Ooit was er een tijd dat we kerst vierden met ‘slechts’ een versierde kerstboom in huis. Hier en daar een kerstster en enkele kaarsjes en dat was voldoende om in kerstsfeer te komen. Nostalgie? Nee hoor, want elke tijd heeft zo zijn charme. De charme van deze tijd is dat we ons huis uitbundiger dan ooit versieren met alles wat maar aan kerst te relateren is.

En daar blijft het niet bij. Ook de tuin deelt mee in de feestvreugde, want ook die brengen we maar wat graag in kerstsfeer. Er is heel wat kerstverlichting speciaal voor buiten verkrijgbaar. Ter inspiratie zetten we in dit artikel een aantal populaire varianten voor je op een rij.

Geen kerstboom zonder lampjes!

Misschien heb je wel een dennenboom in je tuin staan. En een dennenboom transformeer je rond kerst uiteraard tot een kerstboom door er lampjes in te hangen. Wat dit betreft valt er nogal wat te kiezen. Houd je het bescheiden met kleine witte lampjes? Of ben je toch meer van de gekleurde lampjes? Pak het eens groot aan door te kiezen voor grote opvallende verlichting in de vorm van grote bollen of lampen.

Wat helemaal trendy is, is je kerstboom buiten versieren met led-lampjes die je via een app aanstuurt. De mogelijkheden met deze verlichting zijn groot en je kunt de verlichting snel en gemakkelijk aanpassen. Zo vertoon je elke avond een andere lichtshow in je kerstboom. Hoe gaaf is dat? Deze verlichting is wel iets prijziger, maar gegarandeerd dat niemand meer je tuin voorbij loopt.

Kerstverlichting voor in de vlaggenmast

Heb je geen dennenboom in je tuin staan, maar wel een vlaggenmast? Komt dat even goed uit! Want met speciale ‘vlaggenmast kerstverlichting’ maak je in een handomdraai van je vlaggenmast een verlichte kerstboom. Vlaggenmastverlichting plaatsen in je vlaggenmast is helemaal niet moeilijk.

Sneeuw en ijs

Hoewel het lang niet elk jaar een witte kerst is, associëren we kerst wel met sneeuw en ijs. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat ijspegelkerstverlichting zo populair is. Deze karakteristieke kerstverlichting komt het beste tot zijn recht als deze aan bijvoorbeeld de gevel of dakgoot wordt gehangen. Maar ook aan een carpoort of veranda is deze kerstverlichting voor buiten helemaal op zijn plek.

De ijspegels worden vaak nagebootst door middel van een lichtsnoer van lampjes onder elkaar. Voor de liefhebber van echte ijspegels zijn er lampjes die echt de vorm hebben van ijspegels. Onze voorkeur gaat uit naar witte ijspegelverlichting, omdat die het beste een ijspegel nabootst.

Lichtslang als kersverlichting in je tuin

Steeds vaker zien we lichtslangen opdoemen in tuinen. Gelukkig is deze slangensoort niet gevaarlijk en gemakkelijk aan te brengen. Meestal wordt een lichtslang gebruikt om een bepaald object uit te lichten. Denk hierbij aan een raamkozijn, een dakomlijsting of de voordeur. Ook op een tuinhek of langs het tuinpaadje (om deze te markeren) voelt een lichtslang zich thuis.

Wil je een speciale vorm van een lichtslang maken? Weet dan dat een lichtslang hier over het algemeen minder geschikt voor is, omdat ze vrij stug zijn. Ook van deze kerstverlichting voor buiten is het aanbod groot. Je kunt kiezen uit verschillende lengtes, kleuren, aantal lampjes per meter, flikkerende lampjes, et cetera.

Een gordijn van lichtjes

Je schutting of muur opvrolijken met kerstverlichting doe je in een handomdraai met zogenaamde lichtgordijnen. Dit is eigenlijk niets anders dan een aantal lichtsnoeren naast elkaar die onderling met elkaar verbonden zijn. Ophangen, stekker in het stopcontact en klaar ben je. Makkelijker wordt het niet voor je.

Wat met betrekking tot deze verlichting nog goed is om te weten, is dat de hoeveelheid licht die een lichtgordijn afgeeft best groot kan zijn. Zeker wanneer je er een aantal naast elkaar hebt opgehangen. Zorg er voor dat je met deze verlichting niet voor overlast voor je buren zorgt. Dat komt de kerstsfeer en kerstgedachte natuurlijk niet ten goede.

Hoewel smaak altijd persoonlijk is, gaat ook bij deze kerstverlichting voor in je tuin onze voorkeur uit naar lampjes die wit of warm wit licht geven. En vanzelfsprekend kiezen we voor duurzaam en gaan we voor led-lampjes in ons lichtgordijn. Oh ja, wil je je balkon in kerstsfeer brengen? Dan is een lichtgordijn een prima en voordelige keuze.

Netverlichting voor bomen en struiken

Die fruitboom of grote rododendron in je tuin vol hangen met lampjes, dat is best wel een klusje. Het is vaak lastig om een goeie verdeling te maken van de lampjes, waardoor de ene helft van de boom of struik al snel meer licht geeft dan de andere helft. Niet het meest fraaie gezicht en gelukkig kan het ook anders. Er is namelijk speciale netverlichting verkrijgbaar die je makkelijk in een boom, haag of struik aanbrengt.

De lampjes zijn perfect gedeeld en zo wordt de hele boom/struik of haag evenredig verlicht. De lampjes hang je letterlijk als een net in de plaats van bestemming. Netverlichting is in verschillende maten verkrijgbaar en meeste verkochte kleur van de verlichting is wit of warm wit.

Kerstman, rendieren, pinguïn… verlichte kerstfiguren in je tuin

Als er iets een vlucht heeft genomen de afgelopen jaren, dan zijn het wel de kant en klare verlichte kerstfiguren voor in de tuin. Waar het aanbod eens bestond uit voornamelijk kerstmannen en rendieren, is dit aanbod tegenwoordig enorm uitgebreid. Zo zijn er verlichte auto’s, pinguïns, ijsberen, arrensleeën, cadeautjes en wat al niet meer zij te koop.

Zet verlichte vogeltjes op of rond je vogelhuisje of hang een verlichte vuurpijl aan je gevel. Of een vallende ster of… afijn, aan jou de keus. Groot voordeel van verlichte kerstfiguren in je tuin is dat het weinig moeite kost om deze te plaatsen. Het enige dat je moet doen is een plaats in je tuin bepalen en de stekker in het stopcontact steken.

Tijd om je tuin in kerstsfeer te brengen

We hopen je met dit artikel al een klein beetje in kerststemming te hebben gebracht. Hoog tijd dus om aan de slag te gaan en van je tuin een kersttuin te maken. Veel succes en plezier hierbij!