de randen van je gazon af. Een graskantensnijder heeft een scherp blad waarmee je makkelijk een eindje de bodem in komt. Dit is heel belangrijk, omdat je dan de wortels van het gras afsteekt. De kantensteker duw je in de grond en beweeg je vervolgens heen en weer. Zo snij je letterlijk de kantjes van je gazon af. We onderscheiden gemakshalve drie verschillende soorten graskantensnijders:
Kantenstekers in de vorm van een halve maan
Een kantensteker die de vorm van een halve maan heeft, lijkt best wel op een spade. De bovenkant van het blad is bedoeld om je voet op te zetten en is dan ook plat. Zo kun je eenvoudig relatief veel kracht op de kantensteker zetten, zonder daar al teveel moeite voor te doen. Het snijvlak is rond en slechts aan één kant scherp. Afhankelijk van de uitvoering heeft de kantensteker een lange steel of juist een kort handvat.
Kantensnijder met rond ‘wiel’
Deze kantensnijders kun je het beste vergelijken met een pizzasnijder. En zo als je met een pizzaroller makkelijk en zonder moeite een pizza in punten snijdt, zo snijdt een kantensnijder met een scherp wiel de kantjes makkelijk van je gazon. Vaak hebben deze kantensnijders een rubber wals naast het scherpe wiel dat verantwoordelijk is voor het daadwerkelijke snijden/steken. Deze wals zorgt ervoor dat je makkelijk strakke lijnen loopt met de kantensnijder en je inderdaad een strakke afbakening van je gazon krijgt. Zie het als een soort ‘begeleidingswiel’ van het snijmes.
Elektrische kantenstekers
Gemak dient de mens en vandaar dat er ook elektrische graskantstekers zijn. Deze graskantstekers zijn een uitkomst voor mensen die vanwege fysieke klachten een handbediende kantensnijder niet kunnen gebruiken. De werking van een elektrische kantensnijders is in de basis niet anders dan een handbediende variant. Bij een elektrische variant hoef je zelf nauwelijks tot geen fysieke kracht te gebruiken. De messen zijn goed beschermd, waardoor de kans op een ongeluk uiterst klein is. Deze machines rijden en zijn makkelijk voort te bewegen, dus ook dit kost je weinig fysieke inspanning.
Hoe kies je de voor jou beste kantensnijder?
Welke kantensnijder voor jou de beste is, bepaal je natuurlijk altijd zelf. Belangrijk in je afweging is bepalen hoeveel fysieke inspanning je wilt leveren om een strak afgebakend gazon te krijgen of te houden. De elektrische kantensteker bezorgt je de minste inspanning en de kantensnijder in de vorm van een halve maan de meeste. En je raadt het al, de graskantafsteker met het ronde wiel zit hier min of meer tussenin.
Wat verder belangrijk is, is om naar de grootte van je tuin te kijken. Heb je een groot gazon? Dan gaat er veel tijd in zitten als je de randen handmatig af moet steken. Tijd die je hier wel voor moet hebben of vrij voor moet willen maken. Wij raden je aan om te kiezen voor een elektrische graskantafsteker als je gazon groter is dan 40 – 45 vierkante meter.
Tot slot is het zaak dat je kijkt naar de ruimte die je in je schuur, garage of tuinhuisje hebt. Een handmatige bediende kantensnijder neemt niet veel ruimte in beslag. Een elektrische beduidend meer, waarbij je ook altijd stopcontacten in de buurt moet hebben om dit tuingereedschap te kunnen gebruiken. Of koop er eentje met een accu om het probleem met een stopcontact/verlengsnoer op te lossen.
Wat kost een kantensnijder?
Kantensnijders zijn in verschillende prijsklassen te koop. Een handmatig bediende kantensteker heb je al vanaf ongeveer tien euro. Weet wel dat het ook met tuingereedschap vaak zo is, dat goedkoop uiteindelijk duurkoop is. Laat je budget het toe om net iets meer uit te geven, dan is dit echt het overwegen waard. Bekende merken als Gardena en Wolf-Garten hebben kantenstekers die tussen de twintig en dertig euro kosten.
Wijk je uit naar een elektrische variant, dan kom je uit bij hogere bedragen. De prijzen voor een elektrische graskantensteker beginnen bij ongeveer zeventig euro en lopen op tot enkele honderden euro’s. Je ziet dat er dus voor iedere portemonnee een kantensnijder te vinden is.
Wil je meer weten over hoe je je gazon in topconditie houdt? Hier vind je meer inspiratie en tips.